Dodaj do ulubionych

jak dobrze wyznaczyc szczyt śluzu

15.10.11, 15:56
witam 6 miesiecy po porodzie, karmie p, odkładam, metoda rotzera
w 20 dniu cyklu mialam śuz jak białko jaja,
21 dnia śluzu było mniej,ale był rozciągliwy i przejrzysty,
22 i 23 dnia śluz był rozciąglwy i przejrzysty ale mniej niz dnia poprzedniego
24 dnia śluz jest metny, kiedy szczytszczyt sluzu 21dc, czy 23dc?
enpr.pl/1415
Obserwuj wątek
    • nglka Re: jak dobrze wyznaczyc szczyt śluzu 16.10.11, 02:47
      za śluz najlepszej jakości uznaje się każdy, który zawiera choćby 1 z 5 cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy, uczucie śliskości, uczucie mokrości
      szczyt 23 dc, pod warunkiem, że 24 dc nie wystąpiła żadna z 5 wymienionych cech
    • bystra_26 liczy się JAKOŚĆ 16.10.11, 12:11
      Nie patrz na ilość, ale na jakość. BJ i przejrzysty rozciągliwy to w sumie to samo, więc do 23dc nie ma szczytu.
      • hanna79 Re: liczy się JAKOŚĆ 18.10.11, 20:54
        "za śluz najlepszej jakości uznaje się każdy, który zawiera choćby 1 z 5 cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy, uczucie śliskości, uczucie mokrości"

Przyznam, że teraz już nie rozumiem, według Rotzera dzień szczytu to ostatni dzień śluzu relatywnie najlepszej jakości (w moim przypadku np BJ) w danym cyklu, co kłóci mi się z zacytowaną powyżej wypowiedzią ngolki. Najlepszy śluz to "najlepszy", a nie do wyboru ;), źle myślę?
        Bardzo proszę specjalistki o rozwianie tych wątpliwości, bo prawidłowe ustalenie dnia szczytu to przecież zasadnicza sprawa w obserwacjach.
        • nglka Re: liczy się JAKOŚĆ 20.10.11, 07:29
          Nie jestem nauczycielem met. Roetzera, Bystra jest [nie wiem: nauczycielem, czy instruktorem, żebym nie wprowadziła w błąd] . Polegaj na tym, co napisała Bystra.

Pozdrawiam
          • bystra_26 nie mieszamy metod 20.10.11, 12:35
            "za śluz najlepszej jakości uznaje się każdy, który zawiera choćby 1 z 5 cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy, uczucie śliskości, uczucie mokrości"

To jest definicja z metody angielskiej. Ty stosujesz Roetzera, więc bierzesz podręcznik do ręki i czytasz tamtejszą definicję szczytu śluzu. U Roetzera to ostatni dzień śluzu relatywnie najlepszej jakości w danym cyklu, czyli jak Bj (przejrzysty rozciągliwy) robi się białym rozciągliwym, to dla mnie jest po szczycie - o ile ten Bj nie wróci, aż będziesz mieć 3 lub 4. wyższe temp. potrzebne do interpretacji.

Wiem, jakie podejście mają instruktorzy met. Roetzera i jakie przekazują na kursie nauczycielskim - cała odpowiedzialność za interpretację jest po stronie użytkownika. Jak nie jest pewny, to się zaleca mu przyjąć bardziej ostrożne podejście (skracające czas bezpieczny), szczególnie jak jest początkujący.

Jeśli masz kilka (najlepiej ok.6) swoich cykli, to zrób na nich wsteczne odliczanie dnia owulacji - między 12 a 16 dniem przed końcem cyklu i przeanalizuj, jak się do tego ma początek niepłodności bezwzględnej ze szczytem wg Roetzera i ze szczytem do ostatniej cechy płodnej.

P.S. Zdałam egzamin nauczycielski w INER. Instruktorem nie jestem, bo nie spełniam założeń światopoglądowych polskiego (!) INERu.
            --
            RK
            <specjalista ds. naturalnych metod rozpoznawania płodności>
            • hanna79 Re: nie mieszamy metod 21.10.11, 21:28
              Dzięki, czyli jednak wszystko jasne :)
              Obczytałam się dość intensywnie w Rotzerze, dlatego zdziwiła mnie ta wypowiedź, tym bardziej, że autorka wątku też pisała, że stosuje metodę Rotzera.
              Jeszcze raz dzięki :)
              • nglka Re: nie mieszamy metod 21.10.11, 21:46
                hanna79 napisała:

> dlatego zdziwiła mnie ta wypowiedź,
                > tym bardziej, że autorka wątku też pisała, że stosuje metodę Rotzera.
                > Jeszcze raz dzięki :)

moja odpowiedź byłą wynikiem pospiesznego przeczytania i przeoczenia informacji o stosowanej metodzie ;)
        • ziutka23 Re: liczy się JAKOŚĆ 15.11.11, 10:55
          Kiedyś w analogicznej sytuacji kontaktowałam się z INERem. Odpowiedzieli, żeby szczyt dać przy śluzie rozciągliwym (dzień wcześniej był Bj).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka