szwedka_kredka 27.10.03, 19:21 No właśnie. Wiem mniej więcej o co chodzi - mierzenie temperatury, ale kiedy i jak? Jakieś urządzenia w aptece się kupuje? Mam szczere chęci, bo coraz bardziej niechemiczna jestem, pomóżcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktycznyprzewodnik Re: Jak zacząć? 27.10.03, 22:07 Myslę, ze można kupić zwyczajny termometr szpitalny (najlepiej dwa) a potem zajrzec na strony www.lmm.pl lub www.npr.pl i sobie poczytać, sciągnąc wzór karty lub samemu w zeszycie wymalować. Nastepnie zdecydować się na konkretną metodą. W wypadku odkładania ciązy może wystarczy tylko sluz i szyjka ? W wypadku poważnych przeciwskazań dla zajścia w ciążę na dany moment - jakąs z metod objawowo-termicznych: - wg. prof.Rotzera - Instytut Naturalnego Planowania Rodziny Warszawa ulica Nowogrodzka Metoda objawowo termiczna wielowskaxnikowa (angielska) - Stowarzyszenie Nauczycieli Naturalnego Planowania Rodziny lub Instytut Matki i Dziecka w Warszawie. Metoda wg. dr. Teresy Kramarek (adaptacja "polska" - Fundacja "Głos dla życia" Metoda amerykańska wg. Kippley'ów - Liga Małżeństwo Małżeństwu. Kazdy z tych ośrodków ma swoje podręczniki i wzory aakrt oraz zapisów. Metody te róznią sie drobnymi szczegółami w interpretacji objawów. Skuteczność taka sama. Wersja ścisła: zawodnośc poniżej 1% w wersji rozszerzonej(czyli współzycie także przed jajeczkowaniem) -do 3% Odpowiedz Link
reszka2 Re: Jak zacząć? 28.10.03, 12:22 Praktycznyprzewodniku - o ile mogę się zgodzić ze wszytskim, łącznie ze skutecznością rzędu 1.2 (wskaźnik Pearla) jesli chodzi o niepłodność poowulacyjną, o tyle dla całego cyklu wskaźnik jest wyższy - około 6-8 . Oczywiście dla Kredki ma to o tyle znaczenie, że skoro mają ze swoim mężczyzną w planie dzidziusia i chodzi im tylko o odwleczenie w czasie, to wydaje się to dobry moment na naukę - i nawet mogą sobie skorzystać z niepłodności przedowulacyjnej... Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: Jak zacząć? 28.10.03, 20:03 To zalezy jaka metoda. Podaanie wskaźnika Pearla czy tzw. procentowej skuteczności metody", a to nie jest to samo (!) dla wszystkich metod NPR do kupy jest bez sensu. Inny wskaźnik ma metoda angielska klasyczna - bardzo restrykcyjna, inny Billings sam, inny Billings + szyjka, inny termiczna rozszerzona o kalkulacje. Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Jak zacząć? 28.10.03, 14:54 Czuję się trochę zagubiona. Więc kupię sobie książkę. Wiem, że polecacie tu różne, ale którą wybrać. Generalnie jestem w takiej sytuacji, że chciałabym zajć w ciążę za rok, dwa. Znalazłam "Sztukę nat. planowania rodziny" i tak mi dość łopatologicznie wygląda. Ale może to niedobre? Odpowiedz Link
lula11 Re: Jak zacząć? 29.10.03, 15:47 A gdzie dokładnie w IMiDz można zasięgnąć informacji na temat nlp? Czy trzeba się z kimś umówić na wizytę? prywatnie czy w szpitalu? Rodziłam tam dziecko , ale żadnej informacji o planowaniu rodziny nie otrzymałam. Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: Jak zacząć? 29.10.03, 18:21 Jeśli ta książka o której piszesz jest oficyny Vocatio to jest to ksiażka wg. metody prof Rotzera. I ma atest Instytutu Naturalnego Planowania Rodziny wg. metody Rotzera w warszawie ul. Nowogrodzka. Oni tam od czasu do czasu organizuja kursy i wysyłąją tez literaturę. Mozna umówic się na kurs korespondencyjny poprzez Lige Małżeństwo Małżeństwu (www.lmm.pl). Natomiast jesli masz ksiażkę o tym samym tytule wydawnictwa chyba (/) Amber - okładka jest pomarańczowa, przedstawia pare na tle zachodu słońca, to tej ksiązki nie polecam, ma wiele błędów merytorycznych i dydaktycznych, a nawet pomylone podpisy pod ilustracjami. Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Jak zacząć? 13.11.03, 20:20 Miałam na myśli tę książkę: lmm.pl/rodzinna/product_info.php?cPath=36&products_id=30 Dziękuję za podpowiedzi. Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Jak zacząć? 16.11.03, 13:55 Ja się chyba źle wyraziłam (nieprzejrzyście) w ostatnim poście. Chciałam prosić, żebyście zajrzały pod ten link i doradziły, czy mam sobie kupić tę ksiązkę. Będę bardzo wdzięczna. Doktora Roetzera w internecie nie znalazłam niestety do kupienia. Odpowiedz Link
maciejka_ekazet Re: Jak zacząć? 16.11.03, 16:35 Ja mam tę książkę i myslę, ze jest OK. Dość przejrzyście opisane i poza tym można do niej dokupić zeszyty ćwiczeń (ja nie mam, ale myslę, ze sobię dokupię). Poza tym na stronie LMM jest też Domowy Kurs NPR, który może Cię troszke ukierunkować. Kup sobie, to bedziemy sie konsultować ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
grrrrw Re: Jak zacząć? 16.11.03, 18:38 Rotzera zamówisz ze strony internetowej wydawnictwa Vocatio Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Jak zacząć? 20.11.03, 15:57 No to kupię i będziemy się konsultować :-) Czy tę obserwację mam zacząć tuż po miesiączce czy w połowie cyklu też można? Odpowiedz Link
grrrrw Re: Jak zacząć? 20.11.03, 17:00 Oczywiscie, ze mozna od dowolnego dnia, chocby dla zbierania pierwszych doswiadczeń. Ale cykl -nawet pierwszy można interpretować jesli ma sie pewna scisle okreslona metodą ilość obserwacji. Odpowiedz Link