Dodaj do ulubionych

Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony?

05.01.12, 00:51
Witam, jestem zupelnie nowa i zielona w kwestii obserwacji cyklu, ale staramy sie obecnie o ciaze i chcialabym bardziej poznac i zrozumiec swoje cykle. A ni z tego ni z owego, nagle moje cialo postanowilo mi utrudnic zadanie i robi mi niespodzianki.
Do tej pory mialam regularne cykle 28-29 dni i tak od lat praktycznie bez wiekszych wahan. Ale od kwietnia zeszlego roku nastapila jakas zmiana. Cykle staly sie duzo dluzsze. Zaczelo sie od cyklu 40dniowego, kiedy bylam niemal pewna, ze przytrafila sie ciaza (jeszcze wtedy nie planowana), ale guzik, test negatywny, nic. Potem cykle: 35, 27, 32, 36, 35, 37, 35. Miesiaczki raczej skape od lat.
Skad to wydluzenie? Jajniki kluja mnie w kazdym cyklu, wiec zgaduje, ze owulacja sie odbywa, wiec to raczej nie cykle bezowulacyjne. Do tego dochodzi dziwne uczucie, czegos podobnego do mdlosci, ciagle ssanie w zoladku, dosc nieprzyjemne, ktore zdarzylo sie najpierw w tym cyklu 40to dniowym oraz w ostatnim i wciaz sie utrzymuje, mimo, ze to 5 dc. Wyczytalam, ze to moze byc dzialanie progesteronu z cialka zoltego? Ale skad do diaska progesteron w 5 dniu cyklu? Co to moze byc?

Czy to jakies problemy hormonalne? Mam sie martwic?
Chcialabym zaczac obserwacje cyklu ale w tej sytuacji nie wiem, czy jest sens, czy od razu uderzac do lekarza?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 08:52
      Zanim uderzysz do lekarza, dowiedz się nieco więcej na temat swojego organizmu.

Nie jest istotna długość cykli, ważna jest długość fazy lutealnej. Zapoznaj się z linkami u góry strony i zacznij mierzyć temperaturę. Obserwuj również śluz, najlepiej rano po wstaniu z łóżka - wtedy jest go najwięcej.

"Kłucie jajników" o niczym nie świadczy. Przede wszystkim to nie jajniki. Jeżeli nie jest to odczucie związane ze sprawami jelitowymi lub moczowymi (piasek), tylko z jajnikami, to może np. boleć miejscowo otrzewna (nie sam jajnik!) wskutek ucisku przez rosnący pęcherzyk. Ale fakt, że pęcherzyk rośnie, nie jest równoznaczny z nieuchronnością jego pęknięcia i uwolnienia jajeczka.

Jeżeli zaczniesz obserwować śluz i mierzyć temperaturę (zgodnie z zasadami NPR, z którymi musisz się zapoznać), to dowiesz się wielu rzeczy. Choćby tego, czy długość fazy lutealnej jest wystarczająca. Dowiesz się też, kiedy warto w danym cyklu zatestować - owulacja ma prawo dowolnie się opóźnić, potrafią też być nieudane przymiarki bez uwolnienia jajeczka i rośnięcie nowego pęcherzyka w tym samym cyklu, co automatycznie wydłuża cykl. I w takim cyklu widać to wszystko na wykresie temperatury w połączeniu z objawami śluzowymi.

Wygląd krzywej temperatury daje też pierwszą informację o nieprawidłowościach hormonalnych.

Jeżeli masz stary, rtęciowy termometr lekarski, to nadaje się pod warunkiem odczytu z dokładnością do pół działki (0.05 stopnia). Dokladność do 0.1 stopnia jest niewystarczająca, więc termometr elektroniczny musi podawać wynik z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku (0.01 stopnia). Jeżeli takiego nie masz, to szybko go kup. Wydatek błyskawicznie się zwraca, bo dzięki niemu można oszczędzić na badaniach i lekach - nie przeprowadza się wszystkich badań w ciemnio, tylko zaczyna od tych wskazanych przez wykres. A niektórzy lekarze kochają zapisywać jak najwięcej leków... kasa, misiu, kasa...
    • jacinda Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 14:29
      Zrob sobie badania wszystkich podstawowych hormonow.
      3dc - LH, FSH, E2, TSH, ft3, ft4
      7 dni po owulacji progesteron
      I prolaktyne w obojetnie jakim dniu cyklu.
      • aglukasiewicz Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 15:53
        Mieszkam w UK i niestety moj GP nie bardzo jest sklonny dac mi skierowanie na jakiekolwiek badania, bo przeciez "nic sie nie dzieje", choc juz wspominalam o zmianach w cyklach. Wiec zanim zrobie afere, ze jednak cos sie dzieje chcialabym sie uzbroic w jakies argumenty :-)
        Nic to, zaczne obserwacje cyklu i zobaczymy gdzie mnie to zaprowadzi. W miedzy czasie i tak sie staramy wiec moze sie okaze, ze wszystko (odpukac) samo sie wyjasni.

• jacinda Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 18:49
          Ja tez mieszkam w UK i zachowanie Twojego GP nie jest normalne, powinnas go zmienic. Sama dlugosc cykli nie jest normalna.
          Albo zrob badania w Polsce. Ja ostatnio robilam wszystkie hormony, plus morfologie, glukoze, testosteron i zaplacilam 250zl.
          • horpyna4 Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 19:25
            Jacinda, nie można powiedzieć, że długość cykli nie jest normalna. Sama długość cykli tak naprawdę nie ma znaczenia, ważna jest faza lutealna.

To, że cykle muszą być jednakowej długości, jest przesądem - i to szkodliwym. Niestety, jeszcze dziś istnieją lekarze wyznaczający termin porodu na podstawie daty ostatniej miesiączki. A jeżeli owulacja przypadkiem była o 3 tygodnie później, niż zwykle, to niedonoszoną ciążę uznają za przenoszoną.

Stosując metodę objawowo-termiczną można określić przybliżony czas zajścia w ciążę. Poza tym badania hormonalne, które należy robić w fazie lutealnej (progesteron) wymagają określenia początku tejże fazy lutealnej. A podawanie leków zawierających progesteron bez faktycznego upewnienia się, czy jest już faza lutealna, może zabokować owulację i całkiem rozwalić cykl. I niestety często to się zdarza.

Nie jest prawdą, że zdrowy organizm = cykle jak w zegarku. Naprawdę zdrowy organizm potrafi wstrzymać owulację, jeżeli z jakiegoś powodu jest akurat niekorzystny czas na zajście w ciążę. Wtedy cykl może się znacznie wydłużyć, ale znając początek fazy lutealnej (wzrost temperatury i utrzymywanie się tej wyższej) wiadomo, kiedy się zakończy. Nawet jeżeli cykl będzie trwał pół roku, co zdarza się na krótko przed menopauzą.
          • aglukasiewicz Re: stres wydłuża cykle 05.01.12, 23:23
            Dzieki za sugestie. Prolaktyny nie badalam. Wyniki tarczycy TSH 0.84. W normie. GP twierdzi, ze tarczyca nie jest problemem. Ale jeszcze zbadam ten temat, bo zaczyna mi sie wszystko laczyc :-)
            • jacinda Re: stres wydłuża cykle 06.01.12, 10:23
              Powinnas zbadac tez ft3 i ft4.
              www.endokrynologia.net/tarczyca/hormony-tarczycy-tsh-ft4-ft3
          • aglukasiewicz Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 05.01.12, 23:25
            W UK nikt nie robi badan hormonow na zawolanie :-( Dopiero po trzech niewyjasnionych poronieniach mozna zdaje sie zaczac cos badac. A ja nawet nie mam pewnosci, ze cos w ogole jest zle i nie chce sie nakrecac bo to bez sensu.
            • jacinda Re: Dlaczego miesiaczki sie zmienily? Hormony? 06.01.12, 09:56
              Bzdury gadasz. NApisalam Ci wczesniej, ze tez mieszkam w UK i tu sie lecze. Jesli pojdziesz do normalnego/porzadnego GP i powiesz, ze raz masz okres co 27 dni,a potem co 40, a potem 35 i powiesz ze ciagle jestes zmeczona, smutna, itp i ze podejrzewasz, ze to cos z tarczyca i/lub prolaktyna, to lekarz ma obowiazek wyslac Cie na badania. Gdyby w przyszlosci cos Ci sie stalo, to wtedy jest dowod w Twojej karcie, ze lekarz nie chcial Ci zrobic badan. Jesli GP Ci odmowi, to upewnij sie, ze zapisal w Twoich dokumentach, ze prosilas o te badania. I zmien GP. I przestan byc taka uparta. Wyglada na to, ze sama wymyslasz sobie powody, aby sie nie zbadac.
    • bystra_26 stres wydłuża cykle 05.01.12, 19:06
      1. Nie miesiączki ci się zmieniły, ale CYKLE.
      2. Długość cyklu nie jest dana raz na całe życie, ma prawo się okresowo zmieniać.
      3. Wydłużenie cykli może mieć związek ze... stresem staraniowym lub innym (np. zmiana atmosfery w pracy). Stres może podwyższać prolaktynę, a wówczas owulacje mogą być w cyklu później i wtedy cykl jest dłuższy.
      3. Takie długości 35, 27, 32, 36, 35, 37, 35 mogą być Twoją nową normą (regularne są jak różnią się do 10 dni), choć ten jeden 27 dni odstaje. 28-dniowy cykl to mit.
      4. Te mdłości mogą mieć inne przyczyny. Progesteron jest najwyższy w trakcie fazy lutealnej, a nie na jej koniec. Mogła Ci się po prostu zmienić reakcja organizmu na progesteron. PMSy masz? Bolesne piersi?
      5. Proponuję 3 całe cykle obserwacji - śluz z temperaturą - tylko weź zapoznaj się z zasadami konkretnej metody! Jak będziesz mieć dane z 3 cykli, to nam pokaż - popatrzymy i ocenimy, czy wykresy dają jakieś podstawy do niepokoju.
      • aglukasiewicz Re: stres wydłuża cykle 05.01.12, 19:52
        > 3. Wydłużenie cykli może mieć związek ze... stresem staraniowym lub innym (np.
        > zmiana atmosfery w pracy).

> 4. Te mdłości mogą mieć inne przyczyny. Progesteron jest najwyższy w trakcie fa
        > zy lutealnej, a nie na jej koniec. Mogła Ci się po prostu zmienić reakcja organ
        > izmu na progesteron. PMSy masz? Bolesne piersi?

Jestem na antydepresantach od ponad 14 mscy, obecnie w fazie odstawiania (zmniejszania dawki). Praktycznie od pierwszego opakowania zniknely mi do zera jakiekolwiek objawy PMSu, bole plecow, bardzo bolesne miesiaczki co wiaze rowniez ze spadkiem stresu i ogolnie duzo lepsza forma. Dlugosc cyklu nie zmienila sie. Teraz przy ostatnich trzech dluzszych cyklach pobolewaly mnie piersi, ale odrobinke i wrocil bol miesiaczkowy, ale tez bardzo niewielki.

> 5. Proponuję 3 całe cykle obserwacji - śluz z temperaturą - tylko weź zapoznaj
        > się z zasadami konkretnej metody! Jak będziesz mieć dane z 3 cykli, to nam poka
        > ż - popatrzymy i ocenimy, czy wykresy dają jakieś podstawy do niepokoju.

Sprobuje :-) Jak juz bede cos miala to podesle.
        • jacinda Re: stres wydłuża cykle 05.01.12, 21:11
          To jest now info. NA Twoim miejscu zbadalabym prolaktyne. Wielu lekarzy myli hiperprolaktynemie z depresja. Stres bardzo wplywa na prolaktyne. Wysoka prolaktyna czesto idzie w parze z niedoczynnoscia tarczycy, ktora tez proponuje zbadac.
          Idz do GP powiesz, ze podejrzewasz niedoczynnosc tarczycy i hiperprolatynemie i popros o badania.
          Objawy hiperprolaktynemii:
          - zaburzenia cyklu (nieregularne miesiaczki)
          - niewydolnosc cialka zoltego/brak owulacji (jedynie obserwacja cyklu i usg moga to ocenic)
          - ciagle zmeczenie
          - spadek libido
          - stany niepokoju, smutku
          - lamliwosc wlosow (duzo odrastajacych takich malych wloskow)
          - suche lokcie
          • jacinda Re: stres wydłuża cykle 05.01.12, 21:13
            Jesli dobrze znasz angielski, to tez proponuje ksiazke 'Taking charge of your fetility' Tony Weschler. (Ja kupilam na Amazon). Bardzo dobrze opisana metoda termiczna.
            • jacinda Tu ciekawy artykul 05.01.12, 21:14
              www.puellanova.pl/1321,0,-Kiedy-prolaktyny-jest-za-duzo-8211-hiperprolaktynemia-.html
        • fiamma75 Re: stres wydłuża cykle 06.01.12, 11:43
          Antydepresanty podwyższają poziom prolaktyny, często też rozregulowują cykle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka