Dodaj do ulubionych

mam zapytanie

01.09.06, 13:25
Witam ...
Wiem,z e istnieje wyszukiwarka, ale jeśli ktoś byłby tak uprzejmy, zeby mógl
on - line odpowiedzieć mi na pytanie to bylabym bardzo wdzieczna.

Chodzi mi o to czy i w jaki sposób metody NPR wykazują cykle bezowulacyjne?
Innymi słowy, czy za pomocą metod NPR mozna ocenic czy dany cykl był cyklem
bezowulacyjnym.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniolki21 Re: mam zapytanie 01.09.06, 13:44
      oczywiscie ze mozna okreslic czy byla owulacja:)
      Jezeli bedziesz mierzyc temperature przez caly miesiac i nie bedzie skoku a
      dostanisz kolejny okres to znaczy ze nie bylo owulacji. Rowniez mozesz
      obserwowac sluz. Jezeli nie bylo sluzu plodnego to moglo do owulacji nie dojsc.
      Ale z tym sluzem to ciezej okreslic bo mozesz miec go malo, moze on byc dla
      Ciebie niewidoczny jednak moze byc i tyle wystarczy do zaplodnienia.
      Jezeli bedziesz w danym cyklu mierzyc temp, zaluzmy ze cykle masz 28 dniowe.
      To ok 13 -16 dnia powinien byc skok. Skok powinien byc ok 10 - 14 dni przed
      okresem. Tylko ze owulacja moze Ci sie opoznic. Wiec jezeli jestes np w 18 dniu
      cyklu i nie bylo skoku to znaczy ze moze byc za np. 3 dni. Wiec niepolecam
      wspluzycie wtedy:)
      Nie wiem dokladnie czy jezeli w danym cyklu nie bedzie owulacji to tempka
      bedzie jakas inna.
      • kora3 Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:07
        Dzieki za odpowiedź...
        przyznam się,z e zadaje to pytanie, choc nie stosuję NPR, aczkolwiek zdarzylo mi
        się robic owe wykresy i po prostu zcegos nie rozumiem.
        Jeśli sie nie obarazisz (obrazicie moze, bo nick wskazuje na liczbe mnogą) to
        wyjaśnię. jakiś zcas temu, przed naukami przedslubnymi dostalismy polecenie
        przygotowc te wykresy z temperaturą z min. 3 miesięcy. Zgodnie z wytycznymi
        stosowałam pomiar. Wykresy wykazywaly wzrost temperatury. Instruktorka, która
        prowadziła cześc dot. NPR podczas nuk zinterpretowała moje wykresy tak samo jak
        ja, a wiec nie moze tu być pomyłki wynikajacej z braku doswiadczenia.
        Tymczasem ja nie moglam miec wtedy owulacji na 100 proc. Jestem tego pewna, bo w
        tym czasie od 2 lat z przerwa 0,5 roku brałam doustna antykoncepcje.
        nikt nie potrafi mi wytłumaczyć, jak mój wykres mógl pokazywac owulację, której
        nie ma w dodatku 4 razy, dlatego pytam tu. Dodam, ze uprawialam wtedy normalnie
        mniej wiecej codziennie seks, wiec gdyby owulacja była zaszłabym w ciażę. poza
        tym byłam w trakcie regularnego brania pigulek 9znacznie już po normalnej
        przerwie), zas po ich odstawieniu pierwsze 3 cykle miałam bezowulacyjne, 4 juz
        normalny sprawdzono to testem. stąd moje pytanie, czy moze być tak, ze wykres
        pokazuje skok temperatury, nawet gdy owulacji nie ma...
        • aniolki21 Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:25
          jakie bralas pigulki?
          Ja kiedys bralam cerazette i podobno przy nich moze dochodzic do owulacji,
          tabletki te zageszczaja sluz i uniemozliwiaja plemnika dojscie to jajeczka.
          Jednak wtedy nie mierzylam temp wiec nie mam pojecia czy byl skok czy nie.
          Jednka moja wiedza na ten temat na razie jest mala wiec nie wiem co sie dzieje
          z temp jak sie bierze pigulki:(
          • kora3 Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:36
            aniolki21 napisała:

> jakie bralas pigulki?

femoden ...Z tego co mi wiadomo czyni cykle bezowulacynymi.

> Ja kiedys bralam cerazette i podobno przy nich moze dochodzic do owulacji,
            > tabletki te zageszczaja sluz i uniemozliwiaja plemnika dojscie to jajeczka.
            > Jednak wtedy nie mierzylam temp wiec nie mam pojecia czy byl skok czy nie.
            > Jednka moja wiedza na ten temat na razie jest mala wiec nie wiem co sie dzieje
            > z temp jak sie bierze pigulki:(

Jak wspomnialam ja mierzylam temperature na potrzeby nauk p. ślubnych, ale
            robilam to starannie zakladając, ze przecież nawet jeśli nie stosuję czegos
            teraz, zawsze sie moze wiedza przydać, zwłaszcza, kiedy chodzi o wiedzę o
            wlasnym organiźmie:) Stosowalam sie ściśle do zaleceń w intrukcji i te wyniki
            mnie zdumialy po prostu. Jednk tutaj jedna z koleżanek wyjaśnila, ze wzrost
            temp. moze pokazac czas ktory byl na owulacje, a niekoniecznie musiala ona z
            rożnych przyczyn wystąpić, moze tak było...

Teraz sobie przypominam, ze moja znajoma, ktora nie mogla zajśc w ciażę
            stosowała met. termiczna po to, by okreslic moment owulacji i wtedy własnie
            dzialać :) Nie zachodzila w ciażę, a jak mówiła, miała dobre wykresy. potem sie
            okazało, ze nie ma owulacji z powodu jakiegoś schorzenia .. To by potwierdzało
            teze, że pokazywany jest czs na owulacje.
            • aniolki21 Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:41
              Mozliwe ze do owulajci nie dochodzi z roznych przyczyn.
              Niestety nie jestem w stanie wytlumaczyc dlaczego wystepuje skok temp.
              Poprostu ucze sie tego od niedawna i jeszcze za malo wiem.
              Moze ktos inny bedzie w stanie Ci wytlumaczyc cos wiecej.
              Pozdrawiam:)
              • kora3 Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:45
                aniolki21 napisała:

> Mozliwe ze do owulajci nie dochodzi z roznych przyczyn.
                > Niestety nie jestem w stanie wytlumaczyc dlaczego wystepuje skok temp.
                > Poprostu ucze sie tego od niedawna i jeszcze za malo wiem.
                > Moze ktos inny bedzie w stanie Ci wytlumaczyc cos wiecej.
                > Pozdrawiam:)

dzieki .. Nie jest to dla mnie az taki priorytet, po prostu mnie ciekawiło, a że
                o metodach NPR nie wiem zbyt wiele (w każdym razie na pewno nie tyle i le
                stosujące je osoby) to pozwolilam sobie zpytać wsrod Was, bo macie praktyke.
                Serdeczne dzieki za poswiecenie mi czasu ...
                Pozdrawiam !!!
    • emilia_a Re: mam zapytanie 01.09.06, 14:04
      Jeżeli nie będzie utrzymującego się wzrostu temperatury i pojawi się
      krwawienie, to znaczy, że:
      -albo nie było owulacji i jest to miesiączka(jeśli w dalszym ciągu temp. nie
      wzrasta podczas czy po krwawieniu)
      -albo to krwawienie to krwawienie śródcykliczne świadczące o zbliżającej się
      owulacji (wtedy będzie w czasie krwawienia bądź po nim skok temp świadczący o
      owulacji).

Natomiast ani skok temperatury, ani prawidłowy poziom progesteronu jak po owu,
      ani nawet monitoring usg, ani testy owulacyjne nie są gwarantem, że odbyła się
      owulacja. Zdarzają się przypadki, że pomimo wszelkich objawów coś zaszwankuje i
      owulacji nie będzie. Te wskaźniki świadczą na 100% jedynie o tym, że był już
      czas na owulację w tym cyklu i po tym czasie już do końca cyklu jej nie będzie.
      Tu jest wątek wyjaśniający to dokładnie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=31386864&a=31541236
      i artykuł:
      www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=15&s_id=1&ss_id=3
      • kora3 Dzieki ... 01.09.06, 14:09
        Teraz już rozumiem .. Przeczytaj prosze mój wcześiejszy wpis. tam jest napisane
        skąd moje wątpliwosci.
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
        • emilia_a Re: Dzieki ... 01.09.06, 14:20
          Tylko dziwne jest to, że miałaś skok nawet podczas brania pigułek -
          teoretycznie wtedy powinna być cały czas wyższa temp, taka jak po skoku. Ale co
          tam, widać w praktyce jest inaczej.
          A jak te cykle po odstawieniu, wtedy też mierzyłaś temp i był skok?
          • kora3 Re: Dzieki ... 01.09.06, 14:30
            emilia_a napisała:

> Tylko dziwne jest to, że miałaś skok nawet podczas brania pigułek -
            > teoretycznie wtedy powinna być cały czas wyższa temp, taka jak po skoku. Ale co
            >
            > tam, widać w praktyce jest inaczej.
            > A jak te cykle po odstawieniu, wtedy też mierzyłaś temp i był skok?

Mierzyłam z ciekawości, przyznaję .. Był :)
            Ja mam w ogóle bardzo regularne miesiaczki, choc prowadzę dośc nieregularny tryb
            życia. W tamtym okresie był on jednak mniej nieregularny, niż np. teraz :)

Podczas brania pigulek nie miałam żadnych objawów na plus, ani też na minus
            jesli chodzi o zmiany hormonalne, a wiec zero tycia, zero psucia cery, żadnych
            zawrotow glowy itepe. jedyne co mi na plus wtedy dzialało to brak bólu brzucha
            podczas pierwszego dnia @. Wszystko inne tak samo włązcnie z tym, ze choc
            specjalnie tego nie obserwowałam z braku potrzeby, ale jednak widzialam, śluzem.
            Nie wiem jak to wytlumaczyć ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka