Dodaj do ulubionych

Rzym - sugestie

17.02.07, 21:46
Wybieramy się z żona w marcu do Rzymu. Poniewaz ze mnie światowiec jak z koziej d.. trąba, byłbym wdzięczny za ew. rady i sugestie nt. noclegów, pobytu i zwiedzania. Na razie wiem tyle, że "na wynos" jest 2x taniej niż z obsługą i że warto kupić karte Roma Pass. Prawde mówiąc, mamy największy problem z noclegiem, bo ciężko znaleźć coś poniżej 70€ za nocleg w 2-osoboym pokoju z łazienką (ze względu na błogosławiony stan żony sale koedukacyjne w hostelach odpadają ;) ).
Z gory dzieki za pomoc ;)
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: Rzym - sugestie 17.02.07, 22:06
      Nie mogę Ci bardzo pomóc, bo po pierwsze w Rzymie byłem w 1998, a po drugie -
      mieszkałem u kumpla.

Mogę ci tylko doradzić znalezienie noclegu z dala od Rzymu - np w miejscowości
      Ladispoli, gdzie ja mieszkałem - na pewno taniej, a dojazd szybki.

W Rzymie zaliczyłem wszystkie możliwe atrakcje, ale miałem na to prawie miesiąc.

Poruszałem się komunikacją miejską i dużo na piechotę, ale nie byłem w stanie
      błogosławionym...

Zdziwienie budziła we mnie powszechna niechęć do posługiwania się językiem
      angielskim, więc nawet do zakupów na targu należało podszlifować trochę włoski.

Fajna wycieczka was czeka, zazdroszczę...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • crannmer Re: Rzym - sugestie 17.02.07, 22:14
        mejson.e napisał:

> Nie mogę Ci bardzo pomóc, bo po pierwsze w Rzymie byłem w 1998, a po drugie -
        > mieszkałem u kumpla.

No to i tak lepiej, bo ja bylem w 88, a mieszkalem w hotelu wynajetym przez
        szkole :-)

> Poruszałem się komunikacją miejską i dużo na piechotę,

Tak samo robilem. Odnioslem wrazenie, ze jak sie jest w centrum, to to miasto
        wcale nie jest takie rozlegle, a wiekszosc atrakci mozna osiagnac pieszo albo
        kilkoma przystankami autobusu.

Oj wybralbym sie znowu.
        Zbierajcie, co sie da, puki Alien siedzi w brzuchu i z karmieniem, odkupianiem i
        usypianiem nie ma zachodu, a rodzice nie padaja z bezsennosci na pysk.

No i puki to boskie przekrwienie pewnych narzadow dziala :-)))

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
    • typson Re: Rzym - sugestie 18.02.07, 01:02
      komunikacja miejska nie jest zła - jest wiele drog lub pasów ruchu wydzielonych
      tylko dla autobusów. Jednba uwaga - oni jednymi drzwiami wsiadaja a innymi
      wysiadaja. Po wejsciu musisz sie sukcesywnie co przystanek przemieszczac w
      kierunku drzwi wyjsciowych. Bo potem trudno jest wysiasc na czas - wyglada to
      tak, jakby tlum sie ruszal do wyscia ale nagle sie zatrzymuje no i kibel ;)

zwiedzanie - kurna, tyle tam jest do obejrzenia, ze nie wiem co polecic. Moze
      sobie jakis przewodnik kup i juz. Na samym placu sw piotra liczac wejscie na
      dach kopuły mozna spedzic ze dwie, trzy godziny (w bazylice spowiadaja w wielu
      jezykach m.in. po polsku :) a przeciez zostaje jeszcze sporo rzeczy znanych
      ogolnie wszystkim, jak (obszczane przez koty) koloseum, fontanna z drobnymi
      inside, roznej masci znane miejsca, kolumny, pomniki, schody i tysiace
      urokliwych zakątkow, ktore czekaja na Wasze odkrycie
    • wujaszek_joe Re: Rzym - sugestie 18.02.07, 01:59
      przeczytaj "anioły i demony" dana browna.
      może to naiwna książka ale fajnie zakochuje w rzymie:)
      • mrzagi01 Re: Rzym - sugestie 18.02.07, 19:48
        wujaszek_joe napisał:

> przeczytaj "anioły i demony" dana browna.
        > może to naiwna książka ale fajnie zakochuje w rzymie:)

eeee... "Ja Klaudiusz" lepsze... no i "Rzymskie wakacje" na DVD- koniecznie! :)
    • mrzagi01 Re: Rzym - sugestie 18.02.07, 19:46
      w rzymie byłem ze trzy razy w formie jednodniowych wypadów (gdyż spędzałem
      kilka urlopów z rzędu w niejakim Anzio- tam gdzie desantowali sie alianci w
      1943 a pare wiekow wcześniej niejaki Neron miał chate) generalnie każdy kamień
      w tym mieście wart jest obejrzenia a i klimat jedyny i niepowtarzalny. Jest to
      idealne miejsce do "szwędania się". rozmieszczenie obiektów wartych
      zwiedzenia/obejrzenia jest takie że można je odkrywać metodą rozmaitych
      kombinacji nieśpiesznych, niezobowiązujących spacerków.
      co do noclegow nie wiem czy próbowałeś na booking.com (booking.it) z
      powodzeniem sprawdziło mi się w paryżu i w niemczech- zakładam że w italii też
      powinno pomóc- ( jak w ub. r kopnąłem się na dwa dni na targi do mediolanu i
      trafiłem do hotelu który niby miał *** to.... eee szkoda gadać)
    • spqr5 Re: Rzym - sugestie 18.02.07, 22:47
      Witam serdecznie.

Niezmiernie się cieszę, że będzie Wam dane zobaczyć te najwspanialsze miasto na
      Ziemi.

Jeżeli pytasz się co warto zobaczyć w mieście na 8 wzgórzach [ obecnie zwanym na
      7 wzgórzach z powodu cesarza Domicjana, który zniwelował wzgórze Germalus ] to
      krótko można odpowiedzieć wszystko.
      Jak wlokę żonę przez Rzym to pod koniec dnia marudzi, że „co kamień to historia”

Ale zdaję sobie sprawę, że taka odpowiedź Cię nie zadowoli, więc powiem, że
      zobacz wszystko oprócz okolic kolejowego dworca centralnego i E.U.R.
      Dworzec to miejsce kieszonkowców i dilerów narkotyków.
      E.U.R. to dzielnica ministerialna , żadnych zabytków.

Ja kocham Rzym jak chłopak dziewczynę kiedy idzie na pierwszą randkę, jak
      rodzice w sekundzie narodzenia ich dziecka więc musisz brać poprawkę na moją
      wypowiedź.

Rzym należy zwiedzać korzystając z komunikacji miejskiej [ najlepiej autobusowej
      ] nigdy nie korzystajcie ze swojego auta, znalezienie miejsca do parkowania w
      Rzymie mogło by być konkurencją olimpijską.

Autobusy mogą jeździć pod prąd, jadą swoją wyznaczoną trasą, auta obowiązują
      strefy jak w Krakowie.

Proszę poczytajcie www.strefarzymu.one.pl/ jak sądzę będzie ona źródłem
      wielu przydatnych informacji o mieście które od 1000 lat kwitło kiedy Mieszko
      ganiał za niedźwiedziami po prastarej puszczy.

Co do przewodników proponuję już w Rzymie poszukać, choć może być problem ze
      znalezieniem po PL [ jest też po Angielsku ] przewodnika „Roma come era e come
      e” wydawnictwa Vision S.R.L. Roma. Ten tytuł można przetłumaczyć jako Rzym
      wczoraj dzisiaj. Przewodnik jest tak napisany , że poszczególne zabytki są
      opisane , jest zdjęcie jak dzisiaj wyglądają oraz jest specjalna przeźroczysta
      nakładka na której jest zarysowane jak dana rzecz wyglądała w czasach
      antycznych, zakrywasz nią zdjęcie i jesteś 2000 lat wcześniej.

Co do samego zwiedzania to proponuje dojechać autobusem na Via Fori Imperiali,
      jest to ulica łącząca Teatro Flavii [ zwane popularnie Koloseum – od
      gigantycznego pomnika Nerona a nie od budowli ] z grobowcem Victora Emanuela.
      Idąc tą ulicą od Koloseum po prawej stronie masz pomniki zasłużonych władców dla
      Rzymu [ bo byli tez Ci mniej zasłużeni ] po lewej na ścianach macie namalowane
      obszary Imperium na przestrzeni wieków oraz do zobaczenia:
      Świątynia Saturna
      Świątynia Wespazjana
      Rostra
      Łuk Sewera
      Kuria
      Świątynia Antoniusza
      Świątynia Romulusa
      Świątynia Cezara
      Świątynia Romy
      Dom westalek
      Świątynia Kastora i polluksa
      Palatynat
      Świątynia Augusta

Standardowo zapraszam do zwiedzenia Watykanu , który należy zacząć zwiedzać rano
      najlepiej około 08:00 rano od ustawienia się w kolejce do windy , jadącej na
      dach bazyliki, potem jeszcze 15 minut pieszo po schodach w kopule. Watykan [
      jako budowle i muzeum ] najlepiej zwiedzać w dniu audiencji generalnej na placu,
      ponieważ wierni są wpuszczani kilka godzin wcześniej na plac to nie ma ich w
      kolejce do windy i muzeum, oraz odstrasza to wielu innych turystów od zwiedzania

Oprócz w/w wymienionych w samym centrum proponuję :

Łuk Konstantyna
      Fontanna Żółwi
      Fontanna di Trevi
      Usta prawdy [ z tyłu wzgórza kapitolińskiego ]
      Via Appia – w końcu to forum o motoryzacji
      Kościół św. Piotra w okowach
      Lateran
      Panteon
      Pizza Navona
      Zamek św. Anioła
      Lapis Niger – legendarny grób Romulusa

Co do zamieszkania , zastanówcie się nad hotelem w Rzymie, czy niższa cena za
      miastem jest warta 1 do 1,5 godziny dojazdu. Np. Tybertina [ miejscowość za
      Rzymem ] prosta 1 ulica [ Via Prenestina ] łącząca z Rzymem to około godzina
      jazdy autem.

Jadąc autobusem zwróc uwagę na nazwy przystanków , są inne od nazw popularnych
      , Koloseum jak pisałem do Teatro Flavii [ od rodu Flawiuszów, którzy go
      wybudowali ] lub Watykan który nazywa się SS Pietri.

Oczywiście musicie zobaczyć też circus maximus, pietę w Watykanie , SS Magiore ,
      piramidę [ tak w Rzymie jest piramida ] schody Trinita Dei Monti zwane
      hiszpańskimi , bazylikę „za murami” to tak na szybko co wymyśliłem.

Via Fori Imperiali [ to centrum antycznego Rzymu ] więc jak tam dojedziecie to
      gdzie nie pójdziecie to same zabytki.

Jeżeli bylibyście zainteresowani hotelem w samym centrum Rzymu to proszę
      napiszcie. Mogę polecić hotel w samym centrum Rzymu z widokiem na Forum Augusta
      , 500 m od Koloseum. Nie ukrywam , że droższy od waszej kwoty. Jeżeli tak to
      proszę napisz. Można rezerwować przez net.

Jak kojarzę mieszkacie w Krakowie więc jadąc autem proponuję nocleg w Willach ,
      następny dzień przejazd do Wenecji [ kilkugodzinne zwiedzanie ] a potem skok [
      ok. 700 km ] do Rzymu [ około 6 godzin ] .

Do centrum „ antycznego” Rzymu najszybciej dojedziecie jadąc autostradą do
      G.R.A. a następnie zjazdem wschodnim do centrum, na ostatnim zjeździe w lewo na
      Plac z dwoma rondami , dalej Via Cavour i już Koloseum.

A i taka ciekawostka , jak wchodzicie do domu, hotelu, sklepu itp. pomieszczeń w
      Rzymie należy zamiast zwyczajowego bongiorno, czy bona sera powiedzieć
      „permesso” bo inaczej zostaniecie odebrani „antipatico”.
    • simr1979 Re: Rzym - sugestie 19.02.07, 10:35
      W rzymie nie byłem, ale sugestię mam :
      www.polonia.org/wlochy.htm
      DOM POLSKI znajduje się gdzieś w środku listy, z nr-ami rezerwacji itp.
      Cena zdaje się w granicach 50 euro za pokój 2-os. z polskim śniadaniem.
      Jakieś 15 km od centrum (dojazd kolejką, podobno bezproblemowy).
      Jest minus - o 23 (albo i 22) furtian zamyka bramę na głucho..;)
      Tak słyszałem.
    • sherlock_holmes Re: Rzym - sugestie 19.02.07, 22:35
      Tak więc, po kolei odpowiadając:
      - lecimy samolotem, bilety kupiliśmy jeszcze przed ślubem, bo była świetna promocja (przelot taniej niz IC do Warszawy ;) ), dzieciak był planowany, ale liczylismy że będzie dobrze i Rym sobie obskoczymy bez problemów :)
      - przewodniki i mapy mamy, troche mnie martwi rozległość i ilośc miejsc do zobaczenia, dlatego pytałem o cos w rodzaju planu zwiedzania, bo mamy raptem 4 dni :(
      - co do noclegów - w okolicach Termini sa hotele po ok. 70€ i chyba na to się zdecydujemy, bo pod Rzymem cena spada raptem do 50€ - niby łącznie 80€ to duża różnica, ale dojazdy i czas też się liczą

No nic, nie jest źle, chociaż liczylismy na nieco niższą kwotę za noclegi. Martwi mnie śnaidanie "kontynentalne" - trzeba będzie pewnie dojadac w pizzeriach :) Na szczęście oboje jesteśmy pasonatami włoskiej kuchni i nie będzie problemu z jedzeniem. A zjeść zawsze można na ławeczce, bo 2x taniej niż z "serwisem" ;)

Oczywiście jak tylko sie uda, będzie porządna relacja, obficie ilustrowana.
      • spqr5 Re: Rzym - sugestie 19.02.07, 23:51
        sherlock_holmes napisał:
        - co do noclegów - w okolicach Termini

Tak ze zwykłej ciekawości hotel w okolicy Piazza del Cinquecento? Tam są bardzo
        popularne Pizzerie Rustiche sprzedające pizze na wagę.

Jak zejdziecie via cavour na dół do centrum to będziecie na via fori imperiali.
        Idąc pieszo do grobowca Wiktora Emanuela, jak pójdziecie dalej prosto to schody
        hiszpańskie, jak w lewo od grobowca to oko 45 minut do Watykanu.
      • mrzagi01 Re: Rzym - sugestie 20.02.07, 07:35
        sherlock_holmes napisał:

> Tak więc, po kolei odpowiadając:
        > - lecimy samolotem, bilety kupiliśmy jeszcze przed ślubem, bo była świetna prom
        > ocja (przelot taniej niz IC do Warszawy ;)

Sky czy Central ?

> - przewodniki i mapy mamy, troche mnie martwi rozległość i ilośc miejsc do zoba
        > czenia, dlatego pytałem o cos w rodzaju planu zwiedzania, bo mamy raptem 4 dni
        > :(
        nie ma co robić wyścigów- lepiej mniej a treściwiej niż więcej po łebkach. Poza
        tym do Rzymu należy wracać.
        > - co do noclegów - w okolicach Termini sa hotele po ok. 70€ i chyba na to
        > się zdecydujemy, bo pod Rzymem cena spada raptem do 50€ - niby łącznie 8
        > 0€ to duża różnica, ale dojazdy i czas też się liczą
        >
        > No nic, nie jest źle, chociaż liczylismy na nieco niższą kwotę za noclegi.

to wcale nie jest drogo- byle tylko standard był przyzwoity

Mart
        > wi mnie śnaidanie "kontynentalne" - trzeba będzie pewnie dojadac w pizzeriach

spoko- śniadanie kontynentalne z reguły oznacza dużo croissantów, maszyne z
        kawą/herbatą, masełko, dżemik, miód, jakieś wytrawne pieczywko i wędlinę- do
        wyboru. najecie się ;)
        :
        > ) Na szczęście oboje jesteśmy pasonatami włoskiej kuchni i nie będzie problemu
        > z jedzeniem. A zjeść zawsze można na ławeczce, bo 2x taniej niż z "serwisem" ;)

niekoniecznie na ławeczce- można przy barze- to tak dziale że drożej jest z
        obsługa przy stoliku (i w rachunku masz wyszczególnioną pozycje coperto) inna
        rzecz jest taka, że w pizzeriach czy osteriach należność regulujesz nie u
        kelnera tylko przy wyjściu w kasie.
        >
        > Oczywiście jak tylko sie uda, będzie porządna relacja, obficie ilustrowana.
        >
        koniecznie- hotel zrecenzuj przede wszystkim. Rzym rozwazam jakie jedno z
        kolejnych miejsc w ktore chcemy z żoną zabrać juniora.
        • sherlock_holmes Re: Rzym - sugestie 20.02.07, 16:58
          mrzagi01 napisał:

>
          > Sky czy Central ?

Sky - ale bitely kupione były jeszcze w sierpniu 2006. Za dwie osoby w obie strony z wszystkimi opłatami wyszło ...316zł! Obserwuj uwaznie promocje, bo oni często mają takie promocje, np. bilet za 1zł lub ok. 80zł z wszystkimi opłatami w jedną stronę.
          A - i moja żona poleca zaprenumerowanie newslettera SkyEuroe - dostajesz zawsze info o promocjach w pierwszej kolejności.
          A teraz dla internautów KLM ma 50% zniżki na Europę i 30% do reszty świata.

> nie ma co robić wyścigów- lepiej mniej a treściwiej niż więcej po łebkach. Poza
          > tym do Rzymu należy wracać.

Fakt, le nie sądzę, żeby w ciągu najbliższych 5, a nawet 10 lat się nam udało ponownie tam pojechać (chyba, że przeliczą wypłaty 1zł=1€ ;) )

> to wcale nie jest drogo- byle tylko standard był przyzwoity

Fakt, 70 nie jest źle, ale jeszcze 2 lata temu za 50€ były miejsca blisko centrum. A za 4 noclegi różnica 80€ to już jest coś.

> koniecznie- hotel zrecenzuj przede wszystkim. Rzym rozwazam jakie jedno z
          > kolejnych miejsc w ktore chcemy z żoną zabrać juniora.
          >
          >
          Ma się rozumieć, bedzie ;)
          • mrzagi01 Re: Rzym - sugestie 20.02.07, 20:16
            sherlock_holmes napisał:

>
            > Sky -

acha- czyli, o ile dobrze kojarze lądujecie na Fiumicino- ciekaw jestem w takim
            razie waszej opinii po powrocie- bo z tego co słyszałem od wszystkich znanych
            mi włochów to lotnisko to tragedia (cokolwiek by to miało znaczyć) poważnie
            mnie to interesuje, bo rozwazam warianty SkyEurope z Pragi, albo Centralwings z
            Wrocka na Ciampino (podobno małe ale przyjemne lotnisko) tylko że do Centrala
            jakoś nie żywie zaufania (nie leciałem ale dużo słyszałem) natomiast Sky to
            moja ulubiona linia (no nie jestem jakimś szczególnym bywalcem przestworzy ale
            jakieś tam porównanie mam)

> A - i moja żona poleca zaprenumerowanie newslettera SkyEuroe - dostajesz
            zawsze
            > info o promocjach w pierwszej kolejności.

Moja lepsza połowa prenumeruje od zajoba tych lotniczych newsletterów :)

>
            > > nie ma co robić wyścigów- lepiej mniej a treściwiej niż więcej po łebkach
            > . Poza
            > > tym do Rzymu należy wracać.
            >
            > Fakt, le nie sądzę, żeby w ciągu najbliższych 5, a nawet 10 lat się nam udało
            p
            > onownie tam pojechać (chyba, że przeliczą wypłaty 1zł=1€ ;) )

eee... to sie tak mówi tylko ;)
            poza tym jak sie latorośl wykluje i nieco odrośnie od ziemi to polecam się z
            wiedzą n/t parków rozrywek- w tym roku Junior na urodziny dostaje wyprawe do
            Legolandu w Bawarii
    • spqr5 Re: Rzym - sugestie 20.02.07, 19:33
      Wątek mi się bardzo podoba to sobie coś jeszcze napiszę :)

Tak sobie pomyślałem, że może nie warto kupować Roma Pass.

To miasto przede wszystkim do chodzenia.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, że będziecie mieszkać w okolicy Placu Średniowiecza,
      to jak wejdziecie na Via Nazionale to stamtąd odjeżdża autobus bezpośredni do
      Watykanu.
      Nie można przegapić przystanku przy Watykanie po pod koniec trasy pojedziecie
      tunelem i wjedziecie na plac przy samym Watykanie. Autobus kończy w tym miejscu
      trasę.
      Jeszcze raz przypomnę, że warto najpierw iść do windy którą można wjechać na
      dach bazyliki. I nie chodzi tu o szybkość tej windy tylko o to, że jest
      ograniczona ilość ludzi u góry więc z czasem można stać do godziny aby wjechać
      do góry.
      Jak wysiądziecie z windy to obok na dachu jest poczta, na pewno bliscy się
      ucieszą z pocztówki wysłanej i poświadczonej pieczęcią z takiego miejsca. Obok
      poczty ją też toalety, co może być cenna informacją.
      Wejście do kopuły robi niesamowite wrażenie, idzie się ślimakiem do góry , a do
      tego ściany są pochyłe.

Jeżeli zdecydujecie się na zwiedzanie muzeum Watykańskiego to do wyboru są 4
      trasy zwiedzania, nie wiem jaki rodzaj sztuki was ciekawi. Osobiście nie
      gustuję w 4 trasie [ obejmującej całe muzeum ] gdyż kończy się ona współczesną
      sztuką sakralną , która do mnie nie przemawia.
      Więc jeżeli coś wyglądającego na sakralne Picasso wam nie odpowiada to można
      zrezygnować. Z pozostałych tras ważne żeby kończyła się w kaplicy sykstyńskiej.

Zobaczcie również wnętrze bazyliki, polecam Pietę , jak przy niej będziecie to
      zobaczcie jak wypolerowana jest jedna ze stóp, Włosi wierzą , że pogłaskanie
      stopy przynosi szczęcie , więc nie zaszkodzi też pogłaskać.

Co do samych grobowców papieży, wszystko zależy ile ludzi czeka w kolejce. Samo
      wnętrze jest surowe, grobowce są pięknymi rzeźbami ale samo pomieszczenie
      kojarzy mi się z parkingiem podziemnym.
      Nie ma niestety możliwości zatrzymania się przy grobach papieży, więc znam
      ludzi którzy odebrali to bardzo boleśnie, jak stali w kolejce 1 godzinę , a
      przy grobie nie pozwolono im się pomodlić. Czas przy grobie JP II to około 40
      sekund do minuty, potem strażnik poprosi żebyście odeszli.

Jak wyjdziecie z Watykany to kierujcie się na Via di Concilazione jest to
      najszersza ulica wychodząca z Watykanu . Można przejść przez most naprzeciwko
      Św. Anioła i kierować się w stroną Panteonu, Pizza Navona [ tu wspaniała rzeźba
      4 rzek oraz rzeźba Maura ] potem fontanna Di Trevi i żółwi i jak będziecie
      wracać do hotelu Ks. Piotra w okowach. I SS magiero. K. Piotra w okowach jest
      nie pozorny z zewnątrz – przypomina wejście do kamienicy – można przegapić.

No i dzień z głowy :)

2 dzień na Forum Romanum

Jeżeli zdecyduje się na zwiedzenie Bazyliki za murami do autobus do niej
      odjeżdża spod Koloseum – ostatni przystanek na Via Fori Imperiali przed
      Koloseum, autobus pojedzie obok piramidy Kajusza ale ona jest właściwie do
      obejrzenia z autobusu.

Polecam zobaczenie też fontann i Kapitolu w nocy.

Jak będziecie zwiedzać forum romanum i Kapitol proponuję zejść krętą drogą na
      dół do świątyni Westy, naprzeciwko świątyni jest mały kościół jak przejdziecie
      przez metalowa bramę ale przed wejściem do samego kościoła proszę skręcić w
      lewo na końcu korytarza są „usta prawdy” można rękę włożyć mechanizm jest
      uszkodzony więc nic wam nie grozi.

A przypomniało mi się coś takiego miasto Rzym uruchamia czasami autobusy
      dodatkowe oznaczone literą „J” i cyfrą. Jeżdżą one pomiędzy miejscami kultu
      religijnego, ale nie pamiętam jaki numer i czy w marcu jeździ.

Druga rzecz to może dla Twojej Żony – rzymianie są ludźmi bardzo
      tolerancyjnymi, więc jak wieczorem będziecie szli ulicą czy parkiem możecie
      zobaczyć bezdomnych śpiących na ławkach, schodach banków, galerii, muzeów,
      kościołów itp. Ani mieszkańcy ani policja ich nie przepędza zwyczajowo do 07:00
      potem ochrona budowli czy policja już nie jest tolerancyjna. Piszę o tym bo
      kojarzę jak moja żona patrzyła zdumiona na bezdomnych śpiących pod wejściem do
      Forum Augusta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka