bartek_park 08.03.05, 15:28 Który z Zielonkowskich budynków uważacie za najładniejszy? Ja stawiałbym na Dom Rencistów, naprawdę dobra architektura i położona w prszyjemnym zalesionym i zadbanym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosinek2 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 10.03.05, 22:18 bartek_park napisał: > Który z Zielonkowskich budynków uważacie za najładniejszy? > > Ja stawiałbym na Dom Rencistów, naprawdę dobra architektura i położona w > prszyjemnym zalesionym i zadbanym otoczeniu. Nic dziwnego, to dzieło słynnego architekta Stefana Szyllera, twórcy budynku Politechniki Warszawskiej, wież na moscie Poniatowskiego i całej Alei RÓż. Jednym słowem i ładne to i zabytek klasy I. Ze współczesnych budynków mają klasę i gimnazjum i komisariat policji, a sporo jest również nowych wartosciowych architektonicznie domów. Wg mnie najładniejszy jest jednak pochodzący z przełomu lat 20 i 30 XX wieku nieco juz zaniedbany stylowy dom pp. Kulczyckich przy ul. Jagiellońskiej 12, zwłaszcza gdy się nie chce widzieć nieco go szpecącej zachodniej przybudówki. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 18:39 Tak w ogóle w Zielonce mamy troche ciekawej architektury przedwojennej. Kilka modernistycznych willi. Nie zapominajac o urokliwych, ale ginacych juz domkach drewnianych jak chocby zachowane w okolicy ulicy poniatowskiego i skorupki... Odpowiedz Link Zgłoś
zosinek2 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 21:18 A tak na zasadzie luźnego skojarzenia - mało kto w Zielonce wie, że drewniany domek przy ul. Janikowskiego 1 róg Skorupki, należał do zmarłego w 1942 roku w Zielonce słynnego podróżnika Leopolda Janikowskiego, byłego pierwszego dyrektora Muzeum Etnograficznego przy ul. Kredytowej w Warszawie. On to jako pierwszy Polak wspólnie ze Stanisławem Szolc-Rogozińskim w 1882 roku odbył naukowa wyprawę do Afryki (dzisiejszy Kamerun) i przywiózł ponad 10.000 eksponatów. Wogóle to była bardzo wybitna postać.Jego wnuk żyje w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 11.03.05, 22:35 Jeszcze dlugo po jego smierci ten dom byl nazywany w okolicy "domem Janikowskiego", dzisiaj pewnie juz to zaniklo, ale nie wiem... a tak w ogole to przypomina mi sie jeszcze kilka innych wybitnych postaci zwiazanych z Zielonka... Odpowiedz Link Zgłoś
kolezka1 Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 13.03.05, 21:53 OO rozwinela sie ciekawa dyskusja i mysle ze nie tylko ja bym z checia poczytal o wybitnych postaciach zwiazanych z Zielonka, wiec jak ktos cos wie to warto wpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: NAJŁADNIEJSZY BUDYNEK 14.03.05, 10:22 Tylko to chyba dla porzadku w nowym watku... Odpowiedz Link Zgłoś