Dodaj do ulubionych

prosze o interperetacje

02.09.08, 11:55
Wydaje mi sie, ze interpretacja jest oczywista, ale poniewaz nie mam duzego
doswiadczenia to prosze o pomoc :)
Czy obrazek sie wyswietla?
www.fertilityfriend.com/ttc/chartgraph_module.php?d=2008-08-25
Wydaje mi sie, ze dzis jest ostatni dzien z 3 powzrostowej i jutro mozna
poszalec :) Czy mam racje?
Obserwuj wątek
    • hanka505 Re: prosze o interperetacje 02.09.08, 12:01
      Obrazek chyba jednak sie nie wyswietla, wpisze wiec temperaturki :)
      1 - 4 dc - miesiaczka
      5dc 36.37
      6dc 36.27
      7dc 36.21
      8dc 36.33
      9dc 36.31
      10dc 36.35
      11dc 36.65
      12dc 36.43
      13dc 36.55

Cykle mam 25 dniowe, dzidziusia na razie odkladamy :)
      • nglka Re: prosze o interperetacje 02.09.08, 12:40
        Bez oznaczeń śluzu wiele się tu nie powie. jesli posługiwać się ścisłą termiczną
        to należy szukać 3 temperatur wyższych od najwyższej z 6 przed wzrostem o min.
        0,2 - czego u Ciebie jeszcze nie widać.
        Gdyby założyć, że predwzrostowymi są temperatury od 5 do 10 dc włącznie, to
        najwyższą z nich, na której poziomie stanęłaby pokrywająca, jest 36,37 z 5 dc a
        więc wszystkie 3 wyższe powinny wynieść minimum 36,57 by przebycie owulacji
        zostało potwierdzone i i rozpoczął się okres niepłodny. Te temperatury nie muszą
        występować po sobie ale wszystkie muszą być nad linią. Na razie wszystkie 3 są
        nad linią ale tylko jedna spełniła warunek (11 dc - 36,65) bycia wyższej od
        36,57 - należy więc ze współżyciem wstrzymać się aż nie wystąpią kolejne
        minimuum 2, które wyniosą co najmniej 36,57 a pomiędzy którymi wszystkie
        pozostałe będą nad linią (ponad 36,37).
        • hanka505 Re: prosze o interperetacje 02.09.08, 12:59
          Dziekuje bardzo za pomoc :)

Nie wiem czemuu zapomnialam napisac o objawach sluzu, juz sie poprawiam:
          1 - 4 dc miesiaczka
          5dc 36.37 sliski, rozciagliwy, przejrzysty
          6dc 36.27 rozciagliwy, przejrzysty
          7dc 36.21 mokro, rozciagliwy, przejrzysty
          8dc 36.33 wilgotno, rozciagliwy, przejrzysty
          9dc 36.31 mokro, rozciagliwy, przejrzysty
          10dc 36.35 wilgotno, rozciagliwy, przejrzysty
          11dc 36.65 mokro, rozciagliwy, przejrzysty i malutkie plamienie(czasem mi sie takie zdarza wlasnie przy owulacji) a dodatkowo bol owulacyjny
          12dc 36.43 slisko, rozciagliwy, przejrszysty, bol owulacyjny, podenerwowanie
          13dc 36.55 wilgotno, rozciagliwy, przejrzysty

Prosze jeszcze o interpretacje tych objawow :)

Mam jeszcze pytanko, jak w przyszlosci moglabym ewentualnie umiescic swoj wykres z fertiity friend tutaj na forum, bo jak widac dzis mi sie nei udalo :)
          • nglka Re: prosze o interperetacje 02.09.08, 13:12
            Uuuu śluz płodny nadal u Ciebie trwa, dlatego ze współżyciem już bezwzględnie
            nalezy się wstrzymać (jeśli nie chcesz dziecka) bowiem o rozpoczęciu okresu
            niepłodności poowulacyjnej w metodzie wieloobjawowej decyduje ostatnie objaw + 3
            dni, czyli w tym wypadku będzie to szczyt śluzu (ostatni dzień z choćby jedną
            cechą płodną) + 3 dni zupełnej zmiany na śluz bez ani jednej cechy płodnej.
            Płodny śluz to taki, który zawiera choćby jedną z cech: przejrzysty, wodnisty,
            rozciągliwy, mokry, śliski.
            Jak więc widać u Ciebie faza płodna trwa od początku cyklu aż do dziś (zakładam,
            że dziś jest 13 dc).

W ff wchodzisz w menu po lewej w zakładkę "Sharing", następnie po rozwinięciu
            zakładki klikasz w "Home Page Setup". Link do Twojego wykresu znajduje się pod
            napisem na górze: "Your Charting Home Page Web Address:"
            • hanka505 Re: prosze o interperetacje 02.09.08, 13:20
              Oj dziekuje jestzcze raz za rady, nie wiem czemu ubzduralo mi sie, ze 3 wyzsze
              temperatury i juz nastepuje III faza. Na prawde jestem bardzo wdzeczna za pomoc! :)
              • hanka505 Re: prosze o interperetacje 04.09.08, 13:03
                To ponownie ja. Przepisuje jeszcze raz moje objawy, z tym, ze wydaje mi sie, ze
                podczas podanwania ich ostatnio pomylilam sie w jednej z temeratur, bo na karcie
                i w ff mialam wpisana nieznacznie wyzsza, ale za to spelniajaca warunek 0.2
                wyzszej niz najwyzsza z fazy nizszych.
                Oto temperatur i objawy sluzu:

1 - 4 dc miesiaczka
                5dc 36.37 sliski, rozciagliwy, przejrzysty
                6dc 36.27 rozciagliwy, przejrzysty
                7dc 36.21 mokro, rozciagliwy, przejrzysty
                8dc 36.33 wilgotno, rozciagliwy, przejrzysty
                9dc 36.31 mokro, rozciagliwy, przejrzysty
                10dc 36.35 wilgotno, rozciagliwy, przejrzysty
                11dc 36.65 mokro, rozciagliwy, przejrzysty i malutkie plamienie(czasem mi sie
                takie zdarza wlasnie przy owulacji) a dodatkowo bol owulacyjny
                12dc 36.43 slisko, rozciagliwy, przejrszysty, bol owulacyjny, podenerwowanie
                13dc 36.55, na karcie mam wpis 36.61 i niestety nie wiem ktory faktycznie jest
                poprawny, jak to zintepretowac? Na korzysc tempretaury nizszej? Sluz: wilgotno,
                rozciagliwy, bialy
                14dc 36.41 raczej caly czas sucho, troszke wilgoci, sluz lepiacy i bialy, ale
                bylo go prawie zero, mocny bol jajnika
                15dc 36.43 sucho, lekko wilgotno, sluzu podobnie jak wczoraj prawie zero

No i jak to teraz zintepretowac? Nadal temperatury nie spelniaja warunku, jedna
                spelnila na pewno, druga raczej tak, ale nie mam pewnosci, ale kolejne nie
                spelniaja nadal.
                Jako dzien szczytu sluzu wyznaczylam 13dc, czy poprawnie? No i czy teraz dodac 3
                dni i uznac, ze od 16dc jest III faza, mimo, ze temperatury nie spelniaja
                warunku? Kompletnie nie wiem jak to rozgryzc...

Bardzo prosze o pomoc i dziekuje z gory.
                • skrzynka3 Re: prosze o interperetacje 04.09.08, 14:00
                  Hanka jesli odkladasz to nie ma czegos takiego jak uznanie III fazy
                  mimo, ze jakis warunek jest niespelniony!

Za szczyt uznalabym 13 dzien.Watpliwosci przy odkladaniu zawsze
                  przemawiaja na niekorzysc oskarzonego czyli przyjmujemy wersje
                  wyzsza z 13 dnia a wiec 36,61 co i tak nie ma wiekszego znaczenia bo
                  ta z 11 dnia jest 36,65 i ja na razie przyjmujemy jako odniesienie.
                  Skoku nadal nie bylo(zadna z tych PO dniu szczytu nie jest wyzsza od
                  najwyzszej z 6 przedwzrostowych).

Niestety czekasz cierpliwie dalej i mierzysz. Albo skok bedzie lada
                  dzien (ale nadal musisz miec spelnione WSZYSTKIE warunki zeby uznac
                  poczatek nieplodnosci i to dopiero OD WIECZORA trzeciego dnia
                  wyzszej temperatury jesli bedzie co najmniej o 0,2 wyzsza od
                  najwyzszej z 6 przed skokiem)

Moze tez byc tak, ze to bylo nieudane podejscie do owu, za kilka dni
                  wroci sluz i po nim moze byc dopiero skok. To wlasnie dlatego caly
                  czas znajdujesz sie w okresie potencjalnej plodnosci bo nie wiemy
                  czy owulacja u Ciebie juz miala miejsce czy jest dopiero przed Toba.

Cierpliwosci i wrzucaj nastepne obserwacje.

Ps wiem ze trudno jest czekac jak czlowiek jak na szpilkach
                  wypatruje skoku ale to wlasnie ten momentgdzie najlatwiej
                  zyczeniowo "naciagnac" interpretacje i zaliczyc wpadke
                  • hanka505 Re: prosze o interperetacje 04.09.08, 14:22
                    Dzieki za pomoc. A moze cos sie tam we mnie dzieje, skoro ten jajnik tak wczoraj
                    bolal i owulacji chyba nie bylo?
                    • skrzynka3 Re: prosze o interperetacje 04.09.08, 18:24
                      Bol jajnika nie jest dowodem na odbywajaca sie wlasnie owulacje-moze
                      ja poprzedzac, nastepowac po niej lub byc bolem w ogole z owulacja
                      nie zwiazanym (i nie zwiazanym z jajnikiem).

A poza tym nie wiemy czy owulacji jeszcze nie bylo bo moze ona
                      wystapic nawet na 4 dni przed skokiem wiec spokojnie :)skok jeszcze
                      moze przyjsc.Po prostu na razie nie mamy danych zeby uznac ze juz po
                      i jest bezpiecznie.
                      • hanka505 Re: prosze o interperetacje 05.09.08, 15:45
                        Mialam na mysli raczej jakas infekcje, a nie owulacje...

I jeszcze pytanie bo mam nadal watpliwosci:
                        Czy wszystkie 3 temperatury skoku musza spelniac warunek 0.2stopnia wyzej niz
                        najwyzsza z 6 nizszych czy tylko ostania z tej trojki? I czy wszystkie 3 musza
                        nastepowac jedna po drugiej? Pytam, bo czytam w internecie i nie rozumiem tego
                        do konca...

Dziekuje z gory
                        • skrzynka3 Re: prosze o interperetacje 05.09.08, 18:20
                          Nie tylko ostatnia- trzecia musi byc o te 0,2 wyzsza pierwsza i
                          druga musza byc co najmniej 0,05 wyzsze.
                          Moze sie zdarzyc ze ktoras po skoku spadnie pod linie wtedy jej nie
                          liczysz do tej trojki.
                          Jesli 3-cia nie jest wyzsa o 0,2 czekasz na 4-ta ta wystarczyz e
                          jesy ponad linai.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka