Dodaj do ulubionych

Pyt. dotyczące mierzenie temperatury

15.04.10, 19:47
Jestem po drugim porodzie, obecnie jest to czwarty cykl poporodowy, po 15
m-cach dostałam pierwszą po porodzie miesiączkę. Nadal karmię piersią, cykle
są nieco "rozjechane" ale nie o tym chcialam.
Jak się technicznie rozwiązuje miezrenie temperatury przy dwójce dzieci.
Fizycznie niewykonalne jest dla mnie leżenie z termometrem w paszczy
(mierzenia w tyłku nie uznaję z powodu traumy z dzieciństwa :( ) przez 8
minut, bo zwykle to dzieci budzą się wczesniej i domagają mojej uwagi- trzeba
dac jeść, pić, przewinąć itp. Dodatkowo córka zaraz po przebudzeniu domaga sie
cyca, więc siłą rzeczy musze się podnieśc i jej dać (niestety nie chce jeść w
pozycji leżącej, musze usiąść). I czy teraz takie mierzenie się liczy, że
mierzę już siedząc i karmiąc tuż po przebudzeniu, albo po krotkim wstaniu z
łóżka, lub mierze po wstaniu z łózka w trakcie czynności pielęgnacyjnych przy
dzieciach?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 15.04.10, 20:20

Najlepiej będzie, jak sama sprawdzisz. Zrobisz wykres i zobaczysz,
      jak wygląda. Jeżeli do tego obserwujesz śluz, to powinno dać się
      zinterpretować, chociaż nie na 100%. Generalnie rzecz biorąc, mniej
      podatna na zakłócenia jest temperatura w fazie lutealnej.
      • vanilia_cz Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 15.04.10, 23:43
        to jak dziecko zakweka to ty od razu wstajesz? zakweka, wez termometr
        zmierz(gdzie chcesz )temp. to trwa ok 1 minuty, dziecku nic sie nie stanie
        • vanilia_cz Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 00:13
          czym ty mierzysz temp ze musisz to robic 8 min? kup moze microlife na allegro i
          mierz w pochwie, mi to zajmuje doslownie 30sekund!
          • dziub_dziubasek Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 09:24
            Z róznych przyczyn wchodzi w gre tylko mierzenie w ustach. dziecko samo mnie
            wyciąga z wyra (ma 19 miechów więc samo przyłazi), termometr mam zwykły
            rtęciowy, jak zawsze.
            • lacitadelle Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 10:28
              kup microlife z 2 miejscami po przecinku, pomiar to 30 sekund.
              • lacitadelle Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 10:31
                > kup microlife z 2 miejscami po przecinku, pomiar to 30 sekund.

zapomniałam dodać, że w ustach :)

mój synek przyzwyczajony i po przebudzeniu czasem sam mi termometr podaje (w
                środku nocy zwykle ląduje w naszym łóżku), ja karmię na leżąco i mierzę,
                wszystko wychodzi ok.

No i nie wiem, jak u Ciebie z porą i regularnością wstawania dzieci, bo można
                też spróbować nastawić budzik wcześniej niż one wstają, zmierzyć i spać dalej.
                • dziub_dziubasek Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 11:11
                  Sen jest dla mnie zbyt cenny, zresztą budzik budziłby też dzieci. Wstają zwykle
                  5.30-5.45. Ale jesli faktycznie pomiar tym termometrem to tylko 30 sekund to
                  chyba się skuszę. A drogie to cudo jest? I można kupić po ludzku w aptece czy
                  trzeba przez net?
                  • mwiktorianka Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 11:31
                    Można w aptece,ale nie wszedzie maja Mikrolife,ja kupilam przez
                    neta,drogi nie jest kosztuje ok.13 zł.Jak kończy sie pomiar
                    termometr sam daje o tym znac sygnałem dźwiękowym.A tak wogole to do
                    obserwacji cyklu powinno sie używac termometru owulacyjnego(odczyt
                    dwa miejsca po przecinku),a taki jest wlasnie mikrolife.Pozdrawiam.
                    • lacitadelle Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 11:36
                      > dwa miejsca po przecinku),a taki jest wlasnie mikrolife.Pozdrawiam.

może dodam, że nie każdy mikrolife, trzeba sprawdzić dany model.

Mi się udało kupić w aptece, w warszawie, kosztował ok. 20 zł.
                      • dziub_dziubasek Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 12:04
                        ok. dzięki. to powinno ułatwić sprawę :)
                        • horpyna4 Re: Pyt. dotyczące mierzenie temperatury 16.04.10, 15:01

Tylko pamiętaj, że musi być do drugiego miejsca po przecinku.
                          To naprawdę bardzo ważne, nie daj sobie wcisnąć innego towaru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka