Dodaj do ulubionych

co z ta temperaturą???

28.06.11, 08:40
Witam,
Cykle mam z reguły 31-33 dniowe. W marcu odstawiłam antykoncepcje. Temperaturę mierzę już dłuższy czas. Zawsze był bardziej lub mniej wyraźny skok i w drugiej fazie wyższe temperatury niż w I a w tym cyklu coś dziwnego sie dzieje :( Dzis jest 25 dc a temperatura wynosi od 2 dni 35,96 (mierze w ustach), jest sporo niższa niż nawet w I fazie cyklu. Ok 19 dc miałam BJ ale nie było skoku i testy owu też wychodziły negatywne, dwa dni temu też pojawił się rozciągliwy śluz a skoku temperatury nie widać. Wiecie może co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? rozumiem, że były dwa podejścia do owu, ale jej nie było i chyba juz raczej nie będzie :( Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: co z ta temperaturą??? 28.06.11, 09:08
      Nigdy nie można powiedzieć, że owulacji "już raczej nie będzie", dopóki cykl trwa. I to nie długość cyklu jest zadana z góry, tylko długość fazy lutealnej. Jeżeli w tym cyklu owulacja będzie np. o trzy tygodnie później, niż w poprzednich, to cykl wydłuży się właśnie o te trzy tygodnie.
      • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 29.06.11, 14:46
        dziś 26 dc, temperatura wzrosła do 36,22, wiec może teraz bedzie faza wyższych temperatur. Ponadto zaobserwowałam takie beżowo- różowe ślady na papierze i wkładce. I już nie wiem co mam o tym mysleć :( Jakis czas temu miałam takie plamienia na pare dni przed okresem, a "wg moich obliczeń" powinien byc ok 5-6 lipca..., z tym, że ten cykl jest inny niż poprzednie. Nie wiem, dlaczego dopiero w 26 dc skoczyła temp i czy utrzyma sie przynajmniej te 10-12 dni... a co do plamień to nie wiem, czy to plamienie śródcykliczne, czy może miesiączka sie zaczyna... a może to w wyniku niedomogi lutealnej, sama już nie wiem....
        A i jeszcze pytanko- załużmy, ze ten cykl był bezowulacyjny, to czy mimo wszystko skok temperatury bedzie? A czy przy niedomogdze lutealnej owu jest, tylko przesynięta, czy jej w ogole nie ma?
        Jak to jest?:)
        • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 29.06.11, 21:07
          Dziewczyny co Wy o tym wszystkim sądzicie? , bo ja juz nie wiem co mam myśleć :(
          Podaję moje pomiary temperatury od 10 dc (niestety nie wiem jak wkleić wykres).
          10 dc- 35,99
          11 dc- 36,22
          12 dc- 36,14
          13 dc- 36,14
          14 dc- 36,24
          15 dc- 36,41
          16 dc- 36,06 test negat
          17 dc- 36,03 test negat BJ
          18 dc- 36,12 test negat BJ
          19 dc- 36,12 test negat BJ
          20 dc- 36,09 test negat
          21 dc- 36,02 test negat
          22 dc- 36,12 test negat
          23 dc- 35,99 test negat BJ
          24 dc- 35,96
          25 dc- 35,96 test negat
          26 dc (dziś) 36,22 test negatywny

dziś jak już wczesniej pisałam mam beżowo- różowe plamienia, robiąc wieczorem samobadanie szyjki na palcu została wydzielina podbarwiona krwią, podejrzewam, że miesiączka się zbliża... ale nie bylo skoku poprzedzonego wyższymi temperaturami :( wiec już sama nie wiem :(
          jak sie na to zapatrujecie?
          • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 30.06.11, 08:16
            dziś 36,12, czyli linia podstawowa i plamienie brunatne...
            • mewa000 Re: co z ta temperaturą??? 30.06.11, 10:49
              To może być plamienie śródcykliczne, musisz poczekać co będzie dalej
    • kiecha3 Re: co z ta temperaturą??? 30.06.11, 11:21
      olunia,
      mam w tym cyklu dokładnie to co ty... z tym ze u nie było podejście do skoku.... popatrz:
      enpr.pl/686
      na razie czekam na rozwój wypadków...
      • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 30.06.11, 11:47
        no, rzeczywiście podobnie. Nic nam chyba nie zostaje jak nie czekać co się wydaży dalej :)
        Od przyszłego cyklu chciałabym zacząć się starać o dzidziusia a tu zaczynają się schody :( A teraz jakby np były min. 3 lub 4 dni z wyższymi temp (bo tyle musi być miniumu?) po czym zaczął by się okres to zakładamy, że to jest miesiączka a jeśli byłyby caly czas niskie temperatury i plamienie bądź okres to zakładamy, że jest co plamienie śródcykliczne, tak? i czekamy na wyższą fazę temp i dopiero na okres.

A co jeśli cykl jest bezowulacyjny?? Czy może być tak, że przez cały cykl sa niskie temp, nie ma skoku, po czym temperatura sie jeszcze obniża i jest krwawienie. Co wtedy? Czy wtedy zakładamy że taki był "urok" tego cyklu, czy może tak, czy inaczej trzeba czekać do fazy wyższych temperatur i krwawienia?
        Bo sie juz trochę pogubiłam w tym wszystkim :(
        • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 04.07.11, 09:27
          moj wykres wygląda tak:
          enpr.pl/1344
          już nie wiem co mam mysleć :(
          chyba muszę się wybrać do gina po coś na wywołanie @, bo ta temp starsznie skacze :(

Jak sie zapatrujecie na ten wykres?
          • kiecha3 Re: co z ta temperaturą??? 05.07.11, 11:02
            a może owu ci się przesunęła i ten spadek z dni 31-32 to taki spadek poprzedzający skok (niektóre kobiety tak mają).. czekaj na dalszy rozwój wypadków, zwłaszcza że test owu jednak pokazał wzrost LH... poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie i zrób test ;D albo betę...

u mnie na razie utrzymują się tempki powyżej temperatur sprzed skoku... dziwne te plamienia były.. 5 dni.. i nie mocne.. tylko kilka razy na bieliźnie/wkładce albo papierze toaletowym zobaczyłam takie brunatno-czerwone ślady... wczorajszy spadek mnie ciut zmartwił.. ale dzisiaj już wyżej.. ciekawa jestem co specjalistki powiedzą ( enpr.pl/686 ).. zwłaszcza że śluz cały czas jakby bj.. mniej niż przedtem, ale nadal... a temperatura wysoko... na jakim poziomie ustalić średnią sprzed skoku???
            • olunia_83k Re: co z ta temperaturą??? 06.07.11, 08:51
              czekam i czekam i nic nie idzie ku dobremu :( i już nie wiem co robić. Tempka nie skacze :(
              Byłam wczoraj u gina, bo pomyslalam ze to niedomoga lutealna... Kiedyś brałam luteiną i duphaston.
              Moja gin zaleciła brać 2x 2tab duphaston przez 5 dni i czekać na @.
              a później od 16-25 dc luteinę. I Tu się załamałam, bo od przyszłego cyklu chcemy sie zaczac starac o dzidzie a termin brania luteiny chyba nie jest taki jak powinien.... Z tego co mi się o uszy obiło to czy nie powinnam brać luteiny dopiero po owulacji??? Czy brana wczesniej hamuje owu i wywołuje miesiączkę?? Jak to jest??? Proszę pomózcie!:)

i jak teraz zaczać łykać duph? czy jednak poczekać na fazę wyższych temp?
              pogubiłam się w tym wszytskim :(

wspomnię jeszcze raz- od lutego odstawiłam antyki, po odstawieniu cykle były (29, 31,32, 31) dwufazowe, czego nie można powiedzieć o bieżącym :(
              a oto i on:
              enpr.pl/1344
              • kiecha3 Re: co z ta temperaturą??? 06.07.11, 09:54
                specjalistki od NPRa rzeczywiście piszą by łykać luteinę dopiero po owu.. więcej nie powiem, czekam aż fachowcy się wypowiedzą..
                • olunia_83k gdzie te "specjalistki"?:) 07.07.11, 13:05
                  chyba powyjeżdżały :) albo nie są zainteresowane pomocą nam :)
                  • kiecha3 Re: gdzie te "specjalistki"?:) 07.07.11, 21:54
                    czas sprzyja wyjazdom.. może poleciały na wakacje... czekaj... albo leć do gina...

u mnie znow plamienie, tempka jakby w dół... chyba @ nadchodzi ;/
                    • olunia_83k Re: gdzie te "specjalistki"?:) 08.07.11, 09:11
                      no może wyjechały ... :)
                      u Ciebie tempka spadła a u mnie w koncu wzrosła i mam nadzieje, że się utrzyma. Tylko teraz nie wiem jak brać duphaston, czy od 2/3 dnia wyższych temp 10 dni, czy 2x2 tab przez 5 dni jak gin zalecił.....
                      pogubiłam się w tym wszystkim.
                      Gin jak byłam u niego we wtorek, zalecił brać duphaston od razu 2x2 przez 5 dni i stwierdził,że to cykl bezowulacyjny.....i że musimy założyć, że to II faza jest...., ja jednak postanowiłam poczekac do fazy wyższych tempek no i dziś pierwsza wyższa :) mam nadzieje, ze sie utrzyma przez przynajmniej 3 dni :)
                      tylko teraz nie wiem jak brać ten progesteron :( a Ty kiecha w jakiej dawce bierzesz? bo bierzesz przez 10 dni z tego co widziałam :)
                      no i co z następnym cyklem ?- od następnego cyklu rozpoczynamy starania a zalecenie mam od gina, by brać luteinę od 16-25 dc (2x2 tabl).... a jak do tego 16 dnia nie będzie owu? to czekać na wyższą temp? i dopiero brać? Czy luteina hamuje owulacje? jak się ją zacznie zażywać na pare (np do 4) dni przed owu?
                      • kiecha3 Re: gdzie te "specjalistki"?:) 08.07.11, 10:53
                        U MNIE WRESZCIE OKRES SIĘ ZACZĄŁ...
                        sorki za duże literki... także ja odpadam jak na razie... ;/

że tempka do góry - super nowina... z luteina nie pomogę.. wiem tylko, ze powinno się ją brać po 3 wyższej, bo może zaburzyć owulację... a to dlatego, że jest to hormon ciążowy- hamuje kolejne owulacje...
                        ja stosuje dorywczo..bez wskazań lekarza (wiem głupia jestem)..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka