Dodaj do ulubionych

Poronienia

24.04.06, 11:40
Czytajac rozwazania na temat "co wplywa na poronienia" mam zwatpienia.
Piszecie, ze poronienia wystepuja dlatego, ze slabe komorki nie sa w stanie
sie rozwijac i ze nie warto je ratowac bo moze sie urodzic martwe lub nie
zdolne do zycia dziecko. czy to nie oznacza, ze III faza to akurat czas gdy
żenska komorka slabnie, a my akurat wtedy wspolzyjemy w celu odlożenia
poczecia, czy nie ma mozliwosci, ze jesli dojdzie do poczecia i plod przezyje
to dziecko urodzi sie slabe?
Obserwuj wątek
    • maruda79 Re: Poronienia 24.04.06, 16:31
      III faza to faza nieplodnosci bezwzglednej - nie ma mozliwosci zajscia w ciaze
      jesli dobrze stosuje sie obserwacje.
    • lilith76 Re: Poronienia 26.04.06, 13:41
      komórka jajowa żyje tylko 24 godziny!
      III faza (jeśli nie spotkała się w ciągu tych godzin z plemnikiem) to czas,
      kiedy nie zapłodniona i niezdolna do zapłodnienia wędruje z jajnika do macicy.

podobno im starsza komórka jajowa, czyli im bliżej tej 24 godziny, tym jest
      gorszej jakości.

> Czytajac rozwazania na temat "co wplywa na poronienia" mam zwatpienia.

najlepiej w ogóle tego nie rozważać, bo każda miesiączkę będziesz opłakiwać
      jako poronienie. to absurd.
      • nglka Re: Poronienia 27.04.06, 12:04
        Niezapłodniona komórka jajowa żyje 24 godziny ale jest zdolna do zapłodnienia tylko przez kilka pierwszych godzin (w sporadycznych przypadkach - do kilkunastu pierwszych godzin). Nie słyszałam, by była "gorszej jakości" pod koniec możliwego zapłodnienia - skąd takie informacje? (z ciekawości pytam, bo chętnie zmienię swój punkt widzenia, jeśli jest inaczej).

Nie wiem czy można mówić o podtrzymaniu ciąży w III fazie bo mało która kobieta dowiaduje się o ciąży przed wystąpieniem miesiączki.
        Wczasne poronienie jeszcze orzed miesiączką może mieć wiele przyczyn, między innymi także puste jajo z nierozwijającym się zarodkiem.
        Jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż ratować. Nie bierz gorących ani bardzo zimnych kąpieli (chodzi o szok termiczny), nie spożywaj w tym czasie alkoholu, unikaj stresów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka