Dodaj do ulubionych

Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy?

08.05.07, 09:09
Przez ostatnie cztery dni moja temp utrzymywala sie na poziomie 36,8. Wczoraj
wieczorem pojawilo sie lekkie plamienie ktore w nocy przerodzilo sie w okres.
Wczorajszy dzien biore za poczatek nowego cyklu?
Teraz nie mierze temp az do konca okresu?
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy? 08.05.07, 10:08
      wiesz co to jest bardzo elastyczna sprawa, ja bym dzis przyjela 1 dzien cyklu,a
      tak z ciekawosci ile bylo dni II fazy liczac wlacznie z wczorajszym dniem?

tak teraz przez 4 dni @ mozesz tempki nie mierzyc, ale juz w sobote mozesz
      zaczac
      • veevaa Re: Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy? 08.05.07, 10:52
        Bylo 10 dni III fazy. W 19 dc temp sie zaczela podwyzszac.
        • wiosenka1 Re: Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy? 08.05.07, 10:59
          hej

kilka pytanek

czy to pierwszt=y obserwowany cykl przez Ciebi?
          czy starasza sie o dzidzie?
          czy mozesz wrzucic tu swoje tempki, caly cykl?
          • veevaa Re: Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy? 08.05.07, 11:15
            To byl moj pierwszy cykl po odstawieniu tabletek. Nie staram sie o dziecko:)
            Wrzucam wykres z FF:
            www.fertilityfriend.com/home/dee06
            • bystra_26 poczatek cyklu 08.05.07, 12:04
              Pierwszy dzień cyklu to ta doba, w której zaczyna się normalna miesiączka -
              "full red flow" jak to piszą. Okres o 21.00 5. maja zaczyna cykl 5. maja, okres
              o 3.00 6.maja zaczyna cykl 6. maja.

Plamienia to jeszcze stary cykl. Są związane z obniżającym się poziomem
              progesteronu.

Generalnie trzeba cykl zaczynać zawsze według tej samej reguły.

Z temperatura jest różnie, więc nie jest ona wyznacznikiem końca/początku
              cyklu. Jedym spada pod linię 2 dni przez okresem, innym w 3 dniu okresu. Co
              organizm, to inaczej.
              • veevaa Re: poczatek cyklu 08.05.07, 12:11
                W takim razie musze poprawic sobie... Ze cykl sie zaczal dzisiaj. O rety, to
                chyba jest najbardziej skomplikowana czesc NPR:D
                • wiosenka1 Re: poczatek cyklu 08.05.07, 12:35
                  dobrze masz cykl zaznaczony na FF, zaczal sie nowy cykl dzisiaj, 8.05
            • wiosenka1 Re: Koniec I cyklu, poczatek nowego - jak,kiedy? 08.05.07, 12:33
              bez starszenia, krotka masz faze II-10dni, norm to 12-16 dni, ja mam od zawsze
              11dni
              proponuje sparwdzic jej dlugosc w kolejnych cyklach
              ja przy zachodzeniu w ciąże dostajje progesteron, on wydluza II faze, sa jakies
              naturalne ziola czy tableteczki na wydluzenie drugiej fazy

oj dlugo szukalam, kiedys na NPR pisali jak łykac i co zeby przedluzyc II faze

1. Magnez + wit B6 - łykasz codziennie
              2. Olej z wiesiołka brany od 1 dc aż do owulacji
              3. Castagus

Powyższe praparaty wpływaja na pracę ciałka żółtego i tym samym na przedłużenie
              fazu lutealnej.
              Najważniejsze 2 zasady
              1. Brac regularnie
              2. Nie zrazać się początkowym brakiem efektu - czasem trzeba czekać kilka cykli
              na widoczne efekty
              • bystra_26 co wydłuża II fazę? 08.05.07, 12:52
                Jedynym sposobem bezlekowym,, o którym na dziś dzień wiem, jest spanie w
                całkowicie zaciemnionym pokoju od początku fazy wyższych temperatur do okresu --
                > źródło: Roetzer.

Na razie nie widzę efektów, a szkoda.

Jak za krótka II faza jest przyczyną niemozności utrzymania ciązy we wczesnym
                stadium, to się ją przedłuża braniem syntetycznego progesteronu (luteina,
                duphaston), ale to zawsze hormony i w innych celach nie polecam.

wiosenka1 napisała:

> 1. Magnez + wit B6 - łykasz codziennie
                > 2. Olej z wiesiołka brany od 1 dc aż do owulacji
                > 3. Castagus

Niestety to nie jest na wydłużenie fazy lutealnej (wyższych temperatur).

Magnez+Wit B6 - pomaga przy bolesnych miesiączkach i plamieniach w okolicy
                okresu; powinien tez łagodzić psychicznego PMSa, bo magnez wspomaga układ
                nerwowy

Olej z wiesiołka - na poprawę śluzu, żeby było więcej i o cechach bardziej
                płodnych

Castangus - na obniżenie prolaktyny (czyli dla tych, co chcą zajść a nie mogą,
                i tych, co mają cykle bezowulacyjne spowodowane za wysokim poziomem
                prolaktyny), trzeba brać regularnie minimum 90 dni
                • veevaa Re: co wydłuża II fazę? 08.05.07, 18:54
                  Ta metoda roetzera wywolala u mnie salwe smiechu i jest niemozliwa do
                  realizacji:D sory:D
                  juz po jednym cyklu sie mam martwic? 11 dni to faktycznie zle?
                  • wiosenka1 Re: co wydłuża II fazę? 08.05.07, 22:53
                    Veevaa masz 10 dni wyzszych tempek, czyli II faza trwa u Ciebie 10 dni, to nie
                    jest źle, ale za krótko.
                    Nie wiem nie mam takiej wiedzyu czy powinnaś to bagatelizowac.
                    My tu sobie piszemy, bo coś tam wiemy, bo ja np się staram i wiem ze moje 11
                    dni było dobre 6 lat temu, teraz do tego doszło kilka innych rzeczy, ale to
                    wszystko ze sobą współgra, bo krótka faza lutealna to niedomoga ciałka żółtego,
                    coś jest nie tak z progesteronem. Jeśli masz chęci to załóż nowy wątek,
                    zobaczysz posypie się sporo mądrych i cennych informacji dla Ciebie, na
                    przyszłośc, może Ci sie przydadzą a może nie.
                    Mierzenie tempek i odkrycie u siebie krotkiej fazy lutealnej, to jakby zrobic
                    tomograf czy usg i dowiedziec sie o czyms waznym, to nic zlego przeciez.
                    Oczywiscie kolejne wykresy dadza lepszy obraz tego wszystkiego.
                    Przepraszam jesli urazilam, pozdrowionka.
                    • veevaa Re: co wydłuża II fazę? 09.05.07, 08:49
                      Nie urazilas:) Czekam na dobre rady i slowa pocieszenia, no ale jesli nie ma na
                      to rady, to wole prawde:) Zobacze, jak bedzie w tym cyklu, na razie sie nie
                      stresuje, bo sie o dziecko nie staram. Moze to tylko skutek odstawienia tabletek
                      (oby)? Poczekamy, zobaczymy. W wakacje pojde do ginekologa na kontrolna, to
                      wezme ze soba wykresy i pogadam z pania dr (moze mnie nie poturbuje smiechem)...
                      • anulka_1 Re: co wydłuża II fazę? 10.05.07, 11:18
                        Po odstawieniu tabletek faza lutealna może być przez kilka m-cy krótsza. To
                        normalne! Poczytaj sobie o NPR po odstawieniu tabletek.
                  • imbirka Re: co wydłuża II fazę? 09.05.07, 09:22
                    >>Ta metoda roetzera wywolala u mnie salwe smiechu
                    A to czemu? Światło, nawet w małych ilościach, może wpływać na pracę przysadki i
                    podwzgórza, które "rządzą" cyklem. Zaciemnienie pokoju przed snem to pierwszy
                    krok do regulacji cyklu, i w odróżnieniu od leków, całkowicie pozbawiony skutków
                    ubocznych.
                    • veevaa Re: co wydłuża II fazę? 09.05.07, 09:55
                      Nie wiem, dlaczego:) Wyobrazilam sobie jaskinie, siebie w ciemnych okularkach i
                      diabli wiedza, co jeszcze:)
                      Ale serio - nie pamietam, zeby mnie uczono, ze przysadk jest niesamowicie
                      wrazliwa na swiatlo... To chyba u niedzwiedzi costam jest wrazliwe i dlatego ida
                      spac na zime...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka