sven_b 22.11.08, 11:23 Króciutki film nasuwający setki pytań. Interesujca wizja auta pokrytego tkaniną i przykład na to że w motoryzacji ciągle coś się dzieje. www.youtube.com/watch?v=kTYiEkQYhWY moto.pl/MotoPL/1,88571,5297906,GINA_otwiera_oczy.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sniperslaststand Re: BMW Gina 22.11.08, 15:49 BMW zamiast wymyślać auta z rajstop i podwiązek niech lepiej skoncentruje się na budownie nieudziwnionych i foremnie wystylizowanych aut normalnych klas, z elementem powrotu do dawnej tradycji konsol środkowych zwróconych w stronę kierowcy jak w poprzedniej trójce E46, poprzedniej piątce E39 czy przedpoprzedniej siódemce E38 (trzy świetne auta). Na dziś albowiem jest tak, że Audi sprzedaje - więcej A3* niż BMW serii 1 - więcej A4 niż BMW serii 3 - więcej A6 niż BMW serii 5 - więcej A8 niż BMW serii 7 Powrót BMW do dawnego wnętrza w sensie mniejszej ilości gładkich plastików też by im nie zaszkodził. Turbodoładowane małe silniki benzynowe są przez BMW nieoferowane. Automaty BMW ciągle palą więcej i obniżają osiągi, Lexus, Infiniti i Mercedes uciekły już do przodu a Audi wkrótce będzie powszechnie stosowało DSG w swoich autach (więcej o DSG w tym wątku na auto-moto: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=87435156 ) BMW powinno też wymyślić jakąś odpowiedź na postęp dokonany przez Audi. Pierwsze A4 (o 80 i E36 nawet nie wspominając) mogło co najwyżej buty czyścić trójce jeśli chodzi o to jak te auta jeździły. Niewiele lepiej było z poprzednim A6 i poprzednią piątką. Ale Audi się uczy i robi postępy, a BMW nadal trzyma się swojej jedynej recepty. Nowe A4 ma już silnik cofnięty do tyłu, quattro z akcentem na tył, lepsze kierowanie, odciążoną przednią oś i bardzo zbliżyło się do 3, która to w ramach "odpowiedzi" udziwniła swoją stylizację (tył od Daewoo Lanos) i pogorszyła (moim zdaniem) wnętrze w porównaniu do E46. Inna sprawa że większość A4 będzie sprzedanych z przednim napędem, a nie quattro, w takim przypadku wybrałbym trójkę z zamkniętymi oczyma. Na dziś, moim zdaniem, BMW ma zbyt wiele aut kontrowersyjnie wystylizowanych, jak 3 sedan i kombi, X3 i 1 (bardzo w dodatku drogie), które to jednak robią bardzo dużą część sprzedaży. Pierwsze wizualizaje X1 również wyglądały okropnie, teraz trochę się to poprawiło. * tak wysoka sprzedaż A3 to dla mnie dowód że ludzie lecą tylko na znaczek, albowiem kupno przepłaconego o 1/3 Golfa to dla mnie kompletne nieporozumienie, ale widać etykietka czasami najważniejsza Odpowiedz Link
tomaszek874 Re: BMW Gina 22.11.08, 16:59 abstrahując od tego, że masz snipercośtamcośtam (pozwól, że będę się do Ciebie zwracał po prostu snajper w przyszłości ;)) racje co do najlepszych modeli bmw, to koncepcja jaką przedstawiło bmw naprawde mnie urzekła. Nie mówie tu o praktyczności rozwiązania, czy coś, ale te smaczki w postaci marszczącej się karoserii po otwarciu drzwi, te niewidoczne lampy tylnie, to mrugnięcie przednim 'reflektorem', te zagłówki... ach, naprawde ciekawe. A inna sprawa że z nowych bmw to jedynie piątka do mnie przemawia. No i ostatnio siódemka też zrobiła się ładniejsza, z tym że mówie o karoserii - wnętrza są nie dla mnie. Odpowiedz Link
sniperslaststand Re: BMW Gina 22.11.08, 17:30 tomaszek874 napisał: > to koncepcja jaką przedstawiło bmw naprawde mnie urzekła. Nie mówie tu o prakt > yczności rozwiązania, czy coś, ale te smaczki w postaci marszczącej się karoser > ii po otwarciu drzwi, te niewidoczne lampy tylnie, to mrugnięcie przednim 'refl > ektorem', te zagłówki... ach, naprawde ciekawe. Ponieważ to jest piękne. I cieszy oko. Ale to tylko salonowe zabawy, tak naprawdę co innego się sprzedaje. Sprzedaje się nowy Mercedes C i Audi A4, auta które nic nie mają wspólnego z awangardą i stylizacyjnym postępem, ale za to są elegankie, mają (co kluczowe) zachowane proporcje i pewne pojedyncze bajery (diody w A4, elegancka atrapa w C). Nowy Golf się też będzie sprzedawał a auto wygląda jakby się cofnęło o parę lat stylistycznie. Od jakiegoś czasu w ogóle trochę jakby niewiele nowego dzieje się w tym, jak auta są rysowane. Podam parę aż uderzających przykładów: Takiego nowego Lexusa RX obiecywano: carbl.com/2007/10/24/lexus-lf-xh.html A takiego zrobiono: blogs.edmunds.com/straightline/2008/11/2008-la-auto-show-2010-lexus-rx-450h.html Nowy Avensis mógł mieć zapożyczenia stylistyczne z tego auta: images.google.com/images?q=toyota+ft-hs a wygląda tak www.autogaleria.pl/news/index.php?id=1582 Jaguar XF miał wyglądać tak: robson.m3rlin.org/cars/wp-content/uploads/2007/04/jaguar_c-xf_concept_2007.jpg a wygląda tak: www.motorauthority.com/images/Jaguar/XF/Render/Wagon1/Jaguar-XF-Station.jpg (i tak nieźle) Przykłady możnaby mnożyć. Jestem ciekawy wyników sprzedaży Scirocco (przepiękne auto i w pełni użyteczne) i Passata CC. Jeśli będą niskie będzie to ostateczny dowód na to, że schabowy z kartoflami zawsze wygra z sushi. > A inna sprawa że z nowych bmw to jedynie piątka do mnie przemawia. Bez przesadyzmu, obecna 3 coupe już nie ma tyłu od Lanosa i wygląda jak muskulatura na kołach, jak dla mnie świetne. I w nocy fajnie tylne lampy świecą, taki długi pas. Odpowiedz Link
tomaszek874 Re: BMW Gina 22.11.08, 17:45 masz racje, o tej odmianie trójki zapomniałem. A co do sprzedaży CC i scirocco. Wszystko się rozbija o cene. Kiedyś sprawdzałem i Golf z takim samym silnikiem jest o 10 albo więcej tańszy. A to sporo, jeśli mówimy o autach które kosztują w okolicach 70 tysięcy, prawda? Passat CC też miał być w cenie zwykłego Passata. I co? Passat CC 1,8 kosztuje prawie 100 tysięcy, a zwykły 1,8 zaczyna się od 81. Ja też chciałbym móc kupić to co ładniejsze, ale niestety niewielu jest ludzi nieliczących się z kasą. Szczególnie w tym przedziale cenowym, sam rozumiesz. Odpowiedz Link
sniperslaststand Re: BMW Gina 22.11.08, 18:33 tomaszek874 napisał: > A co do sprzedaży CC i scirocco. Wszystko się rozbija o cene. > Kiedyś sprawdzałem i Golf z takim samym silnikiem jest o 10 albo więcej tańszy. > A to sporo, jeśli mówimy o autach które kosztują w okolicach 70 tysięcy, prawd > a? OK, sprawdziłem dla rynku niemieckiego gdzie wszystko się rozstrzygnie: Golf VI Comfortline 1.4 TSI 122KM 20.675€ Volkswagen Scirocco 1.4 TSI 122KM 21.750€ Passat 6 biegów 2.0 TDI 140 Trendline 27.875€ Passat 6 biegów 2.0 TDI 140 Comfortline 28.975€ Passat CC 6bieg 2.0 TDI 140 30.775€ To jest o 5% i odpowiednio 6% więcej dla Passata Comfortline, nie sprawdzałem dokładnie wyposażenia, ale Golfa VI Trendline nie było z 1.4 TSI, więc pewnie Scirocco z tym silnikiem jest podobnie wyposażony. CC pewnie też coś dorzuca co sprawia, że wyposażenie jest podobnej wartości. Prawie na pewno Scirocco lepiej jeździ niż Golf VI, w testach zebrał same dobre opinie. Nie przekonasz mnie więc, że ten tysiąc eurasów to będzie zaporowa różnica w cenie dla auta milion razy piękniejszego, za którym każdy się obejrzy i do którego zaparkowanego gdzieś pod domem samo wracanie aby gdzieś pojechać już będzie przyjemne. Nic z tych rzeczy nie da się powiedzieć o Golfie VI. Co do ograniczenia trzech drzwi, to średnia zajętość miejsca w autach to 1.2-1.6 miejsca, co na 10 aut daje tak z 7 z jedną osobą, 2 z dwoma i może jedno gdzie ktoś siedzi z tyłu. Ale jakby to był problem dla kogoś, to w przypadku Passata CC jest druga para drzwi i tak samo duży bagażnik. Jedyną "wadą" jest 4-osobowość Scirocco i Passata CC, pytanie kiedy ktoś ostatnio widział 5 osób w tych autach, skoro trzy już ciężko zobaczyć. Po prostu okaże się, czy ludzie wolą auta piękne, wyróżniające ich czy auta szare, maskujące ich w tłumie miliona innych kierowców. Obstawiam opcję nr 2. Odpowiedz Link
tomaszek874 Re: BMW Gina 22.11.08, 19:03 Ja myślałem tu o naszym rodzimym rynku, gdzie różnice nie są takie subtelne. A co do tego czy ludzie wolą auta zwykłe, czy piękne. Nie każdy jest estetą. Uwierz, że dla większości nowe auto ładne jest już przez sam fakt bycia nowym autem. Poza tym nie każdy lubi być dostrzegany. Ba, właściwie zdecydowana większość ludzi nie lubi się 'lansować' otaczając się ładnymi i przyciągającymi wzrok rzeczami. W końcu, ludzie myślą że te auta są sporo droższe i nawet tego nie sprawdzą. W związku z tym wszystkim, niestety zawsze więcej będzie golfów i passatów. Dzięki czemu CC i Scirocco będą nadal unikatowe i tym samym jeszcze ładniejsze. Odpowiedz Link
sniperslaststand Re: BMW Gina 22.11.08, 19:40 tomaszek874 napisał: > Ja myślałem tu o naszym rodzimym rynku, gdzie różnice nie są takie subtelne. No tu jest 10 tysięcy PLN różnicy, a więc już znacznie więcej. Naturalnie nie wiedzieć dlaczego. No ale, to w Niemcy robią sprzedaży najwięcej i tam różnica jest minimalna. > A co do tego czy ludzie wolą auta zwykłe, czy piękne. > Nie każdy jest estetą. Uwierz, że dla większości nowe auto ładne jest już przez > sam fakt bycia nowym autem. Tylko że zauważ, że tak naprawdę na codzień kwestie wyglądu i powierzchowności po prostu są decydujące. Przeczytaj (cały, pasjonująca lektura oparta o badania naukowe z zakresu psychologii) mój ulubiony artykuł: pl.wikipedia.org/wiki/Atrakcyjność_fizyczna o tym, jak bardzo wiele znaczy to co powierzchowne, chociaż większość się tego wyprze. Więc teraz powinno się to przenieść na auta. Zauważ, że np. BMW 5, które jest piękne i awangardowe, sprzedaje się świetnie: www.roadlook.pl/aktualnosci/sprzedaz-w-europie-2007-klasa-srednia-wyzsza.html Być może gdyby miało atrakcyjniejsze wnętrze, przegoniłoby A6 (5 nie ma też wersji Allroad, która zwiększa sprzedaż Audi). A mówimy tutaj o sektorze, gdzie producenci są szczególnie wstrzemięźliwi jeśli chodzi o stylistyczny polot. > Poza tym nie każdy lubi być dostrzegany. Ba, właściwie zdecydowana większość lu > dzi nie lubi się 'lansować' otaczając się ładnymi i przyciągającymi wzrok rzecz > ami. Tylko czemu taki gigantyczny sukces odniosły portale typu FaceBook, MySpace, LinkedIn, DeviantArt (galeria) i polskie ich odpowiedniki, nasza-klasa, goldenline? Na FaceBooku i na portalach budujących profile w oparciu o doświadczenie zawodowe oraz na ambitnych galeriach jest cała masa dorosłych ludzi, a nie żadnych dzieciaków. I ci dorośli budują tam pracowicie swoje profile, aby się trochę pokazać, wypromować, zaprezentować, jakąś estymę sobie stworzyć. Z tej samej przyczyny wprowadzono różne SOGi i inne funkcje oceniania na forach, aby dany użytkownik mógł akumulować uznanie innych i przez to pewien respekt. Ludzie chcą czuć się w centrum uwagi, chcą aby na nich patrzyć, czasami z nutą zazdrości, to podbudowuje ich ego i daje poczucie społecznej akceptacji i sukcesu. > W końcu, ludzie myślą że te auta są sporo droższe i nawet tego nie sprawdzą. Może tak być, że, przyzwyczajeni do nazw typu Golf/Astra/Focus nie szukają dalej w rejonie aut usportowionych. > W związku z tym wszystkim, niestety zawsze więcej będzie golfów i passatów. > Dzięki czemu CC i Scirocco będą nadal unikatowe i tym samym jeszcze ładniejsze. Prawda choć moim zdaniem to poniekąd wynika z faktu, że np. VW nigdy nie poszedł z Golfem "na całość". Ford Focus był swojego czasu bardzo awangardowy i odniósł sukces. BMW 5 jak wyżej. Honda Civic 5d również sprzedaje się dobrze. Zgaduję, że jakby Golf VI wyglądał jak Scirocco z dodatkową parą drzwi, byłoby tak samo. Tyle, że ryzyko jakieś jest a szary Golf VI jakiego znamy też się będzie sprzedawał dobrze. Więc VW jedynie mógłby zmienić jego stylizację "dla chwały", co pewnie nigdy nie przemówiłoby do decydentów koncernu. Odpowiedz Link
tomaszek874 Re: BMW Gina 22.11.08, 20:29 Odpowiem ogólnikami, zmęczony jestem - cały dzień spędziłem nad komputerem. Zgadzam się co do tego, że w internecie lubimy być w centrum uwagi. Jednak na żywo nie każdy jest w stanie to osiągnąć. Nie każdy ma też na tyle charyzmy bądź odwagi - to jasne przecież. A jeśli chodzi o to, że auta typu golf nie są ładne. Cóż - uroda jest rzeczą względną i kosztuje... Dlaczego? Dlatego właśnie, że obarczona jest pewnym ryzykiem. Może się nie spobać. No ale to rozumowanie bierze w łeb, jeśli spojrzeć na ceny wsponianych przez Ciebie modeli VW na rynku niemieckim. O co więc chodzi? Chyba jednak o ograniczoną praktyczność. Fakt - zdecydowanie większość czasu golfem będzie jeździł sam kierowca. Jednak raz na tydzień wsiądzie tam dwóch jego znajomych, a i teczke czy płaszcz wygodniej rzucić na tylnią kanape przez dodatkowe drzwi. Passat CC - 'tylko' 4 osobowy. I tak samo - fakt, że prawie nigdy nie jeździ się w 5 osób. Ale kupując auto myślimy w stylu 'a jakby', 'a co by było gdyby'... No i wtedy wychodzi, że nie dość że do Passata wejdzie jedna osoba więcej to jeszcze będziemy mieli dywaniki lepsze w tej samej cenie;) Zastrzegam sobie prawo do błędów logicznych - już prawie nie myśle. Odpowiedz Link