tomek854 Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:17 znaczy w co? dorosle dzieci alkoholikow? Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:19 no, tak samo jak w epidemie dysleksji... Odpowiedz Link
typson Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:29 jest jeszcze dyskalkulia - to choroba wystepujaca wtedy gdy taki maly skurwysynek nie ma ochoty nauczyc sie tabliczki mnozenia A odnosnie ADHD - jak bym pasem po dupie naprał... Odpowiedz Link
apodemus Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:45 typson napisał: > jest jeszcze dyskalkulia - [ciach] i dysgrafia - kiedy bazgrze i nikt nie jest go w stanie odczytać. Właściwie powoli pojawia się dys-wszystko. Mam znajomych, których "wspaniały" synek ma wszelkie możliwe zaświadczenia o dys-cośtam i zastanawiam się, czego wolno od niego wymagać w szkole. Owże synek (w wieku wczesnolicealnym) ma ponadto niebywale wysokie mniemanie o sobie, połączone z nie mniej wysoką pogardą dla reszty świata. Ale to raczej bez związku (chyba że pojawi się np. dyskultura, dysspołeczność i inne). Ma też matkę nauczycielkę... Odpowiedz Link
typson Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:51 nienawidze takich szczyli. Trzeba ich prac po gębach, bo inaczej nie maja pokory o szacunku nie wspominajac. Mam nadzieje, ze bedzie mial dyserekcje Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:55 typson napisał: > jest jeszcze dyskalkulia - to choroba wystepujaca wtedy gdy taki maly > skurwysynek nie ma ochoty nauczyc sie tabliczki mnozenia > > A odnosnie ADHD - jak bym pasem po dupie naprał... no niezupełnie o to mi chodziło... ;) rzecz w tym, że jednostka chorobowa pt. ADHD faktycznie istnieje, tylko, że niektórym rodzicom odpierdala nieco i na siłę chcą zrobić ADHD z naturalnej witalności dziecka. exemplum: mój junior skoro świt wpada na pomysł żeby poćwiczyć na odsypiającym ciężki tydzien ojcu parę nowych wrestlingowych combosów. ADHD jak nic! gdyby był normalny to by sobie obejżał powtórkę "m jak miłość" co nie ? chyba go nafaszeruje luminalem.... Odpowiedz Link
typson Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:59 ;-)) pamietam to z dziecinstwa. Nie ma nic przyjemniejszego niz skakanie po ojcu w sobotni poranek!!! Czasem warto tez wrzucic male conieco pod jego pizame - zimna lyzka, chochla czy inne chlodne i niewygodne gadzety Odpowiedz Link
apodemus Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:28 Na dwoje babka wróżyła, chciałoby mi się powiedzieć. Zjawisko zapewne istnieje. Jednak "zagadkowa" jest dla mnie częstość jego występowania, podobnie jak dla jednego z "przedpisców" - częstość dysleksji... Zatem: wierzę w ADHD (ale zabrzmiało...) ale jego powszechność jest dla mnie naciągana. Odpowiedz Link
frax1 Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 12:51 Ja w jakimś czasopiśmie wyczytałem że dorośli też mogą mieć ADHD. Co do dzieci to wydaje mi się że jest to najczęściej wynik błędów rodziców. Pozdrawiam Odpowiedz Link
typson dla uscislenia 26.10.05, 12:54 Attention Deficit Hyperactivity Disorder - w wolnym tlumaczeniu - "nadpobudliwiec olewający wszystko" Odpowiedz Link
tomek854 Re: dla uscislenia 26.10.05, 13:36 Hehe A to tak, ja wierze w to, bo moj brat mial to. Masakra. Ale nie zgadzam sie z opcja, ze takiemu trzeba poblazac i na wszystko pozwalac. trzeba zdecydowanie i stanowczo dzialac, choc lanie co chwila tez nie jest metoda To tak jak z dysortografia. Moj brat ma zaswiadczenie o dysortografii. Ja mam za soba iles tam zeszytow zapisanych dyktandami we wczesnych klasach podstawowki - wszyscy mnie meczyli: mama, tata, babcia, dziadek, ciotki... Odpowiedz Link
franek-b Re: dla uscislenia 26.10.05, 22:44 > Attention Deficit Hyperactivity Disorder - w wolnym tlumaczeniu - > "nadpobudliwiec olewający wszystko" Wierze. Moj kuzyn to mial, co prawda wtedy tego nie uznawano za chorobe, ale z tego co pamietam to dokladnie objawy odpowiadaly ksiazkowemu wrecz opisowi. Najsmieszniejsze, ze byl/jest bardzo inteligentny, tylko np. od czasu do czasu musial na lekcji podejsc do biurka Pani Nauczycielki by spytac sprawdzic, czy w dobra rubryke wpisala mu stopien... Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: dla uscislenia 26.10.05, 23:10 teraz mi sie przypomniał taki obrazek z ulicy sprzed bardzo wielu lat- jakaś babka wiozła w spacerówce dzieciaka w wieku tak na oko 4-5 lat. delikwent miał wszystkie cztery kończyny w gipsie ale go w tym wózku nosiło, po prostu kipiał energią. to chyba było (wtedy jeszcze-przynajmniej w polsce- nie nazwane) ADHD Odpowiedz Link
lexus400 Re: czy wierzycie w ADHD ? 26.10.05, 23:16 ....ja nie wierzę w żadne choroby typu dys...., dla mnie osobiście są to pierdoły. Za moich czasów szkolnych albo się pisało poprawnie albo było się "osłem", "leniem" ale najczęściej "debilem" i przez x lat szkolnych w różnych szkołach nie spotkałem się z nikim "chorym" na dys......, gdzie teraz co trzeci gówniarz ma różne zaświadczenia o dys....Nie mogę zrozumieć jak można być tak głupim aby nie potrafić zapamiętać, gdzie napisać np."u" a gdzie "ó" tym bardziej, że "chorzy" na dys.... są to ludzie z reguły oczytani i inteligentni. Odpowiedz Link
tomek854 Re: czy wierzycie w ADHD ? 27.10.05, 03:03 O wlasnie. NIedlugo bedzie dysgrzecznosc, dyspunktualnosc, dyszdolnoscdonieuzywaniabrzydkichwyrazow i dyszdolnoscdoodrabianialekcji :) Odpowiedz Link