10.04.09, 00:26
musze cos zbudowac - zabudowac czesc pomieszenia pod szafe wnekową. I pewnie
najprosciej jest użyc gazobetonu, jako klockow latwych w obrobce, lekkich i
tanich. Czy ktos mi moze powiedziec, czy taka rzecz łączy sie na standardowa
zaprawe murarska i tynkuje standardowa zaprawa tynkarską? Bo ten szajs jest
bardzo chlonny. Moze to trzeba jakos impregowac albo cos...
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: gazobeton 10.04.09, 00:47
      do gazobeonu, vel betonu komorkowego, vel suporexu stosujemy
      specjalne zaprawy klejowe np Ceresit CT21, Atlas KB15 czy coś tam
      innego
    • lexus400 Re: gazobeton 10.04.09, 06:38
      .....a czy nie wygodniej byłoby zastosować płyty OSB ???
      • wujaszek_joe Re: gazobeton 10.04.09, 07:21
        widocznie to ma być porządna wnęka, a nie domek z kart.
        Typson-Fritzl wie co robi :)
        • lexus400 Re: gazobeton 10.04.09, 07:52
          wujaszek_joe napisał:

> widocznie to ma być porządna wnęka, a nie domek z kart.

Chyba, że tak:)) piszę o płycie dlatego, że jest szybka w montażu i nie zajmuje
          tyle miejsca co pustaki, można ją zastosować podwójnie a pomiędzy płyty
          styropian i jest cicho i estetycznie.
          -------------------------------------------------
          Ze wszystkich sztuk najważniejszy jest dla nas film.
          Włodzimierz Lenin
          • sven_b Re: gazobeton 10.04.09, 09:07
            Też bym poleciał z podwójnym osb.
    • edek40 Re: gazobeton 10.04.09, 10:56
      A karton-gips? Pol dnia roboty i gotowe. Tynkowac nie trzeba. Tylko gotowa masa
      szpachlowa wyrownac szczeliny (niestety z reguly wielokrotnie) i dotrzec
      papierem sciernym. Potem zwykly grunt i farba.
      • franek-b Re: gazobeton 12.04.09, 11:04
        też bym poszedł w karton-gips, i wcale ścianka z gazobetonu nie jest
        tak mocna jak się powszechnie uważa:-)
      • lexus400 Re: gazobeton 12.04.09, 12:43
        edek40 napisał:

> A karton-gips? Pol dnia roboty i gotowe. Tynkowac nie trzeba. Tylko gotowa masa
        > szpachlowa wyrownac szczeliny (niestety z reguly wielokrotnie) i dotrzec
        > papierem sciernym. Potem zwykly grunt i farba.

Właśnie te czynności po słowach " A karton-gips? Pol dnia roboty i gotowe. " -
        nie są czynnościami dla kogoś kto chce szybko i bez zbędnego pierdolenia się z
        gipsami, szpachlami, bandażami, papierami ściernymi i kupą syfu po szlifowaniu.
        Jak dla mnie (lenia) to płyta OSB jest ok a na nią tapeta udająca np. tynk
        natryskowy.
        • mrzagi01 Re: gazobeton 12.04.09, 19:20
          Chciałbym zwrócić uwagę szanownym interlokutorom, że pytanie zadane przez kolege Typsona nie tyczyło wyboru maeriału konstrukcyjnego ścianki, lecz wprost i dosłownie substancji do spoinowania suporexu ;)
          Swoją drogą, nawiązując do propozycji alternatywnych, jako raczej zaawansowany budowlaniec amator uporządkował bym możliwości tak:
          1. Płyta G-K
          2. suporex
          3. płyta OSB
          • lexus400 Re: gazobeton 12.04.09, 20:44
            Panowie - wszystkie materiały są dobre byle moje ręce nie miały z nimi
            kontaktu:)) a najlepiej obudzić się już po wszystkim.
          • typson Re: gazobeton 12.04.09, 21:24
            Otóż to :)
            mam plan, opisze, jak narysuje o co chodzi. A narysuje, jak bede miał wene :)

A póki co - Wesołych swiat. Ja jestem na etapie "A new bucket for monsieur and
            ze cleaning woman"
        • edek40 Re: gazobeton 12.04.09, 19:41
          > Jak dla mnie (lenia) to płyta OSB jest ok a na nią tapeta udająca np. tynk
          > natryskowy.

Ty leniu! Choc nie mozna przyznac Ci nieco racji. Scianka z K-G tez przypomina tylko scianke. Typ powonien walnac ja z cegly na gruba zaprawe, potem walnac tynk z agregatu, a nastepnie podocierac usterki. Chyba, ze jest leniem :)

Rzeczywiscie Twoja opcja jest najczystsza, ale wymaga porzadnej pily. K-G wymaga noza, szczypiec, wkretarki i troszke samozaparcia. Docieranie takiej malej powierzchni to nie dramat. Mi zdarzylo sie tak wstawic szafe wnekowa (bo esteta jestem i zadnych katownikow w srodku nie chialem, wiec montaz odbywal sie klasycznie z bokow), ze musialem naddawac z gipsu slupki 20 cm szerkosci x 250 cm wysokosci x okolo 3 cm grubosci, bo o te 3 cm nie dalo sie szafy wepchna z za mala wneke. To tona gipsu i docierania. Wtedy pierwszy raz prawie rozwiodlem sie z malzonka i podjalem decyzje o budowie gniewnika :)
          • t-tk Re: gazobeton 12.04.09, 21:06
            Ta.
            Pamiętam upalne lato dwa, trzy lata temu. Ojciec wyprawił kobiety na weekend, przyjechał z dworca, wszedł do domu z reklamówką z obi i stwierdził 'synu, remontujemy duży pokój'.
            Tak więc piątkowe popołudnie spędziliśmy na wynoszeniu fantów, w sobote było nakładanie gładzi szpachlowej.

Pokoik całkiem słusznych rozmiarów, około 35 metrów, łączony z dwóch, więc sporo zakamarków. Na sobotni wieczór uruchomiliśmy C.O. i grzaliśmy, coby gładź wyschła do szlifowania. Miałem ochotę uciekać do altanki, bo i bez grzania w nocy było ciepło.
            W niedziele szlifowanie i malowanie.

Odważny tato mnie zlecił przywiezienie kobiet do domu, bo bał się o reakcje na kolor ścian, a sam uciekł do pracy. Na szczęście spodobało się ;-)

PS: jako ciekawostkę dodam, że nikt z nas wcześniej z instytucją gładzi nie miał nic wspólnego, a wyszło całkiem fajnie.
            • civic_06 Re: gazobeton 13.04.09, 15:36
              Jako prawie znaturalizowany Amerykanin z pewnym stazem w budowlance
              amatorce za wielka kaluza powiem Framing and Sheetrock... znaczy
              karton gips. Ale zeby poierdolenia nie bylo z docieraniem to
              faktycznie trzeba miec pewna wprawe w kladzeniu "kampana" znaczy
              szpachli...
              • wiktor_l Re: gazobeton 13.04.09, 16:54
                Typ...usiadziemy...wypijemy...konspekt sie pojawi momentalnie i wykonanie rownie
                blyskawicznie..

widzialem pare patentow w Mali:)
                masz deski? ew stare pralki?
                • lexus400 Re: gazobeton 13.04.09, 17:12
                  wiktor_l napisał:

> Typ...usiadziemy...wypijemy...konspekt sie pojawi momentalnie i wykonanie rowni
                  > e
                  > blyskawicznie..

Obawiam się, że z tym "równie" może być problem po słowach "usiądziemy" i
                  "wypijemy":D
                  • sven_b Re: gazobeton 13.04.09, 17:31
                    Jak Mrzagi dowiódł, trzeba wypić żeby szło równo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka