Dodaj do ulubionych

nowicjuszki pytań kilka

21.12.12, 10:35
Witajcie,
Zaczęłam w tym cyklu naukę NPR wg metody Roetzera, ale książki jeszcze nie przeczytałam całej. Stąd pewnie moje wątpliwości, ale raz kozie śmierć, więc zapytam :)
Cel - poczęcie.
A teraz pytanie - wykres temperatury mam "skokowy", tzn. od początku cyklu (dziś 16 dzień) jednego dnia temp wynosi 36,8, następnego 36,45, potem znowu skacze w górę (np 36,67) i znowu w dół (np: 36,5). Niewiele z niego dla mnie wynika. Oczywiście obserwuję śluz i uczę się szyjki, ale wiadomo - pierwszy raz... Chodzi mi jednak o te temperatury - czy możliwe jest, że wstawanie na ranem (dosłownie na moment, żeby wypuścić kota tłukącego się w szybę na podwórko, przy okazji idę do toalety) ma taki zaburzający wpływ na temp. Wstaję niemal codziennie (chyba, że jest bardzo zimno i moja maruda nie wychodzi) między 4 a 6 rano, a temp mierze o 7.30.
Czy szukać raczej innych powodów takich skoków? Robiłam badania hormonalne i TSH mam w normie (2,183), PRL w normie (12,5) ale bardzo duży (ponad 23 razy) skok po obciążeniu. Mam za kilka dni zrobić progesteron.
Z góry dziękuję za rady :)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: nowicjuszki pytań kilka 21.12.12, 17:45
      Najpierw przemierz do końca cykl, a jeszcze lepiej ze trzy cykle. Popatrzysz na wykresy i prawdopodobnie będziesz mogła sama sobie rozwiać większość wątpliwości. A w razie czego pomożemy; na razie jeszcze nie da się nic powiedzieć.
      • olka_r Re: nowicjuszki pytań kilka 27.12.12, 11:57
        Dziękuję za odpowiedź. To rzeczywiście najrozsądniejsza rada.
        Tuż przed Świętami poszłam z wynikami do mojej gin i dostałam bromegron, więc ten dodatkowy czynnik będę musiała wziąć pod uwagę w interpretacji (trochę to niestety utrudni stwierdzenie czy samo nocne wstawanie ma znaczenie). Jednocześnie zauważyłam, że przez te kilka dni od kiedy go biorę temperatura stopniowo ładnie idzie w dół (od 36,65 w 17dc do 36,43 w 21dc).
        Może się wydawać, że wszystko robię na raz, ale czuję presję czasu, jeśli chcemy mieć dzieci. Późno się spotkaliśmy ;) ja z moim mężczyzną i nie mamy za wiele czasu, tym bardziej, że lekarz - a jakże bardzo mądry - powiedział nam na wstępie, że leczenie uważa za stratę czasu w naszym przypadku.
    • olka_r Re: nowicjuszki pytań kilka 28.12.12, 13:33
      Dzięki za radę. Właśnie jakiś czas temu o tym czytałam i zastanawiałam się na ile to jest przydatne.
      • horpyna4 Re: nowicjuszki pytań kilka 28.12.12, 16:48
        Przydatność testera na ślinę jest taka sama, jak obserwacji śluzu szyjkowego. Pokazuje, kiedy są dni potencjalnie płodne. A dlatego "potencjalnie", że nie zawsze musi dojść do pęknięcia pęcherzyka i owulacji, mimo przygotowań organizmu. Tak samo zresztą testy owulacyjne nie gwarantują, że w najbliższym czasie będzie owulacja. Tylko że może być.

Zasada jest prosta: jest śluz, to trzeba się starać. Ale jeżeli mierzysz temperaturę, to kontrolujesz (po fakcie), czy do owulacji rzeczywiście doszło. Bo jeżeli temperatura nie wzrośnie, to spodziewaj się za kilka - kilkanaście dni następnych dni ze śluzem i ponawiaj wtedy starania. Jeżeli nie zajdziesz, to okaże się, że taki cykl będzie dłuższy od poprzednich: to faza lutealna ma stałą długość.

Jeżeli jednak zajdziesz w cyklu, w którym owulacja nastąpiła dużo później, niż zwykle, to nie daj się zbajerować lekarzowi z wyznaczeniem terminu porodu na podstawie daty ostatniej miesiączki. Bo zdarza się przedwczesne wywoływanie porodów pod pretekstem przenoszenia ciąży faktycznie niedonoszonej. Do określenia wieku ciąży służy termometr, a nie kalendarz.
        • olka_r Re: nowicjuszki pytań kilka 29.12.12, 20:30
          No tak, to w sumie sensowne. Testy też robię, zawsze to lepiej mieć dodatkowy "objaw".
          O "opóźnionej" owulacji i wyznaczaniu terminu porodu wiem - czytałam już w jakimś wątku Twój wpis o tym. Dziękuję, będę pamiętać, jeśli tylko się uda... bo temperatura jednak trochę wzrosła, ale nie wiem czy nie ma miejsca właśnie ta sytuacja, o której piszesz (temp nie wzrosła o 0,2 stopnia).
          Wpisuję kolejne temp i moje komentarze w nawiasach.
          12 dc 36,52
          13 dc 36,78
          14 dc 36,67
          15 dc 36,45 (do tego dnia są te skoki, o których pisałam)
          16 dc 36,74 (tu zaczęłam brać bromergon, gin powiedziała, żeby nie czekać do początku następnego cyklu, od tego dnia temp powoli ale regularnie idą w dół)
          17 dc 36,65
          18 dc 36,54
          19 dc 36,48
          20 dc 36,48
          21 dc 36,43 (test owu dodatni, kreska intensywniejsza niż kontrolna)
          22 dc 36,78 (test owu zasadniczo znów dodatni, kreska o tej samej intensywności co kontrolna, tu zaznaczyłam szczyt objawu śluzu,tu też ból w okolicy jajników, który utrzymywał się też następnego dnia, więc wydaje mi się, że to by była temp przedwcześnie podwyższona?)
          23 dc 36,61 (test owu ujemny)
          24 dc 36,91 (to dziś, tylko ta nie jest wyższa o te wymagane przynajmniej 0,2 od linii podstawowej, no ale dziś już jest sucho)
          Linię podstawową powinnam wyznaczyć na temp z 16 dc (na najwyższą z 6 niższych poprzedzających skok?)? Zatem ta z 24 dc nie jest wyższa o wymagane 0,2. I co teraz? Czy mogę przyjąć, że jest po owulacji czy jednak, że to było nieudane podejście? Tak czy siak nic nie przyspieszę, będę mierzyć dalej i zobaczę co będzie w kolejnych dniach. Miło by było jednak wiedzieć :)
          Mierzę temp waginalnie, termometrem Microlife MT16C2.
    • olka_r Re: nowicjuszki pytań kilka 05.01.13, 15:19
      "Urodziło" mi się kolejne pytanie. Dotyczy dzisiejszego pomiaru temperatury, który sama sobie zamotałam. Chodzi o to, że zmierzyłam dziś rano temperaturę trzy razy, przed wstaniem z łóżka. Pierwszy raz godzinę wcześniej niż zwykle, bo tak się obudziłam i coś mnie tak podkusiło, z ciekawości. Wyszło 36,91. Zmierzyłam po raz drugi o czasie i wyszło 37,05. W tym czasie nie spałam, ale leżałam w łóżku. Postanowiłam zrobić trzeci pomiar po chwili, żeby zobaczyć ku której będzie bliżej i wyszło 37,08. I mam zagwostkę, którą temperaturę powinnam wpisać do wykresu? Proszę o radę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka