lexus400 27.02.07, 19:09 Czy wiesz o co chodzi z tym systemem odzyskiwania energii w F1?? www.f1wm.pl/php/wiad_gen.php?id=5320 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typson Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 19:12 ja tam doskonale wiem o co chodzi ale skoro uwazasz, ze tylko kierowiec sie na tym wyznaje to zachowam te wiedze dla siebie :) Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 19:16 Ja też wiem - i powiem ;) W skrócie chodzi o to, że w F1 będa startowac hybrydy - pry hamowaniu będa się ładowały akumulatory, potem te energię można wykorzystać w trakcie rpzyspieszania lub wyprzedzania. Wg wstępnych projektów energię w akumulatorach mozna będzie "otrzymywać" tylko podczas wyścigu - czyli na cały wyścig dostanie się tyle energii gratis, ile podczas tego wyścigu się "zarobi". Odpowiedz Link
crannmer Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 19:35 Jak widac, nie mam monopolu na wiedze techniczna ;-) Dodam tylko, ze na komponenty hybrydowe (niekoniecznie elektryczne) ma byc dozwolone maksymalnie 20 kg na samochod. Tak wiec czy startuje sie z akumulatorami pelnymi, czy pustymi, nie gra wiekszej roli. Jak dla mnie to listek figowy i zaslona dymna ze strony FIA. W porownaniu z wydatkiem energi na transfer setek tysiecy widzow do i od wyscigow zuzycie paliwa przez same pojazdy wyscigowe jest mniej, niz pomijalne. A nawet transport zespolow wyscigowych ciezarowkami i samolotami zuzywa kilkaset razy wiecej energii, niz same wyscigowki. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link
franek-b Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 21:18 > Dodam tylko, ze na komponenty hybrydowe (niekoniecznie elektryczne) ma byc > dozwolone maksymalnie 20 kg na samochod. Tak wiec czy startuje sie z > akumulatorami pelnymi, czy pustymi, nie gra wiekszej roli. Jak obserwuje ewolucje przepisow, to wydaje mi sie, ze chodzi o nakladanie wysrubowanych zalozen by konstruktorzy poglowkowali troche nad wykorzystaniem tego w wyscigu. > Jak dla mnie to listek figowy i zaslona dymna ze strony FIA. Ja mysle, ze nie do konca. Nie chodzi o rzeczywiste oszczednosci w trakcie wyscigow, lecz raczej o stymulowanie rozwoju napedow hybrydowych. Pomysly z F1 beda mogly pozniej miec zastosowanie w cywilnych autach. > W porownaniu z wydatkiem energi na transfer setek tysiecy widzow do i od > wyscigow zuzycie paliwa przez same pojazdy wyscigowe jest mniej, niz pomijalne. > A nawet transport zespolow wyscigowych ciezarowkami i samolotami zuzywa kilkase > t > razy wiecej energii, niz same wyscigowki. Oczywiscie masz racje, ale jak np jakis patent wynaleziony w F1 trafi do tych mas, to ten bilans energetyczny bedzie wygladal inaczej. Moze jednak naiwnie, ale wierze, ze sport samochodowy, poza aspektem marketingowym, jednak przyczynia sie do rozwoju mysli moto. Odpowiedz Link
crannmer Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 22:05 franek-b napisał: > Jak obserwuje ewolucje przepisow, to wydaje mi sie, ze chodzi o nakladanie > wysrubowanych zalozen by konstruktorzy poglowkowali troche nad wykorzystaniem > tego w wyscigu. Glowkowanie glowkowaniem, ale energia mieszczaca sie w 20 kg jakiegokolwiek akumulatora (chemicznego, mechanicznego, cholerawiejakiego) jest w porownaniu do poboru mocy wyscigowki lekkosmieszna. > Moze jednak naiwnie, > ale wierze, ze sport samochodowy, poza aspektem marketingowym, jednak > przyczynia sie do rozwoju mysli moto. Spogladajac na ponad sto lat wyscigow GP nalezy bezstronnie przyznac, ze swego czasu cala kupa rozwiazan zbladzila pod strzechy. Gorno- i wielozaworowosc, ewolucja zawieszenia, w miare sensowne hamulce i wiele wiele innych. Jednakze wymagania i kierunki rozwoju F1 od przynajmniej kilkunastu (o ile nie kilkudziesieciu) lat rozmijaja sie zupelnie z cywilna konstrukcja samochodu. Czy to ekscesywna aerodynamika dociskajaca, hamulce dzialajace tylko na goraco, monocoque z wlokien weglowych, czy tez dzikie konstrukcje rozrzadu i skrzyn biegow. Jedyne, co IMHO ma jakies szanse byc w cywilu uzyte, to osiagniecia technologi materialow stosowanych w mechanizmach. Natomiast dla samych rozwiazan technicznych czarno widze. Chetnie bym sie mylil, ale chyba niestety w tym przypadku sie nie myle ;-) MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link
lexus400 Re: Pytanie raczej do crannmera 28.02.07, 07:59 Jakos nie daje mi spokoju sposob odzyskania energii z hamulcow, jak moze wygladac takie urzadzenie, nie potrafie sobie wyobrazic?? i na jakiej zasadzie ma zmagazynowac energie?? Odpowiedz Link
lexus400 Pytanie do wszystykich a szczegolnie do typsona:)) 27.02.07, 20:06 typson napisał: > ja tam doskonale wiem o co chodzi ale skoro uwazasz, ze tylko kierowiec sie na > tym wyznaje to zachowam te wiedze dla siebie :) hehehe nie typsonie nie uwazam tak ale crannmer ma takie dokladniejsze wiadomosci:)) tak mniej wiecej to ja wiem o co chodzi ale chcialem cos na ten temat takiego glebszego. Temat F1 jest ciekawy technicznie ze wzgledu na to, ze tam juz w tej chwili wszystko jest obliczone na max. ciezaru i miejsca na jakies dodatkowe systemy rowniez nie ma zbyt wiele, bolid F1 to nie okret podwodny np.:)) A tak nawiasem mowiac nie badz taki samolubny i podziel sie wiedza:)) SH sie podzielil. Tytul zmienilem:))) Odpowiedz Link
crannmer Re: Pytanie do wszystykich a szczegolnie do typso 27.02.07, 20:27 > > Temat F1 jest ciekawy technicznie ze wzgledu na to, ze > tam juz w tej chwili wszystko jest obliczone na max. ciezaru i miejsca na > jakies dodatkowe systemy rowniez nie ma zbyt wiele, bolid F1 to nie okret > podwodny np.:)) O ile dodatkowa masa nie jest kryterium k.o. (jesli sie jej nie zamontuje metr nad jezdnia :-), albowiem obecne samochody jezdza z balastem, aby spelnic mase minimalna, o tyle miejsce (wlasciwej: jego brak) i warunki pracy nie rokuja korzystnie. Szczegolnie w polaczeniu z ograniczeniem masy systemu na 20 kg. Tudziez z wymaganiami odnosnie mocy ladowania akumulatorow i oddawania energii. Konkretow na razie brak, bo AFIK na razie nie ma nawet jednej dzialajacej na etapie prototypu koncepcji. A w dalszej fazie planowane (2010 in plus) sa koncepcje wykorzytywania energii zawartej w spalinach (cos a la turbo-compound), energi cieplnej z chlodzenia silnika (dodatkowa turbina parowa, jak w koncepcjach BMW), a takze wprowadzenia ograniczenia ilosci paliwa na wyscig lub/i ogranicznika przeplywu paliwa w polaczeniu z zezwoleniem na doladowanie. Plus ograniczenia rozwoju silnikow i osprzetu (wspolne dla wszystkich rozwiazania), ograniczenia aerodynamiki i sily docisku i kilka innych tym podobnych glupot. Na leb cos im padlo. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link
lexus400 Re: Pytanie do wszystykich a szczegolnie do typso 27.02.07, 21:01 > Na leb cos im padlo. No wlasnie, czyli konkretow niet. Odpowiedz Link
typson Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 20:53 czyli krotko mowiac zamontuja takie piasty jak w rowerze - z pradnica w srodku. No, postarali sie. 20kg akumulatora to faktycznie mase energii moze pomiescic. Ostatnio w pracy wpadlem na pomysl skonstruowania niszczarki do dokumentow. Dzialalaby na zasadzie syntezy jązdrowej ale tylko dwoch jąder, np wodoru. Wrzucasz zolta karteczke i puf- taki maly grzybek atomowy i nie ma karteczki. Polecam wyliczenie sobie ile energii/temperatury sie uwolni, ciekawostka taka ;) Odpowiedz Link
lobuzek1 Re: Pytanie raczej do crannmera 27.02.07, 23:37 Rany Boskie, gdzie ty pracujesz? Odpowiedz Link