Dodaj do ulubionych

Do użytkowników LCD

19.06.09, 13:54
Wczoraj wpadłem do kuzyna wiedziony plotką że w jego progach stanęła Bravia
'52. Szczena mi opadła jakie to wielkie, ale jednocześnie jakość obrazu
rozczarowała. Obraz był jak wodnymi farbami malowany, a każdy ruch pozostawiał
echo obiektu w postaci smugi zanikających konturów. Odsuwałem się dalej i
dalej jednak nie mogę powiedzieć, że efekt zanikł. Sprawa nie do
zaakceptowania. Kuzyn mówił że żeby tego nie było to trzeba kupić tegoroczny
model za dziewięć paczek. Całkiem zgłupiałem bo kluczem jest chyba sygnał?
Niemożliwe żeby była taka lipa za pół pkb Korei PN.

Ponieważ liczne źródła, zbliżone do przedszkolnych, zarzucają mojemu smykowi
brak LCD, udałem się do sklepu nie dla idiotów by wnikliwie zapoznać się z
produktem. Oczywiście 52 cale nie wchodzą w grę. Taką kasę to ja wolę wydać na
niezobowiązujący sex grupowy;) I tak po pierwsze żeby zauważyć różnicę między
100 a 200 MHz sprzedawca zaprosił mie do samego panelu i na różnice wskazał
długopisem. Przeszliśmy od obrazu testowego, którym możnaby kroić żylaste
mięso do standardowego (tu z cyfry) i powiało prozą. Może nie tak jak u
kuzyna, ale obraz był nieostry. Jakkolwiek sprzedawca zarzekał się że ma
możliwość zaprezentowania tylko czanel Hallmark (nie wiem dlaczego), to
zarzekał, że inne kanały będą lepsze. Jak to jest, bo też mam cyfrę podpiętą
pod Fergusona 6600 i czy jak ustawie LCD to będzie taka kiszka? Tak myślę, że
może by przytargać to 52 cale na dzień dwa i obczaić jak będzie.
Regards.
Obserwuj wątek
    • typson Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:06
      Raczej Hz niz MHz ;)

poza tym jak najbardziej popieram idee seksu grupowego jako alternatywy dla
      telewizora. (obawiam sie, ze tym stwierdzeniem wywołam Pap-a z lasu :) )

poza tym jeden z genialniejszych pomysłów to zabranie tv od szwagroszczaka i
      sprawdzenie, jak lata u Ciebie. Tylko ostrożnie z transportem!! To tak jak
      kupowanie audio - co z tego, ze w sklepie, w piwnicznym, wytłumionym pokoju
      odsłuchowym pieknie grają ich płyty referencyjne jesli Ty chcesz sluchac swoich
      plyt w zupełnie innym pomieszczeniu
      • pap10 Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 16:03
        poza tym jak najbardziej popieram idee seksu grupowego jako
        alternatywy dla telewizora. (obawiam sie, ze tym stwierdzeniem
        wywołam Pap-a z lasu :) )

No i wywolales :] A swoja droga ostatnio nabylem 46" Sharp i gra i
        trabi, chociaz z sexem grupowym porownac sie nie waze :)

Pozdrowka,
        Pap :)
    • kaqkaba Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:08
      Ja mam Sharpa Aquos 37 cali (kupiony w sierpniu 2008). I podpięte pod dekoder n
      lub sporadycznie pod komputer (zwykłym 15pnowym D-Subem).
      I w porównaniu do CRT obraz jest zdecydowanie lepszy, smużenia nie
      zaobserwowałem a kanały HD z n-ki to rewelka.
      Różnice w jakości zależały od sposobu podpięcia źródła do TV (komputer podpięty
      przez S-Video- obraz był fatalny).
      Jak masz okazję przytargaj LCD pobaw się ustawieniami obrazu, kablami itd.
      I jedna rada. Znajomy kupił 52 cale Sony i siedzi 2 metry od TV. Telewizji nie w
      HD nie da się oglądać, pixele za duże.
    • emes-nju Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:16
      Nie wiem dlaczego, ale wszystkie LCD "zasilane" normalnym sygnalem,
      jakie wiedzialem, to byla porazka. A raczej katastrofa.

Wiecej. Moj konwencjonalny TV z koncowek produkcji takich wymyslow
      (kupilem taki z premedytacja, bo nie jestem wstanie zmusic sie do
      ogladania LCD!), tez pozostawia wiele do zyczenia w porownaniu ze
      starszymi modelami.

Nie wiem o co biega. Byc moze o to, nowe TV sa cyfrowe?

LCD moich starych i moj konwencjonalny sa faktycznie super jak
      oglada sie z DVD. Natomiast im slabszy sygnal analogowy, tym gorzej.
      U mnie np. wystepuje zjawisko "gumowych glow" - jak ktos kiwa glowa,
      to czolo porusza sie nie do konca zgodnie z ruchami brody ;-)
      (Wlacza sie chyba jakas niewylaczalna redukcja szumow, albo TV
      probuje poprawic ostrosc nieostrego obrazu i mu nie do konca
      wychodzi). Do tego i na LCD moich starych i u mnie wyraznie widac,
      ze kolor jest mocno okrojony z informacji - szczegolnie na
      przejsciach koloru z ciemnoniebieskich do blekitow (szarosci tez sa
      slabe), pojawiaja sie pasy o roznych odcieniach niebieskiego zamiast
      plynnego przejscia. (Przeszkadza to tylko mi, ale ja
      jestem "zepsuty" tym, ze zawodowo zajmuje sie grafika komputerowa).

Przypuszczam, ze problem zasadza sie w tym, ze caly tor sygnalu
      (dostarczanego analogowo) jest cyfrowy. A ilosc informacji, ktora
      trzeba przetworzyc przy ruchomym kolorowym sygnale czesto z
      dzwiekiem 5.1 jest astronomiczna. Najdrozsze TV maja w srodku
      superkomputery, a te tansze... Hm... Kompromis. Tak, jak pewnym
      kompromisem jest MP3 zamiast CD ;-) I jak CD zamiast gramofonu
      analogowego za 20 tys Euro ;-)
    • wujaszek_joe Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:18
      ja kupiłem sobie flegmę panasonic 37cali (czy tam plazmę?)
      i w domu średni entuzjazm, telewizor perfekcyjnie wyostrzył wszystkie wady
      osiedlowej bylejakiej cyfrówki. Postanowiłem zmienić nadawcę na N niestety nie
      poszły za tym konkretne kroki z powodu że mi się nie chcę lub nie mam kiedy.
      Mimo to telewizor jest bardzo fajny.
    • edek40 Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:20
      Poruszasz temat bliski mojemu sercu. Wloscianin edek, wlasciciel trzech pojazdow (wiek sredni 14 lat), trojki dzieci (wiek sredni 3,5 roku), zony (wiek sredni), dobrego roweru, dekodera n, dwoch komputerow, gniewnika i trawnika, licznych szkodnikow i drzewek owocowych oraz dwoch kotow itd. jest wciaz w posiadaniu telewizora foimy philips (wiek metrykalny 14 lat), format 4:3, 21 cali, tylko jedno wejscie scart. Powodem jest powalajaco beznadziejna jakosc obrazu wzmiankowanych przez ciebie wielkich telewizorow. Poki co telewizor dziala, choc zaczyna mu sie rozjezdzac geometria, nieco traci ostrosc. Moje obserwacje z ww. sklepow nie zbudowaly mnie. Chyba typ przyznawal sie do zasciankowosci posunietej do takich granic, ze nie ma nawet TV. No coz. Chyba pojde w jego slady.

I na czym bede ogladal m-jak millllosc.
    • plawski Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:34
      Szwagier czy ktoś podobnego pokrewieństwa kupił ostatnio 40 cali LCD. Zrobił
      wcześniej miesięczny research po forach, znajomych, sklepach (gdzie ponoć
      najbardziej kłamią) i kupił... Samsunga "na ledach", bo to ponoć technologia
      przyszłości. Czarne jest czarne, białe jest "jeszcze bielsze" itd. A mecze (z
      n-ki w HD) ogląda się bez smug za piłką. jednym słowem żyleta, ale ma tez jak
      dla mnie ogromna wadę - wszystko jest tak wyjebiście ostre, że wygląda jak
      "teatr TV", czyli nie jak obraz nagrany na taśmie światłoczułej ale na Betacam
      czy HD. Jego to razi, mnie to razi, ale pewnie taka przyszłość nas czeka. Ale
      nie ma żadnego smużenia (podobno odpowiada za to parametr reakcji matrycy i coś
      tam jeszcze - może zalezność od położenia Saturna względem Księżyca czy
      MediaMArk). Ale podczas poszukiwań dowiedział się jednego - BRAVIA to ponoć
      wielka ściema - słabe kineskopy, duża cena i własnie smugi. Ale ja to sie nie
      znam ;-)
      • plawski hehe "kineskopy" :-) n/t 19.06.09, 14:35

• edek40 Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 14:57
        Jedno jest pewne. Te telewizory nie nadaja sie do odbioru z powietrza. Wymagaja
        dobrych kabli i sygnalu. Znajoma ma wlasnie samsunga. Nie da sie ogladac.
        Niestety nawet z dvd. Powodem jest to, ze zainwestowala w 52 cale.

Ja pomysle w koncu na temat czegos w okolicach 36-38 cali. Jednak moje wciaz
        analogowe oczy, jak slusznie zauwazyles, bolesnie odczuja digitalizacje obrazu.
        To chyba jest taka sama wada rozwojowa, jak w wypadku pierwszych odtwarzaczy CD.
        Ludzie o bardziej czulym uchu nie mogli zniesc beznadziejnie niskiej
        czestotliwosci probkowania. Teraz jest ona o wiele wyzsza, wiec tylko najwieksci
        audiofile cierpia. Jednak nie pociesza mnie to. Ja widze w czasie jazdy druciki
        ogrzewania przedniej szyby w focusie :(((
        • dr.verte Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 15:11
          edek40 napisał:

> Ja pomysle w koncu na temat czegos w okolicach 36-38 cali.

czyli 37 bo 36 ani 38 nie robią
          • wiktor_l Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 17:34
            Sven, w swoich lodzkich okolicach masz bardzo dobre sklepy specjalistyczne, nie
            jakies markiety, bo tak to sprzedawcy wiedze czerpia z ulotek producentow. Zamow
            sobie prezentacje w domu, okresl budzet i dobierz odpowiedni telewizornik.
            Gwarantuje Ci ze kupisz taniej niz w MM.
            • wiktor_l Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 17:34
              chociaz rzeczywiscie idea seksu grupowego mi sie bardziej podoba.

zdecydowanie.
              • lexus400 Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 17:38
                wiktor_l napisał:

> chociaz rzeczywiscie idea seksu grupowego mi sie bardziej podoba.
                >
                > zdecydowanie.

Jestem z Wami.
                zdecydowanie:))
                • dr.verte Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 17:41

wprawdzie nic nie wspominałem o grupowym a wiktor odpowiadał na mój
                  post ale również popieram tą idee
                  • wiktor_l Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 18:36
                    jest tylko jeden problem panowie.
                    Temat zapodal sven, pozniej, przepraszam za okreslenie, pociagnal typson i poszlo.

Rezultat jest taki ze mamy kilku facetow popierajacych idee. W takich
                    okolicznosciach sie nie pisze. A na wpisy motocyklistek itp sie nie doczekamy w
                    tym watku.
                    • typson Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 20:17
                      > Rezultat jest taki ze mamy kilku facetow popierajacych idee. W takich
                      > okolicznosciach sie nie pisze. A na wpisy motocyklistek itp sie nie doczekamy w
                      > tym watku.

takie to z motorem do łóżka chodzą. Też się nie piszę
                    • sven_b Re: Do użytkowników LCD 19.06.09, 20:58
                      Pozor! Kobiety nie lubią być niedoceniane:)
                      tinyurl.com/m78enx
                      • ballbreaker Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 11:32
                        po przeczytaniu art. nie dziwi mnie ze w tym temacie nie doczekamy sie na w/w.
                        trzeba dyskusje przeniesc do nowego watku o bardziej chwytliwym temacie.

jako posiadacz 21" banki tez podpisuje sie pod idea :)
                        • wiktor_l Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 12:28
                          ballbreaker napisał:

>
                          > jako posiadacz 21" banki tez podpisuje sie pod idea :)

to juz zwyrodnienie :)
                        • lexus400 Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 13:30
                          ballbreaker napisał:

> po przeczytaniu art. nie dziwi mnie ze w tym temacie nie doczekamy sie na w/w.
                          > trzeba dyskusje przeniesc do nowego watku o bardziej chwytliwym temacie.
                          >
                          > jako posiadacz 21" banki tez podpisuje sie pod idea :)

Ja nie jestem posiadaczem LCD a do takich był ów wątek skierowany, więc nie mogę
                          się wypowiadać w w/w temacie. Jeśli zaś chodzi o sex grupowy to jestem
                          zainteresowany i mogę zająć stanowisko w tej kwestii:)) widzę tutaj tylko jeden
                          problem a mianowicie taki, że swoje zainteresowanie wyrażają tutaj tylko faceci
                          a to już mnie nie interesuje nawet w super-grupie:))
                          • sven_b Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 14:10
                            Naturalnie nie doczekamy się wpisu 'Hej to ja Renia. Wchodzę':) W korporacjach
                            zjednoczonego Królestwa, gdzie pracuje znajoma ustawka odbywa się mailem.
                            Pląsając po kolejnych odnośnikach otrzymujesz login/pass i poznajesz konkrety.
                            Jest też klawiszek 'join'. Wysyłasz nicka, fotę i dostajesz namiar na klinikę, w
                            której należy wykonać sobie testy. Następnie powracamy do formularza online i
                            wpisujemy tam numer z druku badań. Po weryfikacji otrzymujemy mailem 'you're
                            welcome' i zostajemy wielkim koniuszym pogańskiego erotyzmu. Może niech Oryś
                            doprecyzuje jak coś pominąłem;) Nie wiem czy znajoma korzystała, ale jakoś
                            zaskakująco dużo wie:)
                            • wiktor_l Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 16:18
                              Ta, jeno trzeba jeszcze trafic na nasze rodaczki, bo za przeproszeniem nie ma
                              takiej dawki alkoholu, ktora zmusilaby zwyklego faceta do pojscia w tany z
                              przecietna brytyjką, nawet w grupie
                            • tomek854 Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 16:19
                              Cholera. NIe doprecyzuję. Ale właśnie odkryłem pierwszą zaletę stawiającą pracę
                              w korporacji ponad byciem free-lancerem ;-)
                              • wowo5 Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 18:32
                                Niestety nie moge pomoc wam w sprawie seksu grupowego ale moge
                                wyrazic swoje zdanie na temat LCD (to jest chyba temat tego watku?).
                                Wszystko zalezy od jakosci sygnalu. Kiepski sygnal (SD) na LCD czy
                                plazmie bedzie wygladal znaczaco gorzej niz na 21 calowym CRT czy na
                                21 calowym LCD. Takie prawa natury. Podobnie jak sluchanie radia na
                                falach krotkich na swietnym sprzecie stereo. Brzmi gorzej niz na
                                tanim radiu za 50 zlotych. Jestem wlascicielem 40 calowego LCD Sony
                                Bravia 120 Hz. Byl to topowy odbiornik Sony z zeszlego roku (mam go
                                juz od poltora roku) i smuzenia nie zauwazylem. SD z kablowki
                                wyglada slabo ale i tak lepiej niz na wielu innych, szczegolnie
                                tanszych LCD. DVD wyglada niezle ale dopiero przy HD obraz jest
                                bardzo dobry. Do ogladania sygnalu SD nie warto kupowac LCD. Szkoda
                                pieniedzy. Najlepszy obraz ma jednak plazma. Szczegolnie Pioneer
                                Kuro, ktory niestety jest wycofywany ze sprzedazy poniewaz Pioneer
                                zaprzestaje produkcji telewizorow.
                                • lexus400 Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 18:45
                                  Wracając do tematu wątku - jak wiecie radziłem się Was swego czasu odnośnie
                                  zakupu jakiegoś sprzęta. Miałem okazję u znajomego pooglądać LCD Samsunga 37",
                                  którego miałem ochotę zanabyć drogą kupna ale się rozmyśliłem z uwagi na właśnie
                                  takie "echo" obrazu. Kupiłem ze 2 miesiące temu plazmę 42" Panasonica full HD,
                                  dodałem kino domowe również Panasonica i wymieniłem tuner C+ na taki z twardym
                                  dyskiem już i teraz widzę faktyczną różnicę w obrazie. Jakkolwiek może trochę
                                  niedowidzę ale jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy HD a nie HD nie zauważam.
                                  Inną sprawą jest dostosowanie i podłączenie wszystkiego do kupy aby dobrze
                                  działało i z tym chyba mam jakiś problem bo obserwuję jakieś dziwne zjawiska
                                  czasami jak np. cichy odbiór na C+ a na zwykłym TV jest o wiele głośniej, nie
                                  wykrywanie przez TV kina domowego i jeszcze jakieś funkcje, których nie jestem w
                                  stanie zakumać:((
                                  • sven_b Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 20:11
                                    > wymieniłem tuner C+ na taki z twardym dyskiem.

Lexusie, jak oceniasz działanie funkcji wycinania reklam w nagranym programie?
                                    Bawiłeś się tym?
                                    • lexus400 Re: Do użytkowników LCD 21.06.09, 08:01
                                      sven_b napisał:

> > wymieniłem tuner C+ na taki z twardym dyskiem.
                                      >
                                      > Lexusie, jak oceniasz działanie funkcji wycinania reklam w nagranym programie?
                                      > Bawiłeś się tym?

oooooo nawet nie wiedziałem, że tam coś takiego jest, chyba będę musiał zajrzeć
                                      do instrukcji. Generalnie nie mam czasu aby tak przysiąść i coś tam "pogrzebać"
                                      i nawet doszedłem do wniosku, że te wszystkie "wodotryski" są zbyteczne, gdyż
                                      nie wiem nawet o ich istnieniu. Postawiłem, odpaliłem obraz jest, po kilku
                                      godzinach uzyskałem nawet głos z C+ w tv i na tym zakończyłem.
                                • dr.verte Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 18:54
                                  > Najlepszy obraz ma jednak plazma. Szczegolnie Pioneer
                                  > Kuro, ktory niestety jest wycofywany ze sprzedazy poniewaz Pioneer
                                  > zaprzestaje produkcji telewizorow.

To już tak od roku zaprzestaje i jakoś nie może skończyć.
                                • sven_b Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 19:21
                                  > Wszystko zalezy od jakosci sygnalu.
                                  Wowo, co to jest sygnał SD?
                                  • crannmer Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 19:26
                                    sven_b napisał:
                                    > Wowo, co to jest sygnał SD?

Dla Europy standard PAL - 720x576 punktow.
                                    • sven_b Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 19:30
                                      thx
                                  • crannmer Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 19:33
                                    Wowy hamerykanski SD oznacza NTSC z rozdzielczoscia 720x480 punktow. Patrzec hadko.
                                    • wowo5 Re: Do użytkowników LCD 21.06.09, 01:01
                                      > Wowy hamerykanski SD oznacza NTSC z rozdzielczoscia 720x480
                                      punktow. Patrzec ha
                                      > dko.
                                      NTSC z DVD nie wyglada tak tragicznie, szczegolnie z upconversion do
                                      1080p. Cale szczescie coraz rzadziej ogladam SD. Cablevision oferuje
                                      do 100 kanalow HD.
        • lobuzek1 Re: Do Edka 20.06.09, 19:10
          Ja też je widzę, ale przeszkadzały mi przez pierwsze 2 dni. Gdybyś nie widział,
          to chyba byłoby coś z Tobą nie teges:-)))
    • crannmer Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 19:38
      sven_b napisał:

> Obraz był jak wodnymi farbami malowany, a każdy ruch pozostawiał
      > echo obiektu w postaci smugi zanikających konturów. Odsuwałem się dalej i
      > dalej jednak nie mogę powiedzieć, że efekt zanikł.

Powylaczaj wszystkie poprawiacze obrazu, filtry, overscany itp. i cofnij nastawy
      obrazu ze (oczojebnych) sklepowych na normalne.

Winno byc troche lepiej.
      Ale prawie tak dobrze, jak seks, bedzie tylko przez HDMI i 24 Hz z dobrego bluraja.
      • wowo5 Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 20:35
        > Ale prawie tak dobrze, jak seks, bedzie tylko przez HDMI i 24 Hz z
        dobrego blur
        > aja.
        Zgadzam sie. Blue Ray i 24 Hz do filmow albo 60 Hz do gier i video
        to jest to.
    • kaqkaba Re: Do użytkowników LCD 20.06.09, 20:35
      A ja w temacie początkowym (bo podstawowym jest chyba jakiś seks grupowy na
      który sami faceci przyjdą- jak lubicie ok nie mnie oceniać).

Właśnie dzisiaj zanabyła moja ciocia mały 26' LCD i w porównaniu do CRT obraz
      jest bez porównania lepszy. Sygnał z kablówki.
      • t-tk I wszystko w tym temacie :) 21.06.09, 00:17
        https://nd.blog.cz/d/deny-world.blog.cz/obrazky/27810229.jpg
    • mejson.e Cierpliwości... 21.06.09, 20:09
      We wrześniu wchodzi, na razie w Warszawie, naziemna transmisja cyfrowa.
      Wtedy zamierzam zamienić poczciwe DVD na nagrywarkę z tunerem mpeg4 i ocenię
      organoleptycznie, czy jest poprawa w stosunku do obecnej, niezłej kablówki.

Mam 100 Hz-owy CRT 25" z zaj...tym dźwiękiem, na razie wystarczy, ale planuję
      LCD 40".
      Może nawet kupię LCD bez nowego tunera, jak będzie dużo tańszy, bo planuję
      oglądać przede wszystkim z kablówki i DVD.

Za parę lat pewnie kupię BlueRay, ale też mi się nie spieszy.

Co nagle to po diable...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Za wszelką cenę
      • crannmer Re: Cierpliwości... 21.06.09, 21:31
        mejson.e napisał:

> We wrześniu wchodzi, na razie w Warszawie, naziemna transmisja cyfrowa.
        > Wtedy zamierzam zamienić poczciwe DVD na nagrywarkę z tunerem mpeg4 i ocenię
        > organoleptycznie, czy jest poprawa w stosunku do obecnej, niezłej kablówki.

Ano z DVB-T jest taki problem, ze jakosc obrazu stoi i upada z wynajeta przez
        nadawce programu data rate. I jesli nadawca chce zaoszczedzic, a ma gdzies
        widzow, to wynik moze przypominac jaksc jak na youtube.

Takie sa doswiadczenia z DVB-T na MPEG2. I takie same beda na MPEG4. Jesli w
        jednym bukiecie bedzie wciskanych zbyt duzo programow, to wynik jest dosc
        przykry dla oczu.

> Może nawet kupię LCD bez nowego tunera, jak będzie dużo tańszy, bo planuję
        > oglądać przede wszystkim z kablówki i DVD.
        >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka