Dodaj do ulubionych

NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK

08.03.05, 15:28
Który z Zielonkowskich budynków uważacie za najładniejszy?

Ja stawiałbym na Dom Rencistów, naprawdę dobra architektura i położona w
prszyjemnym zalesionym i zadbanym otoczeniu.
Obserwuj wątek
    • zosinek2 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 10.03.05, 22:18
      bartek_park napisał:

> Który z Zielonkowskich budynków uważacie za najładniejszy?
      >
      > Ja stawiałbym na Dom Rencistów, naprawdę dobra architektura i położona w
      > prszyjemnym zalesionym i zadbanym otoczeniu.
      Nic dziwnego, to dzieło słynnego architekta Stefana Szyllera, twórcy budynku
      Politechniki Warszawskiej, wież na moscie Poniatowskiego i całej Alei RÓż.
      Jednym słowem i ładne to i zabytek klasy I.
      Ze współczesnych budynków mają klasę i gimnazjum i komisariat policji, a
      sporo jest również nowych wartosciowych architektonicznie domów. Wg mnie
      najładniejszy jest jednak pochodzący z przełomu lat 20 i 30 XX wieku nieco juz
      zaniedbany stylowy dom pp. Kulczyckich przy ul. Jagiellońskiej 12, zwłaszcza
      gdy się nie chce widzieć nieco go szpecącej zachodniej przybudówki.
      • bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 18:39
        Tak w ogóle w Zielonce mamy troche ciekawej architektury przedwojennej. Kilka
        modernistycznych willi. Nie zapominajac o urokliwych, ale ginacych juz domkach
        drewnianych jak chocby zachowane w okolicy ulicy poniatowskiego i skorupki...
        • zosinek2 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 21:18
          A tak na zasadzie luźnego skojarzenia - mało kto w Zielonce wie, że drewniany
          domek przy ul. Janikowskiego 1 róg Skorupki, należał do zmarłego w 1942 roku w
          Zielonce słynnego podróżnika Leopolda Janikowskiego, byłego pierwszego
          dyrektora Muzeum Etnograficznego przy ul. Kredytowej w Warszawie. On to jako
          pierwszy Polak wspólnie ze Stanisławem Szolc-Rogozińskim w 1882 roku odbył
          naukowa wyprawę do Afryki (dzisiejszy Kamerun) i przywiózł ponad 10.000
          eksponatów. Wogóle to była bardzo wybitna postać.Jego wnuk żyje w Londynie.
          • bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 22:35
            Jeszcze dlugo po jego smierci ten dom byl nazywany w okolicy "domem
            Janikowskiego", dzisiaj pewnie juz to zaniklo, ale nie wiem... a tak w ogole to
            przypomina mi sie jeszcze kilka innych wybitnych postaci zwiazanych z
            Zielonka...
            • kolezka1 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 13.03.05, 21:53
              OO rozwinela sie ciekawa dyskusja i mysle ze nie tylko ja bym z checia poczytal
              o wybitnych postaciach zwiazanych z Zielonka, wiec jak ktos cos wie to warto
              wpisac.
              • bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 14.03.05, 10:22
                Tylko to chyba dla porzadku w nowym watku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka