Dodaj do ulubionych

przesiadka

16.05.07, 23:20
troche nie z wlasnej potrzeby, raczej w wyniku sily wyzszej musialem sie przesiasc z mojej hondy do czegos innego...

Znalazlem cos ciekawego w Krkwie, wiec nie pozostalo mi nic innego jak udac sie z kandydatem na moje auto do Lexusa:-) tam fachowo auto zostalo przebadane pod wzgledem (w sumie nie wiem do konca czego... w kazdym razie Lexus wpial sie laptopem do auta, klikal klikal i wyklikal, ze jest wszystko OK, przy okazji fachowo gaszac goscia, ktory sprzedawal auto a byl wyjatkowo przemadrzaly..) i robiac jeszcze pare magicznych rzeczy dzieki czemu mam na pamiatke ladna kolorowa kartke:-)
Lexsusie ZAZDROSZCZE Tobie super miejsca gdzie mieszkasz i masz warsztat! Jak Ty mozesz sie tam stresowac??? Piekna okolica, super miejscowka! (btw jak bedziesz w Wawie to zapraszam do siebie:-)

A wracajac do tematu, sprawdzilem jeszcze papiery auta, stanie w korkach Krkowa i od wczoraj, godziny 19 jestem wlascicielem audi a4 1.9 tdi avant model B6. Po 17 latach jazdy roznymi benzyniakami mam pierwszego ropniaka - coz takie czasy:-) jezdzi swietnie, zwlaszcza przyjemnie na autostradzie jak sie wrzuci 6 bieg. A jaki mialem stres gdy tankowalem! za wszelka cene staralem sie nie nalac benzyny do baku:-)

Dzisiaj zdazylem polamac mocowanie jednej wycieraczki (przy okazji proby wymiany piora), oraz poddalem sie chcac wymienic zarowke swiatel pozycyjnych - q...va czy naprawde na wymiane zarowki trzeba jezdzic do serwisu???
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: przesiadka 16.05.07, 23:25
      Gratulacje - fajny wózek!

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • wujaszek_joe Re: przesiadka 16.05.07, 23:28
      gratulejszyn, gumowych słupów, czystej ropy i częstej jazdy na szóstce.

teraz samochody robi się tak, żeby tylko tankowanie mogło się odbyć poza
      serwisem. wczoraj oglądałem passata 2001r dla brata. auto jest tak
      oplastikowane, że nie widac podłogi bagażnika, mocowań mcpersonów, nic. ja nie
      wiem jak taki lexus może coś sprawdzić przy aucie, ani chybi ściemnia:)
      • franek-b Re: przesiadka 16.05.07, 23:40
        > gratulejszyn, gumowych słupów, czystej ropy i częstej jazdy na szóstce.
        >
        > teraz samochody robi się tak, żeby tylko tankowanie mogło się odbyć poza
        > serwisem. wczoraj oglądałem passata 2001r dla brata. auto jest tak
        > oplastikowane, że nie widac podłogi bagażnika, mocowań mcpersonów, nic. ja nie
        > wiem jak taki lexus może coś sprawdzić przy aucie, ani chybi ściemnia:)

Zapewniam, ze moze:-) choc podloga calutka zabudowana - od przedniego zderzaka po sam tyl. Jak sie wie gdzie spojrzec to troche widac, Lex wiedzial i co trzeba zobaczyl:-)
        • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 11:06
          franek mail:)
    • rapid130 Re: przesiadka 18.05.07, 13:36
      > A wracajac do tematu, sprawdzilem jeszcze papiery auta, stanie w korkach
      > Krkowa i od wczoraj, godziny 19 jestem wlascicielem audi a4 1.9 tdi avant
      > model B6.

Bardzo zacny sprzęt, ale - łomatkoooo!!!!! - dobrze go ubezpiecz przed
      kradziejstwem! Toż to model z pierwszej dziesiątki znikających. :/
      Znajomemu nawet w spokojnym, bassowym Szamoni chcieli takowego skroić. :////
    • lexus400 Re: przesiadka 18.05.07, 14:10
      franek-b napisał:

..... udac sie
      > z kandydatem na moje auto do Lexusa:-) tam fachowo auto zostalo przebadane pod
      > wzgledem (w sumie nie wiem do konca czego... w kazdym razie Lexus wpial sie la
      > ptopem do auta,

Prawda jest taka, ze laptop sluzyl tylko jako podglad a wpialem sie diagnoskopem
      ADP 186 szwedzkiej firmy Autocom
      www.tomcar.pl/diagnoskopy/adp/adp.html
      ........a sprawdzilem pod wzgledem prawidlowosci dzialania i historii wszystkie
      systemy do jakich mialem dostep czyi: elektronika silnika, uklad ABS, airbagi,
      immo, zegary w tym licznik i zaprogramowane (fabrycznie jeszcze) przeglady,
      uklad klimatyzacji oraz funkcje komfortu. Jak sie okazalo wszystkie systemy
      "czyste", bez bledow i bez sladow ingerencji z poprawnymi kodami warsztatow. Na
      koniec sprawdzilismy geometrie ukladu jezdnego oraz osiowosc w 3-ch pomiarach a
      przy okazji w czasie kompensacji glowic sprawdzilismy bicia felg (nie
      wystapily). W kanale "organoleptycznie" podloga zostala sprawdzona w miejscach,
      gdzie trzeba sprawdzic a z zewnatrz szczelinki zderzakow i dzwi oraz zachowane
      linie. Na podstawie tego co zobaczylem w ciagu okolo 40min. moge stwierdzic, ze
      nasz kolega nabyl fajny wozek, ktorym powinien sie pocieszyc:))
      • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 15:46
        > Prawda jest taka, ze laptop sluzyl tylko jako podglad a wpialem sie
        diagnoskope
        > m
        > ADP 186 szwedzkiej firmy Autocom
        > www.tomcar.pl/diagnoskopy/adp/adp.html
        > ........a sprawdzilem pod wzgledem prawidlowosci dzialania i historii
        wszystkie
        > systemy do jakich mialem dostep czyi: elektronika silnika, uklad ABS, airbagi,
        > immo, zegary w tym licznik i zaprogramowane (fabrycznie jeszcze) przeglady,
        > uklad klimatyzacji oraz funkcje komfortu. Jak sie okazalo wszystkie systemy
        > "czyste", bez bledow i bez sladow ingerencji z poprawnymi kodami warsztatow.
        Na
        > koniec sprawdzilismy geometrie ukladu jezdnego oraz osiowosc w 3-ch pomiarach
        a
        > przy okazji w czasie kompensacji glowic sprawdzilismy bicia felg (nie
        > wystapily). W kanale "organoleptycznie" podloga zostala sprawdzona w
        miejscach,
        > gdzie trzeba sprawdzic a z zewnatrz szczelinki zderzakow i dzwi oraz zachowane
        > linie. Na podstawie tego co zobaczylem w ciagu okolo 40min. moge stwierdzic,
        ze
        > nasz kolega nabyl fajny wozek, ktorym powinien sie pocieszyc:))

Pisalem przeciez, ze fachowo bylo:-)))
    • typson Re: przesiadka 18.05.07, 14:51
      Chyba nadszdl czas na przeprosiny za wszystkie wątki o klekotach oraz za
      obrazliwe teksty o fotelach z fabii montowanych w A4 ;)))

A na serio - bardzo mile auto, mam nadzieje, ze spisze sie dobrze. Moglbys
      troche fotek zapodac i opisac wiecej poza tym jaki silnik (a wlasnie - jaki?)

No i witam w gronie uzytkownikow OOOO !
      • simr1979 Re: przesiadka 18.05.07, 14:54
        typson napisał:

> Chyba nadszdl czas na przeprosiny (...)za
        > obrazliwe teksty o fotelach z fabii montowanych w A4 ;)))
        (...)
        >(...)witam w gronie uzytkownikow OOOO !

Zakładacie kącik meblarzy ??? ;D

• plawski Re: przesiadka 18.05.07, 14:57
        typson napisał:
        (...(
        Moglbys
        > troche fotek zapodac i opisac wiecej poza tym jaki silnik (a wlasnie - jaki?)

Przecie napisał: godziny 19 jestem wlascicielem audi
        a4 1.9 td
        • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 14:59
          plawski sie nie znasz kurde. tam sa rozne wersje silnika 1,9. kupil 1,9 131KM:)
          • plawski Re: przesiadka 18.05.07, 15:00
            computerland1 napisał:

> plawski sie nie znasz kurde. tam sa rozne wersje silnika 1,9. kupil 1,9 131KM:)

No dobra, dobra....
        • typson Re: przesiadka 18.05.07, 15:00
          no ale jaki kod motoru, 1.9 bylo jak psow, ze 5 albo 6 jesli nei wiecej
          • plawski Re: przesiadka 18.05.07, 15:01
            typson napisał:

> no ale jaki kod motoru,

Paskowy :P

1.9 bylo jak psow, ze 5 albo 6 jesli nei wiecej
            • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 15:06
              > typson napisał:
              >
              > > no ale jaki kod motoru

wiecej nie mowie, nie upowazniono mnie:)
            • simr1979 Re: przesiadka 18.05.07, 15:07
              plawski napisał:

> 1.9 bylo jak psow, ze 5 albo 6 jesli nei wiecej

No tak, ale to w ogólności...;)
              W A4 b6 był tylko jeden 1.9tdi chiba....:)
              • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 15:09
                bylo kilka:

1,9 Liter Hubraum, 74 kW (101 PS), mit Turbolader und Direkteinspritzung per
                Pumpe-Düse
                1,9 Liter Hubraum, 85 kW (115 PS), mit Turbolader und Direkteinspritzung per
                Pumpe-Düse (ab Mitte 2004)
                1,9 Liter Hubraum, 96 kW (130 PS), mit Turbolader und Direkteinspritzung per
                Pumpe-Düse

skoro 1,9 TDi, to albo 5 albo 6 biegow. a i w tych 6 biegowych chyba dwa
                silniki byly.
                • simr1979 Re: przesiadka 18.05.07, 15:27
                  computerland1 napisał:

> bylo kilka:

Zasugerowam się tym, co tu znalazłem (jest mowa tylko o 130KM):
                  www.answers.com/topic/audi-a4
                  Ale to, co tam napisali, faktycznie nie wyklucza innych wersji...:)
                • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 15:39

> 1,9 Liter Hubraum, 96 kW (130 PS), mit Turbolader und Direkteinspritzung per
                  > Pumpe-Düse

zdecydowanie to, w dowodzie jest 96 kW.

> skoro 1,9 TDi, to albo 5 albo 6 biegow. a i w tych 6 biegowych chyba dwa
                  > silniki byly.

Jestem lamer i powiem tyle, że nie znam kodu... Skrzynia 6, na tym mi zależało:-
                  )

Typson, żeś trafił bingo! za fotele z fabii przepraszać nie będę, bo to
                  zdecydowanie najgorszy element auta! Juz zastanawiałem sie nawet czy mozna
                  przeszczepiac fotele ze wersj s-line?

Auto zdecydowanie nastawione jest na komfort, odpoczywam po 17 calowych kolach
                  z hądy, nawet nie przeszkadzają mi 15 w tym aucie.

fota jedna, telefoniczna
                  img170.imageshack.us/img170/7568/audia4aq9.jpg
                  • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 15:41
                    jesli 6 biegow, to masz silnik AVF:)
                    • computerland1 Re: przesiadka 18.05.07, 15:45
                      no i gratulacje. autko zajebiste. takiego szukam:)
                      • black_code Re: przesiadka 18.05.07, 16:26
                        computerland1 napisał:

> no i gratulacje. autko zajebiste. takiego szukam:)

no wlasnie przypomnialesm sobie o Tobie ,wyslalem @ bo mam cos takiego
                        jak wciaz jestes zainteresowany
                    • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 15:48
                      > jesli 6 biegow, to masz silnik AVF:)

zapamietam:-) (moze;-)

Btw to czym sie roznia te silniki?
                      • typson Re: przesiadka 18.05.07, 16:08
                        no np (pompo)wtryskiwaczami, turbina :)

pierwszy byl 1Z ale to bocian był, bo 90KM miał
                        choc oszczedny i nawet w C4 dawał rade
                        • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 16:30
                          > no np (pompo)wtryskiwaczami, turbina :)

to to ja kumam, chodzi mi o roznice np miedzy wersja ze skrzynia 5 i 6
                          • black_code Re: przesiadka 18.05.07, 16:38
                            franek-b napisał:

> > no np (pompo)wtryskiwaczami, turbina :)
                            >
                            > to to ja kumam, chodzi mi o roznice np miedzy wersja ze skrzynia 5 i 6
                            >

Wszystkie 131 konne mialy 6 biegow ,wybor byl tylko do tyc h slabszych
                            101KM .
                            A fotele jak ci nie odpowiadaja to poszukaj sobie od wersji sportline sa
                            inaczej wyprofilowane ale dosc twarde nie kazdy lubi
                            • computerland1 Re: poprawka 18.05.07, 17:47
                              black_code napisał:

> Wszystkie 131 konne mialy 6 biegow ,wybor byl tylko do tych slabszych

oj, chyba nie masz racji. silniki 131 konne oferowane byly na poczatku z 5
                              biegami - silnik AWX (taki ma moj kumpel z 2002 roku - auto, nie kumpel), a
                              pozniej z 6 biegami - silnik AVF.

pozdrawiam
                              • franek-b Re: poprawka 20.05.07, 13:16

> > Wszystkie 131 konne mialy 6 biegow ,wybor byl tylko do tych slabszych
                                >
                                > oj, chyba nie masz racji. silniki 131 konne oferowane byly na poczatku z 5
                                > biegami - silnik AWX (taki ma moj kumpel z 2002 roku - auto, nie kumpel), a
                                > pozniej z 6 biegami - silnik AVF.

Nie wszystkie, w instrukcji jest specyfikacja 2 wersji 5g i 6g.
                  • typson PIĘKNE ZDJĘCIE 18.05.07, 16:38
                    A4 1.9 TDI pod sklepem o nazwie CENTUŚ

:-)))
      • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 16:05
        > Chyba nadszdl czas na przeprosiny za wszystkie wątki o klekotach oraz za
        > obrazliwe teksty o fotelach z fabii montowanych w A4 ;)))

glowny powod zakupu klekota, to oszczednosc... stwierdzilem, ze mam w d...
        ideologie, auto ma malo palic i byc w miare wygodne.

> A na serio - bardzo mile auto, mam nadzieje, ze spisze sie dobrze. Moglbys
        > troche fotek zapodac i opisac wiecej poza tym jaki silnik (a wlasnie - jaki?)

Jazda bardzo fajna, przyjemna, zdecydowanie ciszej niz w mojej wiertarce,
        miekko, ale sprezyscie. Troche jazda po miescie denerwujaca, bo trzeba
        wachlowac caly czas, poza tym czuc jednak ze to klekot.

No i mam pierwszy problem tj. wymiana zarowki swiatla pozycyjnego... tam nie ma
        tego jak zrobic! trzeba jakies wloty powietrza rozmontowywac! koszmarek

> No i witam w gronie uzytkownikow OOOO !

milo mi:-)
        • typson Re: przesiadka 18.05.07, 16:11
          u mnie tez jest ciesko ale tylko w prawej lampie. Na szczescie nadgarstek na
          skutek wielu lat cwiczen mam kilkoprzegubowy i przy odrobinie finezji docieram
          tam reką

> glowny powod zakupu klekota, to oszczednosc... stwierdzilem, ze mam w d...
          > ideologie, auto ma malo palic i byc w miare wygodne.

prawie jak realista :)

swoja droga szkoda, ze to nie automat :( Automat w zaturbieńcu ma bardzo duzy
          sens a juz w klekocie mega duzy
          • franek-b Re: przesiadka 18.05.07, 16:16
            typson napisał:

> u mnie tez jest ciesko ale tylko w prawej lampie. Na szczescie nadgarstek na
            > skutek wielu lat cwiczen mam kilkoprzegubowy i przy odrobinie finezji docieram
            > tam reką

zrobie moze jakas fote to zobaczysz... nie ma ch... we wsi bys tam wcisnal
            reke, bo trzeba najpierw rozebrac jakas oslone. aaa nie wspomnialem, mam zenony

> swoja droga szkoda, ze to nie automat :( Automat w zaturbieńcu ma bardzo duzy
            > sens a juz w klekocie mega duzy

tez zaluje, ale pewnie predzej doczekalbym VII RP niz znalazl w takim stanie
            jak moj wraz z automatem
        • lexus400 Re: przesiadka 18.05.07, 17:25
          franek-b napisał:

> glowny powod zakupu klekota, to oszczednosc... stwierdzilem, ze mam w d...
          > ideologie, auto ma malo palic i byc w miare wygodne.

No to w trasie na 6-m biegu powinien ze 4 litry zuru spalic chyba.:))?? (nie
          smiejcie sie ze mnie bo nie mam doswiadczenia)
          • plawski Fajne auto. Gratulacje. n/t 18.05.07, 17:25

• 1realista Re: przesiadka 18.05.07, 21:04
            > No to w trasie na 6-m biegu powinien ze 4 litry zuru spalic chyba.:))??

Spali pewno 4-6 litrów przy rozsadnych prędkosciach ( od 90 do 150)
            Jako ciekawostkę moge podac że 1,9sdi na podobnej trasie jak ostatnio pokonywałes - tylko nieco dłuższej bo do francji- obciażone 2 osobami i dopchanym bagażnikiem i tylnym siedzeniem ( bo nawet kombi za malo było) przy wyższej prędkosci jak te 120 ;-))) spaliło srednio poniżej 4,5l. Czyli mniej sie spaliło w obie strony niż sam spaliłeś w jedną strone do Margo. A za zaoszczedzone pieniadze zakupiło sie wina( wino lepsze jak benzyna) i na wycieczki było ( po Paryżu chocby) i jeszcze zostało.
            • lexus400 Re: przesiadka 20.05.07, 17:04
              1realista napisał:
              .... przy wyższej prędkos
              > ci jak te 120 ;-))) spaliło srednio poniżej 4,5l. Czyli mniej sie spaliło w obi
              > e strony niż sam spaliłeś w jedną strone do Margo. A za zaoszczedzone pieniadze
              > zakupiło sie wina( wino lepsze jak benzyna) i na wycieczki było ( po Paryżu ch
              > ocby) i jeszcze zostało.

Tak, jest tylko jeden malenki problemik - Ty nie moglbys ciagnac przyczepy o DMC
              2000kg.
        • 1realista Re: przesiadka 18.05.07, 20:54
          > > Chyba nadszdl czas na przeprosiny za wszystkie wątki o klekotach oraz za
          > > obrazliwe teksty o fotelach z fabii montowanych w A4 ;)))

No to nie da sie ukryc ze jesteś półskodziarz. :-))) Jesli chodzi o wachlowanie to na szczęscie skrzynia jest fajna więc można powachlować.Choć niekiedy i tego ma sie dosyć.
          • wiktor_l OOOO 21.05.07, 09:07
            Gratulacje:)

Ja jestem bardzo zadowolony (b7 quattro z klekotem). Zaluje, ze nie kupilem 2.0
            TFSI, ale przebiegi ktore robie...i ten rozsadek..fuck, a jestem mlody:)) Za to
            teraz kupie sobie cos fajnego na lato, z duza benzyną:))
            Typ ma racje, tez zaluje ze nie wzialem automata, ale nie multitronic - jazda
            jak melexem.

Co do foteli - ja mam z "opcji" - pseudosportowe by Recaro, z dosc ciekawym
            rozwiazaniem - wysuwanym "parapetem" pod udami;) - zeby wygodnie bylo i tym co
            maja dlugie kopyta i np Edgarowi.

Wiktor

• typson cos dla wiktora 25.05.07, 14:42
              www.motofakty.pl/artykul/audi_a5_pierwsza_jazda.html
              • simr1979 Re: cos dla wiktora 25.05.07, 14:58
                Dżisas, jakie te Audi są aseptyczne!
                Gdybym był pielęgniarką, pewnie bym się nimi zachwycał..;) :)
                • franek-b Re: cos dla wiktora 25.05.07, 15:14

> Gdybym był pielęgniarką, pewnie bym się nimi zachwycał..;) :)

wystarczy przejsc sie do najblizszego sexshopu, wydac pare zlotych i mozesz byc
                  pielegniara jak sie patrzy;-)
                  • simr1979 Re: cos dla wiktora 25.05.07, 17:02
                    franek-b napisał:

>
                    > wystarczy przejsc sie do najblizszego sexshopu, wydac pare zlotych i mozesz byc
                    > pielegniara jak sie patrzy;-)

Jeszcze by mi coś z mózgiem musieli zrobić...;)

• crannmer Kwestia fotografa i modela (modelki) 25.05.07, 15:38
                  simr1979 napisał:

> Dżisas, jakie te Audi są aseptyczne!
                  > Gdybym był pielęgniarką, pewnie bym się nimi zachwycał..;) :)

To tylko sprawa wlasciwego fotografa i modela.
                  Luknij tutaj:
                  www.stern.de/sport-motor/autowelt/588803.html?nv=ct_rl&backref=%2Fsport-motor%2Fautowelt%2Fprobefahrten%2Faudi%2F588822.html%3Fq%3Daudi
                  (klikniecie w zdjecie przelacza na nastepne)

MfG
                  C.
                  Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
                  • simr1979 Re: Kwestia fotografa i modela (modelki) 25.05.07, 17:07
                    crannmer napisał:

> To tylko sprawa wlasciwego fotografa i modela.
                    > Luknij tutaj:
                    > <a
                    href="www.stern.de/sport-motor/autowelt/588803.html?nv=ct_rl&backref=%2Fsport-motor%2Fautowelt%2Fprobefahrten%2Faudi%2F588822.html%3Fq%3Daudi"
                    target="_blank">www.stern.de/sport-motor/autowelt/588803.html?nv=ct_rl&backref=%2Fsport-motor%2Fautowelt%2Fprobefahrten%2Faudi%2F588822.html%3Fq%3Daudi</a>

Bardzo apetyczne - ale wolabym to samo na burcie wyliftowanego pikapa, albo na
                    odrzuconej niedbale do tyłu opończy Spitfire Mk IV (ostatecznie może być
                    współczesna Miata)...:D
                    • wiktor_l Re: Kwestia fotografa i modela (modelki) 25.05.07, 18:00
                      Hm, mi w zasadzie z takiej polki tylko audi się podobają, co zrobię...

natomiast Miata ...eghm....trochę...kobieca(?)
        • pap10 Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 09:22
          Gratulacje! Nowe autko zawsze cieszy i oby jak najdluzj sluzylo :)

A swoja droga (fanek-b):
          "Uwazam, ze roznica w spalaniu jest symboliczna. Osiagi i kultura pracy nie
          porownywalna, a wyzsze koszty zakupu nie zwroca sie nigdy. "

Wiec cos tu nie gra... :))))))))))
          Jakos tak zawsze pamietalem Cie jako anty-klekota - poszperalem w watkach i ...
          dobrze pamietalem :)

Pozdrowka,
          Pap Sherlock :)
          • pap10 Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 09:24
            Dokladniej:

fanek-b:
            "Uwazam, ze roznica w spalaniu jest symboliczna. Osiagi i kultura pracy nie
            porownywalna, a wyzsze koszty zakupu nie zwroca sie nigdy. "

franek-b:
            "glowny powod zakupu klekota, to oszczednosc... stwierdzilem, ze mam w d...
            ideologie, auto ma malo palic i byc w miare wygodne. "

Skad taka zmiana? :))))))))))

Pozdrowka,
            Pap :)
            • spqr5 Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 09:41
              Może dlatego, że jak mawiali starożytni Rosjanie

"Tylko krowa nie zmienia poglądów"
            • franek-b Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 13:38

> fanek-b:
              > "Uwazam, ze roznica w spalaniu jest symboliczna. Osiagi i kultura pracy nie
              > porownywalna, a wyzsze koszty zakupu nie zwroca sie nigdy. "

w przypadku nowych jak najbardziej:-) cyferki nie kłamią. rynek używanych to
              inna bajka

> franek-b:
              > "glowny powod zakupu klekota, to oszczednosc... stwierdzilem, ze mam w d...
              > ideologie, auto ma malo palic i byc w miare wygodne. "
              >
              > Skad taka zmiana? :))))))))))

To jest troche tak jak z piecami CO do domu:-) teoretycznie sprawniejsze sa
              kondensacyjne itp. ale czy kiedykolwiek zwroci sie roznica? podobno 2-3 lata
              wystarcza, a moze nie.
              W przypadku mojego auta troche to tez sprawa zalozen. Zalozylem, ze wydam X
              pieniedzy na auto, ktore mialo byc wygodne, i 5D (ale nie kompakt) i w miare
              oszczedne. Poniewaz lubie jezdzic w dlugie trasy a poprzednia benzyna nadawala
              sie do tego srednio wiec w zasadzie ograniczylem sie do diesli - a duzo latwiej
              znalesc takie auto diesla niz benzynowe.

Dzieki turbo na trasie jazda jest bardzo przyjemna, i nie zmienie zdania co do
              kultury pracy - wyraznie czuc ze to diesel, choc nie chodzi o halas tylko
              wibracje, no i konczacy sie power band przy 3,5k rpm... Ten legendarny kop tez
              nie jest tak imponujacy jak dieslowcy sie podniecaja, szybko sie zaczyna i
              jeszcze szybciej konczy. Ale jest w miare przyjemnie w prowadzeniu:-) Teraz w
              weekend planuje trase nad morze wiec moze wiecej potestuje:-))) no i spalanie
              przyjemnie cieszy:-) bez wysilku 5,4
              • typson Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 14:08
                > Dzieki turbo na trasie jazda jest bardzo przyjemna, i nie zmienie zdania co do
                > kultury pracy - wyraznie czuc ze to diesel, choc nie chodzi o halas tylko
                > wibracje, no i konczacy sie power band przy 3,5k rpm... Ten legendarny kop tez
                > nie jest tak imponujacy jak dieslowcy sie podniecaja, szybko sie zaczyna i
                > jeszcze szybciej konczy.

no wlasnie, w tym cala rzecz. Dlatego automat jest taki fajny, zwlaszcza w
                turbo, bo dzieki specyficznemu dla prawdziwych automatow "poslizgowi" pedal gazu
                bardziej sluzy to ustawienia momentu obrotowego niz zwiekszenia/zmniejszenia
                obrotow silnika.
              • pap10 Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 14:15
                Spox, ja kiedys tez nie lubilem diesli - przesiadlem sie do nich z powodow
                wlasnie ekonomicznych i teraz nie wyobrazam sobie jezdzenia nie-dieslem :)

Klekoczacy Pap :)
                • wiktor_l Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 14:37
                  A ja dzis wybierajac, mocno bym sie wahal.
                  Chyba ze jakis dyzel 3.0 w audi czy bmw, albo v10 w touraegu:)

bo zwyczajne tdi, ktore mam, albo tdci,hdi itp itd nie przekonuja mnie. Tylko
                  ekonomicznie, nic wiecej.
                  • lexus400 Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 14:42
                    wiktor_l napisał:

> A ja dzis wybierajac, mocno bym sie wahal.
                    > Chyba ze jakis dyzel 3.0 w audi czy bmw, albo v10 w touraegu:)

Mnie v10 w Tuaregu przekonuje:))
                    • simr1979 Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 14:51
                      lexus400 napisał:

> Mnie v10 w Tuaregu przekonuje:))

Jakby mnie kto dawał touarega, tobym wybrał 4.2 V8 fsi i ...zagazował :)) [żeby
                      nie było że jestem za dyzlami ;)]. Niedawno gdzieś czytałem (chyba w ATM), że
                      fsi się już gazuje bez problemu ?
                      • followme.pl Re: Co za zmiana w ideologi :)))))))) 21.05.07, 15:01

> Jakby mnie kto dawał touarega, tobym wybrał 4.2 V8 fsi i ...zagazował :))
                        [żeby
                        > nie było że jestem za dyzlami ;)]. Niedawno gdzieś czytałem (chyba w ATM), że
                        > fsi się już gazuje bez problemu ?

no to ja mialem przyjemnosc A8 z tym W10... chyba bym sie nie zdecydowal na V8
                        i gazowanie:-) to samo dotyczy touarega:-) szkoda, ze w allroadzie nie ma tego
                        silnika...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka