Dodaj do ulubionych

mierzenie temperatury-problem

01.12.05, 12:40
Ponieważ miałam nieregularne miesiączki lekarz przepisał mi duphaston od 16 dc
przez 10 dni. Postanowiłam także zacząć mierzyć temperaturę. Nie4 jestem pewna
swojej obserwacji ale chyba mam cykl bezowulacyjny. Czy owulacja może jeszcze
wystąpić? Z obserwacji śluzu nie widać dni płodnych. Czy jak zacznę brać
duphaston to owulacji już nie będzie?
1dc-3dc -nie mierzyłam
4dc-36,5
5cd-36,6
6dc-36,6
7dc-36,5
8dc-36,5
9dc-36,6
10dc-36,5
11dc-36,5
12dc-36,4
13dc-36,5
14dc-36,5
Czy moe jeszcze czekać na dni płodne?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: mierzenie temperatury-problem 01.12.05, 13:31
      Ja bym zdecydowanie czekała na dni płodne (które być może się nie pojawią).
      Duphaston ma uzupełniać niedobór progesteronu, wspierać w czynnościach ciako
      żółte - z skąd ciałko żółte, skoro nie było owulacji? Bez sensu takie
      przepisywanie na kalendarz: od 16 do 26 dnia cyklu:(((
    • ewa354 Re: mierzenie temperatury-problem 01.12.05, 13:46
      to powinnam zaczekać na owulację i dopiero zacząć brać? A co zrobić jeżeli to
      cykl bezowulacyjny?
      • niebieskaosmiornica Re: mierzenie temperatury-problem 01.12.05, 17:14
        Jesli zaczniesz brac duphaston za wczesnie (przed owulacja) to juz sie jej
        raczej w danym cyklu nie doczekasz..................
        Tez mnie kiedys ginka katowala to duphastonem to luteina to rigevidonem od 16 do
        25 dc. A ja mloda i glupia bylam, a o npr nie slyszalam..... Po jakis 2 latch
        ginka rozlozyla rece.............teraz wiem, ze najwczesniej skok tempki miewam
        18 dc........
        Jesli okaze sie ze to cykl bezowulacyjny, to ja bym zaczekala do nastepnego, no
        chyba ze bezowulacyjne okaza sie norma. Albo poszukaj lekarza znajacego sie na npr.
    • aka21 Re: mierzenie temperatury-problem 01.12.05, 14:55
      Ja na Twoim miejscu zdecydowanie czekałabym dalej. Nie wiem jakie masz problemy
      i jak były diagnozowane (z czego wynika nieregularność cykli), ale ja z
      własnego przykładu mogę powiedzieć, że miewam cykle 27 dniowe, a czasem i 32
      dniowe i wówczas skok temp. pojawia się około 21, 22 dnia cyklu. U mnie druga
      faza jest nieco skrócona do standartu. Nie przeszkodziło mi to jednak zajść w
      ciążę (2X).
      • bastet7 do aka21: 01.12.05, 15:09
        Czyli u Ciebie faza lutealna wynosi max. 10 dni i mimo to masz dwoje dzieci?;-)
        To mnie podnosi na duchu;-))
        Pozdrawiam cieplutko.
        • aka21 Re: do aka21: 05.12.05, 13:36
          Muszę trochę zmartwić:(( czasem zdarza się i 12. Początkowo miałam taką krótką,
          ale na szczęście pomógł Mg i pełne zaciemnienie pokoju w nocy. To była rada
          lekarza, inna chciała zastosować hormony, ale od niej zwiałam.
          Życzę powodzenia i szybkiego zaciążenia:))
    • ewa354 Re: mierzenie temperatury-problem 02.12.05, 10:25
      to waszym zdaniem przez ile dni po owulacji powinnam później brać Duphaston (w
      zależności kiedy będzie owulacja i do 25dc) czy przez 10 dni po owulacji?
      Poradźcie zdesperowanej kobieci bo głupieje już i nie wiem co robić?
      • niebieskaosmiornica Re: mierzenie temperatury-problem 02.12.05, 12:51
        > to waszym zdaniem przez ile dni po owulacji powinnam później brać Duphaston (w
        > zależności kiedy będzie owulacja i do 25dc) czy przez 10 dni po owulacji?
        > Poradźcie zdesperowanej kobieci bo głupieje już i nie wiem co robić?

Wazne jest ile dni ma faza lutealna, a nie ile dni ma cykl. Ja bym brała 10 dni
        po skoku temperatury. Tylko albo musisz przekonac lekarza do zaakceptowania
        wykresów, albo zmienić lekarza.........bo wciskać kity, że brałas tak jak kazał
        nie ma sensu, bo w końcu ani Ty, ani on nie będzie wiedział o co chodzi.
        • niebieskaosmiornica Re: mierzenie temperatury-problem 02.12.05, 13:00
          A tak w ogóle to czy dostałaś ten duphaston po jakis badaniach, po stwierdzeniu,
          że masz niedobory progesteronu czy ot tak sobie? Bo jesli ot tak sobie, to ja
          bym na razie w ogole nie brała. Może spróbuj się poobserwowac. Nieregularność
          cykli wynika zazwyczaj z nieregularności fazy przedowulacyjnej, i w takim
          wypadku wspomaganie progesteronem ciałka żółtego w fazie poowulacyjnehj chyba
          nie ma sensu.
          Moja rada brzmi: poobserwuj się przez kilka cykli, sprawdź czy faza wyzszych
          temperatur wystepuje i czy ma co najmniej 10 dni. Ewentualnie spróbuj pobrac
          magnez+B6 albo castagnus. Magne+B6 pomaga skrócić pierwszą część cyklu i
          wydłuzyć drugą.
    • ewa354 Re: mierzenie temperatury-problem 02.12.05, 14:29
      śliczne dzięki za radę niebieskaosmiornica . Już więcej nie będę zawracać
      głowy.(Duphaston dostałam bez żadnych badań dlatego zaczęłam się zastanawiać czy
      go brać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka