kama2201 26.07.08, 15:59 Czy ktoś pamięta gdzie było kino na ceramice?.Znam to kino tylko z opowiadań kolegi.Wtedy oczywiście nie przyszło mi do głowy pytać o lokalizację.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nierymek Re: Kino na Ceramice 26.07.08, 17:37 ja to pamiętam tylko kino Wiarus, które znajdowało się tam gdzie Biedronka Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Kino na Ceramice 26.07.08, 17:48 Też tam chodziłem.Natomiast co do kina na ceramice to kolega opowiada że wchodził na filmy dla "dorosłych".Dlatego zawsze zazdrościłem mu dostępu do takiego kina.A może ściemniał i takiego nie było.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
jonn1 Re: Kino na Ceramice 30.07.08, 00:17 Ja chodziłem do kina na ceramce fajne było i szkoda hih to znaczy ze to było juz dano no nie? podr Odpowiedz Link Zgłoś
zosinek2 Re: Kino na Ceramice 30.07.08, 10:05 Kino nazywało się "Ceramika" i działało do +- początku lat 70-tych w istniejacym do dzisiaj jednym ze zdewastowanych budynków biurowych dawnego Zjednoczenia Zakładów Ceramiki Budowlanej przy ul Podleśnej 7. Sala ze sceną (rampą) istnieje do dzisiaj. Obecny właściciel - firma Wienerberger-Karbud SA produkujący obok cegły Porotherm i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Kino na Ceramice 30.07.08, 11:54 To znaczy że trzeba było wejść na teren fabryki?.Bo teren i wtedy był chyba ogrodzony.A może to kino było tylko dla pracowników ceramiki?.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
zosinek2 Re: Kino na Ceramice 30.07.08, 12:43 Wchodziło się odrębną furtką (istniejącą do dziś) na odgrodzoną od cegielni płotem a od terenu zabudowy biurowej budynkami część terenu przy tzw. czerwonej drodze. Kino było dla wszystkich i w okresie świetności wyświetlało filmy we środy, soboty i niedziele po 2 seanse dziennie (o 17 i 19)+ dodatkowo w niedzielę o 12 lub 13 (już nie pamiętam) był tzw. poranek dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Kino na Ceramice 30.07.08, 16:02 Dzięki.Muszę tam kiedyś podjechać i wreszcie to miejsce dokładnie obejrzeć.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Kino na Ceramice 28.09.08, 00:47 uważaj! Kina już dawno nie ma, a teren opanowały... Przydróżki z trasy Zielonka - Nieporęt. Dokładnie na wprost dawnego kina "świadczą usługi".... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś