Dodaj do ulubionych

Ossowska i okolice - HEJ!

19.12.14, 18:57
Zapraszam okolicznych mieszkańców do dyskusji, szczególnie na tematy lokalne, w niniejszym wątku jako miejscu, którego intencją jest stworzenie na forum Zielonka przestrzeni sąsiedzkiej integracji. Mam przy tym nadzieję, że będzie to zalążek do szerszej integracji i aktywizacji lokalnej społeczności.
Obserwuj wątek
    • grabowski.jacek LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 19.12.14, 19:03
      Chciałbym podsumować, że w wyniku dyskusji w innym miejscu forum kilkoro forumowiczów uznało, że warto zastanowić się nad wspólnym działaniem na rzecz "doświetlenia" tego zapomnianego zakątka naszego miasta w nadziei, że pozwoli to nadać sprawom bardziej sprzyjający obrót.

Niech mi więc będzie wolno stwierdzić, że niniejszym My:
      1. apuk1980
      2. grabowski.jacek
      3. kasikkru
      4. masta_sz
      5. mdwoods
      6. osow
      7. piorek
      zawiązujemy grupę dyskusyjną, której celem będzie wypracować formę i zasady takiego współdziałania.

Zapraszam również - mam nadzieję w imieniu całej grupy - pozostałych sąsiadów. Podaje mój adres email, jeśli ktoś chciałby skontaktować się bezpośrednio: jg.zielonka@gmail.com.
      • michal_prickstein Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 19.12.14, 19:06
        celem wybrania Grabowskiego na radnego.
        • grabowski.jacek Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 19.12.14, 19:12
          U nas powtórki chyba nie będzie, a kolejne wybory za 4 lata. Za długo czekać, trzeba coś robić w międzyczasie. A może Prickstein się przyłączy?
          • kasikkru Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 19.12.14, 21:30
            Zapraszam do grupy na facebook: www.facebook.com/groups/ossowska/
      • xyz2015 Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 19.12.14, 23:29
        Jeżeli będziecie chcieli skupić się też na od nożach Ossowskiej to się z chęcią dołączę/dołączymy. Mam nadzieję że nie jest to inicjatywa tylko wzdłuż Ossowskiej a dla całej okolicy :) nie dzieląc się na jednych i drugich, bo wtedy nic nie zyskamy

@michal_prickstein - prośba, daruj swoje odpowiedzi , śledzę je od dłuższego czasu na różnych wątkach i nie wnoszą nic konstruktywnego. Zachowujesz się jakbyś miał zdobyć 'gwiazdki/punkty' od każdego posta ale na szczęście tego nie ma :D
        • kasikkru Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 20.12.14, 14:29
          xyz2015 zapraszamy, aby dojechać do odgałęzień Osswskiej to trzeba nią pojechać, więc sprawa również Ciebie dotyczy :)
          odnośnie @michal_prickstein zgadzam się z moim przedpiśmiennikiem :)
          • jakubczakmarek Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 21.12.14, 14:24
            Podobna inicjatywa rozwija się na Bankówc. Pogadajcie z Zielenkiewiczem
            • mdwoods Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 22.12.14, 20:52
              Jak Pan Jacek wcześniej na innym poście wspomniał nie chodzi tylko o ul. Ossowska ale cała okolicę. Jako najbardziej pilną potrzebę widzę drogę asfaltową, odwodnienie i oświetlenie. Ale inne infrastrukturalne lub społeczno-kulturowe inicjatywy też są ważne. No i najważniejsze żeby zostały wysłuchane.
              Czy może ktoś był ostatnio na spotkaniu z Burmistrzem w sprawie latarni na ul. Ossowskiej?
              Jakieś dobre wieści ( czy nie za bardzo)? Czy poruszany był temat planów i budowy drogi?
              Pozdrawiam
              • kasikkru Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 22.12.14, 23:27
                mdwoods pisałam o spotkaniu z Burmistrzem w wątku "Osiedle w Konarach Dębu Zielonka Ossowska JOL-ZBYT" poczytaj sobie tam
              • kasikkru Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 22.12.14, 23:34
                A dlaczego Ty nie byłeś, skoro taki tym zainteresowany jesteś? Też o tym pisałam w Osiedle w Konarach Dębu Zielonka Ossowska JOL-ZBYT". Proponuję czytać forum, śledzić wpisy to będziesz dobrze poinformowany lub wybrać się na kolejne spotkanie z Burmistrzem, a nie liczyć na kogoś - w ten sposób nic nie osiągniemy w powyższej sprawie.
                • mdwoods Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 23.12.14, 23:56
                  Hmmm. Ciekawe. Bo wydawało mi się że ten właśnie osobny wątek został założony po to, żeby nie skakać po innych - bezpośrednio nie związanych z tą inicjatywą wątkach. Ale dziękuję za informację. :) :) :)

kasikkru napisała:

> A dlaczego Ty nie byłeś, skoro taki tym zainteresowany jesteś? Też o tym pisała
                  > m w Osiedle w Konarach Dębu Zielonka Ossowska JOL-ZBYT". Proponuję czytać forum
                  > , śledzić wpisy to będziesz dobrze poinformowany lub wybrać się na kolejne spot
                  > kanie z Burmistrzem, a nie liczyć na kogoś - w ten sposób nic nie osiągniemy w
                  > powyższej sprawie.
                  • grabowski.jacek Re: LiS - Lokalna Inicjatywa Społeczna ; ) 06.01.15, 00:25
                    Kilka dni temu rozmawiałem z Panem Krzysztofem Napiórkowskim. Spróbujemy zorganizować pierwsze spotkanie naszej Inicjatywy (Pan Krzysztof będzie się starał o lokal). Proponuję, żeby wszyscy, którzy się zgłosili przesłali do mnie swoje adresy mailowe (a także imię i nazwisko), tak abyśmy mogli zacząć kontaktować się w różnych kwestiach bezpośrednio, jak choćby w sprawie ustalenia terminu spotkania. Mój email: jg.zielonka@gmail.com. Poproszę również, żeby każdy potwierdził, że mogę udostępnić jego dane pozostałym.
    • lahminar Re: Ossowska i okolice - HEJ! 23.12.14, 12:26
      Chciałbym się dopisać do grupy zainteresowanych jako bardzo zaniepokojony stanem ulicy Ossowskiej obywatel ;)
      • kasikkru Re: Ossowska i okolice - HEJ! 23.12.14, 12:49
        Zapraszamy tutaj: www.facebook.com/groups/ossowska/
    • osow Re: Ossowska i okolice - HEJ! 29.12.14, 10:10
      W sprawie spotkania dotyczącego latarni napisałem do burmistrza, oto jaką dostałem odpowiedź:

Pan burmistrz pisze:

"Nie, nie jest prawdą to co Pan pisze o informacjach ze spotkania.
      Jestem tym bardzo zdziwiony.
      Prawdę mówiąc bardzo zależało mi na Pana obecności na spotkaniu, ponieważ z Panem kontaktowaliśmy się w tej sprawie.
      Trudno opisać wszystko co było na spotkaniu w e-mailu.
      Zapraszam Pana do Urzędu chętnie także z Panem skonsultujemy dalsze kroki."

Nie bardzo rozumiem, czemu Pan Burmistrz jest taki tajemniczy i nie może napisać w mailu konkluzji ze spotkania. Wygląda na to, że niestety konkluzja, którą przytoczyli forumowicze jest prawdziwa, ale Panu Burmistrzowi nie przechodzi przez gardło....
      • kasikkru Re: Ossowska i okolice - HEJ! 29.12.14, 11:08
        I z tego wniosek - należało spotkanie z Burmistrzem nagrać na dyktafon.
        • wsm54 Re: Ossowska i okolice - HEJ! 02.01.15, 17:40
          Panie Jacku Grabowski proponuję Panu podjęcie tematu drugiego przejazdu pod torami kolejowymi w Zielonce. Jak Pan wie pierwotnie miał on powstać na przedłużeniu ulicy Przemysłowej i dalej połączenie z ulicą Ossowską. Jest to rozwiązanie bardzo korzystne dla Zielonki, ponieważ rejon ulicy Ossowskiej ma jako jedyny w Zielonce potencjał rozwojowy w postaci nowych inwestycji budowlanych.
          Wiadomo Panu również, że na skutek protestu mieszkańców ul. Przemysłowej, którym fałszywie podano informację iż ich garaże ulokowane wzdłuż ul. Przemysłowej będą wyburzone, zebrano 200 podpisów i Pan Dudzik nie bacząc na interes całego miasta "przerzucił" lokalizację na ul. Inżynierską. Warto do tego powrócić, tu nic nie jest przesądzone.
          • grabowski.jacek Re: Ossowska i okolice - HEJ! 06.01.15, 00:15
            > wsm54 napisał(a): ...

Rzeczywiście rezygnacja z tunelu w ulicy Przemysłowej wydaje się nieracjonalna z punktu widzenia interesu miasta jako ogółu. Z drugiej strony ja jako mieszkaniec ulicy Ossowskiej jestem takim tunelem zainteresowany pod warunkiem, że byłby on przeznaczony wyłącznie dla ruchu miejscowego (np. wąskim tylko z jedną nitką dla samochodów osobowych ze światłami dla ruchu naprzemiennego). Jak Pan zauważył nasze okolice to teren rozwojowy - ale trzeba pamiętać, że to rozwija się dzielnica mieszkaniowa i nie powinien tędy prowadzić ruch przelotowy z Kobyłki.

Myślę, że Zielonka powinna mieć 3 tunele i należało taki wariant negocjować z koleją (a w zasadzie negocjować trzeba było cztery, wtedy jest szansa na trzy). Nie wiem jak to wyglądało w rzeczywistości, ale mam odczucie, że nasz Urząd nie był zainteresowany tunelem w ulicy Przemysłowej. Osobiście nie wierzę w to, że 200 podpisów wystarczyło do podjęcia decyzji dotyczącej tak strategicznej inwestycji. Zbierzemy 200 podpisów w sprawie inwestycji na Ossowskiej i sprawdzimy czy to działa ; )

Jeśli dysponuje Pan jakimiś informacjami na temat tych inwestycji to proszę się z nami podzielić. Z tego co ja wiem to decyzje zapadły i sprawa jest przesądzona. W tej kwestii musimy się zdać na to co mówi Burmistrz - chciał / nie chciał trzeba uszanować wolę wyborców.

Ale temat na pewno będziemy dyskutować w gronie naszej Inicjatywy - dziękuję za tą podpowiedź. Ja bym dorzucił jeszcze propozycję, żeby zrobić tunel pieszo-rowerowy mniej więcej na wysokości ulicy Zielone Łąki. Dla mieszkańców naszej okolicy - a będzie ich wielu - taki tunel to łatwy, codzienny dostęp do potencjału jaki dają glinianki. Jeśli miasto chce ten teren rozwijać, co ostatnio obserwujemy, to rozumiem, że przede wszystkim w interesie własnych mieszkańców a dopiero na drugim miejscu jako atrakcja turystyczna dla przyjezdnych.
            • wsm54 Re: Ossowska i okolice - HEJ! 06.01.15, 00:32
              Po wybudowaniu obwodnicy Marek - trzy lata i dalej wschodniej obwodnicy Warszawy - około 8 lat wszystkie przejazdy - tunele w Zielonce to będzie wyłącznie ruch miejscowy.
              • lech_zielenkiewicz Re: Ossowska i okolice a budowa tunelu 06.01.15, 10:36
                Aby nie sięgać za daleko proponuję aby mieszkańcy Ossowskiej i okolic zmonitorowali temat organizacji ruchu drogowego w przypadku zamknięcia ulicy Słowackiego, w związku z budową tunelu w ulicy Kolejowej.
    • grabowski.jacek Śmieci 09.01.15, 20:43
      Zwracam uwagę, że jutro - wyjątkowo w sobotę - odbierane są odpady zmieszane.
      • magdalena_sapierzynska Re: Śmieci 09.03.15, 08:33
        Drodzy mieszkańcy okolic ulicy Ossowskiej - czy na dzień dzisiejszy (w końcu mamy już marzec) wiadomo coś więcej?
        • apuk1980 Re: Śmieci 09.03.15, 09:36
          o czym? o odbiorach śmieci? Proszę o doprecyzowanie pytania
        • grabowski.jacek Re: Śmieci 09.03.15, 12:59
          > magdalena_sapierzynska napisał(a): ... czy na dzień dzisiejszy wiadomo coś więcej?

Aktualnie 7 osób (w tym dwie podwójne ; ) jednoznacznie zadeklarowało na fb, że chce się aktywnie udzielać społecznie w naszej lokalnej inicjatywie. Zanim zaczniemy organizować spotkania w szerszym gronie chcemy się trochę do tego przygotować. Wczoraj mieliśmy pierwsze spotkanie (w niepełnym składzie). Jeśli ma Pani jakieś pytania proszę pisać na adres: jg.zielonk@gmail.com.
          • grabowski.jacek Re: Śmieci 10.03.15, 17:28
            W poprzednim poście podałem omyłkowo błędny adres email (zjadłem 'a'). Prawidłowy to:

jg.zielonka@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka