Dodaj do ulubionych

Jaki termometr?

07.04.06, 03:17
Chcialabym zaczac mierzyc sobie temperaturke. Nigdy wczesniej tego nie
robilam, takze jeszcze o niczym nie mam zielonego pojecia. Mam pare pytan.
Czy do pomiaru temperaturki potrzebny jest jakis specjalny termometr? Jak
gleboko go wsadzac? O ktorej godzinie powinnam mierzyc temperature? Byc moze
moje pytania sa banale, ale mi bardzo zalezy.
Dziekuje z gory za odpowiedzi.
Pozdrawiam Asia
Obserwuj wątek
    • dagps Re: Jaki termometr? 07.04.06, 08:52
      ja polecam rteciowy owulacyjny, ma szersza podzialke, wiec dokladniej widac pomiary. pomiary po 8.30 sa nierzetelne. najlepiej naucz sie z jakiejs stronki o npr albo ksiazeczki, bo to ma wiele ograniczen - conajmniej 3/5 godzinny sen, zawsze ta sama pora, gleboko;)
    • jmick Re: Jaki termometr? 07.04.06, 10:08
      Poczytaj inne posty, które poruszają tą tematykę. W skrócie. Termometr może być
      rtęciowy, lub elektroniczny. Rtęciowy albo zwykły lekarski, albo tkzw.
      owulacyjny kupisz go wysyłkowo np. w
      www.rodzinna.pl/rodzinna/product_info.php?products_id=631
      lub elektroniczny, najlepiej żeby miał 2 miejsca po przecinku bo interesuje nas
      pomiar z dokładnością do 0,05 st. C. Najlepiej nadaje się do tego Microlife
      MT1622. Wiecej możesz przeczytać na:
      www.apt.republika.pl/microlife_n.html
      Jest jeszcze taka nowość CITIZENA CT 915, ale niestety kosztuje zobacz na:
      www.technoana.com.pl/index.php?menu=products&show_cat=category_4
      Przy pomiarze temp ważne jest miejsce: w pochwie, odbycie, w ustach pod
      językiem. W pochwie najlepsze pomiary w odbycie nie polecamy ze względów
      estetycznych, w ustach (trzeba pamiętać że zależy nam na powtarzalności
      pomiarów czyli stworzeniu optymalnie tych samych warunków do pomiaru. Pod
      językiem są dwie kieszonki po dwóch stronach wędzidełka wybuerasz jedną i tam
      wkładasz końcówkę termometru, przy zamknietych ustach dokonujesz pomiaru.)
      jesli chodzi o pomiar w pochwie wystarczy, że ok 1/2 termometru znajdzie się
      wewnątrz, wtedy mamy pewność, że końcówka termometru styka się ze śluzówką bo o
      to chodzi.
      Kolejna ważna informacja dokonujemy pomiaru po minimum 3 godzinach snu oraz
      zaraz po przebudzeniu (czyli nie wykonujemy żadnej czynności oprócz sięgnięcia
      po termometr :)
      Nie wolno mierzyć w innych miejscach np pod pachą !!!
      Temperature najlepiej mierzyć w porannych godzinach. Dobrze gdy mamy możliwość
      codziennie o tej samej porze (np wstajemy codziennie do pracy, w sobotę i
      niedzielę gdy chcemy dłużej pospać mierzymy później zaznaczamy zmianę godziny i
      korygujemy ją według zasady: na każdą spóźnioną pełną godzinę odejmujemy 0,1
      st.C od wyniku pomiaru. Natomiast jeśli musieliśmy wcześniej zmierzyć
      temperaturę niż zwykle to na każdą pełną godzinę wcześniej zmierzoną dodajemy
      0,1 st.C. Korekty opisanej można dokonywać jedynie w porze od godziny 4 do 11
      przed południem. Jeśli ktoś pracuje na zmiany wystarczy, że będzie dokonywał
      pomiaru po 3 godzinach snu. Nic wtedy nie koryguje. Wykresy nie wychodzą takie
      ładne ale da się je interpretować. Zajżyj na naszą stronę do działu NPR i
      zobacz instrukcję interpretacji objawów płodnosci według metody podwójnego
      sprawdzenia (angielskiej),adres pod postem. Powyższe informacje dotyczą właśnie
      tej metody. Najlepiej skontaktuj się z nauczycielem NPR w celu nauczenia się
      dokładnie interpretacji objawów.
      Pozdrawiam Michał J. nauczyciel NPR - Gliwice
      www.dorodzin.gliwice.opoka.org.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka