11.07.07, 11:26
Czy ktoś się orientuje,gdzie w Warszawie będę mógł zestroić antenę do auta? W
godzinach koło 21 w czwartek (pewnie mało realne) lub w piątek po 8 rano.
Dodatkowe utrudnienie, najlepiej w okolicach Al. Niepodległości...
Obserwuj wątek
    • truskava Re: Wa-wa CB 11.07.07, 12:04
      Jak namierzę swoją SWR-miarkę, to możemy próbować spiknąć się w tym temacie.
      Jeżeli dobrze pamiętam, to jakiś czas temu komuś ja pożyczyłem, tylko nie
      pamiętam komu. Sądzę, ze do wieczora będę wiedział więcej.
      Gdybym nie odnalazł sprzęta, to znam jeden taki sklep-serwis, ale na Okęciu.
      I prawdopodobnie będzie zamknięty ok. 21.00, jak i ok 8.00 rano.
      • dwiesciepompka Re: Wa-wa CB 11.07.07, 12:49
        Właśnie się okazało, że w drugim aucie chyba nie działa gniazdo zapalniczki...No
        i trochę to słabo, bo cały misterny plan w pizdu.
        Jak kupię dziś drugą antenę to najwyżej mi zestroją pod moje auto na razie i na
        drugim będzie działać ciut kiepawo. Nie chciałbym Cię fatygować,ale jak nie
        będzie nic słychać...

• truskava Re: Wa-wa CB 11.07.07, 14:40
          Ja Wam tak szczerze, po krasnoludzku powiem: zestrojenie anteny nie ma
          absolutnie żadnego wpływu na odbiór, a jedynie ma pewne znaczenie przy nadawaniu.
          I teraz odnośnie nadawania: jeżeli sama instalacja antenowa jest +/- poprawnie
          zamontowana, kabel nie jest uszkodzony, uchwyt antenowy ma przyzwoitą "masę"
          itd, to nawet nie ma co sobie doopy obciążać strojeniem, bo w takiej sytuacji
          dopasowanie anteny będzie w zupełności wystarczające (SWR będzie między 1,05 do
          1,5) i próba lepszego dostrojenia (czy to długością kabla, czy też długością
          anteny) praktycznie nie wnosi żadnych istotnych zmian w parametrach nadawania, a
          jedynie będą lepsze wskazania na przyrządzie.

Z kolei poważne niedostrojenie anteny (SWR w granicach 2,5 - 3) wynika
          praktycznie zawsze z jakiegoś babola w samej instalacji (z reguły jakaś nędzna
          masa jest) i wtedy jest pewne ryzyko, że końcówka mocy będzie ciut się
          przegrzewać, co w skrajnym wypadku może spowodować jej unicestwienie (ten
          skrajny przypadek to co najmniej kilkunasto- lub kilkudziesięcio-minutowe
          nieprzerwane nadawanie). Będzie też wyraźnie mniejszy zasięg nadawania (bo duża
          część mocy idzie "w kabel", zamiast "w antenę". Innymi efektami ubocznymi dużego
          niedopasowania mogą być zakłócenia podczas nadawania słyszalne w głośnikach
          samochodowego audio.

Jeżeli antena, o której piszesz, będzie tzw. "magnesówką" to tym bardziej nie ma
          czym się stresować - anteny te wprawdzie mają trochę gorszy SWR (często będzie
          to bliżej 1,5 niż 1), ale jednocześnie jeżeli nie uszkodzisz przewodu, to nie
          grozi Ci jakieś stresogenne niedopasowanie.

Wracając do meritum: tak jak wcześniej napisałem, będę wiedział dziś wieczorem
          (lub jutro z rana) gdzie zapodziała sie moja SWR-miarka i jakie są szanse na jej
          szybki powrót do domciu. Wtedy dam znać, co do możliwości pomocy w tym temacie.
    • dwiesciepompka Re: Wa-wa CB 11.07.07, 20:51
      Antenę drugą mam, z metr długości może ma, magnesówka.
      Coś ją tam stroił do mojego auta sprzedający, choć pewnie w życiu na nim nie
      będzie jeździć. Powiedział, że przydałoby się ją przyciąć, ale niewiadomo jak na
      drugim aucie będzie. Jakoś tam zbiera, więc nie wiem czy faktycznie jest głęboki
      sens ją stroić jutro szczególnie, że jeszcze na 3 innych samochodach może będzie
      jeździć.
      • truskava Re: Wa-wa CB 11.07.07, 23:38
        W moim pojęciu strojenie magnesówki nie ma większego sensu.
        Już większą zmianę SWRa zaobserwujesz przestawiając antenę z jednej części dachu
        w inną, niż wydłużając/skracając bat anteny.
        Jedynie można dla świętego spokoju sprawdzić, czy poziom SWR jest w
        akceptowalnych granicach, ale ponoć sprzedawca już to zrobił.
        Zresztą jak słyszysz innych kierowców w marę dobrze, a i Ciebie inni słyszą (o
        ile są poza kontaktem wzrokowym ;-) i przy okazji tylna ściana radia nie grzeje
        się zanadto, to nie ma powodu do stresu.

PS.
        Namierzyłem już SWR'kę i jutro po południu powinienem mieć ją w łapach,
        więc jakbyś reflektował, to nie widza problemu.
    • dwiesciepompka Re: Wa-wa CB 12.07.07, 21:00
      Dopiero przyjechałem.Olewam strojenie.
      Dzięki za chęci.
      • truskava Re: Wa-wa CB 12.07.07, 22:55
        Luz, dopiero dotarłem na kwadrat ;-)
        • dwiesciepompka Re: Wa-wa CB 16.07.07, 09:25
          Powróciłem, antena na golfie III sprawowała się nadzwyczaj dobrze.Polubili się
          chyba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka