Dodaj do ulubionych

Opłata adiacencka

20.04.12, 20:16
Podobno burmistrz chce wprowadzić taką opłatę od mieszkańców Zielonki. Czy ktoś coś wie na ten temat? W poniedziałek jest w tej sprawie spotkanie w Szkole Podstawowej 3 w Zielonce. Wszyscy zainteresowani są proszeni o przyjście na 19. Kurcze mało tych podatków do płacenia, to jeszcze kolejny wymyślają.
Obserwuj wątek
    • radny.t.szklarski Re: Opłata adiacencka 20.04.12, 21:45
      Burmistrz w tym tygodniu konsultował z radnymi możliwość wprowadzenia uchwały o opłacie adiacenckiej. W Zielonce opłata adiacencka była uchwalona 7.02.2008 r. Po 4 latach procesowania się z gminą zapadł prawomocny wyrok uchylający uchwałę o opłacie adiacenckiej z powodu wadliwego zwołania sesji.
      orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1F6BF06C35.
      Opłata adiacencka to pomysł na wyciąganie pieniędzy od mieszkańców. Przykładowo otrzymaną w spadku działkę podzielimy na dwie mniejsze to gmina przyśle rzeczoznawcę, który wyceni, że mniejsze działki są więcej warte np. o 20 000zł. a Burmistrz wystawi decyzję o opłacie adiacenckiej i trzeba będzie odprowadzić do gminy do 6 000zł ( max stawka 30% od wzrostu wartości). W tym przypadku nic nie robimy a kasa leci.
      Znacznie więcej trzeba będzie odprowadzić jak wybudują nam kanalizację, wodociąg, ulicę czy też chodnik. W każdym z tych przypadków opłata adiacencka może wynieś do 50% od wzrostu wartości.
      • janekkkk10 Re: Opłata adiacencka 21.04.12, 10:07
        Ciekawe jak to się ma do tego, jak to nie urząd wybudował wodociąg, tylko samemu trzeba było robić plany i płacić za doprowadzenie wodociągu do posesji na ulicy. Tyle kosztowało to kasy i teraz trzeba będzie jeszcze zapłacić opłatę za większą wartość działki. Paranoja jakaś.
      • marek_k84 Re: Opłata adiacencka 07.03.14, 17:33
        radny.t.szklarski napisał:

> Opłata adiacencka to pomysł na wyciąganie pieniędzy od mieszkańców. Przykładowo
        otrzymaną w spadku działkę podzielimy na dwie mniejsze to gmina przyśle rzeczo
        znawcę, który wyceni, że mniejsze działki są więcej warte np. o 20 000zł. a Burmistrz wystawi decyzję o opłacie adiacenckiej i trzeba będzie odprowadzić do gminy do 6 000zł ( max stawka 30% od wzrostu wartości). W tym przypadku nic nie robimy a kasa leci.

Typowy populizm Panie Radny. Większość cywilizowanych krajów świata, do których staramy się ponoć równać stosuje taką opłatę. Jest to podatek od wzrostu wartości
        • baseciq Re: Opłata adiacencka 07.03.14, 23:12
          Przyznaję że nie wiem jak to miałoby być liczone. Z tego czytałem/widziałem w mediach, to miało to działać tak, że inwestując w infrastrukturę na danym terenie gmina miałaby prawo opodatkować posesje które zyskują na wartości w wyniku inwestycji. Rozumiem, że budowa nowej drogi, kanalizacji i przedszkola na posesji zwiększy wartość gruntu, ale taka opłata byłaby zasadna jedynie w wypadku gdyby mieszkańcy nie musieli nic dopłacać za wybudowanie tych rzeczy jak i tak opłata byłaby rozsądna (co przy cenach naszych gruntów musiałoby być na poziomie 2% max).
        • prorok25 Re: Opłata adiacencka 07.03.14, 23:16
          Może niech zacznie być powszechnie stosowane "uszczelnianie" istotnej sfery dla miasta a nie tylko wyciąganie?
          Cywilizowany świta stosuje opląty w oparciu o piramidę wartości administrowanego regionu, czy zatem sztuką jest płacić bo można nakazać czy może lepiej przekonać bo widoczny jest cel?
    • aplebaum Re: Opłata adiacencka 08.03.14, 13:22
      Artykuł dość dobrze opisujący sedno sprawy jest tu:Wybudowali drogę i wartość domu wzrosła? Będzie opłata adiacencka

Za Łossana był temat odnośnie kanalizacji i stwierdzono że koszty wymierzenia opłaty adiacenckiej przekroczyłyby zyski z niej.
      Dziwi mnie że burmistrz chce sobie strzelić w stopę w roku wyborów samorządowych ale jego sprawa.
      • black_mug Re: Opłata adiacencka 12.02.15, 10:31
        Też się zdziwiłem działaniem burmistrza - w większości przypadków wygląda to inaczej i działają wręcz odwrotnie - czekają sobie spokojnie do 'powyborach' i wtedy dowalają opłatą. Chciałem znaleźć przykład konkretnie z mojej gminy, ale widzę, że już usunęli obwieszczenie na ten temat ;p. ciekawe dlaczego?
        ale tu taki bardziej ogólny artykuł www.ditum.com.pl/wplyw-wyborow-samorzadowych-na-koniecznosc-uiszczenia-oplaty-adiacenckiej/, no cóż, niestety w naszym przypadku okazało się to samą prawdą.
        • barbarach_pl Re: Opłata adiacencka 12.02.15, 12:12
          Która gmina jet Twoja? Czy zaprzyjaźniona z Zielonką? Oby na jej przykładzie nowy/stary Burmistrz Z. nie wrócił do pomysłu opłaty adiacenckej.
          • michal_prickstein Re: Opłata adiacencka 12.02.15, 13:44
            Płacić i nie narzekać.
          • anj74 Re: Opłata adiacencka 12.02.15, 14:20
            Komentarz black_mug to tylko spam pozycjonerski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka