Dodaj do ulubionych

Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!!!!

13.05.06, 19:28
A mogło być tak pięknie.
Kiedys pisaliśmy o bankach, ale miarka się przebrała, mam dość.
Chciałam sobie dziś zrobić na spokojnie przelewy. Oglądam strone na 10
sposobów, nic sie nie zmienilo, to czemu do cholery nie moge wpisać nowego
odbiorcy. Okazało się, że ten cholerny citibank wprowadził sobie ustrojstwo w
dopisywaniu nowych klientów, oczywiście nie informując nikogo o tym.
W zupełnie nowych oknach zupełnie od siebie nie zależnych należy:
- wpisac odbiorcę, wrócić do menu, dodać odbiorcę, wrócić do menu, aktywować
odbiorcę. Aktywuje się tylko za pomocą smsma, automatycznego bankiera, lub
citiphone. Oczywiście wszystko trzeba i tak robić na telefonie, ale nie mam
nadanego kodu aktywacyjnego, więc musze zadzwonić do nich, dzwonie i też qrwa
nic z tego, bo po wbiciu nr karty musze wbić nr aktywacji citiphone, którego
tez qrwa nie mam, bo nigdy mi to nie było potrzebne, więc chce sobie
aktywować, ale też nic z tego, bo nie mam tego cholernego kodu, więc mnie z
żadnym ćwokiem w banku nie połączą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sobota miała być balowa, a bede miała
- pękającą głowę
- odłączoną komórkę
- w dodatku od godziny leje więc grill też poszedł się ..........

Powiedzcie mi jaki bank wybrać, troche szukałam na necie, ale oni wszyscy tak
ładnie piszą. Dodam, że mam tam konto od 7 lat i płacę za
- prowadzenie rachunku
- citiphone, choć nigdy z tego nie korzystałam
- opłte za kartę
- i jakieś tajemnicze zlecenia różne
- dodam, że każdorazowy przelew u tych cwaniaczków to 5 zł !!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • typson Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:02
      u nas w firmie mowi sie shitibank ;)
      • inna-bajka Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:08
        Dobra mądralo, a co jest cacy ?
        • typson Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:33
          pytasz mnie o rade w sparwie banku?
          Ale prywatnego czy dla firmy?
          • inna-bajka Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:39
            A co mnie firma obchodzi ?
            Dla mnie, mam troszkę kasy na koncie i nie chcę tego wpuścić w kanał
            • typson Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:56
              Ja od kilku lat korzystam z www.raiffeisen.pl/ i jestem zadowolony.
              pewnie jak kazdy bank i ten ma jakies wady ale zasadniczo nie robią problemów.

Gdy zakladalem konto to byly dwie opcje
              - standard - 10 pln/miesiac
              - active (czy jakos tak) - 20 pln miesiac

W tanszej opcji ma sie z klucza karte debetową (płaską), dostep przez internet,
              telefon, i przez WAP (albo jakos przez komórkę). Lista haseł jednorazowych
              przychodzi pod postacia plastiku o wymiarach karty kredytowej ze zdrapkami na
              poszczegolne hasła. Wszystkie przelewy (wplaty i wyplaty tez) są darmowe, bez
              względu na forme zlecenia (internet, telefon, WAP). Kiedys wyplaty z bankomatów
              bez względu na kwote kosztowały złotówke (w dowolnym bankomacie) teraz cos sie
              pozmieniało i chyba euronet jest darmowy a reszta po 4 czy 5 zlotych niezaleznie
              od kwoty.

Kiedys mialem konto w PEKAO SA ale szybko zrezygnowalem. Niby w teorii taniej ale

prowadzenie konta - 3,50
              uzywanie karty 3,50
              ubezpieczenie karty 5,00
              w jednym wyplata z bankomatu darmowa ale w innym juz jakis procent zaleznie od
              kwoty. W efekcie okazalo sie, ze gdy podsumowałem rozne dodatki to wyszlo sporo
              wiecej niz 10/mies. A ja jestem prostym typem i lubie proste rozliczenia. Place
              10 i nic mnie nie obchodzi.

w dugiej opcji active jest chyba karta kredytowa (wliczona w te 20 zlotych) i
              pewnie jakies inne procenty, choc w obo przypadkach procenty na RORach sa
              smiesznie niskie jesli nie zerowe. Ale jesli sie ma zapas kasy to sie ją lokuje
              na lokacie, funduszu czy czymkolwiek innym a nie trzyma na RORze ;) (są tacy co
              inwestują nawet w grunty pod autostrady ;)

Tylko nie wiem, czy moj bank jest w Cz-wie :/
    • gladiusz Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:41
      Citibank informował o tej nowej procedurze ok 3-4 dni wcześniej - przy kazdym
      zalogowaniu się na konto wyskakiwał komunikat w postaci okienka.
      Przynajmniej ja tak dostawałem.
      Powyższe nie oznacza że jestem z nowej procedury zadowolony ;)

A tak co do samego banku: był okres że byłem w 4 bankach na raz - wszystkie z
      czołówki - ale zostałem przy Citi i od samego początku (od 6 lat) złego słowa
      nie mogę powiedzieć (co niestety nie ma zastosowania w przypadku pozostałych
      trzech) - fakt jest drogi - ale jest to dla mnie znośne w porownaniu ze
      względnym spokojem i szybką obsługą jaką mam.
      A może mam po prostu wielkie szczęście od 6-ciu lat ?
    • gladiusz Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 20:45
      5 zlotych z przelew ???
      Czy to aby napewno ten sam Citi ? Bo ja nie płacę ani grosza (via Internet)
      • inna-bajka Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 21:05
        Taaak, przez internet nie płacę.
        Ale zawsze lubi kam tam płacić bo moi znajomi siedzą za okienkami.
        A przelewy robię co tydzień i nic mi nie wyskakiwało, oprócz ochrony danych.
        • pizza987 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 22:51
          Ja mamwsapólne konto z Małżowinką w Mbanku i tutaj złego słowa nie mogę
          poweidzieć. Tanio (nie pamiętam ile wychodzi utrzymanie na miesiąc), przelewy za
          50 gr. i od 1,5 roku żadnej wpadki. A PEKAO SA to katastrofa jak pisał Typson i
          wreszcie pół roku temu zlikwidowałem tam konto. A w internecie krążą ciekawe
          fotki z karnawałowej imprezy warszawskiego oddziału Citibanku (z niezłym
          hardcorem).
          • jerry_72 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 23:05
            Proponuje BPH. Opłata za prowadzenie rachunku (w moim przypadku) to 12,95 zł jak
            dobrze pamiętam ale za to:
            -wszystkie przelewy bezpłatne
            -wybieram gotówkę z WSZYSTKICH bankomatów bez prowizji
            -oprocentowanie rachunku to 3,70%

www.bph.pl/pl/klienci_indywidualni/rachunki_osobiste
            • tomek854 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 18:43
              Z BPH to ja się wyniosłem jakiś rok temu, bo mnie wkurzał powszechnie panujący tam niedasieizm. Teraz jestem w Multibankiu. A za te same opcje (karte, darmowe bankomaty BZ WBK i Euronetu (których przynajmniej we Wrocławiu jest mnóstwo wszędzie), internet, karta, karta kredytowa) płacę ze 3 razy mniej niż w BPH.

Ostatnio koleżanka próbowała mi wcisnąć kartę kredytową Get In Banku i mi zachwalała to, tamto, siamto sramto (właściwie tak dla sportu, bo wiedziała, że i tak nie kupię) a ja na to wszystko "mam", "mam", "mam lepsze warunki" aż w końcu skapitulowała i mówi "ty to chyba jesteś w Multibanku, bo nam mówili na szkoleniu że oni dają najlepsze warunki na rynku". :-)

Bajko: internet u mnie jest w miarę rozsądny, przelewy stałe dodaje się bezproblemowo, potwierdza się kodami jednorazowymi. Polecam.
          • truskava Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 13.05.06, 23:40
            Również z mBanka korzystam (od ponad 4 lat) i jak dotąd nie było żadnej ryfy.

Wcześniej miałem RORa w PBK (przez jakieś 3,5 roku) – oddział był blisko doma,
            kolejek prawie żadnych, opłaty były umiarkowane, bankomatów nie brakowało i
            ogólnie było wporzo.
            Ale w którymś momencie chyba zbyt wielu ludzi pomyślało, że PBK jest git
            (przynajmniej "mój" oddział), bo zaczęły się takie kolejki do okienek, że "gdyby
            nie panna Jola, to nie byłoby gdzie palca wcisnąć". Wtedy trza było iść z
            postępem i znaleźć coś obsługiwalnego przez internet. Ten mój PBK niby miał już
            wtedy taką możliwość, ale usługa ta była droższa od pieniędzy (chyba jakoś w tym
            okresie połączyli się z Bank Austria Creditanstalt i wszelakie koszty utrzymania
            rachunku z lekka wzrosły). Się rozglądnąłem więc za innym bankiem i trafiłem do
            mBanku.

To typowy bank internetowy - minimalne koszty utrzymania (nie ma żadnych opłat
            "za prowadzenie" - jedyny haracz jaki płace, to 0,50 zł za przelew do obcego
            banku), darmowe bankomaty Euronetu i WBK (być może jeszcze jakieś).
            Pewnym mankamentem jest prawie zerowa ilość realnych oddziałów (na początku nie
            było ich wcale) - w Wa-wie jest chyba tylko jeden oddział + kilka "wrzutni" -
            więc kłopotliwe jest wpłacanie gotówki na swój rachunek - ale jakoś nie miałem
            dotąd takiej potrzeby. Ponadto sama obsługa rachunku via www jest raczej
            intuicyjna, przejrzysta i bezstresowa. Nie wiem jak jest z tym w innych bankach,
            ale np. w KrdytBanku jest to niesamowita chujnia...
    • wo_bi Lukas Bank - e-konto pro 13.05.06, 23:32
      www.lukas.pl/oferta_konta_epro.asp
      Jestem u nich juz ok. 5 lat i nigdy jeszcze nie mialem problemow i powodow do
      narzekan. Przyzwoite oprocentowanie, wlasciwie prawie szystko za darmo, oplaty
      miesiecznie za konto 1zl.
      A w Lukas Bank wkurzajace sa tylko wlasciwie kolejki w samych placowkach banku,
      ale ja tam jestek raz - dwa razy na rok. Wszystko zalatwiam przez net.

Pozdrawiam
      Wobi
    • camillie Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 13:21
      Mbank - tyle tylko, że nie ma opłat za prowadzenie konta, przelewy kosztują,
      bankomaty też - prócz Euronet i WBK.

BPH - wysoka opłata za konto, ale ładnie oprocentowane, co powoduje, że opłata
      za konto stanowi część uzyskanych procentów. Do tego wygodne 10-dniowe lokaty,
      przelewy 0 zł, zawsze na plus. No i bankomaty, wszystkie za darmo.
      Jedno ALE....: fatalnie aktualizowana historia, W PKO SA po powrocie ze sklepu
      wiedzialam, ile zaplacilam, gdzie, a BPH niestety- nawet 5 dni trzeba czekać za
      zaksięgowanie operacji. Widać tylko, że saldo inne, ale dlaczego? Trzeba czekać.
      Akurat pod tym względem PKO SA mnie rozpieścił.
    • franek-b Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 16:49
      W sziti mam karte i rowniez mam juz dosyc tych dziadow zdziercow.
      Polecam mBank i volkswagen bank. Rowniez ING jest calkiem ok (ale troche mnie
      wkurzaja).
      • computerland1 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 18:28
        ja rowniez polecam raiffeisen - www.raiffeisen.pl

mam konto chyba 5-6 lat i za nic go nie zmienie. place za prowadzenie rachunku
        5 pln (dlatego, ze mam tez karte kredytowa) i za nic wiecej. w czestochowie
        jest oddzial na ulicy Racławickiej 6A.

pzdr

abc.
        • tomek854 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 18:45
          A czy MBank to nie jest ta sama grupa, co Multibank, tylko multibank jest mniej internetowy, więc zawsze mozna do nich pójść i ich poopierdzielać na żywo? ;-)
          • truskava Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 14.05.06, 23:43
            tomek854 napisał:

> A czy MBank to nie jest ta sama grupa, co Multibank, tylko multibank jest
            > mniej internetowy, więc zawsze mozna do nich pójść i ich poopierdzielać
            > na żywo? ;-)

Fucktycznie oba należą do BRE Banku, natomiast nie wiem na ile Multibank jest
            "mniej internetowy"... ;-)
            • tomek854 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 00:50
              no, ze ma też żywe oddziały ;-)
              • truskava Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 09:02
                tomek854 napisał:

> no, ze ma też żywe oddziały ;-)

No ja czaję bazę, tylko trudno mi ocenić stopień "nieinternetowości" -
                - czyli ilość "żywych" oddziałów w porównaniu z innymi bankami :-)
                • tomek854 Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 15:00
                  Multibank we Wrocławiu miał dwa jak zakładałem. Mbank - żadnego.
    • sherlock_holmes Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 20:33
      A ja mam w Inteligo i też jestem zadowolony. Opłaty za konto nie ma, za karte jest miesięcznie 0,99zł, do tego serwis smsowy 4,99/m-c. Każda transakcja jest autoryzowana jednorazowym kodem ze "zdrapki", więc jest bezpiecznie, transakcje do innych banków ksoztują 0,99zł. Transakcje wewnątrz PKO BP idą o każdej porze dnia i nocy, co jest przydane dokonując płatności np. na Allegro. Do tego w wielu serwisach jest opcja "płacę przez inteligo" - za darmo :)
      Można otwierać subkonta za darmo - każde subkonto ma normalny standardowy numer.
      W sumie najwiekszym minusem jest to, że bezpłatne są tylko bankomaty PKO BP :( Ale za to takowy jest tuż obok serwisu Lexusa, więc jak cos wypadnie pozaplanowego, nie ma problemu :)
      PS. Jeśli dobrze pamiętam, PKO BP jako jeden z niewielu banków ma gwarancje rządowe.
      • typson Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 21:27
        chyba kazdy sensowny bank ma gwarancje rządowe.
      • truskava Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 23:29
        sherlock_holmes napisał:

(...)
        > Do tego w wielu serwisach jest opcja "płacę przez inteligo" - za darmo :)
        (...)

Nie mniej popularna jest opcja mTransfer... ;-)

• sherlock_holmes Re: Citibank - cała sobota zj..bana !!!!!!!!!!!!! 16.05.06, 18:38
          Oczywiście - chodfziło mi raczej o padanie kolejnej cechy na plus niż przewagi nad konkurencją. W końcu pozostałe cechy też nie dają jakiejś wymiernej przewagi (lub wręcz przeciwnie) w stosunku do konkurencji.
      • franek-b gwarancje 16.05.06, 10:18
        Ano nie ma czegos takiego jak gwarancje rzadowe dla PKO BP.
        W PL mamy jedno z najlepszych praw bankowych i przez to rowniez baaardzo
        bezpieczny rynek. Na ten bezpieczny rynek sklada sie wiele czynnikow, jednym z
        nich jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny, na ktorego skladki sa obowiazkowe i
        ktory w razie bankructwa jakiegokolwiek banku gwarantuje jakis tam stopien
        pokrycia depozytow. To tak pokrotce, poza tym oczywiscie jest cos takiego jak
        gwarancja wlascicielska, czyli w razie zagrozenia upadloscia, wlasciciel (w PKO
        BP w sporej czesci panstwo) moze dofinansowac wlasny bank - ale moze i nie
        musi - dotyczy to jednak kazdego banku (w koncu kazdy ma jakiegos wlasciciela).
        Poza tym PKO BP jako spolka gieldowa jest w sporej czesci skomercjalizowana
        wiec i wlasciciele nie beda tak sie rzucali do doplacania do banku. To tak
        slowem wyjasnienia w kwestii przewagi w zakresie bezpieczenstwa depozytow w PKO
        BP - wg mnie w zasadzie nie ma takiej przewagi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka