Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację mojego wykresu

05.03.12, 14:37
Witam
Staramy się o dziecko. Zaczełam teraz 3-ci cykl obserwacji. Mierzę temperaturę ok. 5:30 termometrem Microlife. Nie dokońca umiem jeszcze ocenic stopień twardości/miękkości i otwartości szyjki. Śluz płodny jest bardzo skąpy. Prolaktyna w 20 dc 11,5 ng/ml, a po tabletce 18 razy wzrosła. Mam zdjagnozowane Hashimoto z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo mam nadżerkę na szyjce. Czy mój wykres jest prawidłowy?
Czy dobrze zaznaczyłam fazę wyższych temperatur?
to moj wykers: owulator.pl/2521/96600
Obserwuj wątek
    • matrei99 Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 06.03.12, 20:36
      Jak dla mnie jest ok, też tak bym zinterpretowała i oznaczyła cykl ale mam jeszcze małe doświadczenie,
      powodzenia w staraniach !
      • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 09.03.12, 11:14
        dziekuję za wpis :)
        • jacinda Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 09.03.12, 22:08
          Moga byc probloemy z progesteronem (plamienia przed okresem). Faza lutealna (dni bez plamien) jest dosyc krotka.
          • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 10.03.12, 11:26
            W grudniu badałam progesteron w 26tc (troche za późno), wynik był 16,03 mU/ml (chyba taka jednostka). Ginka powiedziała, że to dobry wynik.
            • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu - nowy 19.03.12, 21:16
              owulator.pl/2521
              To mój nowy wykres. Nie jestem pewna czy dobrze zaznaczyłam granicę wyższych temperatur. Chyba coś nie tak z moją temperaturą.
              • jacinda Re: Proszę o interpretację mojego wykresu - nowy 20.03.12, 16:17
                Jak dla mnie wyglada OK.
                Progesteron zbadaj w 7mym dniu wyzszych temperatur.
    • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 18.04.12, 16:22
      Witam po przerwie.
      Znów mam problem gdyż mój wykres jest jakis dziwny. owulator.pl/2521 Być może spowodowane jest to angina, którą przechodziłam od 4 dc. Czy jutro powinnam sprawdzić poziom progesteronu? (w poprzednim cyklu nie mogłam pójść na badanie).
      • anikia Re: coś jest nie tak 19.04.12, 11:46
        Zrobiłam dziś badanie na progesteron: 22 dc (7 lub 8 dzien po owu) wynosi 0.8 nmol/l. W 15dc miałam usg i jajnik był pofałdowany i wyglądał jak po pęknięciu pęcherzyka. Nic z tego nie rozumiem. owulator.pl/2521
        W tym cyklu nie staraliśmy się przez chorobę. Czyżby angina tak namieszała?
        Pomóżcie.
        • bystra_26 co to za metoda? 19.04.12, 21:57
          anikia napisała:

> Zrobiłam dziś badanie na progesteron: 22 dc (7 lub 8 dzien po owu) wynosi 0.8 nmol/l. W 15dc miałam usg i jajnik był pofałdowany i wyglądał jak po pęknięciu pęcherzyka. Nic z tego nie rozumiem.

Ale ciałka żółtego gin nie widział? Wiesz, USG potwierdza owulację, jak się robi monitoring, a nie 1 badanie.

> W tym cyklu nie staraliśmy się przez chorobę. Czyżby angina tak namieszała?
          > Pomóżcie.

Jaka to metoda?
          Na oko, to masz złą interpretację, bo 3-cia wyższa nie spełnia warunku, a kolejne 2 temp. nie są wyższymi, więc nie dało się do 22dc wyznaczyć początku niepłodności poowulacyjnej. Obserwuj więc dalej też śluz.

Cykle nie są dane raz na całe życie, książkowe nie muszą być, a choroby często zakłócają ich przebieg. Zwykle jak organizm wraca do siebie, to znów próbuje owulować.
          • anikia Re: co to za metoda? 20.04.12, 14:43
            metoda Rozentera, pomiar temperatury rano a badanie szyjki wieczorem (choć mam trochę problem z ocena stopnia otwartości)

Ciałka żółtego nie było widać, tylko pofałdowany lewy jajnik, prawy gładki. Tamtego dnia strasznie bolał mnie brzuch w okolicy lewego jajnika.

Kazał mi brać teraz duphaston.

• nglka Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 20.04.12, 16:31
        na moje oko owulacji jeszcze nie było
        dodatkowo przyjęty duphaston mógł zatrzymać proces przygotowania pęcherzyków do wzrostu
        teraz po odstawieniu albo:
        a) nadejdzie krwawienie, które należy potraktować jako ciągłość cyklu [śródcykliczne]
        b) nie nadejdzie krwawienie, za to nadejdzie owulacja

sam "pofałdowany" jajnik nie świadczy o przebyciu owulacji, jeśli nie było widać płynu w zatoce ani ciałka żółtego to nie ma podstaw do stwierdzania, że owulacja przebyta
        • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 20.04.12, 17:27
          Jeszcze nie wzielam duphastonu. Lekarzem nie jestem, skoro powiedzial ze owu była, to tak pomyślałam. To teraz nie wiem czy brać dupka czy nie.
          • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 20.04.12, 22:47
            Przemyslałam sobie całą sytuację i być może źle zinterpretowałam, to co powiedział lekarz.
            W zeszłym cyklu miałam monitoring, gdyż w lewym jajniku był pęcherzyk który w 19dc przestał rosnąć i w 22dc nadal był tej samej wielkości. W tym cyklu mialam się pokazać zeby zobaczyć jak wygląda sytuacja. Podczas wizyty 15dc prawy jajnik był gładki, a lewy pofałdowany. Być może lekarzowi chodziło o ten pęcherzyk z zeszlego cyklu, że go nie ma (czy jajnik będzie pofałdowany jesli pęcherzyk się wchłonie?). A ja doszłam do wniosku, że skoro jajnik pofałdowan to była owulacja. Dziś wieczorem szyjka otwarta, a śluz płodny. Ciekawe jaka jutro będzie temperatura.
            • horpyna4 Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 21.04.12, 09:17
              To by oznaczało, że wcześniej była tylko nieudana przymiarka do owulacji. Wstrzymaj się na razie z duphastonem do czasu, aż temperatura porządnie wzrośnie i ten wzrost będzie się utrzymywać.
              • anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 21.04.12, 16:18
                horpyna4 napisała:

> To by oznaczało, że wcześniej była tylko nieudana przymiarka do owulacji. Wstrz
                > ymaj się na razie z duphastonem do czasu, aż temperatura porządnie wzrośnie i t
                > en wzrost będzie się utrzymywać.

tak własnie zrobię :)

dzieki za rady
    • anikia Re: 19.05.12, 18:48
      To mój wykres owulator.pl/2521
      Czy powinnam tak zostawić wykres czy w dniu krwawienia zaznaczyć rozpoczęcie nowego cyklu? Przez ile godzin od stosunku sperma może zaburzac obserwację śluzu? Myslicie że powinnam zrobić jakies badania? 11.05 robiłam prolaktyne i wyszła mi 236,4 mu/l (brak normy na wyniku, ale to wychodzi ok 12ng/ml, wiec ok) a po tabletce wzrosła 17 razy.
      • bystra_26 jest nowy cykl 19.05.12, 22:19
        widzę to tak:
        szczyt 24dc
        szóstka 22-27dc
        linia podstawowa 36,45 C (jak temp. z 25dc)
        1-4. wyższa: 28-31dc i tu masz wieczorem niepłodność poowulacyjną, więc według mnie cykl skończył się na 38 dniu i masz teraz nowy

Cykl nie był dziwny, tylko choroba zmotywowała organizm do przesunięcia owulacji na później.

Sperma - różnie to bywa, niektórzy rozróżniają od śluzu po zapachu. Kilka - kilkanaście godzin.
        • anikia Re: jest nowy cykl 20.05.12, 12:37
          dziekuję bardzo, jak zaczyna się cykl komplikowac to jestem kompletnie zielona niestety :/
          nie umiem zaznaczyć żeby pokazaywało granicę na temperaturze z 25dc a 28dc 1 wyższą

w tym cyklu myslalm ze jest owulacja ale dziś temperatura poleciała w dół, teraz znów jestem lekko chora, ale może znów organizm sam wie lepiej jak działać
    • majka2509 Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 21.05.12, 11:17
      Hej dziewczyny mogłybyście spojrzeć na mój wykres? Czemu on taki zębaty?
      enpr.pl/2281
      Pozdrawiam
      Aniołek (*) 07.2010
      • bystra_26 załóż własny wątek i cierpliwie czekaj 21.05.12, 15:03

• anikia Re: Proszę o interpretację mojego wykresu 21.05.12, 19:45
      Miałam dziś usg i nie było pęcherzyka. Ginka powiedziała, z takich co są to być może za jakies 6 dni dojdzie do owulacji, albo wcale. Ciekawe czy się sprawdzi.
      owulator.pl/2521
      Zastanawiałam się nad swoimi temperaturami. Synek przychodzi do nas w nocy, raz wczesniej, raz później, a czasami wcale. Powinnam jego obecnośc traktowac jako zaburzenie?
    • anikia co myslicie o tym cyklu 02.06.12, 09:23
      No własnie co myślicie o tym cyklu?

owulator.pl/2521
      • horpyna4 Re: co myslicie o tym cyklu 02.06.12, 12:29
        Myślę, że jeżeli cykl się nie zakończy zaraz, to warto zatestować.
        • anikia Re: co myslicie o tym cyklu 02.06.12, 14:42
          W 14dc test owu wyszedł negatywny, a w 16dc bylam na usg i nic nie mowiła ginka że endometrium było pogrubion. Stwierdziła tylko że jest kilka pęcherzyków i moze jesszcze będzie owu, ale potem nie miałam już sluzu płodnego. Wczoraj zrobiłam test ciazowy płytkowy z allegro , ale wyszedł negatywny. Łudze się że to było jeszcze za wczesnie.
    • anikia :) 04.06.12, 19:27
      owulator.pl/2521
      Chyba dobrze wyznaczyłam granicę.
      Boje się cieszyć. Mam ogromnego stracha, że znów coś się stanie złego.
      • bystra_26 interpretacja jest błędna 05.06.12, 08:52
        Śluz najlepszej jakości Ci wraca zanim masz 3 wyższą. Czym masz zakłóconą temp. 7dc? 20 minut do stałej godziny pomiaru w Roetzerze to nie jest zakłócenie.

A wyznaczanie granicy nie jest elementem zasad metody Roetzera.
        • anikia Re: interpretacja jest błędna 05.06.12, 09:47
          dziecko przyszło do mnie nad ranem, wiec przyjełam że temperatura jest zaburzona
          skoro źle zaznaczyłam to kiedy powinnam zaznaczyc pierwszą wyższą?
          jutro pojde zrobic bete
          • bystra_26 Re: interpretacja jest błędna 05.06.12, 10:45
            dzień szczytu masz 12dc
            pierwsza wyższa do interpretacji musi być po nim
            nie wiadomo, czy temp. z 11-14dc nie są zakłócone chorobą - nie podałaś miejsca pomiaru, jak usta to raczej zakłócone

jak nie uwzględnić choroby, to masz 1. wyższą do interpretacji 13dc i niepłodność poowulacyjną od wieczora 16dc
            jak wywalić te zakłócone, to masz szóstkę 6-10dc i 15dc, linia podstawowa 36,33 C, 1.2.3. wyższa 19-21 dc, bo po 16 dc masz za dwie niewyższe i trzeba zacząć szukać wyższych od nowa

Możesz zatestować
            • anikia Re: interpretacja jest błędna 05.06.12, 17:50
              Dziekuję za odpowiedź.
              Test zrobiłam już wczoraj wieczorem i są II. Zresztą dziś też zrobiłam ;). Miałam w ustawieniach źle wybrane pozycje.
              W sumie to najbardziej interesuje mnie kiedy mogło dojść do owulacji, bo w 14 dc test owu był negatywny (była słabiutka kreska testowa), a w 20 dc tylko kreska kontrolna.
              Jutro idę zrobić betę dla pewności że jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka