Dodaj do ulubionych

zaczynam z Wami

05.07.07, 15:56
Kochane Dobre Duchy tego forum!
Kilka dni temu po raz pierwszy weszłam do Was, żeby poczytać, odważyłam się
poprosić o radę, a dziś po przeczytaniu NPR idę do apteki po termometr i
zaczynam sie uczyc swego ciala. Od sierpnia a najpozniej od wrzesnia zaczynam
staranka. Co powinnam zrobic, zeby jak najlepiej sie przygotowac? Folik lykam
od poczatku maja, za tydz. ide do gina. Jakich badan na pewno mam sie
domagac? Co powinnam sprawdzic? Z gory wielkie dzieki za pomoc :-)
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: zaczynam z Wami 09.07.07, 22:40
      Witaj Anatomia!
      Cieszę się,że przyłączyłaś się do enpeerek.
      To dobrze,że łykasz folik
      Myslę,że poobserwuj swoje ciało,pomierz tempkę.Zapisuj wszystkie
      spostrzezenia.Skoro za miesiąc chcesz zacząć starania,to ten cykl potraktuj
      jako "zapoznawczy".W którym dniu cyklu jesteś?
      Obserwacje najlepiej zacząć od pierwszego dnia @.
      Trzymaj się i powodzonka w zapoznawaniu się ze swoim ciałam
      • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 10.07.07, 11:59
        Bardzo milo mi Cie poznac, Agafrytko :-) zorientowalam sie juz, ze nalezysz do
        grona powazanych ekspertek tego forum. troche wiem juz z lektury roznorodnych
        watkow NPR, o reszte bede pytac i z pewnoscia nie raz pozawracam Ci jeszcze
        glowe ;-). wiem, ze obserwacje powinno sie prowadzic od pierwszego dnia. tym
        razem zaczelam za pozno, od 10, ale wczesniej nie mialam microlife ;-) dzis to
        moj 11 dc., 2/3 i tak jeszcze przede mna, takze bede miala co rysowac. dzieki
        raz jeszcze za odpowiedz :-))
        • agafrytka Re: zaczynam z Wami 10.07.07, 13:14

> Bardzo milo mi Cie poznac, Agafrytko. -I wzajemnie!
          Anatomia,nie przejmuj się,wcale nie zaczynasz późno.
          Można mierzyć swobodnie tempkę po @.Ja mając cykle 28 dniowe,zaczynam od 8
          dc,czasami później.Chodzi o wyłapanie sześciu niższych tempek.Reszta nas nie
          interesuje/oczywiscie chodzi mi o tempki przedwzrostowe/.
          Zaczęłaś w dobrym momencie.
          Powodzonka i jak bedziesz miała wątpliwości-pytaj.
          Miłego dzionka
          • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 11.07.07, 13:46
            jeszcze raz dziekuje za tak mile i bezposrednie przyjecie. czuje sie jak u
            siebie, choc bywam tu dopiero od kilku dni i wiecej czytam, niz pisze. mierze
            codziennie o 6 i marze o tym, by zaczac sie starac jak najszybciej. zaczekam
            jednak do drugiej polowy sierpnia, moze uda mi sie wowczas uniknac wywalenia z
            roboty. mileo popoludnia i wieczorka, agafrytko ;-)
    • veevaa Re: zaczynam z Wami 10.07.07, 14:19
      Co do badan przed ciaza i innych porad, znajomi medycy mnie osobisie nakazali:
      - badanie na cytomegalie, toksoplazmoze, (i jeszcze cos, ale zapomnialam...
      lekarz bedzie wiedzial:D)
      - warto miec zaobserwowane, jak dluga jest faza lutealna - jesli jest zbyt
      krotka, wymaga to dyskusji z lekarzem,
      - kwas foliowy oczywiscie, oraz duzo owocow i warzyw - duzo naturalnych witamin,
      nie tylko tabletki,
      - lista lekow, ktore sie przyjmowalo ostatnio (warto miec i sporzadzac taka
      regularnie, zeby byla w razie czego).
      • agafrytka Re: zaczynam z Wami 10.07.07, 20:35
        Anatomia,sprawdź gazetowego.Miłego wieczorka
        • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 11.07.07, 13:43
          gazetowego mejla? ok. zaraz sprobuje sie do niego dobrac.
      • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 11.07.07, 13:48
        na szczescie poza folikiem i nospa (rzadko) nie jadam zadnych innych prochow.
        w ramach przygotowan odstawilam juz moja ulubiona cole i napoje z kartonika.
        tylko woda, herbata i kompociki wlasnej roboty.
        • agafrytka Re: zaczynam z Wami 11.07.07, 14:41
          No jak tam? Dokopałaś się do gazetowego?Masz tam trzy załączniki,odbieraj na
          otwartych głośnikach.
          A swoją drogą nieźle się odżywiasz.
          Kwas foliowy jest bardzo ważny,odpowida za prawidłowy rozwój cewy nerowej u
          poczętego dziecka i bardzo ważne jest,aby brać go jeszcze przed
          ciążą,gdyżnajważniejsze jest tutaj 28 pierwszych dni od poczęcia.W tym czasie
          może dojść np do rozszczepu kręgosłupa.Mało która babeczka wie o tym,a w 28
          dniu jeżeli się nie obserwuje,może dopiero przypuszczać,że jest w ciąży.
          Kwas foliowy występuje we wszystkich częściach zielonych warzyw.
          • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 11.07.07, 15:28
            sie dokopalam, ale otworze dopiero w domu. w pracy nie bardzo moge ;)
            folik jem po sniadaniu od ponad dwoch miesiecy. a z odzywianiem - mogloby byc
            lepiej, choc ostatnio naprawde staram sie jesc jak najwiecej owocow i warzyw.
            tych drugich troche mniej.
      • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 12.07.07, 09:13
        nie ma jak wkurzyc sie od samego rana. chyba zmienia gina. moja wlasna na
        prosbe o badania przed ciaza stwierdzila, ze tokso i cytomegalia nie sa mi
        potrzebne, ale jak chce moge je zrobic odplatnie (izrobie) mam 2 koty, od czasu
        do czasu kontakt ze schroniskiem, a ona uwaza, ze nie ma wskazania do tego
        badania. na podst. sluzu stwierdzila, ze jest po owulacji, ale na pytanie, czy
        nie budzi jej podejrzen fakt, ze w II fazie ogole nie wzrosla tempka, co
        mogloby wskazywac na brak owulacji, stwierdzila, ze teraz nikt nie mierzy temp.
        i ze to niemiarodajne badanie. i za co ja place NFZ????
        • agafrytka Re: zaczynam z Wami 12.07.07, 09:22
          Fakt,niekompetencja gina może wkurzyć!

"na podst. sluzu stwierdzila, ze jest po owulacji, ale na pytanie, czy
          > nie budzi jej podejrzen fakt, ze w II fazie ogole nie wzrosla tempka, co
          > mogloby wskazywac na brak owulacji, stwierdzila, ze teraz nikt nie mierzy
          temp.
          >
          > i ze to niemiarodajne badanie. i za co ja place NFZ????"

Trzeba było jej podać link na to forum,albo zapytać czy wie co to są metody
          nat.plan.rodz.?Niechby sobie kobita poczytała-może nauczyłaby się czegoś.

Szkada,wielka szkoda,że lekarze tak do tego podchodzą.Wielokrotnie na tym forum
          o tym była mowa.

Może spróbuj iść do innego gina,a jak to nie pomoże,to badanka trzeba zrobić za
          kazę z własnej kieszeni-niestety,tylko ciekawa jestem ile to kosztuje?
          Potrzebne Ci te badanka,skoro w domu koty.
          • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 12.07.07, 09:47
            jasne, wiem. zamierzam miec gina, ktory podchodzi powaznie do sprawy. wole
            zaplacic(dobrze, ze moge) i miec pewnosc, ze ktos traktuje mnie jak swiadoma
            swego ciala kobiete, a nie histeryczke.
            • anatomia3 Re: zaczynam z Wami 12.07.07, 09:50
              i wole wiedziec, ze np. cos jest nie tak, wczesniej, niz jak zajde w ciaze i
              cos bedzie wtedy grozilo juz nie tylko mnie. i to kobieta ginekolog....
    • martyna0304 Co mam robic?? 12.07.07, 11:31
      Cześc..Mam mały problem..a raczej nie mały,lecz ogromny.A mianowicie juztrzy
      dni nie mammiesiaczki!Zawsze mialam 28 dniowy cykl,a tu juz trzy dni po i nic!!!
      Strasznie mnie to martwi,bo mam 20 lat i nie jestem gotowa na macieżyństwo..:
      ((( Czy powinnam juz zrobic test ciazowy??Mój chłopak mówi ze to może przez
      zmiane klimatu(od 3tygodniu jestem w Anli) Czy zmiana klimatu,odżywianie itp.
      moga miec wplyw na miesaczkowanie???Odpiszcie mi prosze,bo nie wiem co
      robic......:((((((
      • anatomia3 Re: Co mam robic?? 12.07.07, 12:06
        witaj martynko. jak ja bym chciala miec Twoj problem i nie widziec @ znacznie
        dluzej niz 3 dni :-) ale rozumiem, ze dla Ciebie to jeszcze nie ten moment. bez
        paniki. miesiaczka moze sie spoznic i dluzej. moze miec na to wplyw zmiana
        klimatu, stres. ma na to wplyw wiele czynnikow. 3 dni opoznienia to jeszcze nie
        dramat. jesli nie bedziesz miala przez tydzien, zrob test ciazowy i jak by
        wyszly II krechy, to tez sie nie denerwuj, bo czasami zycie samo przynosi
        najlepsze rozwiazania. tylko spokoj. trzymam za Ciebie kciuki :-)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka