kreskanet 31.08.07, 09:41 mam pytanie, kiedy zacząć robić testy owulacyjne ? Będe to robić pierwszy raz, byłabym wdzięczna za wskazówki, o jakiej porze dnia wykonać test itp. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili-a31 Re: testy owulacyjne 31.08.07, 11:24 Rób od razu po okresie np. od 6 dc do 15 dc lub nawet 17 dc.(zależy od długości cyklu-ale nie do końca-mój przykład) Dlatego podaję tak ogromną rozpiętość, bo owulacja to "niezbadana rzecz"... Duzo kasy wydałam na testy. I takie miałam wynik: od 7dc do 12 dc; testy absolutnie negatywne, 13 dc testy pozytywne (chyba-bo te kreski to nie wiem czy aż tak ciemne wyszły...) i taki wynik mam przy bardzo krótkich cyklach 26 a nawet 24 dniowych... Całkiem zgłupiałam-bo miałam pewność że u mnie owu występuje około 9dc.Co dziwne; śluzu płodnego 13 dc już W OGÓLE nie miałam- a wtedy wyszedł mi pozytywny test owu!!! Tak na marginesie-to nic z tego nie wiem. W momencie śluzu; przezroczystego, ciągnącego: testy owul. negatywne... I jeszcze jedno: nie załamuj sie jak ci będą wychodzić negatywnie; ja w sumie nie wiem czy wierzyć tym testom do końca...... Odpowiedz Link
lili-a31 pora dnia 31.08.07, 11:29 Pora dnia to następna zagadka... W przeciwieństwie do testów ciążowych NIE powinno się testów owulacyjnych robić z moczu porannego, żeby nie wyszły przekłamane... Z drugie strony przed zrobieniem testu owu. zaleca się 2 godziny nie pić... NO to ja tego tez nie rozumiem...Jak za dużo wypijesz to sie LH rozwodni???Ja bardzo dużo piję i boję się że te testy są nic nie warte.... generalnie podają godziny od 10 -20- wtedy najlepiej zrobić test. Odpowiedz Link
deigratia Re: testy owulacyjne 31.08.07, 11:43 A ja nie polecam robienia testów zaraz po miesiączce, ale od momentu, kiedy pojawi się śluz o cechach płodnych. Wcześniej to wyrzucanie pieniędzy i przy długich cyklach bezsens. Oczywiście może się zdarzyć, że ktoś w danym cyklu ma bardzo skąpy śluz, czy w ogóle, ale to nie może być normą. Odpowiedz Link