Dodaj do ulubionych

Co to będzie?

13.07.06, 00:09
Scenografia jakiegos przedstawiania teatru ulicznego? performance? plac budowy kiosku warzywnego (bo kwiaciarnia juz byla)?

img58.imageshack.us/img58/4984/zdjcie141gs.jpg
img58.imageshack.us/img58/5375/zdjcie159pd.jpg
img58.imageshack.us/img58/8975/zdjcie178kt.jpg
Obserwuj wątek
    • boberzary Re: Co to będzie? 13.07.06, 00:12
      Teren ten dawno temu został sprzedany pod budowę kamienicy. Może właściciele
      zaczynają budowę od postawienia płotu.
      • croolick Re: Co to będzie? 13.07.06, 00:42
        boberzary napisał:

> Teren ten dawno temu został sprzedany pod budowę kamienicy. Może właściciele
        > zaczynają budowę od postawienia płotu.

Siakis dzifny ten plot ;-)
        • erykzary Re: Co to będzie? 13.07.06, 01:05
          Hahaha...ale się usmiałem, co to ma być? parawan jakiś czy co? to nawet scenografi performanc'u nie przypomina. Ale jaja, może robotnicy postawili to coś żeby ludzie nie widzieli jak będą sobie sporzywać drugie śniadanie, popijane lipowo-miodowym soczkiem [czyt. nalewką albo komandosem].
          A może to jeden z elementów rewitalizacji starówki, bo to coś jakby się trochę przypatrzyć i popuścić wodze fantazji możnaby porównać do jakis średniowiecznych albo starozytnych konstrukcji...nie no tu to już może przegiąłem ale dziwne to cóś przyznam ;)
    • croolick Re: Co to będzie? 21.07.06, 00:49
      img214.imageshack.us/img214/2320/im000146vb8.jpg
      Solidny plotek stanal, bedzie w koncu kamienica?
      • aniku_k Re: Co to będzie? 21.07.06, 10:00
        raczej właściciel posesji wnerwił sie że mu jacyś obcy po posiadłości chodzą,
        szczególnie podczas targów staroci.
        jakoś nie chce mi sie wierzyc że coś tam powstanie w najbliższym czasie.
        raczej ten płotek z czasem pięknie wkomponuje sie w otoczenie.
        przed budową wpierw wkroczyć tam powinni archeolodzy, a oni raczej płotami sie
        nie odgradzają.
        croolicku - złudne nadzieje na zatkanie architektonicznej dziury :(
        • croolick Re: Co to będzie? 21.07.06, 10:09
          aniku_k napisała:

> raczej właściciel posesji wnerwił sie że mu jacyś obcy po posiadłości chodzą,
          > szczególnie podczas targów staroci.

a mnie wnerwia miasto, ktore sprzedajac dzialke w reprezentacyjnym miejscu miasta nie zadbalo o to by zmusic nabywce do budowy plomby...

> raczej ten płotek z czasem pięknie wkomponuje sie w otoczenie.

no sliczny jest, taki betonowy ;-(

> przed budową wpierw wkroczyć tam powinni archeolodzy, a oni raczej płotami sie
          > nie odgradzają.

wlasnie, wlasnie, teren przy Gornej Bramie to jednen z najwczesniej zabudowanych obszarow. Na pewno sa tu zreby sredniowiecznej kamienicy i to nie byle jakie, skoro przed wojna miescila sie tu lodownia.
        • p_e_k_o Re: Co to będzie? 21.07.06, 12:13
          aniku_k napisała:

> croolicku - złudne nadzieje na zatkanie architektonicznej dziury :(

Uważaj aniku_k, jeszcze chwila i to Ty staniesz się najbardziej narzekającą i
          marudzącą osobą na tym forum ;)

"Jerzy Krukar, właściciel terenu między kwiaciarnią a Rossmannem na ul.
          Chrobrego w Żarach wkrótce rozpocznie budowę kamienicy. Teren budowy został
          zabezpieczony od strony deptaka murem. Przed rozpoczęciem prac budowlanych
          właściciel czeka na przeprowadzenie prac archeologicznych (...)" - źródło: GR
          • aniku_k Re: Co to będzie? 21.07.06, 13:21
            p_e_k_o nie martw sie o mnie :]

ciebie i croolicka na pewno nie przebiję w marudzeniu.
            a zreszta to ja nie marudzę tylko gdybam, rzeczywistość jest jaka jest.
            jakiś czas temu własciciel tej posesji narzekał że nie ma funduszy na
            archeologów i budowę, a cuda przecież sie bardzo rzadko zdarzają :)
          • croolick Wyburzanie "na Cygana" 21.07.06, 14:40
            hmm, przyjrzalem sie dokladniej i nie wyglada to na przygotowania do prac archeologicznych a jesli juz to jakos dziwnie beda prowadzone. Zreszta plot nie pokrywa sie z granica praceli na ktorej stala kamienica. No ale zobaczymy, oby to byl poczatek budowy kamienicy.
            Popytalem troche o kamienice. Ze wspomnien wynika, ze zostala zburzona pod koniec lat 60. Wczesniej ten potezny budynek stal opuszczony ale na jego rozbiorke nie chcial zgodzic sie Wojewodzki Konserwator Zabytkow, dlatego przekwaterowano tam Romow, ktorzy w krotkim czasie zdewastowali kompletnie budynek. Jego stan zmuszal zatem do interwencyjnej rozbiorki, ktora byla po mysli Prezydium Miejskiej Rady Narodowej. Tak sobie mysle, ze podobny manwer stosowano jeszcze kilkakrotnie, czyli kwaterowano Romow w kamienicach, ktore miasto zamierzalo zburzyc a na rozbiorke mogl nie zgodzic sie WKZ, np. w kamienicach przy Kapielowej, gdzie stanal "Ryneczek" i "butiki".
            • erykzary Re: Wyburzanie "na Cygana" 21.07.06, 14:52
              Wiem, że to nie w temacie ale tak sobie myślę,że to musiała być bardzo skuteczna metoda na pozbycie się niechcianych "staruszków", w Kunicach też był [ponoć piękny] budynek, zakwaterowano tam cyganów i mieszkali może z dwa lata, budynek spalili bo im standard nie odpowiadał ;) a miasto budynek rozebrało bo co chwile wypadki jakieś były...
    • boberzary Re: Co to będzie? 21.07.06, 15:32
      Mi wiadomo że inwestor nie zgłosił rozpoczęcia budowy w PINB( za płot należy się
      mu mandat). Nie złożył również żadnego projektu.
      • gigbon Re: Co to będzie? 21.07.06, 22:18
        boberzary napisał:

> Mi wiadomo że inwestor nie zgłosił rozpoczęcia budowy w PINB( za płot należy się
        mu mandat). Nie złożył również żadnego projektu.

Jeśli ogrodzenie nie jest elementem projektu zagospodarowania działki (projekt
        zagospodarowania działki jest częścią projektu budowlanego, na realizację
        którego wymagana jest decyzja o pozwoleniu na budowę) to inwestor nie ma
        obowiązku zgłosić tego u PINB. Zgodnie jednak z art.30 ust.1 pkt.3 ustawy Prawo
        budowlane budowa ogrodzenia wymaga zgłoszenia (na 30 dni przed rozpoczęciem
        budowy) właściwemu organowi, w tym przypadku w wydziale Budownictwa Starostwa
        Powiatowego. w takim przypadku nie wymagany jest projekt bydowlany a jedynie
        krótka charakterystyka zamierzenia budowlanego + mapka z zaznaczonym przebiegiem
        ogrodzenia no i oczywiście oświadczenie o prawie do dysponowania gruntem na
        cele budowlane.
        • boberzary Re: Co to będzie? 22.07.06, 11:36
          Skoro tak uważasz...
    • croolick Re: Co to będzie? 03.09.06, 01:23
      Prace archeologiczne trawaja:

img204.imageshack.us/img204/6312/im000469ng3.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka