Dodaj do ulubionych

Wynalazek ;)

11.02.08, 20:36
Muszęsię przyznać że toto mi się spodobało. Do użytkowania w trudnym syberyjskim i nie tylko terenie chyba jak znalazł. Intrygujee mnie jedynie jego trwałość i bezawaryjność, oraz to czy mosty ze zwolnicami są własną konstrukcją, czy zakupionym już gotowym komponentem?

tiny.pl/lfr1
Obserwuj wątek
    • typson Re: Wynalazek ;) 11.02.08, 21:00
      coż, pogratulować prześwitu. Ciekawe jak przenoszony jest moment w tym moście o
      kształcie litery C - czy jakis przegub czy zębatki?
      • pizza987 Re: Wynalazek ;) 11.02.08, 21:03
        Hmmm, musiałbym poszukać po domu w poszukiwaniu odpowiedniego numeru "OFF-ROAD" tam coś chyba było o mostach portalowych (budowie). Myślę że warto poczekać na odpowiedź Cranmera, w końcu w Bundeswehrze Unimogi są często spotykane i coś więcej będzie mógł nam wyjaśnić.
        • crannmer Re: Wynalazek ;) 11.02.08, 22:03
          pizza987 napisał:

> Myślę że warto poczekać na
          > odpowiedź Cranmera, w końcu w Bundeswehrze Unimogi są często spotykane i coś w
          > ięcej będzie mógł nam wyjaśnić.

:-)

W rzeczy samej zdarzylo mi sie rozkrecac i skrecac os zarowno Unimoga 1300, jak
          i 404. Tam sa zainstalowane zwolnice w postaci pary czolowych kol zebatych.
          Rozwiazanie Unimoga (stosowane w miedzyczasie rowniez w kilku innych
          konstrukcjach) wymaga, aby geometryczna os obrotu polosi przechodzila wewnatrz
          obreczy (bo zwolnica miesci sie wewnatrz bebna hamulcowego). Wiec zysk przeswitu
          ma miejsce, ale nie jest ekstremalny :-)

Tylna os:
          www.unimogfreunde.de/technik-tipp/406/Hinterachse/Hinterachse406.JPG
          I jej zycie wewnetrzne:
          www.unimogfreunde.de/technik-tipp/421/Vorgelege/Radvorgelege421.jpg
          Rozwiazanie na ruskich obrazkach natomiast to cos zupelnie dzikiego z kilkoma
          przekladniami stozkowymi i walkami prowadzonymi wewnatrz tych kolumienek.
          Zapewne nawet funkcjonuje, aczkolwiek obawialbym sie podjechac tym wynalazkiem
          pod nieco wiekszy kraweznik, bo wymiarowanie elementow wedle mojego widzenia
          nijak nie spelnia wymagan jazdy w terenie obciazonym ladunkiem pojazdu.
          • wiktor_l Re: Wynalazek ;) 11.02.08, 23:23
            To raczej nie bedzie robic, taka rzezba - jak crannmer opisuje. Cos jak wymyslane przez hamerykanow "monstery"

128.83.80.200/taco/scarysteering.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka