Dodaj do ulubionych

16 dzień wyższej temperatury

17.03.10, 11:23

ale od początku, dziś mija 16 dzien wyższej temperatury, brałam duphaston od
14-24dc na wyregulowanie okresu i zlikwidowanie plamień, w ostatni dzien
brania go już pojawiły się plamienia, trwały 1o dni, po czym przerwa, dziś
trochę się pojawiło rózowego sluzu ale minimalnie, test ciążowy negatywny,
skoro duphaston miał zlikwidować plamienia a już w czasie jego brania pojawiły
się plamienia to raczej nie problem niedomogi lutealnej prawda? no i test
skoro dzisiaj negatywny to ciąże należy wykluczyć? dodatkowo robiłam test
owulacyjny który też wyszedł pozytywny w 18dc, co by pokrywało się z wykresem
który wklejam poniżej(link do niego):
www.fertilityfriend.com/home/12adea
Obserwuj wątek
    • alegria7 Re: 16 dzień wyższej temperatury 17.03.10, 14:05
      ja za pierwszy dzień wyższych uznałabym raczej 24c z linią
      podstawową na 36,75, co daje na razie 11 dzień wyższych
    • lacitadelle Po co zadajesz pytania na forum, 17.03.10, 14:42
      jeżeli w ogóle nie słuchasz odpowiedzi?

Dziesiątki razy już Ci i innym pisano, że duphastonu czy luteiny nie należy brać
      przed potwierdzeniem owulacji (zgodnie z którąś z metod npr, a nie często mylącą
      interpretacją ff), na co Twój obecny cykl jest doskonałym przykładem.
      • niuska231 dobrze ale 17.03.10, 19:24
        wg gina duphaston nie hamuje owulacji, poza tym mial sluzyc wyregulowaniu
        cyklow, sa dlugie i owulacja często występuje bardzo pozno, ostatnio faza
        wyzszych zaczela sie po 32dc, dlatego kazała tak brać, wczesniej brałam go przed
        konsultacją po 4 wyższej, co i tak mi nic nie wyregulowało, ani nie poprawiło
        stanu plamien
        • lacitadelle Re: dobrze ale 17.03.10, 19:41
          Skoro postępujesz wg. wskazań gin, to chyba jej powinnaś zadawać pytania.
          • niuska231 Re: dobrze ale 18.03.10, 07:16
            moj gin jakoś na temperatury nie zwraca uwagi:(poza tym to jest forum, już nie
            raz uzyskałam tu dobra poradę i bez krytyki, po to jest zeby zadawac pytania i
            sie uczyc, opierając sie na doświadczeniu innych, pytałam się o plamienia, które
            nie powinny być winą progesteronu bo sie pojawiły zanim go skońcyłam brać,
            nie jestem w tym temacie laikiem, mierę temepraturę od ponad roku, stosuje
            Roztera, ale cały sie uczę i dlatego pytam
            • bystra_26 pytanie do Twojego gina 18.03.10, 10:59
              Niuska231 - zadaj swojemu to pytanie i nam zreferuj odpowiedź:

- w jaki sposób branie D. od pewnego dnia cyklu ma wyregulować cykle?
              jaki jest tu mechanizm - jak organizm rozumie robienie sztucznej fazy
              lutealnej zanim powstanie ciałko żółte (na chłopski rozum, to nie
              motywuje go do owulacji)?

- co gin rozumie jako wyregulowanie - że będą mieć po tyle samo dni
              (ale niekoniecznie będą owulacyjne)?
              • niuska231 Bystra 18.03.10, 11:07
                dzięki,że zabrałaś głos:)
                ja wlasnie neiwiem o co mu chodzi, stwoerdzil ze mam za długie cykle i owu za
                pozno i ze to nawet powinno wplynac na moje plamienia- to jest moj pierwszy cykl
                z zastosowaniem duphastonu wg jego reguly, i mam przyjsc w nastepnym cyklu w
                13dniu na usg sprawdzic czy jest owulacja i wczesniej kazal zrobic tedt
                owulacyjny od 13dc w zwyz

ja mu to samo powiedzialm ze brlam od 4 wyzszej po upewnieniu sie ze skok byl,
                on stwerdzil ze d nie ma wplywu na owulacje, a cykle trzeba skrocic, juz nie
                chcialam sie z nim tam klocic
                w kwietniu zapisalam sie do kliniki juz, gdzie mam nadzieje sa profesjonalismy i
                mi pomoga, i zlikwiduja te plamienia, znajdujac ich przycyne bo niewiem z czego
                to moze juz byc
                a prosze cie powiedz mi czy wg Ciebie ff dobrze oddzielil faze wyzszych i
                nizzych?? bo mi sie wydaje ze jednak pownien od ja przestawic pare dni w przod
                co by oznaczalo ze nie mam dzis 17dnia np 13 dzien wyzszych?
                z gory dziekuje
                • kotkowa Re: Bystra 28.03.10, 23:44
                  Ja tylko w sprawie dupka jeszcze. Faktycznie lekarze przepisuja go nie tylko na
                  wydluzenie fazy lutealnej po owulacji, ale tez w razie nieregularnych, zbyt
                  dlugich cykli na ich regulacje i skrocenie. Chodzi o to, ze miesiaczka jest
                  sztucznie wywolywana wczesniej - z odstawienia leku i organizm moze "zaskoczyc",
                  hormony rozpoczynajace nowy cykl moga ruszyc w ten sposob szybciej. A co do
                  blokowania owulacji to wiele zalezy od dawki, bo jesli nie ma jeszcze wlasnego
                  cialka zoltego, to sam dupek w niezbyt duzej dawce nie podniesie poziomu
                  progesteronu na tyle, zeby zablokowac owu. Tak samo mozna dostac okres jeszcze
                  biorac dupka lub luteine, bo jak spada nasz progesteron, to tego sztucznego i
                  tak jest za malo, zeby powstrzymac miesiaczke. On tylko uzupelnia nasz wlasny, a
                  nie zastepuje go. No i zalezy tez od tego, czy lek jest podany na dlugo przed
                  owulacja, czy na krotko przed. Bo jak np okazaloby sie, ze na 2 dni przed, to
                  nie zdazy zablokowac, a jesli na duzo wiecej, to juz moze zablokowac (przy
                  wiekszej dawce).
                  • nglka Re: Bystra 28.03.10, 23:53
                    kotkowa napisała:

> A co do
                    > blokowania owulacji to wiele zalezy od dawki, bo jesli nie ma jeszcze wlasnego
                    > cialka zoltego, to sam dupek w niezbyt duzej dawce nie podniesie poziomu
                    > progesteronu na tyle, zeby zablokowac owu.

Niestety nie jest tak prosto. Bardzo wiele dziewczyn rozregulowało sobie w ten
                    sposób cykle, biorąc "na pałę" od 16 dc i właśnie blokując sobie wystąpienie owu
                    - widać było wyraźnie po wykresie, że po odstawieniu prog. był spadek temp a po
                    ok tygodniu - wzrost rzeczywisty i prawidłowa faza lutealna.

> Tak samo mozna dostac okres jeszcze
                    > biorac dupka lub luteine, bo jak spada nasz progesteron, to tego sztucznego i
                    > tak jest za malo, zeby powstrzymac miesiaczke. On tylko uzupelnia nasz wlasny,
                    > a
                    > nie zastepuje go.

Mitem jest, że luteina czy duphaston blokują wystąpienie miesiączki - nie jest
                    tak z prostego powodu: prócz spadku progesteronu dużą rolę odgrywa tutaj
                    estradiol, który wzrasta i dochodzi do miesiączki. Brak miesiączki przez
                    przyjmowany syntetyczny progesteron to skrajna rzadkość.
                    • asiek334 Re: Bystra 30.03.10, 16:19
                      Potwierdzam,DUPHASTON bierze się po owulce,ja brałam od 14 dc i tym sposobem
                      byłam pól roku w plecy,lekten zahamował mi jajeczkowanie i wydłużył cykl do 31 z
                      28 dni.W tej chwili wszystko wraca do normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka