rudakudlata 26.12.08, 13:43 Dziewczyny mam pytanie bo nie pamiętam jak to jest. Gdy obserwuje się taki ciagnący jak białko kurze gesty "glut" to jest 1 czy ostatni dzień plodny? Kiedy można się spodziewać owulacji? Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 26.12.08, 17:07 Jak obserwujesz ciągnący śluz, to jest czas płodny. I tyle. Nieważne, czy owulacja będzie zaraz, czy za trzy dni - w takim śluzie plemniki doczekają. Dokładnego terminu owulacji nie da się określić bez monitoringu. Obserwacja śluzu i pomiar temperatury określają tylko dni potencjalnie płodne i dni niepłodne. Do zajścia w ciążę NIE JEST POTRZEBNY DOKŁADNY TERMIN OWULACJI! I lepiej starać się wcześniej, niż później. Jajeczko po uwolnieniu się żyje krótko, a plemniki kilka dni. Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 26.12.08, 17:54 Ale ja własnie mam monitoring bo mam mieć inseminację :) I się chcę nastawić bo niestety lekarz zapisał mnie na jutro z pwoodu zamkniętej kliniki w święta, myslałam że po śluzie to się da określić ale widocznie nie da. Trochę się martwię czy nie za późno jest. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 26.12.08, 19:36 Może być za późno, ale nie musi. Ale skoro masz monitoring, to się okaże. Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 26.12.08, 19:43 No tak. Najwyżej mi przepadnie ten cykl :( Sama nie wiem bo w ogóle jakąs wilgoc czułam własnie tylko dziś a po południu ten sluz. 13 dc a cykle mam 26 - 27 dniowe. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 26.12.08, 21:52 Śluz najlepiej sprawdzać rano. Jest go wtedy najwięcej, bo w nocy się zbiera i spływa dopiero po wstaniu z łóżka. Długość cyklu zna się dopiero po jego zakończeniu, bo owulacja może wystąpić np. kilka dni później, niż zwykle. Zdarzają się też nieudane przymiarki do owulacji - wtedy po fazie śluzowej nie podnosi się temperatura, a po jakimś czasie jest następna faza śluzowa i dopiero wtedy owulacja. Takie cykle są znacznie dłuższe, bo faza lutealna jest raczej stała. Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 08:48 Tak ja wiem. Hm, u mnie nie było go rano :) Był po południu, nie mógł? Jasne, że tak, ale raczej dłuższych cyklów niż 28 nie miewam, chyba nie mialam przez 3 lata. Ostatni był 27. Nie pamietam abym miała znacznie dłuższy cykl, zwróciła bym na to uwage. Ale dzięki. Dziś się zaraz okaże. Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 13:04 Kurcze, jest w ogóle odwrotnie bo ten mój śluz to był 1 dzień chyba dni płodnych. Po monitoringu są prognozy, że pecherzyk peknie w poniedziałek. A ja zawsze myslałam, że taki śluz jest dopiero w dniu owulacji. Hm. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 13:27 Nie, śluz jest zwykle przez kilka dni poprzedzających owulację. I w tym śluzie plemniki żyją kilka dni, czyli może nastąpić zapłodnienie wskutek zbliżenia 3 dni przed owulacją (a zdarza się ponoć i więcej). Po owulacji dość szybko kończy się możliwość zajścia w ciążę, bo jajeczko po uwolnieniu żyje najwyżej dobę, a do zapłodnienia może być zdolne jeszcze krócej. A czy przypadkiem nie starałaś się zwykle za późno? Bo to jest bardzo częsty błąd dziewczyn, którym się wydaje, że gwarancją sukcesu jest precyzyjne "trafienie" w dzień owulacji. A nie jest. Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 15:07 Mysle ze raczej za wcześnie! Zawsze myslałam że starać się muszę już koło 10 dc, a tu w sumie jak pleminiki 4 dni nie pożyją tylko krócej (jak słabe) to do owulacji nie doczekają. Bo wychodzi na to że owulacje mam ok 16 dc, tylko teraz mi wychodzi że fazę lutealną mam jakąś krótką bo bliżej 10 dni. No chyba ze ten cykl bedzie dłuższy niż wszystkie inne. Dzięki za odpowiedzi :) Pozdrawiam/. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 16:30 To nie mierzyłaś temperatury? Trzeba wiedzieć, jaką ma się fazę lutealną. Przy zbyt krótkiej warto przy staraniach brać progesteron od trzeciego dnia po skoku temperatury, inaczej bardzo trudno jest utrzymać ciążę na najwcześniejszym etapie. Może Twoje problemy właśnie na tym polegają? Odpowiedz Link
rudakudlata Re: Pytanie o śluz i dni płodne 27.12.08, 22:45 Mierzyłam, ale mi skoki wychodziły zwykle ok 11-13 dc więc trochę teraz zgłupiałam. Miałam skoki na kilka dni przed owulacją?? Fazę lutealną miałam z temperatur między 13 a 15 dni. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pytanie o śluz i dni płodne 28.12.08, 10:12 Nie ma czegoś takiego, jak zagwarantowana stała długość cyklu. A to dlatego, że termin owulacji może się zmieniać, a długość fazy poowulacyjnej jest praktycznie stała. To, że dotychczas miewałaś skoki ok. 11-13 dc, nie oznacza, że będziesz mieć tak zawsze. Powodów opóźnienia owulacji jest bardzo wiele - na przykład stres, daleka podróż, zmiana klimatu, różne leki przyjmowane na początku cyklu i jeszcze mnóstwo czynników, które mogą mieć wpływ (chociaż nie muszą). U mnie wyjazd na urlop opóźniał czasem owulację o trzy tygodnie (!); dobrze, że nie robiłam wyliczanek, tylko trzymałam się objawów. A termin owulacji może pokrywać się ze skokiem temperatury, ale nie musi. Dwa dni w jedną, czy drugą stronę, to norma (dlatego właśnie do niepłodności poowulacyjnej trzeba odczekać 3 wyższe temperatury). Spokojnie, wszystko w normie, więc wyluzuj. Odpowiedz Link