Dodaj do ulubionych

podwójny pęcherzyk na jajniku co to?

04.08.12, 15:34
Witam, ostatnio miałam wykonywane usg dopochwowe i usłyszałam coś takiego: lewy jajnik z widocznym podwójnym pęcherzykiem (lub jajnik lewy z dwoma pęcherzykami) jakoś tak.Nie mam tego opisu usg,bo dałam lekarzowi. A i jeszcze Pani dr powiedziała: podwójna błona śluzowa macicy. Hmm... czy wiecie może co oznacza taki opis? Czy te dwa pęcherzyki- to są pęcherzyki Graafa? Oczywiście Pani dr powiedziała,że wszystko ze mną w porządku,a nie pytałam za bardzo,bo byłam w szpitalnej przychodni,a oni tam traktują ,,na szybko'' pacjentów. Bardzo proszę o pomoc - co znaczy taki opis usg? Ponieważ mamy zamiar z mężem strać się o potomka na jesień lub zimę.
Obserwuj wątek
    • njut Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 06.08.12, 07:38
      Dwa pęcherzyki to podwójna szansa :) Życzę powodzenia :)
    • bystra_26 owulacja bliżniacza 06.08.12, 10:36
      Zwykle w jednym cyklu dojrzewa 1 pęcherzyk, z którego zostanie w momencie owulacji uwolniona komórka jajowa. Czasami jednak w tym samym czasie dojrzewa więcej pęcherzyków, co daje szanse na ciążę mnogą.
      • rozka26 Re: owulacja bliżniacza 06.08.12, 16:14
        hmm... no tak rozumiem,ale ja byłam na usg w 23 dniu cyklu,a cykle mam z reguły 28-33 dniowe.Także miałam raczej dni niepłodne wg kalendarza, no chyba że cykl mi się przesunął
        • bystra_26 wyrzuć kalendarzyk 06.08.12, 16:58
          To Twój organizm ustala dni płodne i niepłodne, a nie kalendarz. Długość cyklu nie jest dana na stałe, bo to owulacja reguluje jego długość. Jeśli miałaś owulację po 23dc, to ok. 14 dni po niej dopiero przyjdzie okres, a cykl będzie dłuższy niż zwykle.
          • rozka26 Re: wyrzuć kalendarzyk 06.08.12, 19:36
            ok, dzięki za pomocną informacje- jest jeszcze taka opcja, że mogły to być dwa niepęknięte pęcherzyki po prostu. Czy to możliwe?
    • alap26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 10.08.12, 12:24
      Jezeli robilas badanie usg miedzy 8 a 11 dniem cyklu to przypuszczam ze zblizala sie Tobie owulacja, dla tego w jajniku bylo widac pecherzyki. Ja bylam dzisiaj u pani ginekolog ( 9 dzien cyklu ) na monitoringu cyklu (staramy sie z mezem o dzidziusia) i bylo widac na moim prawym jajniku 3 pecherzyki i jeden z nich jest dominujacy. W poniedzialek mam jeszcze raz isc na usg zeby potwierdzic czy wystapila u mnie owulacja.
      • rozka26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 10.08.12, 15:20
        Hm...No u ciebie widzę,że pięknie bo aż 3 pęcherzyki - czyli duże szanse- ale ty byłaś w cyklu płodnym między 9-11 dniem cyklu. No a ja byłam w 23 dniu cyklu, i wtedy były 2 pęcherzyki,poza tym mogło być może tak,ze cykl mi sie przesunął po prostu,ponieważ miesiączka nie wystapiła w 28 dniu cyklu i dalej na nią czekam,mam tylko beżowe upławy czego nigdy nie miałam- zaznaczę,że 29 maja b.r miałam zabieg łyżeczkowania z powodu ciąży obumarłej w 8 tyg
        • alap26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 13.08.12, 17:17
          Rozka 26, piszesz ze w maju wykonano u Ciebie zabieg lyzeczkowania, moze dla tego twoj cykl jeszcze jest rozregolowany, niecalkiem wrocil do normy.
          Ja rowniez 19.04.br. w 5 tygodniu poronilam (poronienie samoistne) i musze przyznac ze moje dwa pierwsze cykle byly bardzo rozregolowane!!! , ale tak na prawde wcale mnie to nie dziwilo bo moja pani ginekolog ostrzegla mnie ze pierwsze 2-3 cykle po poronieniu maga wystapic nieregolarnie i moga byc cyklami bezowulacyjnymi.
          Rozka 26 nie wiem czy uzywasz testy owulacyjne, ale jesli nie, to proponowalabym Tobie zebys od nastepnego cyklu zaczela stosowac, one pozwola Tobie zaobserwowac w ktorym dniu cyklu wzrasta u Ciebie poziom LH i wtedy bedziesz dokladnie wiedziala kiedy zblizaja sie dni plodne i kiedy najlepiej wybrac sie na monitoring cyklu i nie tylko... U mnie testy owulacyjne pokazuja okolo 10 dnia wzrost poziomu LH, dla tego tez moja pani ginekolog kazala przyjsc mi na monitoring 9 dnia cyklu. W 9 dniu bylo juz widac 3 pecherzyki z czego jeden dominujacy. W 12 dniu potwierdzila pekniecie pecherzyka.
          • rozka26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 14.08.12, 13:56
            no to powinnaś się cieszyć,że tak ładnie u Ciebie wygląda cały proces od powstania pęcherzyka a potem do jego pęknięcia- przynajmniej jesteś spokojna,że wszystko gra jak należy i pewnie zaczynasz starania. A ile ci lekarka kazała czekać cykli od momentu poronienia? Jedni mówią że 3 cykle a jedni że pół roku. Z tego ci piszesz to po 3 cyklach można chyba się pomału przygotowywać na starania
            • alap26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 16.08.12, 20:07
              rozka26,moja lekarka ogolnie powiedziala zeby odczekac trzy cykle. My wlasnie teraz od czwartego cyklu po poronieniu zaczynamy na nowo sie starac. Dla tego mialam tez w tym cyklu wykonywany monitoring zeby sprawdzic czy dochodzi do owulacji. Do owulacji na szczescie dochodzi ,ale u mnie pojawia sie lekki problem z progesteronem (od momentu odstawienia tabletek antykoncepcyjnych borykam sie z plamieniami, ktore pojawiaja sie 3-4 dni przed miesiaczka), dla tego od tego cyklu (od 15 dnia cyklu) musze brac Utrogest.
              Korzystajac z okazji chcialam napisac jeszcze Tobie, ze moja szwagierka w listopadzie zeszlego roku poronila a juz w grudniu byla w ciazy. Za trzy tygodnie zostanie mama, ale ja na twoim miejscu odczekalabym te trzy cykle.Powodzenia w staraniach, trzymam kciuki zeby jak najszybciej sie Tobie udalo!!!
              • rozka26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 17.08.12, 12:05
                Dziękuję Alap26 za pomocne informacje, no to u mnie wychodzi na to od października, listopada byłyby starania- oczywiście jeszcze skonsultuje się z lekarzem- żeby skierował mnie przed tym na wg niego potrzebne badania przed kolejną ciażą- mam nadzieje że zdrową tym razem. A tak poza tym to niesamowite że twoja szwagierka tak szybciutko po poronieniu zaszła w zdrową ciąże- wow! super. No z tego co słyszę odnośnie twoich plamień przed miesiączką - to wiele kobiet je ma,pociesze cię - moja przyjaciółka często miała plamienia przed miesiączką - dziś ma synka 2 miesięcznego. Owulacja u Ciebie występuje- nic się nie martw - będziesz na pewno w ciąży niedługo.
                • alap26 Re: podwójny pęcherzyk na jajniku co to? 17.08.12, 20:19
                  Rozka26,dzieki za slowa otuchy, mam nadzieje ze problem z plamieniami szybko sie skonczy, ale nie stety musze brac hormony, ale czego sie nie robi zeby doczekac sie upragnionego dzidziusia!!! Co do mojej szwagierki, to na prawde miala duzo szczescia!!! W zeszlym roku w maju zaszla w pierwsza ciaze, ale nie stety w lipcu okazalo sie ze jest to ciaza pozamaciczna, lekarze nie dawali szans ze kiedy kolwiek w naturalny sposob zajdzie w ciaze. Nastepnie we wrzesniu zaszla poraz drugi w ciaze, ale jak pisalam na poczatku listopada nie stety poronila, a pozniej szybciutko bo juz w polowie grudnia (w pierwszym cyklu po poronieni ) zaszla w trzecia ciaze i ciaza przebiega bardzo pomyslnie!!! , chociaz bylo to bardzo ryzykowne z jej strony ja wolalam odczekac te trzy miesiace ze staraniami. Licze ze nastepna ciaza u mnie pomyslnie przebiegnie, bo strasznie przezylam w kwietniu to poronienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka