Dodaj do ulubionych

stan wałów w Zielonce

14.03.11, 10:55
img94.imageshack.us/g/zdjcie0098r.jpg/
Tak wygląda wał na rzece Długiej, w okolicach boiska piłkarskiego, idąc od mostu przy ulicy Wschodniej i Północnej wzdłuż ul Ossowskiej i Dziennikarskiej, w kierunku mostu kolejowego i parku Dębinki. Zniszczony wał znajduje się od strony ulicy Dziennikarskiej, więc chętnych do obejrzenia na własne oczy zapraszam od strony ulicy Ossowskiej.
Dzwoniłam w tej sprawie do Urzędu Miasta, dowiedziałam się, że Gmina nic nie może zrobić, ale Inspektorat w Wołominie zna sprawę.
Zastanawiam się jedynie, czy coś z tym zrobią, czy mamy czekać, aż przy wyższym poziomie wody stanie się coś niedobrego.
Obserwuj wątek
    • piorek Re: stan wałów w Zielonce 14.03.11, 11:01
      Jeszcze w 2010 roku gmina zgodziła się partycypować w kosztach odnowy wału ponoszonych przez zarząd melioracji. Jak widać nawet wsparcie finansowe nie pozwala niektórym zabrać się do roboty.
    • waran3 Re: stan wałów w Zielonce 14.03.11, 14:13
      katdab napisała:

>
      > Dzwoniłam w tej sprawie do Urzędu Miasta, dowiedziałam się, że Gmina nic nie mo
      > że zrobić
      No tak... :-)
      • piorek Re: stan wałów w Zielonce 14.03.11, 14:32
        Jako nieurzędnik Waranie możesz sobie ironizować, ale prawo nasze kochane jest skonstruowane tak,a nie inaczej. Gmina może dofinansować remont wałów, ale przelewając na konto zarządu melioracji jakąś kwotę w ramach porozumienia lub wykonując pracę w ramach porozumienia. Jeżeli na wale pojawili by się pracownicy miasta, a nie było by porozumienia, ktokolwiek może złożyć doniesienie do prokuratury za "złamanie dyscypliny finansów publicznych", burmistrz dostaje wyrok i traci stanowisko.

W Zielonce zaś dodam, że takich ludzi nie brakuje. Teraz siedzą cicho, a jeszcze niedawno ścigali burmistrza za to, że ponoć chcąc wykonać chodnik o przyzwoitej szerokości zajął 10 cm gruntu wspólnoty mieszkaniowej, która o ten chodnik prosiła.
        • waran3 Re: stan wałów w Zielonce 15.03.11, 00:39
          piorek napisał:

> Jako nieurzędnik Waranie możesz sobie ironizować, ale prawo nasze kochane jest
          > skonstruowane tak,a nie inaczej.
          Wiem ;-) i jestem w rozterce. Płakac czy cieszyc sie ? :-)

Gmina może dofinansować remont wałów, ale prze
          > lewając na konto zarządu melioracji jakąś kwotę w ramach porozumienia lub wykon
          > ując pracę w ramach porozumienia. Jeżeli na wale pojawili by się pracownicy
          > miasta, a nie było by porozumienia, ktokolwiek może złożyć doniesienie do proku
          > ratury za "złamanie dyscypliny finansów publicznych", burmistrz dostaje wyrok i
          > traci stanowisko.
          He...no i weź tu utrzymaj powagę :-)
          Wały pewnie należą do powiatu, rzeka jest wojewódzka a ryby( jak jeszcze coś tam w ogóle zyje) są własnością spólki wodnej :-)

W Ząbkach kupili sobie maszynę do naprawy jezdni za 300tys bo ktos pomyslal logicznie, ot co zdarza sie! :-) Ale niestety przegrali przetarg na naprawę :-))))) Dlaczego ? Ano dlatego ze taka ustawa :-)))
          Ja to bym chciał poznać tych od tych ustaw bo to chyba jacys kabareciarze sa:-)))

>
          > W Zielonce zaś dodam, że takich ludzi nie brakuje.
          W Zielonce brakuje tylko jednego ...pieniedzy ;-)
          • katdab Re: stan wałów w Zielonce 15.03.11, 16:54
            Przy okazji wizyty w wydziale komunikacji, udałam się do Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych (inspektorat w Wołominie) z zapytaniem o naszą rzekę.
            Dowiedziałam się, że w zeszłym roku łatali jakieś dziury w okolicach ul. Wolności i gdzieś w Markach.
            Sprawę wyrwy (a nawet 3 dużych wyrw) przy ul. Dziennikarskiej znają, mają się tym zająć jak tylko dostaną na to pieniądze, bo tych oczywiście w chwili obecnej nie posiadają.
            Uprzejmy pan zapewnił mnie, że w tych miejscach wał jest i tak bardzo "silny", więc nie ma się czego obawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka