Dodaj do ulubionych

Jaki był 2012?

31.12.12, 18:33
Jaki dla naszego miasta był upływający 2012?

Dla mnie na +:

- remont pałacowego dachu za pieniądze Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dokonane przez prywatnych właścicieli
- dalej rozwija się ożywiona działalność kulturalna
- podjęcie tematu utworzenia muzeum regionalnego

Na -:

- likwidacja węzła komunikacji miejskiej przy Ułańskiej
- odejście z pracy w magistracie wielu doświadczonych pracowników
- relacje władzy z mediami (kupowanie sobie poparcia przez sponsorowane artykuły i audycje, konflikt z GR)
- konflikt z właścicielami pałacu w sprawie parkingów
- nierozwiązane kłopoty komunikacyjne w "korkogennych miejscach" (np. Artylerzystów, Tunelowa, J. Długosza, Ułańska) i ich spiętrzenie przez zrobienie z parkingu przy dworcu PKS zatoczki autobusowej
- nadal brak działań w sprawie wylewającej Żarki
- miasto wcale nie stało się czystsze
- zarzucenie działań rewitalizacyjnych śródmieścia
- ciąg dalszy indolencji ŁZG
- likwidacja MDK
- odłożenie dalszej części rewitalizacji Parku Miejskiego
- zamknięcie dla ruchu południowej części ul. Poznańskiej
- nadal nie został podjęty temat stworzenia funkcjonalnej sieci dróg rowerowych
- zamieszanie wokół połączenia SP10 i G4

Oby nowy 2013 był szczęśliwszy dla naszego miasta i oczywiście również dla forowiczy!:-)
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Jaki był 2012? 01.01.13, 12:27
      Pominąłeś to, że Panattoni spojrzał łaskawym okiem na nasze miasto i buduje tu obiekt na wynajem. To dobry trend, w końcu inwestorzy chętniej przybywają do miejsc gdzie mają sensownych partnerów i warunki do prowadzenia biznesu.
      Do negatywów zaliczyłbym pochody prawicowców i próby "zagospodarowywania" żaran przez wszelakiej maści politycznych dziwaków od NOPu poczynając a na PISie kończąc. To niepokojące, szczególnie w zestawieniu z upadkiem lokalnej kultury...
      Na koniec przyczepię się do "zakopiańskich" tablic informacyjnych zafundowanych nam przez starostwo. Zauważyłem, że powoli stajemy się fachowcami od wspominania świetlanej przeszłości przy całkowitej rezygnacji z kształtowania miejskiej estetyki w teraźniejszości.
      Trochę mi się przypomina dawny wójt Wymiarek, który w swej historycznej pasji posunął się do podpisania wszystkich zabytków w gminie - za pomocą okropnych tabliczek z plexi.
      Starosta zrobił to samo;) Widać tak jest łatwiej niż pozyskać pieniądze za rewitalizację parku przy kościele ewangelickim, czy znalezienie kogoś kto na nowo zabuduje plac Inwalidów - w sposób, który stworzy nową atrakcyjną przestrzeń miejską..
      • croolick Re: Jaki był 2012? 01.01.13, 23:35
        lizun9 napisał:

> Pominąłeś to, że Panattoni spojrzał łaskawym okiem na nasze miasto i buduje tu
        > obiekt na wynajem. To dobry trend, w końcu inwestorzy chętniej przybywają do mi
        > ejsc gdzie mają sensownych partnerów i warunki do prowadzenia biznesu.

No fakt.

> Do negatywów zaliczyłbym pochody prawicowców i próby "zagospodarowywania" żaran
        > przez wszelakiej maści politycznych dziwaków od NOPu poczynając a na PISie koń
        > cząc.

W całym kraju widać prawicową radykalizację kibiców. Promień coś tam sobie kopie, stagnacja, na meczach coraz trudniej o zadymę, więc chłopaki w ten sposób się wyładowują. Ostatnio pochodziłem sobie po Lubinie - można zobaczyć podobne prawicowe hasła kibiców Zagłębia na murach (a nawet gustowny duży mural przy torach "Zagłębie zawsze po prawej stronie" i przekreślony sierp i młot) - ich frustracji też się nie dziwię - Zagłębie kolejny rok karane jest za aferę korupcyjną a "antykomunizm" bez komunizmu jest bezpieczniejszy niż antysemityzm bez żydów.

> To niepokojące, szczególnie w zestawieniu z upadkiem lokalnej kultury...

A to niestety prawda...

> Na koniec przyczepię się do "zakopiańskich" tablic informacyjnych zafundowanych
        > nam przez starostwo.

KOSZMAR. Ostatnio zobaczyłem, że jest tego szajsu więcej, np. stoi takie coś przy kościele polsko-katolickim (dawny Szpitalny) przy Żagańskiej. Jeżdżę tamtędy niemal codziennie i myślałem, że to informacyjna tablica budowlana, ale nie, to cudo z europejskiego projektu. Totalne bezguście i dowód na to, że urząd miejskiego konserwatora zabytków jest zupełnie zbędny, skoro zgodził się na ustawienie takiej tandety w strefach ochrony architektonicznej.

> Zauważyłem, że powoli stajemy się fachowcami od wspominan
        > ia świetlanej przeszłości przy całkowitej rezygnacji z kształtowania miejskiej
        > estetyki w teraźniejszości.

Za dużo wymagasz od rządzących elyt, co o tym ma wiedzieć emeryt wojskowy lub milicyjno-policyjny w radzie miasta, lub inny decydent dla którego horyzonty estetyczne sięgają najwyżej Zielonej Góry, gdzie jest jego partyjna centrala?

> Starosta zrobił to samo;) Widać tak jest łatwiej niż pozyskać pieniądze za rewi
        > talizację parku przy kościele ewangelickim, czy znalezienie kogoś kto na nowo z
        > abuduje plac Inwalidów - w sposób, który stworzy nową atrakcyjną przestrzeń mie
        > jską..

Heh, smutna prawda...
        • lizun9 Re: Jaki był 2012? 02.01.13, 09:14
          Kolejny pozytyw jaki wypatrzyłem to ładniejszy płotek przy Pekomie na ul.Brata Alberta. Nowe trawniczki, super bajer...A kilkaset metrów dalej pod lasem syf i brud. Juz nie tylko butelki biesiadników, ktorzy wzgardzili gościną żarskich pubów, ale też stare telewizory, butelki pet, liście w workach, odpady pobudowlane. Skoro wedle nowej ustawy wszystkie śmieci należą do gminy, może by tak gmina zabrała stamtąd swoją własność..
    • drugieoko.1 Re: Jaki był 2012? 04.01.13, 00:39
      Przy minusach zapomniales ( chyba , ze zrobiles to celowo ) , ze na tronie w Zarach zasiada w dalszym ciagu Waclaw Odnowiciel lub Waclaw Double Talker . Miejscowi Indianie nazywaja go Waclaw Dwa Jezyki .
      • father48 Re: Jaki był 2012? 05.01.13, 09:38
        drugieoko.1 napisał:

> Przy minusach zapomniales ( chyba , ze zrobiles to celowo ) , ze na tronie w Za
        > rach zasiada w dalszym ciagu Waclaw Odnowiciel lub Waclaw Double Talker . Miejs
        > cowi Indianie nazywaja go Waclaw Dwa Jezyki .

A wszystko w reanimowanym rezerwacie zwanym Najjaśniejsza.A tak miało być pięknie...
    • lizun9 Re: Jaki był 2012? 06.01.13, 09:27
      Strona UM obwieściła, że w niedalekiej przyszłości Żary wzbogacą się o nowe kąpielisko, na które konkurs właśnie rozstrzygnięto. Ja pominę zdolności informatyczne miejskich urzędasów, którzy rzadko potrafią coś opublikować tak, by się wygodnie oglądało. Przeklikałem cierpliwie wszystkie obrazki. Niektóre nawet, nawet...Za to zwycięski projekt do mnie kompletnie nie przemawia. Znów mamy orgię parkingów, zatoczka autobusowa chyba jest, ale pewnym tego być nie można :) Znów mamy klockowatą architekturę, która tak raziła na Leśnej i kompletne marnotrastwo przestrzeni. Poza tym projektanci chyba zapomnieli, że latem ludzie szukają cienia..
      Niestety żaden z projektów nie jest dostatecznie czytelny lub na tyle opisany, by wywnioskować jak dalece realizacja będzie ingerować w otoczenie. Czy kompleks pomieści się na obecnej działce, czy jego budowa będzie oznaczać dewastację okolicznej zieleni? Itd itp..
      Fajnie byłoby też się dowiedzieć czym kierowało się jury przy wyborze. Niestety tego nie ma.
      Może szanowne gremium oceniające wyzewnętrzni się w GR o ile jej dziennikarze zaczną być znów wpuszczani do ratusza :)
      • father48 Re: Jaki był 2012? 07.01.13, 13:29
        Wg zasady "Niech pospólstwo coś wie,ale nic się nie dowie" :lol:
        No fakt,projekty o maksymalnej skali wydumania.Rozwalający jest jeden z rzutów z "węzłem" dojazdowym,na którym aż roi się od przejść dla pieszych.Z tego wniosek że projektant dostał plan działki,nawet nie spojrzał w googlemaps na jej lokalizację,wizja lokalna to raczej coś z abstraktów w polskim projektowaniu...

A w ogóle portal miejski to jakiś taki "niedzisieiszy"....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka