Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji (słaby skok?)

11.01.12, 10:33
Witam, od czerwca staramy się z mężem o dzidziusia, jest to mój pierwszy cykl z obserwacją i mierzeniem temperatury,w międzyczasie robię badania hormonalne zlecone przez ginekologa.
Dzisiaj jest 15 dzień cyklu, a ja nie jestem pewna czy jestem już w fazie wyższych temperatur :(
Jest to dla mnie ważne, bo mam zaleconą Luteinę od 16 d.c. ale wyczytałam, że wzięcie jej za wcześnie może spowodować brak owulacji. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • gromola Re: Proszę o pomoc w interpretacji (słaby skok?) 11.01.12, 10:53
      Dodam, że temperaturę mierzę rano, przed wstaniem z łóżka (ok 7:50) termometrem Microlife MT16C2
    • bystra_26 Re: Proszę o pomoc w interpretacji (słaby skok?) 11.01.12, 11:51
      1. Podaj dane, o które prosimy w wątku przyszpilonym - jak prosić o pomoc.
      2. Nie ufaj automatom do interpretacji. Bo tu szóstka na moje oko jest 7-12 dc, a 13dc to jest już wyższa.
      • gromola Re: Proszę o pomoc w interpretacji (słaby skok?) 11.01.12, 12:01
        a) pierwszy cykl, metoda objawowo-termiczna prof. Rotzera (temperatura+obserwacja śluzu, bez badania szyjki)
        b) cel - ciąża oraz poznanie własnego ciała
        c) termometr Microlife MT16C2 elektroniczny, pomiar rektalny
        d) cykle długie bez Luteiny 40-50 dniowe, zalecona Luteina 16-25 dnia cyklu
        e) jestem 1,5roku po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej, mam zlecone badania tarczycy, prolaktyny, progesteronu, testosteronu (jestem w trakcie wykonywania)
        • bystra_26 polecam podręcznik 11.01.12, 12:19
          Jeśli to metoda Roetzera, to masz wszystkie temp. zakłócone, bo są zmierzone po 7:30.
          • gromola Re: polecam podręcznik 11.01.12, 12:28
            bystra_26 napisała:
            > Jeśli to metoda Roetzera, to masz wszystkie temp. zakłócone, bo są zmierzone po
            > 7:30

Miałam podejście do mierzenia w poprzednim cyklu, ale wstaję do pracy o 8, próbowałam mierzyć i o 7:30 i dużo wcześniej, ale raz: nie byłam w stanie usnąć potem, więc całe dni chodziłam niewyspana, a dwa: porównywałam swoje temp. z godziny 7 i 8 i były prawie identyczne, więc może będą miarodajne? Jak zupełnie nic nie wyjdzie z wykresu, to będę zmuszona mierzyć temp. zdecydowanie wcześniej od następnego cyklu.
            • bystra_26 Re: polecam podręcznik 11.01.12, 14:16
              Każda metoda ma swoje reguły, których każe się trzymać, by według niej zrobić prawidłową interpretację. Roetzer uważa, że metody zmierzone po 7:30 są niemiarodajne. Więc albo człowiek stosuje się do zasad metody i ma dobrą interpretację albo stosuje własne modyfikacje i liczy się z tym, że może dojść do kumulacji błędów użytkownika.
              • gromola Re: polecam podręcznik 11.01.12, 16:35
                Dziękuję za pomoc, nie ma co :/
                Nie chciałam ustalać dni płodnych, niepłodnych czy innych cudów, ale pytałam tylko, czy waszym zdaniem jestem już w fazie wyższych temperatur bo mam zacząć brać lek. I wątpię żeby pół godziny różnicy między mierzeniem 7:30 a 7:55 robiło wielką różnicę. Ale się nie doprosiłam
                • horpyna4 Re: polecam podręcznik 11.01.12, 19:11
                  Błędem jest przepisywanie luteiny od 16 dc, bo przecież nie ma gwarancji, że już zacznie się faza lutealna. Tak więc albo zmień lekarza, albo nie trzymaj się ściśle jego zaleceń. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku.

Skoro rozumiesz, że trzeba mieć potwierdzoną fazę lutealną, żeby brać lek zawierający progesteron, to znaczy, że nie należy się spieszyć. Lepiej zacząć brać o kilka dni później, niż jeden dzień za wcześnie. Poobserwuj jeszcze dwa dni temperaturę i jeżeli będzie w porządku, to dopiero wtedy zacznij.
                • bystra_26 odpowiedź 11.01.12, 22:43
                  Już we wcześniejszym poście pomogłam, ile mogłam. Widzę, że poprawiłaś poziom linii i tak na oko (bo reguły Roetzera łamiesz) jesteś w fazie wyższych temperatur - z tym, że masz dopiero 2. wyższą po szczycie (tę z 15dc), więc poczekaj na trzecią, która powinna być min. 0,2 C nad linią i wieczorem będziesz raczej już po owulacji.
                  • gromola Re: odpowiedź 11.01.12, 23:12
                    Widocznie łamię, niemniej jednak najbardziej w tym momencie i na tym etapie nauki npr i własnego ciała zależy mi na prawidłowym przyjmowaniu Luteiny. Więc bardzo dziękuję za pomoc, naprawdę każda wskazówka jest dla mnie ważna, mimo że czasami się po drodze zdenerwuje :)
                    Co do lekarza to czekam jeszcze na wyniki badań (zaczynam właśnie robić w tym cyklu) i idę do lekarza, jak nie zmieni się jego podejście to szukam innego, bo trochę mnie już męczy, gdyż po troszku sama jestem sobie lekarzem.
    • gromola dalsza niewiadoma :/ 14.01.12, 11:44
      Mogłybyście się wypowiedzieć, co sądzicie na temat moich temperatur? Niby od kilku dni są odrobinę wyższe, ale niestety nie o całe 0,2 stopnia :/ Luteiny jeszcze nie biorę, ale mam pytanie: Lekarz kazał zrobić badanie prolaktyny i progesterony w 20 dniu cyklu. Wyczytałam, że badanie progesteronu powinno się robić w 7 dniu wyższych temperatur. Podpowiedzcie czy czekać na nie, czy robić wg wskazań lekarza bo już sama nie wiem :(
      enpr.pl/2356
      • jacinda Re: dalsza niewiadoma :/ 14.01.12, 15:36
        Ja bym w poniedzialek poszla zbadac progesteron. Mozesz przy okazji tez sprawdzic estradiol. Prolaktyne mozesz badac kiedy chcesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka