Dodaj do ulubionych

pytam..pytam.....

11.07.07, 15:37
chcialbym Was poprosic o pomoc..mam niezbyt regularne cykle tzn.
styczen-26dni
luty-28dni
marzec-27dni
kwiecien-28dni
maj-28dni
czerwiec-29dni
lipiec-32 dni
liczac od pierwszego dnia okresu do ostaniego....chcialbym zapytac kiedy
najlepiej powinnam sie starac...szczerze probujuemy juz troszke-niestety nie
mierze tempki i nie prowadze obserwacji sluzu,a le byc moze moze jakos i tak
mi poradzicie co i kiedy mozna...
czekam na info
Obserwuj wątek
    • lacitadelle Re: pytam..pytam..... 11.07.07, 17:21
      co to znaczy - trochę próbujecie?
      • skrzynka3 Re: pytam..pytam..... 11.07.07, 19:09
        Ania dlugosc poprzednich cykli nie ma znaczenia dla "wyprorokowania" kiedy
        akurat beda plodne dni w danym cyklu.
        Piszesz ze nie obserwujesz sluzu a to podstawa do wyczajenia kiedy jest dobry
        moment. W nastepnym cylku sprobuj troche "pomedytowac" przy okazji wizyt w
        toalecie. Kiedy zaczynasz czuc ze jest bardziej mokro, slisko? Kiedy papier po
        przejechaniu nim wokolicy ujscia pochwy zostaje zupelnie suchy? Kiedy "cos" na
        nim zostaje? Jak to owo cos wyglada? Czy jest przezroczyste, sliskie,da sie
        rozciagnac w nitke?
        Do staran najlepszy jest czas kiedy zaczynasz po miesiaczce obserwowac zmiane -
        jest wilgotno, slisko, idealnie kiedy mozesz zauwazyc sluz jak bialko kurzego
        jajka ale ta nie musi byc.

Teraz tempka. Hmm rozumiem ze trudno sie zmobilizowac i tu trzeba pochlonac
        troche wieksza porcje wiedzy ale rozwaz plusy:

1) bedziesz wiedziec czy byla owulacja czy tylko przymiarka do niej
        2) bedziesz wiedziec ile trwa twoja faza lutealna -niezbedna do zagniezdzenia
        zarodka i czy wszystko z nia w porzadku
        3) bedziesz wiedziec kiedy warto testowac i kiedy bedzie rzeczywisty
        przypadajacy termin miesiaczki w danym cyklu, kiedy przesunie Ci sie owulacja
        nie bedziesz glupiec robiac kolejne testy ciazowe ktore beda ujemne a @ nadal
        nie bedzie -bo caly czas bedzie trwala lutealna (przesunieta owulacja, przesuwa
        termin miesiaczki). Zwlaszcza przy takim rozrzucie dlugosci cyklu (choc nadal
        nie podpada to pod nieregularne cykle) mozesz po drodze niezle sie nakrecac
        niepotrzebnie i wydac kupe kasy bez sensu na kolejne testy ciazowe. Rteciowy
        termometr i zeszyt wyjda taniej :)))
        4) po 18 wyzszych pomiarach bedziesz miala wlasciwie pewnosc ciazy
        Pozdrawiam
        • ania2911 Re: pytam..pytam..... 12.07.07, 09:22
          oki skrzyneczko, wiec zaczynam.....akurat zaczela mi sie @..prosze tylko o
          podpowiedz jak i co poiwnnam robic..
          1)rozumiem, ze poczawszy od dnia kiedy zakonczy mi sie okres mierze tempke po
          wstaniu z lozeczka odrazu..
          2)codziennie rankiem(?) obserwuje sluz, jak tam jest jak podcieram sie..jak
          wyglada itp
          3)kiedy moge probowac z mezem cosik dzialac..poporsze o podpowiedz
          czekam na info..sorki za moja neizgrabnosc..ale to dla mnie troszku nowosc-przy
          piwerwszym dziecku nie musialm wkladac w to az tak duzo wysilku..:)
          pozdrawiam
          • agafrytka Re: pytam..pytam..... 12.07.07, 10:17
            Ania przede wszystkim cykle masz regularne.Jeżeli między jednym cyklem a drugim
            będzie różnica ponad 10 dni/odstępu/-wtedy cykl jest nieregularny.
            1.Tempkę możesz zacząć mierzyć po miesiączce.Koniecznie PRZED wstaniem z łóżka
            i wykonaniem jakiejkolwiek czynności.Jeżeli wstanież i pódziesz do
            toalety,tempka może Ci się podnieść i będzie niemiarodajna.Wszystkie
            imprezy,wypity alkohol,późne pójscie spać,chorobę,większy stres itp zapisuj,dyż
            tempka po tych"imprezach"może się podnieść.Trzeba ją wówczas tratować jako
            zakłóconą.
            2.Śluz obserwujesz przez cały dzień,a wieczorkiem na karcie zapisujesz
            najlepszej jakości.Śluz obserwujesz w toalecie,używając papieru
            toaletowego/najlepszy jest do tego zwykły,szary/.Wycierając się papierem
            toaletowym,należy zwrocić uwagę,czy przy pocieraniu wejście do pochwy jest
            suche,czy tylko wilgotne,czy też papiet toaletowy wskutek gladkiej mokrości
            lekko przeslizguje się.Najlepiej taką obserwacje przeprowadzić przed i po
            oddaniu moczu lub stolca.Pamiętaj!aby papier przesunąć raz i to OD PRZODU DO
            TYŁU,gdyż w innym przypadku można zainfekować pochwę zarazkami z kału,odbytu.
            Dalej,złozywszy papier przez uchwycenie go od czystej strony i ponowne
            rozłożenie można sprawdzić,czy sluzowa wydzielina jest
            rozciągliwa,elastyczna,rozszerzalna.
            Objaw śluzu obserwujemy u wejścia do pochwy,nie wprowadzając palców do jej
            wnętrza.Wygląd śluzu może się zmieniać z dnia na dzień.Czasami jest tak,żę
            kobieta wogóle nie obserwuje śluzu,a czuje tylko wilgotność,mokro,ślisko-to są
            objawy płodności.
            3.Kiedy tylko pojawi się śluz,należy podjąć współżycie,najlepiej co drugi
            dzień.I najlepiej powstrzymać się od współżycia właśnie do momentu wydzielania
            się śluzu.Później jak tempka Ci skoczy/po owu/można jeszcze podjąć współżycie w
            I i II wyższą tempkę.
            Trzymaj się Ania i powodzonka w obserwacjach.
            • ania2911 Re: pytam..pytam..... 12.07.07, 10:27
              oki, wiec zaczynam....przebaardzo Ci dziekuje za pomoc..i starszne sorki za
              moja marudnosc-ale u mnie byl zupelny brak wiedzy w tym temacie-jak nie
              potrzeba wiec nie zaglebiasz.
              jak by cosik to bede pytac..uff
              • agafrytka Re: pytam..pytam..... 12.07.07, 10:31
                No jasne Ania,zawsze pytaj.
                Ja też jeszcze wiele razy pytam.
                • martyna0304 pytam..pytam..... 12.07.07, 11:35
                  Cześc..Mam mały problem..a raczej nie mały,lecz ogromny.A mianowicie juztrzy
                  dni nie mammiesiaczki!Zawsze mialam 28 dniowy cykl,a tu juz trzy dni po i nic!!!
                  Strasznie mnie to martwi,bo mam 20 lat i nie jestem gotowa na macieżyństwo..:
                  ((( Czy powinnam juz zrobic test ciazowy??Mój chłopak mówi ze to może przez
                  zmiane klimatu(od 3tygodniu jestem w Anli) Czy zmiana klimatu,odżywianie itp.
                  moga miec wplyw na miesaczkowanie???Odpiszcie mi prosze,bo nie wiem co
                  robic......:((((((
                  • wiosenka1 Re: pytam..pytam..... 12.07.07, 15:36
                    zrób test, ale nie martw się owu mogła się przesunąć a tym samym @
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka