Dodaj do ulubionych

Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego

06.12.06, 20:37
Przegląd zrobiony, mogę już spokojnie spać. Nie znaleźli nic poważnego i
niespodziewanego.
Wymienione został:
- olej + filtr
- filtr paliwa, powietrza i kabiny
- uzupełnienie oleju w skrzyni biegów
- wymiana płynu hamulcowego
- klocki i tarcze z przodu
- wymiana płynu chłodzącego
- wymienione świece zapłonowe
- uzupełnienie płynu do wspomagania
- mycie przepustnicy
- wymiana żarówki w lewym halogenie
- mocowanie osłony kolektora wydechowego

Myślę, że przegląd przeszłą na dobry.
A szczerze przyznam, że troszkę się bałem, że coś znajdą strasznego. ;)

Jest też spalony silniczek wycieraczki tylnej. Z forum Asterki wiem już, że to
usterka standardowa i często spotykana. Niestety, u mnie nie udało się już
tego silniczka uratować. :( Spróbuje znaleźć używany, a tym czasem przeżyje
bez wycieraczki. Aha, to, że nie działa odkryłem całkiem niedawno. Nie
przyszło mi do głowy, jak oglądałem samochód, żeby sprawdzić, czy działa. Mój
błąd.

Pozdrawiam
Wobi

PS. Sprzedaje aluminiowe felgi 16", ktoś może chciałby kupić??
Obserwuj wątek
    • wo_bi stalowe felgi 15" KUPIE 06.12.06, 21:17
      może ma ktoś do sprzedania, najlepiej z zimówkami w dobrym stanie? :)
      felgi mogą być używane, a wręcz takie są pożądane.

Pozdrawiam
      Wobi
      • wujaszek_joe Re: stalowe felgi 15" KUPIE 06.12.06, 21:51
        po co ci używane, do prostowania w wolnych chwilach?
        • wo_bi Re: stalowe felgi 15" KUPIE 06.12.06, 21:57
          wujaszek_joe napisał:

> po co ci używane, do prostowania w wolnych chwilach?
          >

Nie wszystkie używane są z wypadku albo/i po prostowaniu.
          Samochód nie jest nowy, więc i felgi nie muszą. ;) A zawsze to trochę taniej.

Kupowałem używane felgi stalowe do Thalii i nie miałem z nimi żadnych problemów.
    • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 06.12.06, 22:15
      ale silnik sie wychłostał na skutek zatarcia króćca wycieraczki czy po prostu
      sie zejpsuł?
      • wo_bi Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 09:50
        typson napisał:

> ale silnik sie wychłostał na skutek zatarcia króćca wycieraczki czy po prostu
        > sie zejpsuł?

Zatarcia króćca.
        Mieli go rozebrać, co z resztą zrobili i wyczyścić. Niestety było już za późno.
        • plawski Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 09:52
          wo_bi napisał:

> Zatarcia króćca.
          > Mieli go rozebrać, co z resztą zrobili i wyczyścić. Niestety było już za późno.

To znaczy co? Już zamykali zakład? :)
          >
          • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:10
            tez mialem zadac to pytanie:):):) albo widzi sie sens i sie robi albo nie widzi
            i nie robi:)
          • wo_bi Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:33
            plawski napisał:

> wo_bi napisał:
            >
            > > Zatarcia króćca.
            > > Mieli go rozebrać, co z resztą zrobili i wyczyścić. Niestety było już za
            > późno.
            >
            > To znaczy co? Już zamykali zakład? :)
            > >

Tjaaa, wybiła godzina i rzucili silniczek w kąt, jak fajrant to fajrant. ;)
            Za późno na ratowanie dla silniczka. Jego godzina wybiła. Poległ, zginał, zmarł
            w mękach i cierpieniu.
        • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:32
          to powszechny problem w wielu autach. Spotkalem sie w cytrynie ZX, kilku
          Renaultach w tym naszej Ladze2 w ktorej bylo to osadzone w szybie. O dziwo w
          beemce sie jeszcze jakos trzyma.
          • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:36
            a wlasnie a propos wycieraczek z tylu - kolezanka mnie ostatnio zapytala czemu
            nie mam wycieraczki, a bo Ona u siebie ma.. wiec powiedzialem, ze wycieraczki
            sa albo w kombi albo w hathbackach. ale w sedanach i coupe nie ma, bo szyba
            jest "stala". czy powiedzialem prawde?:)
            • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:37
              hatchbackach:)
            • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:38
              raczej dlatego, ze szyba jest dalej od konca auta. W kombi i HB szyba schodzi do
              samego konca wiec sie brudzi, w sedanach (i kabrioletach ;) jest czysta
              • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:39
                no ale po tej wypowiedzi staralem sie szukac sedana z wycieraczki i nie
                znalazlem. wiec odpowiedz wydaje mi sie prawidlowa.
            • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:38
              ale pytasz serio czy sobie jaja ze mnie robisz?
              • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:49
                no nie robie sobie jaj. po prostu wywnioskowalem, ze w tego typu autach nie ma
                wycieraczek. ale jak napisal truskava czasami sa:)
            • truskava Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:42
              computerland1 napisał:

> a wlasnie a propos wycieraczek z tylu - kolezanka mnie ostatnio zapytala czemu
              > nie mam wycieraczki, a bo Ona u siebie ma.. wiec powiedzialem, ze wycieraczki
              > sa albo w kombi albo w hathbackach. ale w sedanach i coupe nie ma, bo szyba
              > jest "stala". czy powiedzialem prawde?:)

Tu chodzi raczej nie o "stałośc" szyby, ale jej bliskość tylniej krawędzi auta,
              co wymiernie sprzyja zabrudzeniu.
              Swoją drogą czasami widuje się sedany z wycieraczka tylnej szyby
              osobiście widziałem kilka razy takowego Mondeo (MKII) i zdaje się Peżota 406.
              • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 12:06
                przednia tez jest z reguły stała ;)
                • computerland1 Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 12:08
                  no ale przednia ma zawsze wycieraczki:)
                  • typson Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 13:09
                    no własnie, to cos tu nie gra z tą stałością. Oszukują nas ci producenci
                    • truskava Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 13:53
                      Do tego boczne szyby bywają stałe, bywają nie-stałe, a wycieraczek nie mają.
                      No i jak w tym kraju ma być lepiej?
          • truskava Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 11:37
            Analogiczny ból miałem ze 2 razy w Golfie II (w latach 1999-2001).
            Ale silnik nigdy nie poległ - wystarczyło "odrdzewienie" i przesmarowanie
            tego całego wałka, co na nim ramię wycieraczki jest montowane.
            W innych autach nie zdarzyła mi się ta przykrość.
            • wo_bi Re: Astra przegladzie oraz wymianie tego i owego 07.12.06, 12:24
              truskava napisała:

> Analogiczny ból miałem ze 2 razy w Golfie II (w latach 1999-2001).
              > Ale silnik nigdy nie poległ - wystarczyło "odrdzewienie" i przesmarowanie
              > tego całego wałka, co na nim ramię wycieraczki jest montowane.
              > W innych autach nie zdarzyła mi się ta przykrość.
              >

I tutaj tam pewni byloby u mnie, gdyby eks-wlasiciel nie pomyslal sobie np.
              wlacze wycieraczek, a moze za pol godziny zmieni zdanie i ruszy. W ten sposob
              spalil silniczek. Gdyby nie dzialala i nie wlaczal niepotrzebnie i na marne, to
              by dalo sie to zrobic samemu.

Pozdrawiam
              Wobi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka