Dodaj do ulubionych

Zielone strzałki

07.09.05, 10:05
Temat w Warszawie (i pewnie we wszystkich duzych miastach) obecnie gorący i
bzdurny (częściowo) komentarz ze "stołka" GW

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2902383.html
Pan redaktor zapomniał, że skręcając na zielonym również na większosci
skrzyżowań auto przejeżdża przez pasy a piesi maja zielone.

Ja nie wiem, ale czy my zawsze musimy sobie sami utrudniać życie?

pzdr
Q
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Zielone strzałki 07.09.05, 10:11
      Normalnie jakby gościa wypuścili z zamknięcia po kilkunastu latach. Nie wiem co to za bzdury z tymi strzałkami - trochę autor pisze w stylu "Skandale bez kurtyny" - i tym samym temat sie dewaluuje :(
      Dodam tylko, że na wiekszości rond w Bielsku Białej przy skręcie w prawo ...nie ma sygnalizatora w ogóle. Bo jesli nie ma tam ruchu pieszego, po co w ogóle sygnalizator?
      PS. To samo o "zabijaniu" mogę napsiać wyjeżdżając z bocznej ulicy na ulice gdzie obowiązuje 80km/h i są 3 pasy. Zanim wjadę, musze przepuścić 10 sk...ów, którzy przejeżdżają na czerwonym z prędkością ok. 140km/h...
      • lewarek5 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 10:48

.. domyslam sie ze chodzi o strzalki malowane ? , nie podswietlane kierowane
        jak inne swiatla ? czasomierzem .
        • qrakki999 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 11:04
          A własnie, że chodzi o wyświetlane strzałki...nasze Ministerstwo Infratsruktury
          wymyśliło, że i te trzeba zlikwidować! I w Wawie urzędasy sobie wzieły to do
          serca i na nowo postawionych światłach już nie montują, a zamierzają zdejmować
          już istniejące. Przykład:
          Skrzyżowanie Wolskiej z jakąś tam na Woli w Wawie. Nie dość, że nie wiem po co
          tam sygnalizacja (do Wolskiej w tym miejscu dochodzi ulica z prawej o małym
          ruchu) to jeszcze Ci którzy chcieliby skręcić w prawo stoją:/ Trzecia, rzecz to
          oczywiście świecące się nie wiadomo po co przez minutę zielone dla tych z
          prawej.
          Efekt: Jak nigdy nie było tam korków, to teraz wszyscy stoją, blokując przy tym
          jeszcze wcześniejszą przecznice:/
          Drugi Efekt: Część aut jadącycych od Połczynskiej w kierunku centrum jechało
          Wolską a część Kasprzaka (równoległa, obie rozwidlają sie z Połczyńśkiej) i na
          obu nie było korków a teraz na obu jest ciasno:/

Q
          • typson Re: Zielone strzałki 07.09.05, 11:50
            no i skrzyzowanie kolo mnie cyzli ßrüdziemnomorska z bonifacego - töz przed
            sikorskiego. Zdjeli tam strzalki i wiecznie sa korki

ps
            testuje stronz kodowe do aplikacjki Änon unicodeÄ ö=
            • sherlock_holmes Re: Zielone strzałki 07.09.05, 11:57
              Chyba testy nie wypadają najlepiej :P
              • typson Re: Zielone strzałki 07.09.05, 12:02
                wrecz przeciwnie, zaoszczedzily mi mase zmudnej roboty.
    • mariusz_d1 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 13:32
      Pan redaktor o niczym nie pomniał, to jest artykuł na zamówienie (aby uzasadnić
      ideologicznie zdejmowanie strzałek, powoływanie się na normy europejskie stało
      sie bez sensu - wszyscy juz wiedzą, ze normy UE nie zajmują sie takimi bzdetami.
      Jak na razie ;)) )
      • niknejm Re: Zielone strzałki 07.09.05, 13:41
        A Niemcy przywracaja u siebie strzałki. I to takie malowane, jak niegdyś u nas,
        które 'skillowano', bo ponoć z normami UE nie konweniowały.
        Ironia losu ;)

Pzdr
        Niknejm
        • lewarek5 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 13:43
          qrakki999 07.09.05, 11:04

A własnie, że chodzi o wyświetlane strzałki...nasze Ministerstwo Infratsruktury
          wymyśliło, że i te trzeba zlikwidować!

.. szkoda ze macie takich politykierów,u nas wyswietlane strzalki maja sobie
          dobrze i coraz wiecej sie ich montuje - rozladowuja korki .
          • qrakki999 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 13:58
            lewarek5 napisał:

> .. szkoda ze macie takich politykierów,u nas wyswietlane strzalki maja sobie
            > dobrze i coraz wiecej sie ich montuje - rozladowuja korki .

Q: A wg. naszych urzędników (i nie tylko vide artykuł ze stołka) są powodem
            wielu wypadków. Nie nadmierna prędkość, nie zły system szkolenia, nie brak
            zdecydowanych i szybkich działań policji wobec piratów tylko qrna zielone
            strzałki powodują wypadki w miastach:/

pzdr
            Q
            • lewarek5 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 16:29
              qrakki999 napisał:

> lewarek5 napisał:
              >
              > > .. szkoda ze macie takich politykierów,u nas wyswietlane strzalki maja so
              > bie
              > > dobrze i coraz wiecej sie ich montuje - rozladowuja korki .
              >
              > Q: A wg. naszych urzędników (i nie tylko vide artykuł ze stołka) są powodem
              > wielu wypadków. Nie nadmierna prędkość, nie zły system szkolenia, nie brak
              > zdecydowanych i szybkich działań policji wobec piratów tylko qrna zielone
              > strzałki powodują wypadki w miastach:/
              >
              > pzdr
              > Q

.. o Q**va , a zielonym ludzikom odpuscili ? ,-takie dranie !
    • zgryzliwy1 Re: Zielone strzałki 07.09.05, 19:29
      " Kurs na prawo jazdy zrobiłem w Norwegii......
      Potem prawo jazdy musiałem robić w Polsce.
      Instruktor wytłumaczył mi, że kiedy skręcam na zielonej strzałce, nie mogę
      przejeżdżać ludziom po palcach.

Pan redaktor Dariusz Bartoszewicz - szkolony w kraju i nawet za granica ! -
      wlasnie dal d u p y z przepisow.

Korzystac z zielonej strzalki - stalej czy "swietlnej" - mozna tylko jak na
      sygnalizatorze pali sie czerwone swiatlo a wtedy na przejsciach drogi
      poprzecznej tez swieca czerwone ,wiec komu chce wtedy ,po skrecie przejezdzac
      po palcach czy pietach ????
      Jak strzalki nie ma i jest zielone to i tak na poprzecznej jest tez
      zielone ,wiec nic strzalki nie maja wspolnego z poganianiem pieszych.
      • mejson.e dawanie d... 07.09.05, 19:59
        zgryzliwy1 napisał:

"korzystac z zielonej strzalki - stalej czy "swietlnej" - mozna tylko jak na
        sygnalizatorze pali sie czerwone swiatlo a wtedy na przejsciach drogi
        poprzecznej tez swieca czerwone ,wiec komu chce wtedy ,po skrecie przejezdzac po
        palcach czy pietach ????"

Chodzi o pieszych przechodzących przez jezdnie na swoim zielonym, gdy
        nadjeżdżający (na swoim czerwonym) bezmózg nawet nie zwolni nie mówiąc o
        zatrzymaniu - przecież ma zielona strzałkę!
        Piesi mają problem z przerwaniem strumienia jadących aut, które najpierw miały
        zielone, potem zieloną strzałkę i jadą jednym ciągiem.
        Tego, że w międzyczasie było i żółte i czerwone (samo) jakoś nie biora pod uwagę.
        Tak samo tego, że żółte to czasami jedyny moment, gdy mogą zjechać ze
        skrzyżowania skręcający w lewo, którzy musieli przepuszczać tłum aut jadących
        prosto, a za chwilę będą spędzani z drogi przez jadących z boku

"Jak strzalki nie ma i jest zielone to i tak na poprzecznej jest tez
        zielone ,wiec nic strzalki nie maja wspolnego z poganianiem pieszych."

Oj mają!

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • wo_bi Re: Zielone strzałki 08.09.05, 08:01
      Czy przez dwa miesiace nieoecnosci w Ojczyznie ludzie zaczeli zabijac sie na
      pasach w ilosciach hurtowych?
      Dla mnie bezsensem jest likwidacja strzalek. Rownie dobrze wraz z nimi mozna
      zlikwidowac pasy do wlaczania sie do ruchu dla skrecajacych w prawo, bo jak nie
      bedzie strzalek to i te sie nie przydadza... Hmm ile to oszczednosci przy
      projektowaniu nowych skrzyzowan...

Pozdrawiam
      Wobi
      • sherlock_holmes Re: Zielone strzałki 08.09.05, 08:36
        Żebys sie nie zdziwił - w wielu miejscach w Krakowie nie ma pasów do skrętu w prawo, bo jest to równocześnie pas dla autobusów - i przez jednego kopcącego Ikarusa stoja wszyscy. Dodam jeszcze, że dzięki likwidacji strzałek na wielu skrzyżowaniach w Krakowie podczas jednej fazy świateł skręca w prawo ...2-3 samochody, do tego 4 nastepne wjeżdżają na czerwonym. Powód? Piesi mają fazę tak samo długa jak samochody, a przewalają sie ich takie tłumy, że na zielonym auta stoją :(
        Tak jest koło Kleparza, tak jest przy skręcie z Alej w Karmelicką - i mógłbym tak dalej jechać :(
    • sherlock_holmes Re: Zielone strzałki 09.09.05, 19:47
      To nas powinno ucieszyć - tylko kto za to zapłaci? :(

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=8335
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka