wielki_czarownik 14.11.03, 17:14 Jak jest prawidłowo? Może obie wersje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niknejm Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 14.11.03, 17:36 Turbosprężarka ZAPEWNIA turbodoładowanie :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
guest_of_honour lub jeszcze krócej :) 14.11.03, 18:52 Turbosprężarka turbodoładowuje :) Odpowiedz Link
przeem36 Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 14.11.03, 21:48 wielki_czarownik napisał: > Jak jest prawidłowo? Może obie wersje? > Trzeba rozróżnić dwa pojęcia: sprężarka oraz turbina. Sprężarka napędzana jest mechanicznie np. paskiem(roots) a turbina napędzana jest gazami wylotowymi silnika. Odpowiedz Link
guest_of_honour Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 14.11.03, 21:58 Przeczytaj jeszcze raz tytuł. Nie ma w nim mowy o sprężarce, tylko o turbosprężarce, czyli połączeniu turbiny napędzanej przez wylotowe gazy ze sprężarką doładowującą powietrze wspólną osią. Odpowiedz Link
derwisz911 Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 20.11.03, 22:29 Sprężarka spręża i tyle. A czy jest panędzana paskiem, turbiną, wałem to już nieistotne. Wszystko po to, aby zwiększyć ciśnienie _czegoś_. A czy to jest powietrze, freon w lodówce, czynnik w klimatyzacji czy woda w 'myjce' to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link
greenblack Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 21.11.03, 11:25 derwisz911 napisał: > Sprężarka spręża i tyle. > A czy jest panędzana paskiem, turbiną, wałem to już nieistotne. Myślę, że różnica jest zasadnicza. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=8062623 Odpowiedz Link
derwisz911 Re: Turbosprężarka czy turbodoładowanie? 20.11.03, 22:33 Aha! Nie należy rozdzielać turbiny i sprężarki, bo we wszystkich tego typu konstrukcjach turbina nepędza sprężarkę na wspólnym wałku,a sprężarka jest... też turbiną. Pochrzaniło ci się coś z super- i turbochargerami. ;-) Odpowiedz Link
guest_of_honour co ty bredzisz? 21.11.03, 21:15 > Nie należy rozdzielać turbiny i sprężarki, bo we wszystkich tego typu > konstrukcjach turbina nepędza sprężarkę na wspólnym wałku,a sprężarka jest... > też turbiną. w lodówce też masz turbinę?? a może i tłumik ;) sprężarka to jedno, a turbina drugie, mogą być połączone wspólną osią, ale występują też jako urządzenia połączone z zupełnie innymi zespołami. W elektrowni turbiny napędzają prądnice, a w lodówce sprężarka nzasilana jest silnikiem elektrycznym. Budowa sprężarki też może być różna,, czyli tłok-cylinder ale i też pompa wirnikowa, czyli "wiatrak" jak w turbinie właśnie. Odpowiedz Link
kierowiec1 Re: co ty bredzisz? 21.11.03, 22:00 Kolega guest of honor cos ostatnio strasznie epitetami miota i brednie innym wtyka, samemu merytoryczne problemy majac. >> Nie należy rozdzielać turbiny i sprężarki, bo we wszystkich tego typu >> konstrukcjach turbina nepędza sprężarkę na wspólnym wałku,a sprężarka jest... >> też turbiną. >w lodówce też masz turbinę?? a może i tłumik ;) >sprężarka to jedno, a turbina drugie, mogą być połączone wspólną osią, ale >występują też jako urządzenia połączone z zupełnie innymi zespołami. W >elektrowni turbiny napędzają prądnice, a w lodówce sprężarka nzasilana jest >silnikiem elektrycznym. Budowa sprężarki też może być różna,, czyli >tłok-cylinder ale i też pompa wirnikowa, czyli "wiatrak" jak w turbinie właśnie. Jak juz jestesmy przy elektrowni, to pozwole sobie przytoczyc przyklad elektrowni szczytowej pneumatycznej. W okresach nadwyzki energii (glownie nocami) silnik elektryczny napedza sprezarke osiowa, pompujaca powietrze do kawerny wyplukanej w pokladach solnych. W momentach szczytu to samo sprezone powietrze kreci ta sama sprezarka, ktora teraz dziala jako turbina, a ta z kolei napedza wyzej wspomniany silnik elektryczny, ktory teraz jest generatorem. Zespol jest w stanie w ciagu kilkudziesciu sekund zmienic tryb pracy z akumulacji na wydawanie energii i odwrotnie. No wiec jak, sprezarka, czy turbina? A moze obie? Pozdr. K. P.S. Elektrownia szczytowo-pompowa dziala podobnie, tyle, ze tam zamiast sprezarki jest pompa, a zamiast powietrza woda. Odpowiedz Link
guest_of_honour Re: co ty bredzisz? 21.11.03, 22:07 napisałem: "pompa wirnikowa, czyli "wiatrak" jak w turbinie właśnie. " turbina może być sprężarką, ale nie każda sprężarka może być turbiną, tylko wirnikowa. To jest jak z silnikiem elektrycznym, każdy może stac się prądnicą (DC) i odwrotnie. pzdr Odpowiedz Link
guest_of_honour Re: co ty bredzisz? 21.11.03, 22:10 a co do elektrowni: w elekrociepłowniach przegrzana para napędza turbinę, która to napędza z kolei prądnicę. Zapewniam Cię, że w godzinach nocnych prądnica nie napędza turbiny zwiększając wydolność klimatyzacji :) Odpowiedz Link
kierowiec1 Re: co ty bredzisz? 22.11.03, 13:05 guest_of_honour napisał: > Zapewniam Cię, że w godzinach nocnych prądnica nie napędza turbiny > zwiększając wydolność klimatyzacji > :) Jest Ci znany termin "elekrownia szczytowa", a takze zasada dzialania takowej? POzdr. K. Odpowiedz Link
guest_of_honour owszem 24.11.03, 21:15 > Jest Ci znany termin "elekrownia szczytowa", a takze zasada dzialania takowej? > > POzdr. > > K. Dałem po prostu przykład innej elektrowni, typowej dla dużych miast - czyli węgiel->para->prąd+ciepło pzdr Odpowiedz Link
derwisz911 Re: co ty bredzisz? 25.11.03, 09:22 POPATRZ NA TYTUŁ TEGO WĄTKU, A ZAJARZYSZ, ŻE WĄTEK JEST O TURBODOŁADOWANIU. W turbosprężarce jest turbina, która jest sprężarką jednocześnie. Gdybym turbina i sprężarka były synonimami to bym o tym napisał. Nie jestem idiotą, więc daj sobie spokój z pisaniem o lodówkach czy elektrowni. To jest forum Automobil. pozdrawiam Odpowiedz Link
derwisz911 Re: co ty bredzisz? 25.11.03, 09:27 I jeszcze jedno. Napisałem tamten post w odpowiedzi na brednię, że sprężarka jest napedzana wyłącznie paskiem. Czytaj wszystko a nie tylko fragmanety do których można się przyczepić. Zapewniem Cię, że moja wiedza o turbinach i sprężarkach sięga nieco powyżej programu 'środowiska spoołeczno przyrodniczego' w klasach 1-3 podstawówki. A chyb każdy dzieciak po ukończeniu tych klas wie jak działa elektrownia i lodówka. Przynajmniej w teorii. pozdrawiam Odpowiedz Link
guest_of_honour ??? 25.11.03, 18:42 1. To Ty zacząłeś o lodówkach 2 Tak,to jest forum o samochodach, patrz pkt1 3. Przeem36 napisał, że sprężarka napędzana jest mechanicznie, nie, że każda paskiem. Mechanicznie to także turbiną poprzez wspólną oś, nie ma błędu. 4. > Napisałem tamten post w odpowiedzi na brednię, że sprężarka jest napedzana > wyłącznie paskiem. Najpierw pisałeś o sprężarkach i turbinach jako osobnych urządzeniach, a zaraz potem, o samej turbosprężarce, niby skąd miałem wiedzieć Nie czepiam się sformułowań wyrwanych z kontekstu, tylko tak zrozumiałem to co napisałeś 5. napisałeś: W turbosprężarce jest turbina, która jest sprężarką jednocześnie - mniemam, że myślimy o tym samym, ale sam widzisz, że robisz skróty myślowe co powoduje błędną interpretację pzdr Odpowiedz Link
derwisz911 Re: ??? 26.11.03, 00:21 Niemniej, przyczepiasz się akurat do mojego posta. przeem wyraźnie chciał oddać, że turbosprężarka napędzana spalinami nie jest sprężarką lecz turbiną. A jest i tym i tym. Choć nie można powiedzieć, że składa się z turbiny i sprężarki. Jets i tym i tym, zależnie od 'kąta patrzenia'. On wyraził się równie nieprecyzyjnie. Może to sprostuje. Nieważne. Nie czepiam się go, bo mógł zwyczajnie się spieszyć przy pisaniu. pozdrawiam z lodówki (głodny się na noc robię) Odpowiedz Link
tody1305 E-turbo 26.11.03, 11:11 Witam. Kiedyś czytałem gdzieś na temat turbinki napędzanej elektrycznie. W czasie normalnej jazdy kręci się tylko na tyle żeby zlikwidować opory dolotu powietrza co poprawia elastyczność silnika i zmniejsza zużycie paliwa, a po przekroczeniu przez silnik jakiejś ustalonej liczby obrotów włącza sie na full dodając podobno do 30% mocy. Montaż i kalibracja ma trwać ok 2 godzin bez żadnych poważnych ingerencji w silnik. Mam pytanie zetknął się już ktoś z tym osobiście żeby zweryfikować te rewelacje? Bo prawdę mówiąc zastanawiałem się nad założeniem takiego ustrojstwa tylko nie zabardzo wiem gdzie i za ile, a nie chcę zakładać czegoś co jest równie skuteczne jak płyta CD przeciwko radarom. Poza tym jeśli to takie dobre to dlaczego nie jest stosowane w seryjnej produkcji? Odpowiedz Link
niknejm Re: E-turbo 27.11.03, 17:57 Nie sposób zasilić czegoś takiego z normalnej instalacji samochodowej - zbyt duży pobór prądu. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
derwisz911 Re: E-turbo 27.11.03, 22:41 Takie rzeczy istnieją. Jednak nie są one konkurentem dla ładowania napędzanego spalinami a nawet dla superchargerów. Niknejm, masz rację, że nie da się tego zasilić z elektryki auta. Alternator musiałby być większy i stawiac większe opory itd. Nevermind. Nie ma dyskusji. Urządzonka takie to bajer, który jeśli pomaga, to niewiele - raczej chodzi o leciutką poprawę charakterystyki niż o drastyczny przyrost mocy. pozdrawiam Odpowiedz Link
tody1305 Re: E-turbo 02.12.03, 15:12 To znalazłem kiedyś na necie. Dla mnie jako laika brzmi dosyć przekonująco. Więc chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał z tym praktyczną styczność i może podzielić sie swoimi uwagami. E-TURBO: Sprężarka elektryczna jest daleko przyjemniejszym rozwiązaniem - nie obciąża silnika (prawie) i z przyczyn czysto technicznych nie zwiększa zużycia silnika i paliwa (wszystko w granicach rozsądku oczywiście). Prześwit nie jest potrzebny gdyż sprężarka mierzy ciśnienie na wyjściu i pompuje cały czas na tyle aby nie spadało poniżej atmosferycznego (praca jałowa, minimalne obciążenie), bądź powyżej pewnego zapotrzebowania uruchamia pełne obroty i spręża. Brak prześwitu daje następną korzyść - nie potrzeba kręcić bardzo szybko - komory sprężania są prawie szczelne! Nie trzeba więc skomplikowanego układu smarowania a podawanie powietrza jest ściśle zależne od jego zapotrzebowania i mocy. Silnik nie słabnie w żadnym zakresie obrotów a charakterystyka momentu obrotowego rozszerza się nieco. Praktycznie same zalety o ile nie mamy apetytu na drastyczne wzmocnienie silnika. Sam miałem przyjemność pracować z silnikami z taką modyfikacją. Opiszę może przykład - najlepsze moim zdaniem rozwiązanie na rynku za rozsądną cenę: TurboECharger firmy Turbodyne INC: Stopień sprężania 0.4 Bar przy poborze prądu 95 A (silnik do 1.5 litra). Średnica wewnętrzna 60 mm, technologia "szczelna" - bez prześwitu. Wzrost mocy (producent) do 30%, zmierzony (Rover 1.4) 26% wzrost zużycia paliwa - ok. 4 %. Czas montażu - 0.5 h. Czas regulacji i kalibracji - 0.5 h. Gwarancja 3 lata. Policzmy samemu teoretyczny wzrost mocy: - np. 10:1 sprężanie , +4 Bar w cylindrze, 40% wzrost mocy, ale zapotrzebowanie prądowe sprężarki ok. 100A *12V =1.2KW = 1.5 KM. Sprawność układu: silnik-alternator jest w granicach 30%, zatem potrzeba ok. 5 KM na zasilenie sprężarki (i te konie właśnie zwiększają zużycie paliwa o 4 %); moc końcowa układu powinna wynieść 103 KM (znamionowa Rover 1.4) +40% - 5KM =140 KM. Tyle teoria. Uzyskałem 131 KM. Ciut jakby gorzej ale... i tak nieźle (skądinąd po dalszych, prostszych modyfikacjach taki silnik uzyskuje 145 KM bez specjalnego wzrostu zużycia. A jaki ma moment obrotowy - miód! Jestem zwolennikiem tego rozwiązania dla wszystkich lubiących moc w granicach rozsądku Odpowiedz Link
niknejm Re: E-turbo 02.12.03, 18:37 tody1305 napisał: > To znalazłem kiedyś na necie. Dla mnie jako laika brzmi dosyć przekonująco. A jak dla mnie - bełkot totalny. Poza tym z normalnego akumulatora raczej nie zasilisz silnika elektrycznego o mocy 5KM. Tyle mniej więcej 'zabiera' klimatyzacja - i nie stosuje się nigdzie klimatyzacji elektrycznej, jest napędzana od silnika, paskiem. Wyjatkiem jest Toyota Prius, która ma elektryczną klimę. Tu E-turbo mogłoby zadziałać, ale ze wzgledu na to, że to auto jest hybrydą (czyli ma baaardzo wzmocnioną elektrykę napędzającą silnik elektryczny 'w szczycie' zapotrzebowania na moc). Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
tody1305 Re: E-turbo 03.12.03, 08:32 "zapotrzebowanie prądowe sprężarki ok. 100A *12V =1.2KW = 1.5 KM. Sprawność układu: silnik-alternator jest w granicach 30%, zatem potrzeba ok. 5 KM na zasilenie sprężarki" Raczej nie czytasz dokładnie, tu jest mowa o 1,5 KM a nie 5. A poza tym ta moc jest potrzebna tylko chwilowo, więc pewnie można ją pobrac z akumulatora? Odpowiedz Link
niknejm Re: E-turbo 03.12.03, 18:57 tody1305 napisał: > "zapotrzebowanie prądowe sprężarki ok. 100A > *12V =1.2KW = 1.5 KM. Sprawność układu: silnik-alternator jest w granicach > 30%, zatem potrzeba ok. 5 KM na zasilenie sprężarki" > > Raczej nie czytasz dokładnie, tu jest mowa o 1,5 KM a nie 5. A poza tym ta > moc > jest potrzebna tylko chwilowo, więc pewnie można ją pobrac z akumulatora? OK, poczytałem trochę na ten temat. Podobno są rozwiązania (kosztujące sporą kasę), które dają przyrosty rzędu 20%. Natomiast taki wzrost mocy 103>KM to juz naprawdę solidne doładowanie. Raczej nieosiagalne dla rozwiązań typu e- turbo. Krótko - owszem, można, ale przyrosty są niewielkie, koszt duzy. Lepiej wziąć turbo lub supercharger. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
guest_of_honour jeszcze na temat 03.12.03, 21:13 >Stopień sprężania 0.4 Bar przy poborze prądu 95 A (silnik do 1.5 litra). >Średnica Pobór 100A jest prądem ogromnym, pisanie że to prawie nie obciąża silnika jest co najmniej dziwne. W przeciętnym aucie alternator daje max do 100 A, a w silnikach do 1500 pojemności (o takim mowa) często w granicach 60-70A. Pamiętając o standardowym zapotrzebowaniu samochodu na prąd trzeba przyjąć dołożenie dodatkowego alternatora, czego raczej w 0,5h wykonać się nie da, nie mówiąc już o instalacji elektrycznej E-Turbo- przekrój przewodów taki jak "+" do rozrusznika. Byc może takie rozwiązania istnieją, ale optymizm Tody'go jest raczej nadmierny. Odpowiedz Link
tuptush Re: E-turbo 01.12.03, 10:33 Nie wiem czy myslisz o tzw. turbince Kowalskiego, ale to urzadzenie nie ma nic wspolnego z turbodoladowaniem, po prostu w kanale dolotowym umieszczony jest wiatraczek, ktory wiruje pod wplywem powietrza przeplywajacego do cylindrow i powoduje zawirowywanie mieszanki, jej lepsze rozbicie a tym samym pelniejsze spalanie w cylindrach. Za komuny inz. Kowalski zbudowal takie urzadzenie do malucha, podobno zrobilo wielka furore wsrod wlascicieli, podobno FSM chcial wstawiac turbinke do maluchow ale wszystko rozeszlo sie po kosciach (jak to za komuny). W kazdym razie dzisiaj mozna to cos dostac czasami na Allegro. Pozdrawiam Odpowiedz Link
niknejm Re: E-turbo 01.12.03, 19:03 tuptush napisał: > Nie wiem czy myslisz o tzw. turbince Kowalskiego Nie, chodziło o sprężarke napędzaną silnikiem elektrycznym z akumulatora. Co insze. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link