31.08.05, 07:55
Jest taki znak informacyjny, określający początek tunelu (zresztą koniec tez ma swój odpowiednik). Wg KD na początku tunelu trzeba włączyc światła mijania, a po wyjeździe wyłączyć - czyli między tymi znakami. Tymczasem 95% kierowców w ogóle nie włącza świateł - właściwie włączone mają tylko ci, którzy je włązają zawsze. Nawet instruktorzy nauki jazdy nie wiedzą jakie są przepisy - wczoraj widziałem "elkę" Aveo KR9060N, które dopiero w monecie wjazdu do samego tunelu włączyło światła.
Może pora na jakąś akcę informacyjną w mediach?
Obserwuj wątek
    • typson Re: Tunel 31.08.05, 10:17
      e, moim zdaniem 90% wlacza swiatla przy wjezdzie do tunelu (oznakowanego) a
      jeszcze 5% sie orientuje w srodku. Reszta to kliniczny przypadek lub przypadkowi
      zapominalscy. Z moich obserwacji wynika ze i pod dworcem zachodnim, i pod
      starowka i pod wislostrada zachodza wlasnie takie proporcje. Gorzej z
      wylaczeniem swiatel po wyjezdzie z tunielu ale to juz nie jest lamanie przepisow
      • mrzagi01 Re: Tunel 31.08.05, 10:28
        baj de łej: w niemczech jest taki charakterystyczny prostokątny znak (czarna
        grafika na bialym tle) przypominający przed tunelami o włączeniu świateł, no i
        nie wiem czemu ubzdurało mi się i trwałem w tym idiotyźmie przez dłuższy czas,
        że na tym znaku jest przedstawiony biały miś w ciemnych okularach :)))))
        dopiero w tym roku odczytałem prawidłowy sens- tj. piktogram auta od przodu z
        zaznaczonmi jako czarne punkty reflektorami i tak jakby snopami światła.
        chciałem przybliżyć ten znak, i buszowalem na stronie ADAC ale go nie znalazlem
        • typson Re: Tunel 31.08.05, 10:41
          no niezly jestes ale to juz taki efekt bycia dyzajnerem. Uwazaj tylko, jak
          kiedys spotkasz niedzwiedzia na spacerze w gorach to spier..alaj zamiast szukac
          latarki
          • mejson.e Panda 31.08.05, 10:56
            typson napisał:

"Uwazaj tylko, jak kiedys spotkasz niedzwiedzia na spacerze w gorach to
            spier..alaj zamiast szukac latarki"

:)))))))))))))))))

Choć tak naprawdę mógłby się walnąć dopiero jakby spotkał misia pandę - czarne
            okulary ma wrodzone...

Pozdrawiam,
            Mejson
            --
            Automobil
            Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • etom Re: Tunel 01.09.05, 01:51
          mrzagi01 napisał:

> baj de łej: w niemczech jest taki charakterystyczny prostokątny znak (czarna
          > grafika na bialym tle) przypominający przed tunelami o włączeniu świateł, no
          > i nie wiem czemu ubzdurało mi się i trwałem w tym idiotyźmie przez dłuższy
          > czas,że na tym znaku jest przedstawiony biały miś w ciemnych okularach :)))))

pare lat temu w Katowicach (Murckowska obok cmentarz) na znaku przed tunelem
          byly wymalowane kocie oczy !!!
      • mejson.e Re: Tunel 31.08.05, 10:55
        typson napisał:

"e, moim zdaniem 90% wlacza swiatla przy wjezdzie do tunelu (oznakowanego) a
        jeszcze 5% sie orientuje w srodku. Reszta to kliniczny przypadek lub przypadkow
        i zapominalscy. Z moich obserwacji wynika ze i pod dworcem zachodnim, i pod
        starowka i pod wislostrada zachodza wlasnie takie proporcje. Gorzej z
        wylaczeniem swiatel po wyjezdzie z tunielu ale to juz nie jest lamanie przepisow"

Potwierdzam w całości - mam te same wnioski z obserwacji warszawskich tuneli.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • typson wniosek 31.08.05, 11:00
          wniosek jest prosty i zreszta znay od dawna - krakusy to centusie i zal im tych
          wyswieconych amperogodzin

;))
          • sherlock_holmes Re: wniosek 31.08.05, 20:00
            Smiejcie się, śmiejcie. To samo zaobserwowałem w Katowicach - tam na Górnośląskiej w tunelu jest ciemno jak u Murzyna w ...kopalni - i też prawie nikt nie włąza świateł :( Może to taki południowy folklor - albo za mało u nas tuneli? Dopiero jk będzie poważny wypadek, bo ktoś nie zobaczy nieoswietlonego auta, ktos się wtedy zainteresuje sprawą :(
            • typson to ja postereotypuje jeszcze 01.09.05, 00:03
              w katowicach to normalne. tam wszyscy zyja po ciemaku w kopalniach to na co im
              swiatla w krotkim tunelu??

tylko nie bijcie
            • etom Re: wniosek 01.09.05, 01:55
              sherlock_holmes napisał:

> Smiejcie się, śmiejcie. To samo zaobserwowałem w Katowicach - tam na
              > Górnośląskiej w tunelu jest ciemno jak u Murzyna w ...kopalni - i też prawie
              > nikt nie włąza świateł :(

nie pomyliles ulic ?
              mieszkam niedaleko i nie lapie gdzie tam sa tunele :-(
              • sherlock_holmes Re: wniosek 02.09.05, 12:21
                Oczywiście sie pomyliłem - chodzi mi o Murckowską, tunel przy ul. 1 Maja
                • etom Re: wniosek 02.09.05, 15:18
                  sherlock_holmes napisał:

> Oczywiście sie pomyliłem - chodzi mi o Murckowską, tunel przy ul. 1 Maja

To ten sam o ktorym pisalem powyzej ,ze kiedys stal tam znak z wymalowanymi
                  kocimi oczami :-)
                  Jezdze tam prawie codziennie i nie zauwazam ze wiekszosc jedzie tam bez swiatel.
                  Tak pi x oko moze 20-30% jedzie bez swiatel ,ale i to za duzo oczywiscie.
                  • sherlock_holmes Re: wniosek 02.09.05, 15:23
                    Ja tam jade rzadko, zawsze słońce wali po oczach i ....zawsze za mna jada goście bez świateł.
                    Taki widac pechowy jestem ;)
                    Za to wrażenie po wjeździe ejst pewnie podobne jak w F1 podczas GP Monako - wpada sie do tunelu i nic nie widac poza światełkami w jezdni.
    • wo_bi znak: "wlacz swiatla"... 31.08.05, 20:49
      ...a czy przypadkiem nie ma takiego znaku w polskim kodeksie drogowym. Z
      dosiwadczenia wiem, ze przy wszystkich centrach handlowych, gdzie parkingi sa
      podziemne, przy wiezdzie zawsze znajduje sie jakis znak nakazujacy (informujacy
      o koniecznosci) wlaczenie swiatel. Czy to problem taki sam znak postawic przy
      wjezdzie do tunelu?

Pozdrawiam
      Wobi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka