Dodaj do ulubionych

Poproszę o intepretację i uwagi

26.06.07, 12:12
Bardzo proszę wszystkich chętnych o interpretację i uwagi. Wrzucam pierwszą
część swojego cyklu. Temperatura i śluz obserwowane regularnie, szyjka nie
całkiem:
1 dc - @
2 dc - @
3 dc - @
4 dc - plamienie
5 dc - ciut plamienia, t. 36,1 mierzona sporo wcześniej niż zwykle - ok. 1,5
godziny, śluzu brak, szyjka nisko, kłujący ból podobny do owu, napięcie w
piersiach
6 dc - 36,4, śluzu brak, napiecię w piersiach
7 dc - 36,5, śluzu brak, szyjka nisko, twarda, napięcie w piersiach
8 dc - 36,6, śluzu brak, szyjka nisko, twarda, napięcie w piersiach
9 dc - 36,4, śluzu brak, szyjka?, współżycie
10 dc - 36,6, śluzu brak, szyjka, napięcie w piersiach
11 dc - 36,4, śluz odczuwalny, przezroczysty wodnisty, szyjka wyżej, ból
podobny do owu, napięcie w piersiach
12 dc - 36,3, odczucie mokra, śluz leciutko ciągnący, ale w zasadzie prawie
wcale, szyjka wyżej, miękksza, współżycie
13 dc - 36,2 (po ok. 1,5 godziny snu - inaczej sie nie dało - taka noc), śluz
przezroczysty, nieciągnący, mokro, ból podobny do owu, napięcie w piersiach,
szyjka?
14 dc - 36,4, śluz lepki, biały, mokro, szyjka wysoko, miękksza, napięcie w
piersiach
15 dc - 36,6, mokro, śluz gęsty, biały, szyjka bardzo wysoko, miękka, ból jak
owu, napięcie w piersiach, współżycie
16 dc - 36,8, mokro, śluz lepki, gęsty, szyjka bardzo wysoko, miękka, ból
17 dc - 36,7 (dziś)

Ostatnich 5 cykli - 29 dniowych (przedostatni 30), staramy się o dziecko.
Piszę kiedy było współżycie, bo ono może mieć podobno wpływ na wygląd śluzu,
ale nie wiem do kiedy. Piszę o napięciu w piersiach, bo było bardzo silne (i
raczej nie spotykane w tym czasie) szczególnie w dniach 13, 14, 15dc.
Niepokoi mnie dzisiejszy spadek tempki. Czy Waszym zdaniem owu była? Nie
bardzo rozumiem ten cykl, zwłasza, że nie było raczej typowego ciągnącego
śluzu. Dodam, że ja ogólnie nie mam w ogóle zbyt dużo śluzu.
Bardzo proszę o Wasze zdanie - czy coś się może dziać (chodzi mi o to czy
może być coś nie tak z moim cyklem - jakiś zaburzony czy co?), czy według Was
wszystko jest w porządku? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 26.06.07, 20:23
      Dziewczyny... Odpowiecie mi jakoś???
    • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 26.06.07, 21:20
      owu byla, jest lub lada moment bedzie, tempka pierwsza wyzsza w 16dc, dzis
      niewielki spadek, poczekajmy na jutrzejsza, linia na 36.6, jedynie to te mokro
      za dlugo trwa, ale mam wrazenie ze to pozostalosc po przytulanku, i szyjka
      jeszcze wczoraj miekka i wysoko, moze dzis sie zmieni

wszystko ok, dzis net mi nie chodzil, bo burza byla, ale juz dziala
      • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 26.06.07, 21:39
        Dzięki dzięki, ja nie miałam zamiaru popędzać, tylko nie chciałam żeby mi wątek
        spadł. Ale ten tekst: owu była, jest lub lada moment będzie, mnie rozbroił!
        WIosenka, jak wrzucę jutro obserwacje, czy pojutrze - wytłumaczysz jak to jest
        z tą owu. Niby wiem, że jak są trzy wyższe tempki to znaczy owu była, tylko czy
        potrafimy określić mniej więcej kiedy?
        Dziękuję jeszcze raz i jutro czy pojutrze (dla lepszego obrazu dam znać). Uff -
        już myślałam, że coś się zrobiło nie halo ;-)
        PS. A jak u Ciebie?
        • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 26.06.07, 21:49
          nie odbieram ze popedzasz, no cos Ty, wiem jak to jest jak czekasz zeby ktos
          odpisal, spoczki

rozbilam ha ha, a ja i inne forumowiczki piszemy to ciasgle, mam takie wrazenie

owu jest z reguly w dniu szczytu sluz, ale rowniez moze byc na 3 dni przed
          skokiem tempki a nawet do drugiego dnia wyzszej tempki, wiec dzialajcie jeszcze

pozdrawiam

tylko jeden jajnik wie kiedy byla owu, i tak tez tu pisza, i na usg czasami uda
          sie przyblizyc termin owulacji
      • istota Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 00:57
        wiosenka1 napisała:

> jedynie to te mokro za dlugo trwa

wyglada mi na to ze Fruzia ma dokladnie takie same obserwacje jak ja, sluz
        nierozciagliwy i mokro, moze te typy tak maja :)
        • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 12:47
          tak Fruzia szczyt z reguly jest dniem owu, ale moze byc +- 2 dni
          zmien termometr i wowczas cykle beda bardziej czytelne, pozdrawiam
          na poczatku cyklu term mozesz wymienic, ale w polowie juz nie, z allegro
          dostaniesz go w kilka dni
    • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 28.06.07, 12:38
      Rzucam od nowa do dziś włącznie. Naprawdę poważnie mnie niepokoi ta stosunkowo
      niska temparatura w ostatnich dniach - dziewczyny - powiedzcie, czy wszystko
      jest ok? Czy owu była? Bo skok nie był duży. No i ta dzisiejsza tempka....
      1 dc - @
      2 dc - @
      3 dc - @
      4 dc - plamienie
      5 dc - ciut plamienia, t. 36,1 mierzona sporo wcześniej niż zwykle - ok. 1,5
      piersiach
      szyjka?
      piersiach
      17 dc - 36,7, śluzu w zasadzie brak,, szyjka nisko, twarda
      18 dc - 36,7, śluz tylko na szyjce, biały, lepki. szyjka nisko
      19 dc - obudziłam się i zmierzyłam (temometr elektroniczny, pikający), ale
      usnęłam, pierwszy raz mi się zdarzyło, że nie słyszałam - nabiło 36,9. Ale, że
      usnęłam, to jak się obudziłam (po kilku dosłownie minutach) zmierzyłam jeszcze
      dwa razy, raz po raz, wyjmując od razu po pikaniu i wyszło 36,7!
      Proszę o Wasze zdanie - czy to normalne? A dzisiejsza tempka - czy ta wyższa
      mogła się "nabić", bo było za długo trzymane? Oczywiście nie wstawałam z łóżka
      i zmierzyłam dwa kolejne razy i było tak samo...
      No i najbardziej interesuje mnie czy tak niewielki skok powyżej podstawowej
      potwierdza owu?
      Z góry dzięki
      • bystra_26 owulacja 28.06.07, 12:48
        Metody objawowo-termiczne nie dają 100% pewności, co do owulacji. Jak wykres
        jest dwufazowy, to znaczy, że najprawdopodobniej w tym cyklu owulacja wystąpiła.

Dowody na 100%, to ciąża z danego cyklu lub monitoring w momencie pęknięcia
        pęcherzyka.
      • lacitadelle mierzenie tempki - ważne!! 28.06.07, 13:13
        Dziewczyno,

jeżeli mierzysz tempkę termometrem elektronicznym z jednym miejscem po
        przecinku, to Twoje pomiary w ogóle nie są wiarygodne!

jak zaczynałam swoją przygodę z npr, też kupiłam sobie taki termometr,
        doczytałam, że ma być microlife, ale że ma mieć 2 miejsca po przecinku już
        niestety nie :( bardzo szybko moja wrodzona ciekawość pozwoliła mi odkryć, że
        tempka zmierzona do czasu pikania jest za każdym razem inna: różnice nawet do
        0,3 stopnia. Już chciałam reklamować, kiedy doczytałam na opakowaniu, że to
        normalne, bo ten termometr ma dokładność +/- 0,2 stopnia.

Tak więc poszperałam na forum i okazało się, że tempka w ustach to w ogóle
        powinna być mierzona przez co najmniej 5, jak nie 8 minut bez otwierania ust,
        niezależnie od tego, jakim termometrem i wypracowałam na podstawie doświadczeń
        swoją metodę, tzn. mierzę 5 minut i otrzymuję czytelne wykresy. Wiele razy
        czekałam do 8 minut (zerkanie kątem oka, bo termometru nie można wyjmować w
        trakcie mierzenia) i nic się nie zmieniało w stosunku do 5 minut.

w każdym razie moim skromnym zdaniem Twój sposób mierzenia wyklucza dokładne
        pomiary i każe ze sceptycyzmem podchodzić do zanotowanych tempek.

To dopiero ta 36,9 jest prawidłowo zmierzona, nie ma coś takiego, jak za długie
        trzymanie - im dłużej trzymasz, tym masz wynik bardziej zbliżony do rzeczywistego.

tak czy siak - skoro staracie się o dziecko, nie ma to jakiegoś większego
        znaczenia. A od następnego cyklu (o ile oczywiście w tym się nie uda, czego Wam
        nie życzę :) mierz starannie, czyli co najmniej 5 minut, bez zwracania uwagi na
        pikanie.

Pozdrawiam!
        • fruzia27 Re: mierzenie tempki - ważne!! 28.06.07, 14:14
          Dziękuję dziewczyny. Zasadniczo chodziło mi o to czy nie widać ewidentnie, że
          jest coś nie tak.
          Co do owu, to popróbujemy jeszcze kilka razy (no chyba, żeby się udało
          wcześniej...) i pewnie zrobię monitoring (dla mojego spokoju i wtedy będę
          spokojnie czekać). Ale dzięki za cenne uwagi.
          No a co do termometru, jak się nie uda, to kupię sobie ten lepszy, bo kupując
          ten nie wiedziałam, że to takie ważne. W pochwie też mierzyć 5 minut? Bo ja tam
          zawsze mierzę...
          Pozdrawiam!
          • wiosenka1 Re: mierzenie tempki - ważne!! 28.06.07, 15:29
            Fruziu wzielas sie ostro do pracy. I dobrze.
            Proponuje Ci od nastepnego cyklu mierzenie temperatury i obserwacje sluzu.
            Szyjke narazie testuj, ale nie bazuj na niej, wszystkiego pomalutku sie
            nauczysz.
            Otoz jesli interpretujemy cykl, to bierzemy ostatni objaw jako szczyt, mokro
            zawsze bedzie mlodnoscia, i miekka szyjka i wysoko polozona rowniez, w zwiazku
            z tym przyjmujemy szczyt sluzu i szyjki w dniu 16 cyklu, i po tym dniu szukamy
            wyzszej tempki, pierwsza tempka wyzsza byla dzis-36.9. Linia podstawowa dosc
            wysoko 36,8. Byc moze te objawy sluzu i szyjki byly bledne, byc moze-
            niekoniecznie, i wowczas wiadomo owu sie odbyla wczesniej, ale trzymajmy sie
            objawow opisanych przez Ciebie.
            Dzisiejsza tempka 36,9, przyjmijmy ze taka wlasnie byla. Dlaczego:moj termometr
            nie naciaga, czyli dluzsze trzymanie go w pochwie (juz po pipaniu) nie
            podwyzsza mi tempki, od nastu lat wyciagam termometr po pipaniu. W przypadku
            mierzenia w ustach moze jest inna prawidlowosc. Mozesz wszystko oczywiscie
            sobie przetestowac i robic po uwazaniu, ale w tym cyklu prosze juz nie zmieniaj
            sposobbu mierzenia, czyli termometr wyciagaj po pipaniu.
            Podsumowywujac okreslamy, ze dzis byla pierwsza wyzsza tempka, staranka
            kontunuujcie. I wrzuc kolejne swoje 2 tempki, mam nadzieje ze nie zburza nam
            toku myslenia.
            Trzymaj sie, jestes dzielna, draz temacik, bedziesz alfa i omega.
            Pozdrowionka.
            • fruzia27 Re: mierzenie tempki - ważne!! 29.06.07, 00:04
              Widzisz Wiosenko, ja myślałam, że pierwsza wyższa to ta 36,8 z 16 dc. Tym
              bardziej, że w 17 dc szyjka już wyraźnie była nisko, ale skoro mówisz, że
              dzisiejsza, to pewnie masz rację. No nic zobaczymy jutro i za kilka dni. Muszę
              sobie do następnego cyklu nabyć ten termometr dokładniejszy. Jakoś nie podobają
              mi się te tempki - takie skaczące - w tamtym cyklu było jakoś tak jasno i
              prosto ;-)
              Pozdrawiam serdecznie!
            • lacitadelle Re: mierzenie tempki - ważne!! 29.06.07, 10:10
              > Dzisiejsza tempka 36,9, przyjmijmy ze taka wlasnie byla. Dlaczego:moj termometr
              >
              > nie naciaga, czyli dluzsze trzymanie go w pochwie (juz po pipaniu) nie
              > podwyzsza mi tempki, od nastu lat wyciagam termometr po pipaniu.

podstawowe pytanie: masz termometr z jednym czy dwoma miejscami po przecinku?
              • wiosenka1 Re: mierzenie tempki - ważne!! 29.06.07, 11:33
                Fruziu tez myslalam ze pierwsza wyzsza bedzie inna, kilka dni temu tak
                rozwazalysmy, ale zobacz jak to teraz wyglada, tempka juz niby skoczyla, a
                objawy mokrosci i szyjki przeciagnely sie nam nieco dluzej, w zwiazku z tym po
                objawach szukamy dopiero piuerwszej wyzszej, i jesli w 16dc-36.8 bylo jeszcze
                mokro to po tym dniu szukamy wyzszej tempki, czyli dopioero w 19dc mamy wyzsza

a jaka byla dzisiaj tempka?

byc moze ze owu byla wczesniej jednak, a objawy jakos nie trafione, Fruzia
                zaopatrz sie w termometr z dwoma miejscami, poszukaj w watkach wrzucalam MT
                1622, z allegro mozna kupic i zobaczymy co bedzie w kolejnym cyklu

pozdrowka
                • wiosenka1 Re: mierzenie tempki - ważne!! 29.06.07, 11:39
                  uzywam term z dwoma miejscami po przecinku
                  • lacitadelle Re: mierzenie tempki - ważne!! 29.06.07, 11:51
                    > uzywam term z dwoma miejscami po przecinku

wierz mi, on jest nie do porównania z tym z jednym miejscem.

tak jak jest napisane na opakowaniu: ma dokładność (w momencie pikania) +/- 0,2
                    stopnia, co go od razu skreśla do celów NPR.

Nieraz robiłam takie eksperymenty, że mierzyłam 3 razy w krótkich odstępach
                    czasu i dostawałam 3 różne pomiary. I dlatego byłabym ostrożna przy
                    interpretowaniu pomiarów autorki wątku.

Ale po 5 minutach mierzenia jest już ok i wychodzą normalne wykresy.
    • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 29.06.07, 23:46
      Witaj Wiosenko! Dziś 20 dc i było 36,9! Wróżka jesteś czy coś? ;-) No pamiętam,
      gdzieś wrzucałaś link z tym termometrem, kupię sobie taki, jak tylko mi się
      uda - przed wakacjami. Bo chyba jak nie zdążę, to nie ma sensu jak zacznę
      następnym cykl ze starym termometrem, po kilku dniach go zmieniać? CHyba to
      zakłóci pomiary? Czyli szczyt przyjmujemy 16 dc - czy to teoretycznie dzień
      owulacji?
      Pozdrawiam i dobrej nocki!!!
      • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 22:21
        21 dc - 36,9, czyli wszystko ok - zgadza się Wiosenko? Fajnie, że jesteś, bo ja
        już w panikę wpadałam - ja już niestety tak mam, niby sobie tłumaczę, że to bez
        sensu, ale to nic nie daje.
        Jeszcze jedno - dziś znowu lekkie uczucie mokra - nie było współżycia, więc to
        na pewno nie to, nawet sprawdzałam śluz palcem (sorki za obrazowy opis, ale
        chcę dokładnie), raczej przezroczysty, ale nieciągliwy. Chciałam sprawdzić
        szyjkę - bo ze śluzem u mnie to jest go nie zadużo i czasem jak badałam szyjkę,
        to wtedy miałam lepszy obraz śluzu - tego z szyjki. No i sprawdzam, a tu nic -
        uciekła gdzieś czy co??? Zwykle robię to w tej samej pozycji i nawet w środku
        cyklu, jak była wysoko udawało mi się ją złapać. Nie chciałam robić
        tam "zamieszania", bo pisałaś, że jeśli się staramy o dziecko, lepiej tam
        nie "gmerać", więc jak jej nie wyczułam, to dałam spokój - cóż to może być?
        • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 22:31
          Fruzia ja mam tak, że 19dc-36,9 i 21dc-36,9, a 20dc-dziura.
          tej wilgotności bym sie raczej nie czepiała, poprostu ten typ tak ma, myslę, że
          w kazdym cyklu bedziesz te wilgotnosc obserwowac. A szyjka, uciekla czylki jest
          wysoko, a jaka byla, twarda miekka rozpulchniona, otwarta zamknieta? i czy ja
          badalas o tej samej porze co zawsze?
          • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 22:47
            U mnie od 19 dc jest codziennie 36,9 - więc chyba prawidłowo? A szyjka
            przedwczoraj chyba była nisko i raczej twardawa. A dziś w ogóle jej nie
            znalazłam ;-), ale jak pisałam - nie chciałam robić zbytnich poszukiwań, bo to
            druga część cyklu. Sprawdzam mniej więcej o tej samej porze - czy powinno to
            być codziennie np. o 22 (jak tempki - codziennie o tej samej godzinie), czy
            wystarczy, że jest to późny wieczór?
            • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 23:01
              skoro nie moglas siegnać szyjki to znaczy że była bardzo wysoko, ale tez nie
              chciałaś za bardzo jej szukać, i dobrze, była owu, nie gmeramy i juz, choc i ja
              czasem sie podkuszę

skoro była wczoraj nisko i twarda to juz na bank po owu, 3 tempki 36.9 też o
              tym świadczą inaczej byc nie może

w nastepnym cyklu wiesz juz jak działać, prawda że bedzie o niebo lepiej

zyczę powodzonka
              • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 30.06.07, 23:15
                Prawda :-)
                Pokusisz się i co? Bo ja w tamtym cyklu właśnie sprawdzałam i jak zeszła na
                dół, to już była. Ale może ten cykl inny - jakiś taki jak dla mnie mniej
                regularny, bo kiepsko u mnie ze spaniem? Śpię mało, bardzo późno się kładę i
                ogólnie jestem zmęczona... Ale jutro na tydzień jadę odpocząć, więc może
                następny będzie bardziej podobny do książkowego ;-)
                Dobranoc i dziękuję
                • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 01.07.07, 13:14
                  bedzie dobrze Fruzia, odpocznij, miłego urlopu i wypoczynku.
    • fruzia27 Re: Wiosenko!!! 10.07.07, 23:02
      Wygląda na to, że się udało! :-)))
      W terminie @ zrobiłam test i wyszły 2 kreski!!! A ja się tak martwiłam, że mam
      strasznie dziwny ten cykl...
      Mogę wrzucić do końca - z czystej ciekawości, żebyś się wypowiedziała? Bo
      analizowałam go zanim robiłam test i wg mnie wzrost tempki był słaby w stsunku
      do linii podstawowej i ciekawi mnie dlaczego - jak chce Ci się przejrzeć, to
      daj znać - wrzucę całość.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję szczególnie Tobie (!) -oraz Innym za cenne
      uwagi i pomoc wszelką - fruzia :-)
      • agafrytka Fruziu,gratuluję! 11.07.07, 08:52
        Post adresowany do Wiosenki-ale chciałabym złożyć Ci serdeczne życzenia:radości
        z noszenia dzieciątka i wielu,wielu ciepłych dni.
        To cudnie,że jesteś Mamą.
        Pozdrawiam
      • lacitadelle Re: Wiosenko!!! 11.07.07, 11:41
        Fruziu,

serdeczne gratulacje!

i powtarzam raz jeszcze - pewnie ten wzrost taki słaby wynikał ze złego termometru.

Pozdrawiam i życzę Wam dużo zdrowia!
        lacitadelle
        • wiosenka1 Re: Wiosenko!!! 11.07.07, 19:56
          Fruziu ale fajowo, ściskam. Ale prosze wrzuc resztę tempek, skok jak skok,
          poniżej w mojej stopce mam dwa wykresy ciążowe, zobacz wcale nie mam szalonych
          skoków, max chyba 0,35.
          • fruzia27 Re: Wiosenko!!! 11.07.07, 22:24
            Bardzo Wam - Kobietki za gratulację dziękuję :-). Adresowałam do Wiosenki, bo
            to Ona mi w tym poście głównie doradzała, ale ogólnie się chciałam też
            podzielić.
            Wrzucam wykres:
            5 dc - 36,1 mierzona sporo wcześniej niż zwykle - ok. 1,5
            piersiach
            szyjka?
            piersiach
            17 dc - 36,7, śluzu w zasadzie brak,, szyjka nisko, twarda
            18 dc - 36,7, śluz tylko na szyjce, biały, lepki. szyjka nisko
            19 dc - 36,9, raczej sucho
            20 dc - 36,9, raczej sucho
            21 dc - 36,9 ciut wilgotno
            22 dc - 36,8
            23 dc - 36,8 aż do 25 dc
            26 dc - 36,7
            27 dc - 36,8 aż do 30 dc (29 dc zrobiłam test) no i do dziś 32 dc już nie
            mierzyłam (mam budzik w telefonie i go zmieniałam i mi nie dzwonił).
            Czy dalej mierzyć tempki aż do 20 dni po planowanej @? Czy 20 wyższych tempek i
            spokój?
            Ponadto na jakiej wysokości powinna być linia podstawowa? No i kiedy w
            przybliżeniu Waszym zdaniem była owu?
            Dobry taki skok? Może rzeczywiście to przez kiepski termometr?
            Pozdrawiam f
            • wiosenka1 Re: Wiosenko!!! 11.07.07, 22:54
              Fruziu wyrażny objaw szczytu sluzu i szyjki w dniu 16, w zwiazku z tym pierwsza
              wyzsza w 19dc a linia na 36.8

tempke mierzyc warto do 3 miesiaca ciąży włącznie, jesli tempka spada poniżej
              lini, to warto skontrolowac progesteron

zycze zdrowka
              • fruzia27 Re: Wiosenko!!! 11.07.07, 23:18
                Dzięki bardzo i za tę radę z mierzeniem tempki. Czyli wynika z tego, że taki
                nieduży skok też jest w porządku?
                Będę mierzyć w takim razie tempki, w tamtej ciąży miałam dość długo plamienia i
                brałam Duphaston, więc to może mi pomoże, choć mam nadzieję, że się obejdzie
                bez tego. Muszę sobie jakoś wykres dokleić.
                Więc jak mi spadnie poniżej 36,8 to wtedy badać? Ale jak będzie równo 36,8
                czyli jak ostatnie dni, znaczy że jest ok?
                To się bada z krwi? Wiesz coś na ten temat? Można samemu bez skierowania? Bo
                wczoraj się dowiedziałam w szpitalu, że w przychodni nie ma zapisów, aż się
                strajk skończy!!! Więc na razie nie ma co liczyć - jakby co na skierowanie :-(

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :-)
                • agafrytka Fruziu 12.07.07, 09:49
                  Linią podstawowa przebiega na poziomie 36,6.
                  Zatem skok miałaś bardzo ładny i tym samym tempka utrzymuje się na dobrym
                  poziomie-cały czas nad linią.
                  Jeżeli zauważysz spadek,który utrzyma się przez kilka dni,idź po prostu do
                  gina,żeby zobaczył czy wszystko jest w porządku.Zazwyczaj niedługo po spodku
                  tempki/za linię/towarzyszy ból i krwawienie.Dlatego często gin przepisuje
                  właśnie duphaston,luteinę.
                  Oczywiście plamienia i krwawienia mogą też mieć inną przyczynę.
                  Ale tym nie zawracaj sobie na razie głowy.Ciesz się dzieciątkiem i myśl o
                  tym,że nic się złego nie dzieje,po prostu jest dobrze!
                  • wiosenka1 Aguś 12.07.07, 15:17
                    dzieki za info, nie wiedziałam o ty, to wiele wyjaśnia, faktycznie ta linia za
                    wysoko mi sie wyadwala, ale myslalam ze te tempke trzeba wziąć pod uwagę, i
                    tylko dwa dni! oki, dzieki
              • agafrytka Re: Wiosenko!!! 12.07.07, 09:42
                Wiosenko,mała poprawka-jeśli pozwolisz.
                W dniu szczytu tempka wzrosła do 36,8 w 16 dc.Jest to przedwczesny skok tempki
                tzw.skok termiczny,którego nie bierzemy do interpretacji.Pierwsza wyzsza w 17
                dc,później już same wyższe.A linia podstawowa przebiega na poziomie 36,6.Zatem
                żadna z tempek nie spada na linię i jest bardzo ładny wzrost.Cykl ciążowy
                bardzo ładny.Gratuluję Fruziu.

Wiosenko skok termiczny może wystąpić w dniu szczytu lub dzień wcześnie/przed
                szczytem/.Dotyczy to tylko!!!! tych dwóch dni. Tempka wówczas podnosi się na
                poziom tempek z drugiej fazy.Nie wiedząc o tym można wogóle nie zinterpretować
                cyklu,ponieważ linia podstawowa wypada często na wyzszym poziomie i pokrywa się
                z tempkami lutealnej.
    • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 13.07.07, 00:06
      Witam!
      Muszę przyznać, że Agafrytka ciut mi namieszała w głowie z tym skokiem
      termicznym ;-). Co to takiego? Taka zmyłka organizmu? Linia podstawowa na 36,6,
      czyli ta tempka z 16 dc się nie liczy? Jeśli się nie liczy, to pierwsza wyższa
      17 dc - 36,7; a trzecia wyższa, która musi być wyższa o min. 0,2 od linii
      podstawowej, to będzie u mnie 19 dc - 36,9?
      Ciekawe czy dobrze zrozumiałam.
      Powiecie jeszcze ile wyższych tempek oznacza ciążę (oczywiście posłucham rady
      Wiosenki i pomierzę 3 mies. - chyba to dzidzi nie szkodzi?). I pierwszą wyższą
      liczę od 17dc?
      Ale Was meczę ;-), ale to trzeci cykl pomiarów i słabą mam orientację, a po
      wypowiedzi Agafrytki trochę się pogubiłam. Potem na jakiś czas dam spokój i tak
      myślę, że po wszystkim znów zacznę Was męczyć....
      Pozdrawiam i
      • wiosenka1 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 13.07.07, 19:09
        Fruzia dobrze wszystko rozłożyłaś, widzisz Aga wie więcej ode mnie, więc jest
        tak jak Ona pisze. 18 wyzszych tempek to ciążą.

Aga do czasu wiesz więcej, ha ha, bo ja Cię gonię.
        • agafrytka Re: Poproszę o intepretację i uwagi 13.07.07, 20:29
          > Aga do czasu wiesz więcej, ha ha, bo ja Cię gonię.
          Goń,goń-pilna uczennico.Umiesz wiele.
          Ja też jezdżę na różne szkolenia i non stop się uczę.
      • agafrytka Re: Poproszę o intepretację i uwagi 13.07.07, 20:28
        Fruziu,skok termiczy zdarza się rzadko.Na tyle obserwacji miałam go tylko ze
        dwa razy.Jest on trudny do interpretacji,szczególnie osobie początkującej,ale
        jak posiedzisz w swoich cyklach dłużej,wszystko będziesz mieć w paluszku.
        Trochę szkoda,że Ci namieszałam,ale nie ja to wymyśliłam.Mówi o tym Rotzer i
        inne opracowania.Ale dzięki temu wiadomo,jak zinterpretować cykl.
        Poradzisz sobie.
        • fruzia27 Re: Poproszę o intepretację i uwagi 13.07.07, 22:09
          Dzięki Wam jeszcze raz bardzo :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka