tajmk 13.02.11, 19:06 w którym dniu cyklu najwczesniej po miesiączce zaszłyscie w ciaże? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: cykl a ciąza 13.02.11, 21:21 A co przez to rozumiesz? Chodzi o dzień cyklu, w którym było współżycie? Bo zajście w ciążę może nastąpić kilka dni po współżyciu. Plemniki w śluzie płodnym żyją zwykle trzy doby, ale zdarzają się i bardziej żywotne. Jeżeli natychmiast po miesiączce pojawia się śluz płodny (rzadko, ale zdarza się), to można zajść w ciążę wskutek współżycia pierwszego dnia po miesiączce. Odpowiedz Link
ania26a Re: cykl a ciąza 15.02.11, 11:08 a ja mogę być na to dowodem, okres miałam 1-5 dc, 6 dc kochalismy się (jedyny raz w tym cyklu)a teraz test pokazał II kreseczki - mam cykle ok 25 dniowe Odpowiedz Link
mewa000 Re: cykl a ciąza 15.02.11, 14:14 Ania skoro cykle masz ok 25-dniowe, a owu występuje 12-16 dni przed końcem cyklu, to w tym cyklu mogła być 9 dnia ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: cykl a ciąza 15.02.11, 15:24 Tyle, że nie można z góry założyć długości bieżącego cyklu, zanim nie zacznie się faza lutealna. Można mieć cykle 30-dniowe i dłuższe, a w którymś kolejnym owulacja pojawi się o tydzień wcześniej, niż zwykle. I cały cykl też będzie krótszy o tydzień. Dlatego też niepłodność przedowulacyjna bywa problematyczna. Jeżeli nie jest się typem "suchym", łatwo można przegapić początek śluzu płodnego. Odpowiedz Link
ania26a Re: cykl a ciąza 09.03.11, 18:08 ja mam 14 dniowa faze l. - ale dla mnie to nie problem.... dzidziusia chcemy jak najbardziej :) Odpowiedz Link
bystra_26 teoretycznie 09.03.11, 22:47 I faza cyklu jest niepłodnością względną, więc i z niej zdarzają się poczęcia (a ona częściowo lub całkowicie pokrywa się z okresem!) - zwykle jak w danym cyklu owulacja nastąpi wcześniej niż zazwyczaj. Odpowiedz Link