mysia1807 28.06.07, 10:05 mam takie pytanie- cykle mam 25 lub 28 dniowe a temperatura wzrasta mi 16 dc albo 18dc czy to jest normalne? czy dziwne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 serio pytasz? 28.06.07, 10:10 Wszystko jest OK. Człowiek nie działa jak komputer. Odpowiedz Link
lacitadelle a ja mam wątpliwości 28.06.07, 10:16 cykl 25 dniowy i pierwsza wyższa w 16 dniu (o ile dobrze połączyłam dł. cyklu z dniem wzrostu tempki), oznacza 10 dniową fazę lutealną - czyli na granicy prawidłowości. można tu na forum poczytać, że zbyt krótka faza lutealna to prawdziwy problem dla wielu kobiet, które chcą mieć dziecko. Odpowiedz Link
mysia1807 Re: a ja mam wątpliwości 28.06.07, 10:18 lacitadelle to co mam robic? jak wydluzyc ta faze?? Odpowiedz Link
bystra_26 bez paniki 28.06.07, 10:34 1. autorka postu nie napisała, jak są te wzrosty powiązane z długością cykli i czy zawsze tak jest 2. JEŚLI 10-dniowa faza lutealna zdarza się sporadycznie, to nie ma się co martwić 3. jeśli często masz fazę lutealną w większości wykresów (przynajmniej 6) krótszą niż 11 dni, to idź do lekarza - trzeba zbadać poziom progesteronu, który może być w porządku mimo krótkiej fazy lutealnej - wtedy trzeba przyjąć, że taka Twoja uroda 4. faże lutealną liczymy od pierwszego dnia wyższych temperatur (bez względu na to, czy był czy dopiero będzie szczyt objawu śluzu) do dnia przed pierwszym dniem okresu, nawet jeśli temperatura przed okresem już się obniży Odpowiedz Link
lacitadelle Re: bez paniki - popieram 28.06.07, 11:23 w całej rozciągłości :) a w ogóle fajnie znaleźć takiego lekarza, który będzie chciał zerknąć na Twoje wykresy. Niestety, mi się jeszcze nie udało. Odpowiedz Link
bystra_26 jak wydłużyć 28.06.07, 10:37 niektórym pomaga: 1. spanie w całkowicie zaciemnionym pokoju w fazie lutealnej 2. branie magnezu z wit. B6 i wit. A+E w fazie lutealnej, choć jak ma się bolesne okresy, to zalecają branie magnezu z wit. B6 na okrągło Odpowiedz Link
mysia1807 Re: serio pytasz? 28.06.07, 10:17 mowisz ze to normalne... to dobrze a jeszcze jedno pytanie a co sadzicie o tym zeby po stosunku trzymac jakis czas nogi da gory? bzdura ? czy pomaga przy zajsciu w ciaze?? Odpowiedz Link
bystra_26 dziwne pozycje ;) 28.06.07, 10:44 Wbrew pozorom, to nie mit - któras forumka pisała, że dzięki temu w końcu zaszła w ciążę. Niektóre kobiety są tak zbudowane, że w klasycznej pozycji i kiedy kobieta leży po stosunku, pleminiki nie mogą sie dostać do szyjki macicy. Wtedy nawet mimo cudownie działającej gospodarki hormonalnej, dobrej grubości endometrium, zdrowego stylu życia, wysypiania się, odpowiednio długiej fazy lutealnej, jakoś nie mogą zajść w ciążę. Jak po kliku miesiącach starań nie ma efektu, to równolegle z szukaniem przyczyny u lekarza, zaleca się zmianę pozycji i/lub robienie świecy przez ok. 20 minut po stosunku - wtedy wewnątrz inaczej układa się szyjka, sperma nie ucieka i zwiększają sie szanse, że któremuś pleminikowi się uda. Odpowiedz Link
uccellino Oooo, to ja chyba będę zawsze robić świecę... 28.06.07, 17:05 ...po stosumnku, niezależnie od starań, bo nie cierpię, jak się ze mnie wylewa sperma ;-))) Odpowiedz Link
lacitadelle Re: Oooo, to ja chyba będę zawsze robić świecę... 28.06.07, 17:18 nie chcę Cię martwić, ale to jest raczej tylko kwestia czasu :) ona się tam w środku nie wchłania, tylko ten jeden plemniczek zostaje w komórce jajowej w przypadku zapłodnienia. Odpowiedz Link