Dodaj do ulubionych

Wymiana olelu w skrzyni biegów

28.12.03, 22:24
Właśnie zdałem sobie sprawę z tego że jak do tej pory nigdy nie wymieniałem
oleju w skrzyni w żadnym za swoich samochodów za wyjątkiem tych które mam w
firmie bo nimi zajmują się mechanicy.
Czy warto wymienić olej w skrzyni na jakiś lżejszy tak aby zmniejszyć opory a
tym samym zużycie paliwa.
PZDR
Obserwuj wątek
    • hdp Re: Wymiana olelu w skrzyni biegów 29.12.03, 09:52
      andre_234 napisał:

> Właśnie zdałem sobie sprawę z tego że jak do tej pory nigdy nie wymieniałem
      > oleju w skrzyni w żadnym za swoich samochodów za wyjątkiem tych które mam w
      > firmie bo nimi zajmują się mechanicy.
      > Czy warto wymienić olej w skrzyni na jakiś lżejszy tak aby zmniejszyć opory a
      > tym samym zużycie paliwa.
      > PZDR
      ________________________________________________________________________________

Nie tylko warto ale trzeba,jezeli dawno nie wymieniales a na skrzyni Ci zalezy ;
      1)po ok.godzinnym postoju spusc stary olej. 2)wlej jakis "cienki" olej
      transmisyjny. 3)przejedz sie ok 10km. 4)spusc ten olej rowniez. 5)wlej dobry
      olej syntetyczny z dodatkiem PTF . Dotyczy skrzyn manualnych .
      ________________________________________________________________________________
    • sherlock_holmes Re: Wymiana olelu w skrzyni biegów 29.12.03, 12:04
      Zdeycodowanie - jesli tylko jest mozliwosc spuszczenia oleju ze skrzyni biegow,
      wymien. Na pewno nie zaszkodzi, a z pewnoscia pomoze. Tylko pamietaj, zeby wlac
      olej zgodny ze specyfikacja producenta (glownie chodzi o to,zeby nie byl za
      gesty).
      Nie jestem do konca przekonany do metody Henryka - wg mnie olej powinno sie
      zlac po jezdzie - gdy jest cieply.
      I jeszcze jedno - przyjrzyj sie jak jest umiejscowiony korek spustowy - czasem
      trzeba przechylic zespol napedowy (np. podnosnikiem po jednej stronie) zeby
      caly olej splynal
      • hdp Re: Wymiana olelu w skrzyni biegów 29.12.03, 15:21
        ... w zaleznosci do modelu auta.Plukanie skrzyni nigdy nie zaszkodzi,niektore z
        obecnych nowoczesnych skrzyn mozna napelniac olejem silnikowym,-sprawdz w
        przypadku Twojego auta. Producent podaje zawsze minimalne dopuszczalne
        wlasciwosci olejow,tzn. ze mozesz uzywac lepszych.Jezeli Cie to interesuje to
        zrobie tlumaczenie tabel dobrych olejow na jez.polski,jezeli biego ciezko
        wchodza pomimo dobrego zsynchronizowania-dodaj ok.15% teflonu do oleju
        przekladniowego,unikaj oleji mineralnych,ich czas jest passè,szkoda pracy na
        czeste zmiany .Tips;)).. jezeli nie masz odp.pompki do "wcisniecia" oleju,-
        rozbierz stara pompke go np.motocykla,na tloczku z tyu zaslep otwory-bedziesz
        mial prawie org.pompke do zmiany oleju. Pzdr.
    • mejson.e5 Zgodnie z instrukcją 29.12.03, 15:15
      Słyszałem legendy, że niektóre skrzynie są bezobsługowe i nie wymagają wymiany
      oleju. W tych samochodach, które miałem, był podany przebieg, po jakim należy
      to robić - w skodzie felicji 1.3 było to chyba co 60 kkm.
      Powinien to robic warsztat na przeglądach, sam się nie bawiłem - może miałem
      tanie samochody i warsztaty?

Pozdrawiam,
      Mejson
      • mundek28 Re: Zgodnie z instrukcją 31.12.03, 18:05
        > Słyszałem legendy, że niektóre skrzynie są bezobsługowe i nie wymagają
        wymiany

Audi takie ma, przynajmniej automatyczne,.
    • andre_234 Re: Wymiana olelu w skrzyni biegów 29.12.03, 22:04
      Zapytam skodziarzy po ilu kilometrach należy to zrobić?
      Na razie mam ok 57 tys. km.
      PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka