Dodaj do ulubionych

diety radnych

13.12.10, 20:18
ciekawe kiedy sobie ustalą diety, czy też będą oszczędzać jak ich poprzednicy?
kiedy wystapią o laptopy?
Obserwuj wątek
    • obserwatorka1125 Re: diety radnych 13.12.10, 20:39
      Myślisz, że wszyscy nowi radni będą umieli posługiwać się laptopem? W ogóle go włączyć? ;)
      • leonzielony Re: diety radnych 13.12.10, 22:43
        obserwatorka1125 napisała:

> Myślisz, że wszyscy nowi radni będą umieli posługiwać się laptopem? W ogóle go
        > włączyć? ;)

Stare wygi z rady na pewno przyuczą, nie tylko do tego! Kto głosował za pensją burmistrza,a kto przeciw?
    • 0mieszkaniec Re: diety radnych 13.12.10, 23:24
      Diety radnych zostały określone w uchwale Nr. II/12/06
      www.bip.zielonka.pl/upload/doc/uchw_12.pdf
      Przewodniczący Rady Miasta: 1) za funkcję przewodniczącego 40% przeciętnego wynagrodzenia
      2) za udział w sesjach - 20%
      3) za udział w komisji, 12% Ponieważ p. Grodzki jest w 2-ch komisjach otrzyma 84% przeciętnego wynagrodzenia z IIIkw. poprzedniego roku kalendarzowego.

Członkowie rady: 1) za udział w sesjach 20%
      2) za udział w pracach komisji 12%
      3) za funkcję Przewodniczącego Komisji 12%
      4) za funkcję vice przewodniczącego komisji 8%. Ponieważ radni rządzącej koalicji zasiadają w 2- 3-ch komisjach i obejmą funkcje przewodniczących i v-ce ich diety wyniosą 52-68% przeciętnego wynagrodzenia z IIIkw. poprzedniego roku kalendarzowego zaś radni opozycji otrzymają diety 32-44% przeciętnego wynagrodzenia z IIIkw. poprzedniego roku kalendarzowego.

• leonzielony Re: diety radnych 13.12.10, 23:36
        0mieszkaniec napisał:

> Diety radnych zostały określone w uchwale Nr. II/12/06
        > www.bip.zielonka.pl/upload/doc/uchw_12.pdf
        > Przewodniczący Rady Miasta: 1) za funkcję przewodniczącego 40% przeciętnego wyn
        > agrodzenia
        > 2) za udział w sesjach - 20%
        > 3) za udział w komisji, 12% Ponieważ p. Grodzki jest w 2-ch komisjach otrzyma 8
        > 4% przeciętnego wynagrodzenia z IIIkw. poprzedniego roku kalendarzowego.
        >
        > Członkowie rady: 1) za udział w sesjach 20%
        > 2) za udział w pracach komisji 12%
        > 3) za funkcję Przewodniczącego Komisji 12%
        > 4) za funkcję vice przewodniczącego komisji 8%. Ponieważ radni rządzącej koalic
        > ji zasiadają w 2- 3-ch komisjach i obejmą funkcje przewodniczących i v-ce ich d
        > iety wyniosą 52-68% przeciętnego wynagrodzenia z IIIkw. poprzedniego roku kalen
        > darzowego zaś radni opozycji otrzymają diety 32-44% przeciętnego wynagrodzenia
        > z IIIkw. poprzedniego roku kalendarzowego.

"0mieszkaniec" ale jest rok 2010 oraz kryzys w miejskiej kasie,tak czy z prespektywy Lipowej,może nie?
        • zawsze.katinka Re: diety radnych 13.12.10, 23:42
          Nie byłam do końca na dzisiejszej sesji bo mi nerwy z lekka puściły i nie wiem czy na następnej zamierzają ustalać wynagrodzenia Rady. Jesli ktoś coś wie, to proszę trzymajcie rękę na pulsie i dajcie znać, żeby też się wtedy pojawić z prawem głosu koniecznie.
          • 0mieszkaniec Re: diety radnych 14.12.10, 00:06
            Uchwała jest ważna i zgodna z przepisami. Nie ma, więc potrzeby jej zmieniać.
            A kryzys to nie problem. Zdejmie się budowę drogi i budżet się domknie.
            Radnych mamy takich jak wybraliśmy.
            • leonzielony Re: diety radnych 14.12.10, 00:15
              0mieszkaniec napisał:

> Uchwała jest ważna i zgodna z przepisami. Nie ma, więc potrzeby jej zmieniać.
              > A kryzys to nie problem. Zdejmie się budowę drogi i budżet się domknie.
              > Radnych mamy takich jak wybraliśmy.

Słyszałem o syndromie "choroby władzy" ,jak myślisz czy to choroba uleczalna,może zapytać radnych z dłuższym doświadczeniem? Dobrej nocy!
              • zawsze.katinka Re: diety radnych 14.12.10, 00:21
                Jak to nie ma potrzeby zmieniać? Na żarciki dziś wyczerpałam limit:)
                • 0mieszkaniec Re: diety radnych 14.12.10, 00:27
                  zawsze.katinka napisała:

> Jak to nie ma potrzeby zmieniać? Na żarciki dziś wyczerpałam limit:)

Bądź realistką. Kampania wyborcza się skończyła
                  • zawsze.katinka Re: diety radnych 14.12.10, 00:34
                    Kampania może się skończyła ale ja broni nie złożyłam! Howk!:)
              • 0mieszkaniec Re: diety radnych 14.12.10, 00:24
                Myślę, że nieuleczalna. Niestety nie słyszałem o leku na tę chorobę. Z moich obserwacji wynika, że im dłużej było się odsuniętym od władzy, tym bardziej zaawansowane stadium "choroby władzy"
        • dabrowa51 Re: diety radnych 14.12.10, 11:25
          Nie należę do "młodzików" i w zasadzie doświadczyłem niejednego, ale naprawdę czuję się OSZUKANY ! ! ! . Co prawda NIE PIAŁEM z zachwytu jak to robili niektórzy już nawet po I turze wyborów i radziłem innym umiarkowanie w tym względzie ..... .Ale SKOK NA KASĘ miejską w jakże zgodnym,zadziwiającym wręcz wykonaniu całej RADY przy zatwierdzaniu wynagrodzenia Burmistrza jest dla mnie WSTRZĄSEM.Miałem cichą nadzieje,że 6 radnych "nowej opozycji" będzie jakąś rejkojmią,że Rada będzie ciałem naprawdę autonomicznym i krytycznym.Jakże się zawiodłem. Argumenty za przyznaniem maksymalnych stawek dla Burmistrza są wręcz ŻENUJĄCE?. Czy do Rady wybraliśmy dzieci?.
          • 0mieszkaniec Re: diety radnych 14.12.10, 12:48
            Nie cała rada była zgodna. 4 radnych głosowało przeciwko tak wysokiemu wynagrodzeniu.
            Większość radnych to ludzie, którzy samodzielnie nie myślą i zawarli układ. Ich zadaniem jest głosowanie zgodnie z wolą Burmistrza. Jesteś w błędzie, jesli myślisz, że radni nie uzgodnili wynagrodzenia z Panem Dudzikiem.
    • waldemarsas Re: diety radnych 14.12.10, 21:56
      A czy ta nowa władza rozumie sens słowa dieta. Może woreczek lniany kaszy tatarki i kostkę smalcu wieprzowego.
      • dusiaau Re: diety radnych 14.12.10, 22:04
        biedni radni dostaną około 1800-2000zł do ręki bez podatku, dlaczego nie - gmina bogata
        pieniądze na laptopy też już zabezpieczone, że nie umieją się nimi posługiwać - to co, wnuką się przydadzą
        jeszcze pewnie dostęp do internetu darmo ....
        • zawsze.katinka Re: diety radnych 14.12.10, 23:38
          Ja też sobie to inaczej wyobrażałam...ale tak nasza społeczność wybrała. Spójrzmy prawdzie w oczy. Tak naprawdę niewiele osób głosujących robiło to świadomie. Większość szła po kluczu partyjnym albo przyzwyczajeniowym - mniejsze znane zło niż nowe... nie wiadomo co.

Trochę przeraża mnie to co tutaj piszecie...Już wydaliście wyrok! Nie bądźmy bez serc, na oceny przyjdzie jeszcze czas. I apeluję do Was, zamiast tutaj obrzucać błotem, skierujcie tę energię w coś pożytecznego. Widzę, że wielu z Was posiada bardzo dobrą merytoryczną wiedzę na wiele tematów związanych z gminą - wykorzystajcie to i przychodźcie na sesje, tylko warto by było zapisać się, żeby uzyskać prawo głosu.

A tak przy okazji, czy ktoś ma wiedzę na temat możliwości stworzenia Osiedla, żeby zawiązać Radę Osiedla? Czy teren domów jednorodzinnych może spełnić warunki do jej powstania? W poszukiwaniach w necie wciąż mi wyskakuje przy haśle "powstanie czy stworzenie osiedla"....gra Sims;))))
          • 0mieszkaniec Re: diety radnych 14.12.10, 23:46
            zobacz w statucie Rady Miasta Zielonka załącznik nr.4
            www.bip.zielonka.pl/upload/doc/statut.pdf
            • zawsze.katinka Re: diety radnych 14.12.10, 23:58
              Dziekuję:) Czytałam to już wcześniej i nigdzie nie jest napisane jak może powstać Osiedle - jest napisane, że statut nadaje Rada Miasta. Ale na jakiej podstawie? Jak to zorganizować?
              • leonzielony Re: diety radnych 15.12.10, 00:37
                zawsze.katinka napisała:

> Dziekuję:) Czytałam to już wcześniej i nigdzie nie jest napisane jak może powst
                > ać Osiedle - jest napisane, że statut nadaje Rada Miasta. Ale na jakiej podstaw
                > ie? Jak to zorganizować?
                Prościzna,potrzeba tylko z 30 osób,które będą chciały się w to zaangażować!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka