Dodaj do ulubionych

zerknijcie prosze na mój wykres

15.05.09, 10:02
hej,

prosze o podpowiedz w sprawie mojego wykresu: czy moze widzicie w
nim skok? bo ja nie za bardzo. obecnie biore bromergon a od 16dc
pzrez 10 dni duphaston. staram sie o dziecko i ciekawa jestem czy mi
sie uda w tym miesiacu :)
www.fertilityfriend.com/home/madejka3
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: zerknijcie prosze na mój wykres 15.05.09, 18:11
      Następny durny lekarz. Kochana, duphaston należy brać dopiero PO
      SKOKU temperatury, bo wzięty wcześniej działa jak hormonalna
      tabletka antykoncepcyjna i blokuje owulację. Co się właśnie u Ciebie
      stało.
      Poczytaj sobie na ten temat, było bardzo dużo na forum. Poszukaj
      odpowiednich wątków.
      • zazita Re: zerknijcie prosze na mój wykres 17.05.09, 14:02
        horpyno - duphaston w niewielkiej dawce nie blokuje owulacji
        podobno w niedomodze lutealnej duphaston wrecz indukuje owulacje
        ja brałam duphaston wiele razy od 18 dnia cyklu i miałam owulacje czesto po 20
        dniui cyklu

na Twoim wykresie jest wzrost:) masz podobny powolny skok temp jak ja
        www.fertilityfriend.com/home/247220
        trzymam kciuki:)
        • madejka3 Re: zerknijcie prosze na mój wykres 19.05.09, 15:03
          wlasnie wg mnie duphaston byl wlascicwie przepisany (wczesniej
          mialam strasznie dlugie cykle bez owulacji) a ten obecny jest
          pierwszym z owu od grudnia :)
          to moze byc tez dzieki temu, ze prolaktyna jest nizsza (ze wzgledu
          na brany przeze mnie bromergon)
          tak czy siak zazita masz chyba racje - raczej obserwuje sie u mnie
          powolny skok i pozna owu(dopiero 30dc) ale jestem strasznie
          szczesliwa, ze owu sie pokazala :)
          • madejka3 Re: zerknijcie prosze na mój wykres 16.06.09, 15:23
            tamtem cykl juz za mna - wszystko jest jasne, ale to co siedzieje w
            tym cyklu jest dopiero zagdaka. wykres jest tu:
            www.fertilityfriend.com/home/madejka3. i teraz tak, dalej
            biore bromergon, od 16dc duphaston i sprawa wyghlada tak, ze nagle
            pojawily sie male plamienia (w sumie to juz 3 dzien), nie jestem
            pewna, czy sa one okoloowulacyjne. co do zaklocen, to temp z 21 dc
            byla zmierzona godzine wczesniej, a ta z 22 dc 1,5 godziny pozniej.
            ale wg mnie skok byl juz w 16dc - co wy na to??
            • nglka Re: zerknijcie prosze na mój wykres 16.06.09, 16:26
              NIE BYŁO skoku 16 dc (ai w tym ani w poprzednim cyklu) i Horpyna ma rację.
              Poprzednio dupek był brany przed owulacją i w tym cyklu postąpiłaś tak samo.
              Duphaston bierze się po owulacji i nie jest prawdą, e nie blokuje owu bo to
              cecha osobnicza, każdy organizm osobniczo reaguje na taka a taką dawkę. To tak
              samo jak z pikiem hormony lh przy którym dochodzi do pęknięcia jajeczka. u
              jednej osoby to 50 jednostek a u drugiej dopiero 100.
              W poprzednim cyklu owulacja wystąpiła po zaprzestaniu brania dupka, czyli wzrost
              34 dc (ostatnia tabletka 35 dc). FF sie pomylił (jak często).
              • nglka Poprawka 16.06.09, 16:28
                nglka napisała:

> wzrost
                > 34 dc (ostatnia tabletka 35 dc). FF sie pomylił (jak często).

Ostatnia tabletka 25 dc (nie 35, jak napisałam) i widać wyraźnie, że nastąpiła
                prawidłowa ilość czasu na dojrzewanie i pęknięcie jajeczka. Proces ten zajmuje
                minimum 7-8 dni
                • madejka3 Re: Poprawka 16.06.09, 21:30
                  dzieki nglka, moze chociaz duphaston skroci mi cykle (wczesniej w ogole nie
                  mialam skoku, a cykle byly bardzo dlugie). moze od kolejnego cyklu warto juz
                  brac po skoku (czyli np. w 3 lub 4 wyzszej). moze zasugeruje to mojemu lekarzowi :)
                  • magda010 Re: Poprawka 17.06.09, 08:28
                    Producent duphastonu pisze, ze lek nie powoduje zatrzymania
                    owulacji, ale zaleca sie podawanie po owulacji. Pisze tez, ze w
                    przypadku braku ciazy jego odstawienie spowoduje krwawienie, ale w
                    przypadku ciazy nie spowoduje krwawienia ani poronienia. Jednak dla
                    bezpieczenstwa - bo faktycznie kazdy organizm reaguje inaczej, wielu
                    lekarzy przepisuje duphaston po skoku tempki i przed odstawieniem
                    proponuje zrobic test ciazowy i dopiero odstawic. Ale jest tez
                    rownie liczna grupa innych lekarzy, ktorzy stosuja sie do slow
                    producenta i zapisuja od np 16 dc. Poobserwuj swoje cykle jeszcze,
                    skoro mialas tak dlugie i bezowulacyjne, to moze lekarz specjalnie
                    zapisal lek od 16 dc, zeby uregulowac cykle - jak nie bylo owulacji,
                    to nie bylo skoku tempki i jak mialabys brac duphaston po skoku? jak
                    juz beda owulacje to faktycznie spytaj, czy mierzac temperature
                    mozesz brac po skoku.
                  • babsi.b Re: Poprawka 17.06.09, 13:04
                    Madejka, czy w cyklach, w ktorych nie bralas Duphastonu mialas owulacje? Jezeli tak bierz go dopiero po skoku, bo zapewniam Cie, ze ten Duphaston od 16dc nie ulatwi zajscia w ciaze. Skoro nie ulatwi to po co go brac?
                    • madejka3 Re: Poprawka 17.06.09, 14:45
                      babsi.b no wlasnie nie mialam w ogole owulacji i cykle po 50 dni.
                      teraz od 2 cykli biore bromergon i duphaston, widocznie prl spadla,
                      dlatego pojawil sie skok :)
                      teraz zbadam sobie prl - podobno najlepiej 7 dni po skoku (tylko czy
                      moge zaufac ff i liczyc, ze skok byl w 21dc). jak sie okaze, ze prl
                      w normie to tez pogadam z lekarzem o braniu duphastonu pare dni po
                      skoku :)
                      • nglka Re: Poprawka 17.06.09, 15:20
                        madejka3 napisała:

> teraz zbadam sobie prl - podobno najlepiej 7 dni po skoku

Błąd. Wiarygodność prl jest tylko wtedy, gdy wykonana:
                        - z rana
                        - na czczo
                        - między 2 a 4 dc
                        - bez stresu dnia poprzedniego

Wykonanie po owulacji fałszuje obraz (zawyża go fałszywie). To naturalne, że po
                        owulacji prolaktyna wzrasta. Rób w pierwszych dniach cyklu (między 2 a 4).

Pomyliło Ci się z progesteronem. To progesteron bada się w ok. 7 dniu fazy lutealnej
                        • madejka3 Re: Poprawka 18.06.09, 08:32
                          racja nglka - moj błąd :) zatem czekam do @ i bede badala poziom
                          prl.
                          No ale jak w takim razie duphaston blokuje owulacje, to czy
                          rzeczuwiscie ff dobrze mi ja wykreslil w tym cyklu?
                          • nglka Re: Poprawka 18.06.09, 10:40
                            W obu cyklach błędnie zrobił analizę. FF myli się przy trudniejszych cyklach niż
                            "książkowe".
                            Wyższe muszą być wyższe od najwyższej przedwzrostowej (po to jest linia pozioma,
                            6 ostatnich temperatur przed wzrostem musi być pod linią).
                            U Ciebie za wcześnie na jakąkolwiek analizę jeszcze.
                            • madejka3 Re: Poprawka 18.06.09, 20:38
                              dzieki nglka, czyli musze brac poprawki na ff
                        • jogna1 Re: Poprawka 19.06.09, 07:03
                          Ja badalam 7 dni po owulacji prolaktyne i progesteron. Nigdzie nie
                          jest napisane,ze musi to byc rano .. hormony badasz o dowolnej porze
                          dnia. Prolaktyne nie bada sie zaraz po jedzeniu ( tylko 2-3 godz po).
                          • nglka Re: Poprawka 19.06.09, 14:10
                            jogna1 napisała:

> Ja badalam 7 dni po owulacji prolaktyne i progesteron. Nigdzie nie
                            > jest napisane,ze musi to byc rano .. hormony badasz o dowolnej porze
                            > dnia. Prolaktyne nie bada sie zaraz po jedzeniu ( tylko 2-3 godz po).

Gzie "nigdzie"?
                            W książce o endokrynologii jest wzmianka o badaniu prolaktyny po spoczynku i bez
                            posiłku z uwagi na możliwą reakcję. Dodatkowo prolaktynę najlepiej bada się w
                            nocy ale nie jest to u nas szeroko stosowane (poza przypadkami szpitalnymi) z
                            uwagi na godziny otwarcia laboratoriów.
                            2 godziny po posiłku nadal może być zafałszowana, 3 godziny również, jeśli
                            posiłek nie był z gatunku :lekkich" dlatego najbezpieczniej nic nie jeść przed
                            badaniem, nie będzie wtedy dylematów "a może się nie zdążyło strawić".

Z resztą nie trzeba zaglądać do książki:

"Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz
                            w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy
                            oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym
                            odpoczynku."

źródło: www.endoendo.pl/endometrioza_artykuly_leczenie6

"Badanie najlepiej robić rano, między godziną 8 a 12, po przespanej nocy i na
                            czczo. Dzień wcześniej nie należy współżyć, jeść obfitej kolacji, ani zbytnio
                            się wysilać (ćwiczyć)."

źródło: www.bio-life.pl/artykul/2682

I tak dalej
                            • madejka3 Re: Poprawka 19.06.09, 16:07
                              wg mnie nglka ma racje, juz walkowalam temat nie raz. w laboratorium
                              to potwierdzaja :)
                            • madejka3 Re: Poprawka 23.06.09, 15:27
                              no i cykl odszedl do lamusa - o ile w tamtym (przynajmniej ff tak
                              twierdzi) owulacja byla, to w poprzednim raczej juz mam watpliwosc.
                              FF wyznaczyl go podczas brania duphastonu. teraz juz jestesm
                              madrzejsza i na pewno nie wezme dupka przed ewentualnym owu. ale
                              najpierw czeka mnie zbadanie poziomu prl i potem ide do lekarza zeby
                              opracowac dalszy shecmat leczenia. oj nie jest latwo minelo juz pol
                              roku a efektow w postaci bejbika nie ma :(
                              najgorsze jest to, ze czeka mnie weseleicho i juz sie boje tych
                              setek pytan: a wy kiedy? juz moglibyscie miec nawet dwojke a tu
                              jeszcze nic! ale jestem pozytywnej mysli, jakos to przetrwam :)
                              • horpyna4 Re: Poprawka 23.06.09, 16:44
                                Starasz się DOPIERO od pół roku, w dodatku przeszkadzając sobie
                                niewłaściwie przyjmowanymi lekami. Przestań denerwować się i wyluzuj.

Prawdopodobnie po unormowaniu prolaktyny wszystko będzie dobrze,
                                tylko NIE MUSI od razu pojawić się ciąża. Daj sobie trochę czasu, bo
                                w przypadku parcia na ciążę rozczarowujesz się przy każdej
                                miesiączce. A jak wyluzujesz i powiesz sobie, że nieważne, czy za
                                miesiąc, czy za kilka miesiący, to możesz być pozytywnie zaskoczona.

Oczywiście ewentualny duphaston dopiero po trzech wyższych
                                temperaturach, to już wiesz.
                                • madejka3 Re: Poprawka 23.06.09, 19:32
                                  parcia nie wiadomo jak duzego nie mam - raczej wlasnie podchodze do tego w miare
                                  luzno bo wiedzialam, ze takie problemy moga sie pojawic (w przeszlosci
                                  nieregularne miesiaczki itp).

leki w taki sposob przepisal lekarz (ale wiedzialam, ze moze tak byc) celem bylo
                                  skrocenie cykli z 60 dniowych do 30-40. oczywiscie mozna bylo juz w drugim cyklu
                                  przyjac duphaston po owu, ale o tym lekarz nie wspominal. no coz czlowiek uczy
                                  sie na bledach :)

reasumujac - jestem dobrej nadziei :)
                                  • horpyna4 Re: Poprawka 23.06.09, 20:07
                                    Przykro mi to pisać, ale często jest to nawet nie tyle niedouczenie
                                    lekarzy, tylko zła wola i osobisty interes, żeby pacjentce nie pomóc
                                    za szybko. Chodzi o przepisywanie jak największej ilości leków, bo
                                    firmom farmaceutycznym na tym zależy...
                                    • madejka3 Re: Poprawka 06.07.09, 13:55
                                      no i teraz pojawia sie pytanie odnosnie duphastonu. bylam ostatnio
                                      na monitoringu, ale nic u mnie nie rosnie. od kolejnegho cyklu mam
                                      brac clo (od 5dc po jednej tabletce prez 5 dni) a w tym cyklu
                                      duphaston od 16dc. pytalam sie, czy brac go dopiero po skoku, bo
                                      slyszalam, ze zaburza owu, ale lekarz powiedzal, ze to nie prawda i
                                      zeby brac od tego wskazamego przez niego dnia. I co teraz zrobic?
                                      Dodatkowo kurcze wyszlo mi przeziebienie, wiec sam cykl bedzie malo
                                      czytelny :(
                                      • madejka3 Re: Poprawka 13.07.09, 17:45
                                        no i chyba d... blada z tego bedzie, jakos skok nie moze sie pojawic :( do tego
                                        to przeziebienie - katar ciagnie mi sie juz tydzien.
                                        Chociaz patrzac na wykres:
                                        - 13dc zaklocona - alkohol dzien wczesniej,
                                        - 14 i 15 - temperatura,
                                        to mozna chyba przyjac, ze skok byl w 18dc. jesli sie myle to prosze poprawcie mnie.
                                        Zreszta - ale to pewnie przez duphaston mam strasznie nabrzmiale piersi,
                                        przeogromne wzdecia (mega napuchniety brzuch)- praktycznie od 2 dnia duphastonu.
                                        Teraz tylko czekac na @ a kolejny cykl z clo. zastanawiam sie tylko jeszcze czym
                                        moglo byc spowodowane plamienie w poprzednim cyklu podczas brania duphastonu -
                                        czy ktos moze zna odpowiedz?

pozdrowienia dla wszytskich :)
                                        • madejka3 Re: Poprawka 14.07.09, 17:46
                                          moze ktos sie skusi do napisania odpowiedzi ;)
                                          • bystra_26 nie da się zinterpretować 14.07.09, 21:39
                                            Dla mnie nieinterpretowywalne. Nie wierzę, że Duphaston w ogóle nie wpływa na
                                            temperaturę.

Nawet, jakby założyć, że nie wpływa, to nie masz na razie wg Roetzera wyższych
                                            temperatur, bo nawet te ostatnie nie są każda o minimum 0.05 C wyższe od
                                            najwyższej z poprzedzającej szóstki (36.65).

A te zapiski Watery to na pewno śluz, a nie pozostałości nasienia?
                                            • madejka3 Re: nie da się zinterpretować 15.07.09, 08:25
                                              dzieki bystra :) troche kiepsko, bo wynika z tego, ze kazdy moj
                                              wykres nie do konca jest czytelny co pewnie swiadczy o ciaglych
                                              zaburzeniach w organizmie - ciekawe czy to kiedykolwiek sie
                                              ureguluje.
                                              co do zapiskow przy sluzie - nie jestem tego do konca pewna, ciezko
                                              do konca to okrslic (slyszalam o tescie ze szklanka wody - na
                                              wszelki wypadek kolejnym razem go zastosuje :) )

no nic - pozyjemy zobaczymy co bedzie dalej :)
                                              • bystra_26 Re: nie da się zinterpretować 15.07.09, 08:32
                                                Madejko, a może raz nas posłuchasz i przestaniesz brać Duphaston,
                                                jak na komendę od 16dc? Bo według mnie, to on Ci rozwala cykle, a FF
                                                nie wierz!

Spróbuj, to żadne ryzyko dla organizmu. Daj mu czas samemu podejść
                                                do owulacji, nawet jeśli będzie ona dużo później niż mitycznego 14dc.
                                                • madejka3 Re: nie da się zinterpretować 22.07.09, 11:46
                                                  teraz na pewno was poslucham - musze tylko pomyslec o co chodzi z
                                                  moim cyklem. Od dwoch dni mam plamienia, duphaston skonczylam brac
                                                  juz 6 dni temu. Plamienia sa rozowo/pomaranczowo/czasami bardziej
                                                  czerwone i pokazuja sie pare razy dziennie.
                                                  Test robilam juz 2 razy, ale wyszedl negatywny. Caly czas czuje sie
                                                  pelna, piersi bola przy dotyku i nie wiem, czy @ to juz kwestia paru
                                                  dni, czy moze powinnam powtorzyc test jutro? bo jesli nawet byl u
                                                  mnie skok, to 1 wyzsza okreslilabym na 20dc a nie tak jak wyznaczyl
                                                  ff 18. co wy na to?
                                                  • lacitadelle Re: nie da się zinterpretować 22.07.09, 14:26
                                                    wg. mnie dziś 12 dzień f. wyższych temperatur, sądząc po plamieniach i wysokości
                                                    temperatur - miesiączka przyjdzie w najbliższym czasie.
                                                  • madejka3 Re: nie da się zinterpretować 22.07.09, 15:38
                                                    dzieki lacitadelle...wolalabym zeby nie przyszla :(
                                                  • madejka3 cykl na clo 31.07.09, 09:43
                                                    hej dziewczyny,

moze mi pomozecie to zdefiniowac...bo ja juz zglupialam. Od tego
                                                    cyklu zaczelam brac clo - dzisiaj wieczorem wezme ostatnio tabletke
                                                    (1 tab dziennie od 5 do 10dc) a moja temperatura juz szaleje! sluz
                                                    jest kremowy, ale tak jakby rozciagliwy - czy to mozliwe, zeby owu
                                                    byla tak szybko? z reguly mialam w okolicach 18dc.
                                                    Jakiegokolwiek bolu/klucia jajnikow nie czuje, wiec o co chodzi? :)
                                                  • lacitadelle Re: cykl na clo 31.07.09, 11:40
                                                    Możliwe, choć mało prawdopodobne, w tej chwili nic się nie da stwierdzić, bo
                                                    brak szóstki przedwzrostowej. Spokojnie czekaj na rozwój sytuacji.
                                                  • lacitadelle Re: cykl na clo 31.07.09, 12:25
                                                    jeszcze raz przeczytałam cały Twój wątek i powiem krótko: zmień lekarza, bo o
                                                    ile dobrze rozumiem, przepisał Ci leki hormonalne bez zbadania w ogóle poziomu
                                                    hormonów, bromergon bierze się na zbicie prolaktyny, ale najpierw trzeba zbadać
                                                    poziom tej prolaktyny, duphaston - przy zbyt małym poziomie progesteronu, u
                                                    Ciebie również niebadany, nie wiesz też, czy miałaś za krótkie fazy lutealne.
                                                    Jakiekolwiek usg Ci gin robił? Ja tu widzę jakieś wielkie zgadywanie i
                                                    przepisywanie leków zupełnie w ciemno!

Piszesz, że nie miałaś wcześniej w ogóle owulacji, skąd to wiesz? Jeżeli
                                                    wnioskujesz tylko z długości cyklu, to jest to błędne wnioskowanie, można mieć
                                                    długie i nieregularne cykle i mieć owulację. Ja tak mam, na 15 dokładnie
                                                    opisanych cykli przedciążowych tylko jeden (w dodatku krótki, 30dniowy) był
                                                    bezowulacyjny. Cykle około 50dniowe miałam nie raz i była w nich owulacje z
                                                    normalną f. lutealną. W ciążę zaszłam w 3 cyklu, owu było około 20 dc.

Piszesz, że starasz się dopiero pół roku (to 3-4 cykle, jeżeli rzeczywiście masz
                                                    takie długie), powtórzę - po co faszerujesz się lekami hormonalnymi bez
                                                    zrobienia kompletnie żadnych badań, to Ci może tylko jeszcze bardziej rozwalić
                                                    cykle. Ja na Twoim miejscu wyluzowałabym, przestała brać jakiekolwiek leki,
                                                    obserwowała dokładnie cykle i zrobiła porządne badania hormonów (w trakcie
                                                    brania leków hormonalnych takie badania nie mają sensu!). To jest naprawdę
                                                    szczera rada, bo wydaje mi się, że to, co robisz teraz jest b. chaotyczne i może
                                                    wręcz utrudnić zajście w ciążę.
                                                  • lacitadelle Re: cykl na clo 31.07.09, 13:12
                                                    ups, dopiero teraz przeczytałam opis słowny na Twojej stronie FF :)

przez 6 lat brałaś tabletki anty, więc trzeba było spokojnie dać organizmowi
                                                    czas na powrót do naturalnej gospodarki hormonalnej uregulowanie się cykli,
                                                    przynajmniej pół roku, albo i rok.

Po obejrzeniu badań horm. rozumiem branie bro, nie rozumiem duphastonu od 16 dc.

Radę:

> Ja na Twoim miejscu wyluzowałabym, przestała brać jakiekolwiek leki,
                                                    > obserwowała dokładnie cykle i zrobiła porządne badania hormonów (w trakcie
                                                    > brania leków hormonalnych takie badania nie mają sensu!). To jest naprawdę
                                                    > szczera rada, bo wydaje mi się, że to, co robisz teraz jest b. chaotyczne i moż
                                                    > e
                                                    > wręcz utrudnić zajście w ciążę.

podtrzymuję, z tym, że przynajmniej 3 miesiące, jak nie 6 bym odczekała z
                                                    robieniem badań hormonalnych.

• madejka3 Re: cykl na clo 31.07.09, 13:46
                                                    dziekuje za pomoc lacitadelle...milo, ze ktos sie przejmuje losem
                                                    osoby, ktorej nawet nie zna :) :)
                                                    piszesz, ze bys poczekala az hormony wroca do nowmy- tylko u mnie
                                                    nigdy nie chcialy sie unormowac, nawet jak mialam 20 pare lat i nie
                                                    bralam tabletek to okres przychodzil raz co 60 raz co 30 dni. Wiec,
                                                    dlatego wnioskuje, ze nie warto bylo czkeac.
                                                    Z duphastonem tez nie do konca rozumiem...pytalam lekarza czy nie
                                                    hamuje owu - twierdzi, ze nie. Ale juz sobie (i wam na forum)
                                                    obiecalam, ze w tym cyklu go nie poslucham i wezme dopiero po
                                                    zaobserwowanym skoku ;)
                                                    Jak nie wyjdzie z clo to lekarz ma w planie HSG albo laparoskopie.
                                                    Ale chyba jak przez wakacje nic nie wyjdzie to zmienie lekarza. No a
                                                    dzisiaj ide na 1 usg - sprawdzic czy jedzenie clo daje jakies
                                                    wyniki :)
                                                  • lacitadelle Re: cykl na clo 31.07.09, 13:58
                                                    Ja naprawdę przez całe życie miałam nieregularne cykle (nawet od 20 do 65 dni) i
                                                    problemów z zajściem w ciążę nie miałam żadnych, długość samych cykli o niczym
                                                    nie świadczy.

Czekać warto, choćby po to, żeby dać organizmowi trochę odpocząć od sztucznych
                                                    hormonów, które nie są obojętne dla zdrowia. Te 6 lat brałaś antyki bez przerw
                                                    na odstawienie?

Te wszystkie działania, o których piszesz, to dla mnie można zacząć podejmować
                                                    absolutnie najwcześniej po 6 normalnych (niepotabletkowych) cyklach bezowocnych
                                                    starań, ale ja w ogóle taka dziwna ekologiczna jestem, tabletek i sztucznych
                                                    ingerencji w organizm unikam jak ognia, a jeżeli już biorę - to zrobiwszy
                                                    wszystkie badania i upewniwszy się, że są konieczne. Profilaktyczne, bez silnych
                                                    przesłanek, branie leków napędza kieszenie koncernów i lekarzy, a biorącym -
                                                    może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 31.07.09, 16:01
                                                    co do dokladania sie do zawartosci kieszeni pacjentow..to zgadzam
                                                    sie z tym. Z drugiej strony interpretuje to tak:
                                                    - zaliczylam 2 czy 3 cykle bez skoku, do tego za duza prl i dostalam
                                                    bromergon (tu akurat na plus),
                                                    - strasznie dlugo czekalam na okres, w mieszy czasie mialam
                                                    plamienia i dlatego duphaston (tylko teraz bedzie brany po skoku),
                                                    - przez wszystkie cykle od grudnia owocow w postaci ciazy nie ma,
                                                    ale tu nie ma co sie nakrecac, bo to dopiero 6 miesiecy, wiec z clo
                                                    moglam poczekac - np. wczesnij zrobic badanie nasienia meza.

Wg mnie moglismy troche dluzej poczekac z wprowadzeniem clo do
                                                    jadlospisu, bo dzieki pozostalym to jednak prl mi sie unormowalam a
                                                    i dzieki dupkowi mam cykle w miare regularne :)
                                                    no nic zobaczymy co bedzie po wakacjach :)
                                                  • jogna1 Re: cykl na clo 01.08.09, 09:10
                                                    Podpisuje sie obiema "rencami". Dobrze obstawialam,ze masz
                                                    przepisane hormony w ciemno. szok!
                                                  • jogna1 Re: cykl na clo 01.08.09, 09:07
                                                    Nie sledzilam Twojego watku od poczatku. Napisz prosze czy Ty mialas
                                                    w ogole robiony monitoring + wszystkie badnaia hormonalne??
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 01.08.09, 09:25
                                                    wszytstko jest opisane w postach i przy wykresach na ff, nie ma sensu pisac dwa
                                                    razy ;)
                                                  • asiek334 Re: cykl na clo 01.08.09, 09:42
                                                    Witam i przepraszam że wtrące.Czytając ten post doszłam do wniostku ze musze cos
                                                    tudopisac.Otóz jest tu jeden nik który za kazdym razem sugeruje ze Duphastonu
                                                    nie powinno sie brac szybciej niz przed 20dc,że niby to on zakłoca prace
                                                    owulacji.Otóz ja zaczełam brac tenlek od 14 dnia cyklu i wcale nie zauważyłam
                                                    jakis zaburzen z owulacją.Od ponad tygodnia temp. 37 a dzis zauważyłam
                                                    przeżroczysty,ciągnacy śluz.Czyli co jak mam to interpretowac? Ze mam drugą owulkę?
                                                  • asiek334 Re: cykl na clo 01.08.09, 09:51
                                                    Dodam jeszcze ze to moj 26dc
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 01.08.09, 12:23
                                                    Niezupełnie tak. Duphastonu nie powinno się brać PRZED OWULACJĄ, bo
                                                    MOŻE ją przyblokować. Ale to się nie przekłada na konkretny dzień
                                                    cyklu: jeżeli akurat owulacja była w 12 dc, to można brać i w 13 dc.

W warunkach domowych nie zna się dokładnego dnia owulacji, więc
                                                    przyjmuje się jako pewność, że się już odbyła, właśnie te trzy dni
                                                    podwyższonej temperatury po których jest gwarantowana niepłodność
                                                    poowulacyjna.

Jeżeli chodzi o śluz o cechach płodnego pod koniec fazy lutealnej,
                                                    to może on sygnalizować nadchodzącą @. Rozumiem, że wykres miał
                                                    wyraźne fazy niższych i wyższych temperatur.
                                                  • asiek334 Re: cykl na clo 01.08.09, 12:31
                                                    moj wykres pokazuje że od 10 dni mam je wyzsze czyli 37,1
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 05.08.09, 10:22
                                                    witam :) wyjadlam juz 5 tabletek clo i dzisiaj ide na kolejny
                                                    monitoring - wczesniej bylam w 9dc, ale lekarz stwierdzil, ze
                                                    jeszcze nic za bardzo nie widac. Ale jak mialo byc widac, skoro z
                                                    poprzednich wykresow jasno wynikalo, ze u mnie wychodzi cos dopiero
                                                    w okolicach 17dc. Dzisiaj koejejne badanie w 14dc.
                                                    Tez troche zla jestem, bo wczesniej pokazywalam mu wykresy -
                                                    widzial, ze owu moze byc po 16dc a i tak kazal barc dupka od 16. Ale
                                                    tu juz nie ma co powracac do tematu...bo juz ustalilam z wami, ze
                                                    wezme go po skoku :)
                                                    Tylko z wlasnej ciekawosci, zapytam go dzisiaj co z dupkiem, kiedy
                                                    zaczac brac? ciekawe co powie ;)
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 05.08.09, 18:10
                                                    a wiec bylam na usg i kompletna lipa - nic nie uroslo - nawet nie ma tych, ktore
                                                    wczesniej byly wieksze od pozostalych :( zapomnialam zapytam o endo.
                                                    od przyszlego cyklu przepisal clo, z tym, ze od 3 dc przez 5 dni jedna tableta.
                                                    Duphaston kazal brac dalej od 16dc. Zapytalam sie, czy nie brac troche pozniej -
                                                    padlo krotkie: "nie".

I teraz mam pytanie do was:
                                                    - czy jest to mozliwe, ze jest skok temperatury a pecherzyki nie rosna?
                                                    - czy cos oprocz lekow typu clo moge brac, zeby je wspomoc?
                                                    - jak szybko moge oczekiwac poprawy? - wiem pytanie z serii dziwnych, bo u
                                                    kazdej kobiety jest inaczej. a moze pozniej sprobowac innego leku albo brac po 2
                                                    tabletki?

pocieszcie jakos, powiedzcie, ze bedzie lepiej. to dopiero 6 cykl starankowy,
                                                    ale jakos od lekarza nie wyszlam z usmiechem :/
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 05.08.09, 18:20
                                                    Wiesz co? Zmień lekarza, może inny będzie bardziej sensowny.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 05.08.09, 18:27
                                                    a moze chociaz jeszcze przyszly cykl u niego przechodzic? kurcze moze jednak
                                                    masz racje....
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 07.08.09, 11:34
                                                    a wiec podjelam decyzje - mam namiary na lekarza od nieplodnosci,
                                                    ale wraca dopiero we wrzesniu z urlopu. Wiec zaryzykuje jeszcze z
                                                    clo od 3dc 1 tab. a we wrzesniu oddaje sie w rece nowego lekarza :)

Martwi mnie tylko kwestia duphastonu - dzisiaj 16 dc a skoku nie
                                                    ma :/ czekac dalej na skok? A co jesli go nie bedzie?
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 07.08.09, 13:03
                                                    Czekaj na skok. Pamiętaj, że owulacja może być dowolnie spóźniona, a
                                                    w ciążę da się zajść. Duphaston jest do podtrzymania fazy lutealnej,
                                                    która JUŻ SIĘ ZACZĘŁA.

No i obserwuj śluz.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 12.08.09, 11:17
                                                    hej dziewczyny....chyba zalicze (bo jeszcze nie do konca tak to
                                                    wyglada skok) :) czy poczekac jeszcze jeden dzien na potwierdzenie
                                                    wzrostu temperatury, czy juz dzis wieczoram zaczac brac duphaston?

Moze ten cykl jednak nie jest do konca stracony? :)
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 12.08.09, 11:18
                                                    i link do wykresu: www.fertilityfriend.com/home/madejka3
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 12.08.09, 11:32
                                                    Poczekaj jeszcze, czekając nic nie stracisz. Jeszcze jest nadzieja.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 13.08.09, 09:29
                                                    no to temperatura skoczyla :) tylko dalej nie wiem co z dupkiem - od
                                                    dzisiaj? czy jeszcze poczekac na koljena wyzsza?
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 13.08.09, 10:48
                                                    Poczekaj, będziesz miała pewność.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 13.08.09, 12:47
                                                    dzieki horpyna - czyli myslisz, ze jak jutro bedzie wyzsza to juz
                                                    brac tabletki? dzisiaj wieczorem wyjezdzam i do niedzieli nie bede
                                                    miala dostepu do internetu :(
                                                  • nglka Re: cykl na clo 14.08.09, 23:08
                                                    Jeśli poranna temp wyniesie minimum 0,2 więcej niż ta 20 dc, to tak.
                                                    jeśli wyniesie mniej, to czekasz na sobotnią, wtedy warunkiem jest, by wszystkie
                                                    4 były nad linią.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 17.08.09, 07:55
                                                    dzieki nglka - chyba udalo mi sie "wyjsc z opresji" wlasciwie :)ogromnie sie
                                                    ciesze, ze was posluchalam i wzielam duphaston po skoku. Moze cos jeszcze z tego
                                                    bedzie ;)
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 17.08.09, 10:56
                                                    Wykres zrobił się bardzo ładny po tym dziwacznym początku. Prawda,
                                                    że warto czasem zaczekać na rozwój sytuacji?

Jeżeli nawet ten cykl zakończy się, to następny będzie Ci łatwiej
                                                    oceniać. Człowiek właśnie w ten sposób się uczy. Cierpliwości
                                                    również.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 18.08.09, 12:12
                                                    Ano ładny sie ztobil :) dzieki horpyna za "nakierowanie mnie" na
                                                    wlasciwy sposob przyjmowania duphastonu. Swoja droga jak patrze na
                                                    temperatury po skoku, to w poprzednich cyklach byly one
                                                    nizsze.....ciekawe czy to cos moze oznaczac. Cale szczescie w piatek
                                                    wyjezdzam na urlop wiec notoryczne myslenie: jest ciaza czy jej nie
                                                    ma zejdzie na dalszy plan :)
                                                  • nglka Re: cykl na clo 18.08.09, 14:57
                                                    Duphaston może wpływać na PTC. Teoretycznie nie wpływa ale praktyka u różnych
                                                    osób pokazuje, że czasem fałszywie podnosi temperaturę. Dlatego nie "nakręcaj" się.
                                                    Swoją drogą w cyklu ciażowym miałam najniższy wzrost z całej historii moich
                                                    cykli, temperatury utrzymywały się tuz nad linią, gdy zwyczajowo były nad nią od
                                                    0,4 do 0,6 nad nią. W ciażowym miałam 0,1 - 0,2 nad linią... raz spadła na linię.
                                                    Nigdy nic nie wiadomo ;) Wyższa temperatura jest po prostu wyższą temperaturą.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 18.08.09, 17:27
                                                    wyzsza temperatura jest po prostu wyzsza temp.....chyba, ze utrzymuje sie
                                                    powyzej 17 dni.

p.s. staram sie nie nakrecac :)
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 21.08.09, 07:59
                                                    no i nie wytrzymalam - zrobilam test - ujemny :(
                                                  • horpyna4 Re: cykl na clo 21.08.09, 08:19
                                                    Może być jeszcze za wcześnie. Wprawdzie jajeczko może zagnieździć
                                                    się już po 4 dniach, ale może i po 12. Wyluzuj.

I daj sobie trochę czasu - nie ten cykl, to następny. Najważniejsze,
                                                    że masz bardzo ładny wykres.

A jeżeli cykl będzie dalej trwał, to zatestuj. Tak po 14 dniach
                                                    podwyższonej temperatury, wtedy wynik testu jest już wiarygodny.
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 21.08.09, 15:05
                                                    dzieki Horpyna. Postaram sie wyluzowac - cale szczescie jutro jade
                                                    na urlop i moze wtedy przestane tyle glowkowac....:)
                                                  • madejka3 Re: cykl na clo 30.08.09, 14:51
                                                    no i juz po urlopie...i nawet @ sie skonczyla. Troche wyluzowalam przez ten czas
                                                    i stwierdzilam, ze nic na sile, a zwlaszcza u tego lekarza. W tym cyklu zapisze
                                                    sie do nowego, niech najpierw pooglada co i jak i ewentualnie w kolejnym zaczne
                                                    leczenie :)
                                                  • madejka3 nowy cykl..dupek a skok temperatury 24.09.09, 14:36
                                                    hej dziewczyny,

cos mi tu nie pasuje...niby duphaston nie podnosi temperatury..a
                                                    jednak odkad go biore to temperatura jest na podobnym poziomie, a
                                                    wczesniej gory i doliny...

A tak poza tym, to wlasnie trafilam do nowego lekarza (ktory tez ma
                                                    taka teorie, ze duphaston mozna brac przed owu). obecny bykl jest
                                                    bezowulacyjny...pecherzyki w ogole nie rosna, a od kolejengo znowu
                                                    bede jadla clo. Czekam tez na wyniki meza...zobaczymy co w trawie
                                                    piszczy :)
                                                  • madejka3 kolejny cykl 19.10.09, 09:54
                                                    hej dziewczyny,

u mnie jakis dziwologa wyszedl w tym cyklu - jesli bedzie tak dalej
                                                    to bedzie to cykl z owulacja (tak wyznaczyl ff) w 12 dc - u mnie to
                                                    raczej zadziwiajace.
                                                    Ostatni cykl byl bez owu (stwierdzone monitoringiem) a poprzednie -
                                                    jak juz byla owulacja - to ok 19-21dc.
                                                    Jutro czeka nas wizyta w klinicie nieplodnosci - u meza stwierdzono
                                                    azoospermie :(

zobaczymy jakie beda mieli dla nas rozwiazania :)
                                                  • horpyna4 Re: kolejny cykl 19.10.09, 10:19
                                                    Trudno zinterpretować ten wykres, bo brakuje pomiaru z 15 dc.
                                                    Przecież wtedy temperatura mogła spaść.

• madejka3 Re: kolejny cykl 20.10.09, 12:01
                                                    dzieki horpyna - ano zgadza sie - mogla spasc. Ale dzisiejsza
                                                    temperatura potwierdza chyba juz skok temperatruy?
                                                  • horpyna4 Re: kolejny cykl 20.10.09, 12:40
                                                    Dzisiaj już tak.
                                                  • madejka3 Re: kolejny cykl 20.10.09, 12:58
                                                    jej - super!
                                                  • madejka3 Re: kolejny cykl 21.10.09, 13:42
                                                    prosze o podpowiedz: czy w obecnej sytuacji powinnam zaczac brac
                                                    duphaston? czy raczej czekaz az okres sam przyjdzie
                                                  • horpyna4 Re: kolejny cykl 21.10.09, 14:31
                                                    Teraz miesiączka powinna pojawić się bez problemu, chyba że udało Ci
                                                    się zajść w ciążę.
                                                  • madejka3 Re: kolejny cykl 21.10.09, 14:35
                                                    dzieki horpyna, co do ciazy to raczej nie mozliwe. U meza wykryto
                                                    azoospermie.....
                                                  • horpyna4 Re: kolejny cykl 21.10.09, 15:41
                                                    No to przynajmniej przemierzysz ten cykl do końca. A co do
                                                    niemożliwości ciąży, to życie czasem potrafi spłatać figla
                                                    autorytetom medycznym.
                                                  • madejka3 Re: kolejny cykl 21.10.09, 16:12
                                                    oby!
                                                  • madejka3 Re: kolejny cykl 27.10.09, 09:36
                                                    a wiec dzisiaj 13 dpo a okresu nie widac, praktycznie od skoku
                                                    wyznaczonego przez ff bola mnie piersi a dodatkowo wczoraj czulam
                                                    jajniki. Temperatura trzyma sie dosc wysoko, no ale chyba na cud nie
                                                    ma co liczyc :(
                                                    w czwartek bedziemy znali termin biopsji meza i zobaczymy czy
                                                    odnajda plemniki (zeby byl chociaz 1:)) i wtedy bedziemy
                                                    przygotowywali sie do ICSI.
                                                    Trzymajcie kciuki :)
                                                  • madejka3 kiedy skok? 04.01.10, 14:04
                                                    witajcie :)

na ktory dzien "obstawiacie" skok? bo na pewno nie jest to 21dc jak
                                                    wyznaczyl ff. Ja stawiam na 25dc czyli dzisiaj jest 8dpo.
                                                  • madejka3 Re: kiedy skok? 05.01.10, 21:13
                                                    moze ktoras z was sie skusi o podpowiedz :) bede wdzieczna
                                                  • bystra_26 23dc 05.01.10, 22:48
                                                    Roetzer:
                                                    szczyt 20dc
                                                    szóstka 17-22dc
                                                    linia niecałe 36,5 (22dc)
                                                    1. wyższa 23dc
                                                    niepłodnośc poowulacyjna od 26dc wieczorem, owulacja na 99,9% była
                                                  • madejka3 Re: 23dc 06.01.10, 08:30
                                                    dzieki bystra
                                                  • madejka3 Re: 23dc 08.01.10, 08:42
                                                    i teraz mam watpliwosci co do 1 wyzszej w 23dc - dzisiaj bylby
                                                    15dpo, a moja najdluzsza faza lutealna trwala 14 dni. Wczoraj mialam
                                                    plamienia w poludnie i potem cisza. Czy mozliwe, ze wedlug innej
                                                    metody skok byl troche pozniej?

staram sie o dziecko, ale ciaze raczej wykluczam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka