kaamilka 09.12.08, 08:53 O, i mam już pierwsze pytanie... Jak w temacie. Bo załóżmy że współżyję w nocy, oczywiście po idę się umyć, ale jak rano wstaję, to i tak są resztki spermy i niestety nijak nie potrafię zbadać wtedy śluzu... Jak to zrobić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: jak rozróżnić śluz od ejakulatu? 09.12.08, 09:21 Dlatego właśnie parom odkładającym zaleca się współżycie w I fazie co drugi dzień i tylko wieczorem. Żeby mieć pewność co do śluzu. W przypadku starających się częstsze współżycie i tak trafi na dni płodne. Odpowiedz Link
kaamilka Re: jak rozróżnić śluz od ejakulatu? 09.12.08, 09:33 No właśnie ja jestem z tych starających się. Czyli najpierw obserwuję śluz, jak już zaczyna być płodny to zaczynamy intensywniejsze współżycie, a owulacja będzie potwierdzona tylko skokiem temperatury. Czy tak? Odpowiedz Link
bystra_26 owulacja 09.12.08, 10:10 > a owulacja będzie potwierdzona tylko > skokiem temperatury. Czy tak? Nie do końca. Wykształcenie się fazy wyższych temperatur mówi nam na pewno tylko tyle, że w tym cyklu owulacji już nie będzie i mamy czas na 100% niepłodny. Są bowiem przypadki, gdy powstaje ciałko żółte, ale pęcherzyk nie pęka albo komórka jajowa zamiast w bańce jajowodu ląduje byle gdzie. W jednym, i drugim wypadku, pracuje ciałko żółte, czyli mamy wzrost stężenia progesteronu i fazę wyższej temperatury, ale... właściwej owulacji nie było i szans na ciąże nie ma. Dlatego dwufazwoy przebieg temperatur w cyklu NIE JEST dowodem na owulację... jak już to gdzieś na 99% ją potwierdza. Odpowiedz Link
kaamilka Re: owulacja 09.12.08, 10:13 no to, do jasnej anielki, czy była owu można sprawdzić tylko na usg? Odpowiedz Link
bystra_26 Re: owulacja 09.12.08, 11:26 Eee tam.... te 99% Ci nie wystarczy? Dwufazowy cykl ze śluzem płodnym i odpowiednio długą fazą wyższych temperatur (min. 11 dni) uznaje się za płodny - wystarczy. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: owulacja 09.12.08, 11:38 Spoko, kombinowałaś dobrze. To fakt, że wyższa temperatura świadczy nie do końca o tym, że owulacja była, tylko o tym, że w tym cyklu już jej nie będzie. Ale co z tego? I tak przecież współżyjąc w dni najbardziej płodne masz szansę na zajście tylko ok. 30%. Nie zajdziesz w tym cyklu, to zaraz zacznie się następny. Nie schizuj. Jak tu kiedyś napisała Bystra, ciąża to nie kawa instant. Odpowiedz Link
kaamilka Re: owulacja 09.12.08, 12:17 Weim, wiem... ale ja zawsze trafiam chyba w to 70% ;) I to przez 9 kolejnych miesięcy... :/ Odpowiedz Link
horpyna4 Re: owulacja 09.12.08, 12:54 A wiesz, że jeżeli kobieta, która z niewiadomych powodów nie mogła przez kilka lat zajść w ciążę, adoptuje dziecko, to bardzo szybko potem w ciążę zachodzi? Po prostu przestaje mieć silne wewnętrzne parcie na nacierzyństwo i kończy się blokada. Jaki stąd wniosek? Przede wszystkim luzik. Nie zajdziesz teraz, to może zajdziesz nawet za 2 - 3 lata i też będzie dobrze. Ciesz się życiem i nieskrępowanym seksem, zanim zaczniesz przy niemowlaku zarywać noce. Niech ewentualna ciąża nie będzie dla Ciebie jedynym celem, tylko dodatkowym bonusem. Takie psychiczne odblokowanie może bardzo pomóc. Odpowiedz Link
kaamilka Re: owulacja 09.12.08, 13:08 No to powiedz, skąd się biorą dzieci u par które mówią "dziś robimy dziecko" i jest dziecko za 9 m-cy? Ja już mówię, że nie wiem skąd się biora dzieci, bo na pewno nie z seksu :D Odpowiedz Link
horpyna4 Re: owulacja 09.12.08, 18:53 No bo oni mieszczą się w tych 30% prawdopodobieństwa. Widzisz, ze zjawiskami zachodzącymi z prawdopodobieństwem mniejszym od jedności to jest tak: raz się nie uda, drugi raz się nie uda, to nie ma żadnej gwarancji, że uda się za trzecim razem. Jednym udaje się za pierwszym podejściem, większości po kilku podejściach, a może udać się dopiero za setnym. Chociaż ten ostatni przypadek jest bardzo mało prawdopodobny w przypadku współżycia zdrowych par w czasie płodnym, to jednak jest możliwy. Odpowiedz Link
bystra_26 Re: jak rozróżnić śluz od ejakulatu? 09.12.08, 09:34 Odczekawszy, ile trzeba, żeby plemniki sobie powędrowały w stronę światła, czyli np. rano ćwiczysz mięśnie Kegla (w tramwaju?). Pomaga to usunąć nasienie z pochwy. Do wieczora będziesz w stanie zobaczyć, czy pojawił się śluz, bo przecież go się obserwuje przy każdej wizycie w WC. Jak po całym dniu nie masz pewności, to wpisujesz PN=pozostałości nasienia. Niektórzy odróżniają po zapachu. Odpowiedz Link
kaamilka Re: jak rozróżnić śluz od ejakulatu? 09.12.08, 09:40 > Niektórzy odróżniają po zapachu. Uśmiechnęłam się :) Odpowiedz Link