rudka2 01.03.06, 19:48 Witam, Mam owulację w 23 dc (tak wyszło z testu owulacyjnego). Czy mogę przy tak późnej owulacji zajść w ciążę? Moje cykle mają zazwyczaj 32-34 dni. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudka2 Re: Późna owulacja 01.03.06, 19:58 Jak to? Miałaś tak długie cykle, czy to było chwilowe przedłużenie cyklu? Odpowiedz Link
vibe-b Re: Późna owulacja 01.03.06, 20:16 rudka2 napisała: > Jak to? > Miałaś tak długie cykle, czy to było chwilowe przedłużenie cyklu? Mialam jakies zaklocenia, oczywiscie, do dzis nie wiem dlaczego. Cykl przed zajsciem w ciaze rowniez trwal okolo 2 miesiecy. Odpowiedz Link
osieuek Re: Późna owulacja 02.03.06, 08:54 To tylko moja wiedza teoretyczna, ale czytałam, że gdy owulacja jest po 20. dniu, to trudniej zajść w ciążę. Bo i jajeczko i endometrium robią się za stare. Odpowiedz Link
vibe-b Re: Późna owulacja 02.03.06, 10:23 osieuek napisała: > To tylko moja wiedza teoretyczna, ale czytałam, że gdy owulacja jest po 20. > dniu, to trudniej zajść w ciążę. Bo i jajeczko i endometrium robią się za stare > . Tez o tym czytalam ale praktyka jak widac goruje nad teoria (jak zwykle). Moj przyklad to pikus, bo mam tylko jedno dziecko, ale byla tu na forum kiedys (a bywa na innych) kobieta, ktora , jak twierdzi, cale zycie ma cykle 50 dniowe, a ma 5 dzieci. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Późna owulacja 02.03.06, 10:28 Niekoniecznie. Często jest tak, że pęcherzyk nie pęka i zaczyna rosnąć nowe jajeczko. To dlaczego miałoby być za stare? Zresztą większość wpadek u kobiet, które sugerują się równymi (do tej pory) cyklami i nie obserwuje objawów owulacji następuje właśnie w przypadku dużego jej opóźnienia. A potem taka mówi, że zaszła w ciążę dwa dni przed miesiączką. I nie dociera, że gdyby nie zaszła, to miesiączka byłaby za dwa tygodnie, a nie za dwa dni. Odpowiedz Link
maalza Re: Późna owulacja 02.03.06, 12:24 Witajcie dziewczyny, ciesze się, że któraś z Was poruszła ten temat, bo własnie miałam zakładac taki wątek ;-) Tez zauwazyłam u siebie późną owulację, z interpretacji sluzu i temperatury wynika, ze mialam oulacje w poprzednim cyklu 23 dnia, a w tym juz nawet 26 dnia. Cykle mam około 35 dniowe, chociaz zdazaja sie tez dluzsze. Czy taka poźna owulacja (faza niepłodnosci poowulacjynej około 10-9 dni) może być znakiem, że mam zespól policystycznych jajników? Odpowiedz Link
karinka21 Re: Późna owulacja 02.03.06, 15:03 z mojego wykresu i objawów wynika, że w ostatnim cyklu miałam owu 24 dc. Odpowiedz Link
lilith76 Re: Późna owulacja 02.03.06, 15:57 > Czy taka poźna owulacja (faza niepłodnosci poowulacjynej około 10-9 dni) może > być znakiem, że mam zespól policystycznych jajników? oznacza, że masz za krótką fazę poowulacyjną i to może (nie musi) być utrudnieniem w zagnieżdżeniu zarodka po zapłodnieniu. Odpowiedz Link
polla.k Re: Późna owulacja 05.03.06, 12:45 Przecież najczęsciej jest tak, że przy dłuższych cyklach - ok.35 dniowych owulacja ma miejsce nawet po 20dc. Ja zaszłam w ciążę w momecie kiedy już raczej pora była na kolejną miesiączke a nie owulację :-) W tej chwili cykle mam 32-35 dniowe, ostanio owu wypadła około 19-go dnia - tak przynajmniej mi sie wydaje... Odpowiedz Link
maalza Re: Późna owulacja 07.03.06, 15:48 > Przecież najczęsciej jest tak, że przy dłuższych cyklach - ok.35 dniowych owulacja ma miejsce nawet po 20dc. Ja zaszłam w ciążę w momecie kiedy już raczej pora była na kolejną miesiączke a nie owulację :-) Ta informacja jakoś nie bardzo mnie pocieszyła, wręcz przeciwnie...Czy to znaczy, ze faza wysokiej temperatyru (teoretycznie:poowulacyjnej) nie jest bezpieczna? Coś tu sie nie zgadza. napisz, czy mierzylas temperature, czy tylko wyliczylas sobie dni... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Późna owulacja 07.03.06, 17:17 Faza wysokiej temperatury jest bezpieczna. Pod warunkiem pewności, że się zaczęła. Wyliczanie na podstawie poprzednich cykli jest poważnym błędem! Odpowiedz Link
maalza Re: Późna owulacja 08.03.06, 14:44 Dziekuję Horpyno, wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. wydaje mi sie, ze polla.k tam tu zamieszala, albo zastosowala jakos skrót myslowy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
polla.k Re: Późna owulacja 12.03.06, 14:06 Może i namieszałam - przepraszam, tak mi wyszło z wyliczeń opartych na długości poprzdnich cykli, nie mierzyłam wtedy temperatury..ba, nie miałam pojęcia o NPR. Ale nawet patrząc od pierwszego usg widac było, że to wszystko dopiero się zaczynało zagnieżdżać, test był pozytwyny, ale ledwo widoczny, a już bylo grubo po terminie miesiączki. Odpowiedz Link
arras-k Re: Późna owulacja 08.03.06, 18:44 Oczywiście zę tak, ja zaszłam w pierwszą ciąże ok. 30dc. Odpowiedz Link
dagps Re: Późna owulacja 11.03.06, 16:31 wazne jest nie kiedy owulacja ale ile dni od pierwszego dnia wyzszej temp do miesiaczki, jezeli powyzej 10 to mozliwe zajscie. Odpowiedz Link