Dodaj do ulubionych

faza lutealna 5-9 dni

03.05.10, 12:09
Bardzo prosze o pomoc. Chodzi o kobiete ktora od dawna probuje zajsc w ciaze i
nawet gdy sie jej udaje, szybko nastepuje poronienie. Dopiero teraz sie
dowiedzialam, ze ma bardzo krotkie fazy lutealne i wydaje mi sie ze to one sa
przyczyna poronien.

Co nalezy zrobic w takim przypadku?jakie leki mozna brac? co moge jej
doradzic? potem w razie czego podam wiecej szczegolow, ale tak "na piewrszy
rzut okiem" co byscie ekspertki powiedzialy? z gory bardzo dziekuje za pomoc!
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mwiktorianka Re: faza lutealna 5-9 dni 03.05.10, 15:20
      Krótka fl może byc objawem niedomogi lutealnej,ale niekoniecznie.Czy przy tak krotkiej fl wogóle udaje jej sie zajśc w ciążę?Wydaje mi sie,że do zapłodnienia moze dojsć,ale z zagnieżdżeniem sie to juz przy takiej fl problem.Na poczatek badania hormonalne i wizyta u gina.Ja robilam progesteron(w 6 dni wyższych temp) i prolaktynę(w 6 dc).Na wydłuzenie fl pomaga luteina(progesteron),ale musi ja zapisać lekarz.
      • mwiktorianka Re: faza lutealna 5-9 dni 03.05.10, 15:24
        Jeszcze tak sobie myśle,że jesli rzeczywiscie dochodzi do ciąży(rozumiem,że potwierdzona testem) i szybko nastepuje poronienie to najprawdopodobniej wine ponosi za niski poziom progesteronu,wiec luteina jak najbardziej jest wskazana.Ale pierwszy krok to gin i badania bo bez tego to tylko mozna sobie pogdybać.
        • andalu Re: faza lutealna 5-9 dni 03.05.10, 15:39
          hmm rzecz w tym ze jej gin nie widzi problemu w tak krotkiej fazie lutealnej
          (kolejny przyklad niedouczonego medyka). chyba jej poradze zeby poszla do
          innego. jak wam cos jeszcze przyjdzie do glowy, to piszcie. strasznie mi jej
          zal, miala juz co najmniej 5 poronien (w b.wczesnej fazie ciazy). nie moge jej
          osobiscie tu podeslac bo to nie jest Polka. ja tez mieszkam za granica ale
          korzystam z waszej wiedzy bo trzeba przyznac ze w innych krajach to roznie bywa.
          wielkie dzieki za dotychczasowy odzew :)
          • mwiktorianka Re: faza lutealna 5-9 dni 03.05.10, 16:05
            Tacy lekarze to norma,takze u nas w kraju.Mój na moja prosbe o leczenie mojej niedomogi lutealnej stwierdził,że na to nie ma lekarstwa(!!!!),jedyne co moze mi dac to tabletki antykoncepcyjne,których nie chce brac i on o tym dobrze wie.Tak wiec od ponad roku nie moge zajsć w ciażę,a lekarz nie chce mi pomoc i robi ze mnie kretynke.Norma.
            • mwiktorianka Re: faza lutealna 5-9 dni 03.05.10, 16:07
              Z naturalnych leków to pomaga Mg B6,ja biore od ok 6 m-cy i pomógł mi wydłuzyć fl z 11 do 14 dni,ale na efekty trzeba poczekac.
              • lenkau Do mwiktorianka 03.05.10, 16:44
                A jak ją bierzesz?Cały cykl czy po owulacji?Jaką dawkę?
                • mwiktorianka Re: Do mwiktorianka 04.05.10, 15:25
                  Biore przez caly cykl maxymalna dawke zalecana przez producenta.Magnez nie wpływa hamujaco na owulacje takze mozna go brac caly czas,a nawet jest to wskazane.
    • bystra_26 Re: faza lutealna 5-9 dni 04.05.10, 15:55
      Przy 5-ciodniowej lutealnej nie zachodzi się w ciążę w ogóle, bo zanim zarodek
      zacznie się zagnieżdżać, to już jest okres, a ciąże liczy się medycznie od
      zagnieżdżenia i jak go nie ma, to żaden test ciążowy nawet z krwi nie wyjdzie.

Pytanie jest takie:
      dlaczego ciałko żółte tworzy się takie słabe lub upośledzone?

Według mnie, dopóki nie zdiagnozuje się przyczyny tego stanu, nie wolno zgadzać
      się na jakiekolwiek leczenie. Bo syntetyczny progesteron wydłuża fazę lutealną,
      ale nie rozwiązuje przyczyny problemu, a brany przez ileś cyklu lub połowę ciąży
      jest szkodliwy dla wątroby.

PRIMO:
      - czy koleżanka się wysypia min. 6h na dobę?
      - czy rano tryska energią?
      - czy odżywia się racjonalnie?
      - czy ma nałogi?
      - czy ma wagę w normie?
      - czy dużo się na co dzień denerwuje/stresuje?
      - czy w czasie odkąd się stara, miała jakieś traumatyczne przeżycia?
      - czy ma na co dzień styczność ze szkodliwymi substancjami np. lakiery do mebli,
      chemikalia?

Jak coś tu nie gra, to dużo w cyklu da się poprawić - odpowiednią ilością
      odpoczynku, schudnięciem/przytyciem, zmianą diety, rzuceniem papierosów, zmianą
      pracy na mniej stresującą, psychoterapią jak poronienia są źródłem stresu itp.

SECUNDO - diagonostyka:
      - hormony płciowe fazy folikularnej, owulacyjnej i lutealnej
      - PROLAKTYNA /na czczo po 8.00, poprzedniego dnia zero seksu i stresu, nie jeść
      wieczorem dużo)
      - hormony tarczycowe - z jednej próbki TSH, FT3 i FT4.
      • andalu Re: faza lutealna 5-9 dni 07.05.10, 00:55
        wielkie dzieki za odpowiedzi, przekaze jej i w razie czego jeszcze Was potem
        pomecze. Naprawde bardzo dziekuje za odzew :)
        • horpyna4 Re: faza lutealna 5-9 dni 07.05.10, 09:54

Andalu, Bystra dobrze mówi. Bo za krótka faza lutealna może
          oznaczać, że organizm z jakiegoś powodu broni się przed ciążą.
          I koniecznie trzeba szukać przyczyn, a nie leczyć "objawowo".

Czasem może być to po prostu brak jakiegoś mikroelementu w
          organiźmie.
          • andalu Re: faza lutealna 5-9 dni 07.05.10, 11:47
            dziewczyny, kolejna zagwozdka. ona mowi, ze po tej krotkiej fazie lutealnej miesiaczka zaczyna sie delikatnym plamieniem (ma takie jakby brazowawe niteczki krwi-wg jej opisu) a na drugi dzien juz normalne krwawienie. I potem, po 2 tyg., ma czesto znowu krwawienie. Co to jest? Dodam, ze przed tym pierwszym wystepuje skok temp. i ona dodatkowo robi sobie test owulacyjny wiec wydaje sie ze do owulacji dochodzi przed tym pierwszym krwawieniem. Czy moze jednak ona sie myli, test owu tez, i ta jej "miesiaczka" to po prostu krwawienie srodmiesiaczkowe maskujace prawdziwa owulacje, a prawdziwa @ to to drugie krwawienie?

Bede bardzo wdzieczna za odzew, chce jej pomoc i nauczac sie czegos w tej kwestii. Powoli sie szkole na doradce npr ale poki co bardziej sie ode mnie wymaga "prewencji" a nie pomocy w poczeciu.

z gory wielkie dzieki, jestescie kopalnia wiedzy i duzo sie od was ucze.
            • horpyna4 Re: faza lutealna 5-9 dni 07.05.10, 13:54

Najlepiej byłoby obejrzeć wykres, bo to właśnie wzrost temperatury
              mówi o przebytej owulacji. Test owulacyjny może sobie podarować, nie
              jest miarodajny. Oczywiście, że może mieć krwawienia okołoowulacyjne
              i mylić je z miesiączką.

Jak wrzucisz tu wykres, to pomożemy zinterpretować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka